ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ

Ελλάδα vs Τουρκία: Νίκη μόνο με Ρεχάγκελ

Ελλάδα vs Τουρκία: Νίκη μόνο με Ρεχάγκελ
INTIME SPORTS

Ελλάδα και Τουρκία συγκρούονται, σε φιλική αναμέτρηση στην Κωνσταντινούπολη, την Τρίτη το βράδυ για 12η φορά. Δείτε τι έγινε στις προηγούμενες 11. (VIDEO)

Η 12η ποδοσφαιρική "μάχη" μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας - είτε σε φιλικές αναμετρήσεις είτε σε προκριματικά Euro και Μουντιάλ - θα είναι αυτή που θα διεξαχθεί στην Κωνσταντινούπολη την Τρίτη το βράδυ. Κακή η παράδοση για την Εθνική με τρεις νίκες, δύο ισοπαλίες κι έξι ήττες. Δείτε τι έχει γίνει από τις 23 Απριλίου του 1948 μέχρι και τις 17 Οκτώβρη του 2007.

Οι πιο πρόσφατες αναμετρήσεις των εθνικών Ελλάδας και Τουρκίας ήταν στο πλαίσιο του τρίτου ομίλου των προκριματικών του Euro 2008. Το πρώτο ματς ήταν για την 5η αγωνιστική του ομίλου, στις 24 Μαρτίου του 2007, στο "Γ. Καραϊσκάκης".

Ο Σωτήρης Κυργιάκος άνοιξε το σκορ, μόλις έξι λεπτά μετά την έναρξη της αναμέτρησης. Ωστόσο οι Τούρκοι ισοφάρισαν με τον Τουντσάι στο 27ο λεπτό και ήταν καταιγιστικοί στο δεύτερο ημίχρονο. Ο Γκιοκχάν στο 55', ο Τιουμέρ στο 70' κι ο Γκιοκντενίζ στο 81' διαμόρφωσαν το τελικά 1-4 σε μία από τις πιο βαριές εντός έδρας ήττες της Εθνικής.

ΕΛΛΑΔΑ (Οτο Ρεχάγκελ):Νικοπολίδης, Σεϊταρίδης, Δέλλας, Φύσσας (56’ Τοροσίδης), Κυργιάκος, Μπασινάς, Γιαννακόπουλος (72’ Αμανατίδης), Καραγκούνης, Κατσουράνης, Σαμαράς, Χαριστέας (62’ Γκέκας).

ΤΟΥΡΚΙΑ (Φατίχ Τερίμ):Βολκάν, Τσετίν, Ουζουλμέζ (20’ Γιαμάν), Ζαν, Σαρίογλου, Αουρέλιο, Μετίν (79’ Καραντενίζ), Τουντσάι, Άλτιντοπ, Κοκχάν (57’ Χουσεϊν), Χακάν Σουκούρ.

Στις 17 Οκτωβρίου του 2007, στην Κωνσταντινούπολη, το σκηνικό ήταν διαφορετικό. Το γκολ του Γιάννη Αμανατίδη, στο 79ο λεπτό, "πάγωσε" το "Αλί Σαμί Γιεν" κι έδωσε τη νίκη στην Εθνική Ελλάδας, εκτός έδρας, με 0-1.

Αμφότερες οι ομάδες προκρίθηκαν στην τελική φάση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος του 2008, στην Αυστρία και την Ελβετία, η Ελλάδα ως πρώτη με 31 βαθμούς, η Τουρκία ως δεύτερη με 24.

ΤΟΥΡΚΙΑ (Φετίχ Τερίμ):Βολκάν, Τσετίν, Ουζουλμέζ, Γκοκχάν Ζαν, Εμρέ (71' Αρντά), Αουρέλιο, Ουμίτ Καράν (45' Τουμέρ Μετίν), Γκοκντενίζ (64' Σουκούρ), Τουντσάι, Ουνάλ Γκοκχάν, Χαμίτ Αλτιντόπ

ΕΛΛΑΔΑ (Οτο Ρεχάγκελ):Χαλκιάς, Σεϊταρίδης, Δέλλας, Κυργιάκος, Τοροσίδης, Αντζας, Μπασινάς, Καραγκούνης, Αμανατίδης, Χαριστέας (59' Σαμαράς), Γκέκας (56' Λυμπερόπουλος)

Νωρίτερα, κατά την προηγούμενη δεκαετία, οι δύο εθνικές ομάδες είχαν τεθεί αντιμέτωπες για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2006. Στο δεύτερο όμιλο Ελλάδα και Τουρκία μαζί με Ουκρανία, Δανία, Αλβανία, Γεωργία και Καζαχστάν. Οι 32.182 θεατές που προσήλθαν στο "Γ. Καραϊσκάκης" στις 8 Σεπτεμβρίου του 2004 είδαν τη "λευκή" ισοπαλία μεταξύ των δύο ομάδων. Ίδιο ήταν το αποτέλεσμα και στην Κωνσταντινούπολη, στο "Ινονού" στις 4 Ιουνίου του 2005. Τελικά η ομάδα του Ότο Ρεχάγκελ δεν κατάφερε να βρεθεί στα γήπεδα της Γερμανίας, τερματίζοντας στην τέταρτη θέση του ομίλου με 21 βαθμούς.

ΕΛΛΑΔΑ (Ότο Ρεχάγκελ): Νικοπολίδης, Σεϊταρίδης, Φύσσας (79΄ Παπαδόπουλος), Καψής, Κατσουράνης, Μπασινάς, Ζαγοράκης, Γιαννακόπουλος (79΄ Τσιάρτας), Καραγκούνης, Βρύζας, Χαριστέας

ΤΟΥΡΚΙΑ (Ερσούν Γιανάλ): Ρουστού, Σερκάν, Ντενίζ, Σερβέτ, Ουμίτ, Οκάν (72΄ Χουσεϊν), Ιμπραϊμ, Εμρέ, Καραντενίζ, Νιχάτ (90+2 Σερχάτ), Φατίχ (88΄ Χαμίτ)

Η Τουρκία τερμάτισε στη δεύτερη θέση με 23 βαθμούς, αλλά αποκλείστηκε στα play-offs από την Ελβετία, με αποτέλεσμα ούτε αυτή να εξασφαλίσει την πρόκριση για την τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2006.

ΤΟΥΡΚΙΑ (Ερσούν Γιανάλ): Ρουστού, Τολγκά, Εμρέ (79΄ Σερκάν), Ουμίτ, Αβτσί (46΄ Τουντσάι), Τεκέ, Μπαστούρκ, Χαμίτ Αλτιντόπ, Τσισμίρ, Καραντενίζ (61΄ Ατές), Τοραμάν

ΕΛΛΑΔΑ (Ότο Ρεχάγκελ): Νικοπολίδης, Μπασινάς, Γκούμας, Καψής, Σεϊταρίδης, Φύσσας, Κατσουράνης, Καραγκούνης, Γιαννακόπουλος (66΄ Λάκης), Χαριστέας, Βρύζας

Από εκεί και ύστερα πρέπει να πάμε πιο πίσω στο χρόνο για να δούμε αναμέτρηση Ελλάδας και Τουρκίας. Στις 29 Μαρτίου του 1989, οι δύο ομάδες έδωσαν φιλική αναμέτρηση στο ΟΑΚΑ με τους Τούρκους να παίρνουν τη νίκη με 1-0 με γκολ του Ρεντβάν.

ΕΛΛΑΔΑ (Σοφιανίδης): Οικονοµόπουλος, Αποστολάκης, Χατζηαθανασίου, Μαυρίδης, Καλιτζάκης, Τσαλουχίδης, Μπονόβας (52' Τουντζιάρης), Νιόπλιας (52' Γεωργακόπουλος), Σαραβάκος, Σαµαράς, Τσιαντάκης (63' Μπορµπόκης)

TOYΡKIA: Εντγκίν - Ρετζέπ, Γκεντικαλί, Τζουνιέτ, Κεσκίν, Ονάλ (89' Τουράν), Ογούρ, Ρεντβάν, Ουγκιούζ (86' Μουσταφά), Τσολάκ (84' Χασάν), Ερντάλ

Είχε προηγηθεί φιλική αναμέτρηση, στην Κωνσταντινούπολη και στο "Ισμέτ Ινονού" στις 21 Σεπτεμβρίου του 1988 με την Εθνική Ελλάδα να γνωρίζει την ήττα με 3-1 από την αντίστοιχη της Τουρκίας. Ο Τσολάκ άνοιξε το σκορ με πέναλτι για τη γείτονα χώρα στο όγδοο λεπτό, ο Νίκος Αναστόπουλος ισοφάρισε στο 39ο, με τους Ογιούζ και Ρετβάν να διαμορφώνουν το τελικό σκορ στο 41' και στο 63' αντίστοιχα.

ΤΟΥΡΚΙΑ: Φατίχ Σεµίχ, Ρετζέπ, Γκουνέιπ, Μουτζαχί, Μετίχ (65' Ασάν), Ογιούζ (75' Ισµαήλ), Ερντάλ (44' Σαβάζ), Τσολάκ (58' Ζεκί), Ουνάλ, Ρεντβάν

ΕΛΛΑΔΑ (Παπαποστόλου): Σαργκάνης (46' Ταληκριάδης) , Χατζηαθανασίου, Κολοµητρούσης, Μαυρίδης, Μανωλάς, Τσαλουχίδης, Νιόπλιας, Μητρόπουλος (74' Μίχος), Αναστόπουλος, Σκαρτάδος (74' Τσιώλης), Σαραβάκος

Στις 29 Σεπτεμβρίου του 1952, η Ελλάδα υποδέχθηκε την Τουρκία στις 29 Φλεβάρη στο πλαίσιο του Κυπέλλου Φιλίας Ανατολικής Μεσογείου. Νίκη για το αντιπροσωπευτικό ματς συγκρότημα με 3-1. Χατ-τρικ από τον Δαρίβα (15΄, 44΄, 80΄), μείωσαν οι Τούρκοι στο 85ο λεπτό με τον Ρετζέπ.

ΕΛΛΑΔΑ (Αντώνης Μηγιάκης, Κώστας Νεγρεπόντης): Πεντζαρόπoυλoς - Ρωσσίδης, Λινοξυλάκης, Μουράτης, Ιωάννου, Κοτρίδης, Φυλακτός, ∆αρίβας, Παπαγεωργίου, Μπέµπης (αρχηγός), ∆ρόσος

ΤΟΥΡΚΙΑ: Σαλαχεντίν - Ναατζί, Μιστάντ, Εσρέφ, Αλί Ισχάν, Σουλεϊµάν, Ρετζέπ, Σεφκέτ, Μεχµέτ Αλί, Αµπτουλάχ, Τζοσκούν

Στις 26 Μαΐου του ιδίου έτους, η Τουρκία φιλοξένησε την Ελλάδα με τον Παπαγεωργίου να βρίσκει δίχτυα στο ένατο λεπτό και να δίνει την εκτός έδρας νίκη με 1-0, στο 'Νιντάτ Πασά" της Κωνσταντινούπολης.

ΤΟΥΡΚΙΑ: Τουργκάϊ - Ναατζί, Βεντί, Ερσέφ, Αλί Ισχάν, Μουσρέτ, Σουλεϊµάν, Ρετζέπ, Σεφκέτ, Μεχµέτ Αλί, Τζοσκούν

ΕΛΛΑΔΑ (Αντώνης Μηγιάκης): Πεντζαρόπoυλoς - Ρωσσίδης, Λινοξυλάκης, Μουράτης, Ιωάννου, Κοτρίδης, Χατζηνικολάου, ∆αρίβας, Παπαγεωργίου, Μπέµπης (αρχηγός), Σεραφείδης (46΄ ∆ρόσος)

Μία ακόμη φιλική αναμέτρηση μεταξύ των εθνικών ομάδων των δύο γειτονικών χωρών, στις 23 Απρίλη του 1948. Νίκη με 3-1 της Τουρκίας στην Αθήνα επί της Ελλάδας. Σκόρερ ο Βικελίδης, από την πλευρά των Τούρκων οι Φικρέτ, Σουκρί αλλά κι ένας που στις φλέβες του έρεε αίμα ελληνικό, ο Λευτέρης Αντωνιάδης. Αυτή ήταν και η πρώτη καταγεγραμμένη συνάντηση Ελλάδας και Τουρκίας.

ΕΛΛΑΔΑ (Νεγρεπόντης): ∆ελαβίνιας - Γούλιος, Μουράτης, Μινάρδος, Σταφυλίδης, Μάγειρας, Τζαβάρας (46΄ Παπαντωνίου ), Ξένος, Βικελίδης (αρχηγός), Μαρόπουλος (80΄ Βάζος), Αποστολόπουλος

ΤΟΥΡΚΙΑ: Τζιχάτ - Μουράτ, Βεντίκ, Σελαχεντίν (46΄ Νακί), Μπουλέντ, Χουσεΐν, Φικρέτ, Ερόλ, Αχµέτ, Λευτέρης Αντωνιάδης, Σουκρί (46΄Χαλίτ)

Ακολούθησε άλλη μία το ίδιο έτος και συγκεκριμένα στις 27 Νοεμβρίου, στο "Ισμέτ Ινονού". Η Τουρκία νίκησε την Ελλάδα με 2-1. Οι γείτονες προηγήθηκαν 2-0 με τα ισάριθμα γκολ του Ρεχά (2',20'), το μόνο που κατάφερε η Εθνική ήταν να μειώσει με τον Φυλακτό στο 44'.

ΤΟΥΡΚΙΑ: Τζιχάτ - Οζκάγια, Βεντίκ, Μουσά, Μπουλέντ, Χουσεΐν, Ισφεντιγιάρ, Γκιουντούζ, Ρεχά, Μουζαφέρ, Σουκρί *στη θέση του Γκιουντούζ χρησιµοποιήθηκαν οι Σελαχεντίν και Γκαλίπ

ΕΛΛΑΔΑ (Νεγρεπόντης): ∆ελαβίνιας (46΄ Πεντζαρόπουλος) - Πασχαλίδης (46΄ Moυρατίδης), Moυράτης, Mινάρδος, Σταφυλίδης, Νικολόπουλος, Σκορδίλης, Ξένος, Τσολιάς, Mαρόπoυλoς (αρχηγός), Φυλακτός

Νίκη για τους Τούρκους και στις 16 Μαΐου του 1949, στο πλαίσιο του Κυπέλλου Φιλίας της Ανατολικής Μεσογείου, με τον Γκιουντούζ να δίνει προβάδισμα δύο γκολ στην εθνική ομάδα της γείτονας χώρας (32',41') και τον Ξένο να μειώνει στο 49ο λεπτό.

ΕΛΛΑΔΑ (Κώστας Νεγρεπόντης): Πεντζαρόπουλος - Σταφυλίδης, Μουράτης, Μινάρδος, Moυρατίδης, Μάγειρας, Σκορδίλης (46΄ Βασιλειάδης), Ξένος, Πετσανάς (46΄ Χατζησταυρίδης), Μαρόπουλος (αρχηγός), Φυλακτός

ΤΟΥΡΚΙΑ: Τζιχάτ - Ναατζί (46΄ Νακί), Αχµέτ, Μουσά, Μπουλέντ, Χουσεΐν, Ισφεντιγιάρ, Ερόλ (46΄ Μπουλέντ Εσέλ), Γκιουντούζ, Μουζαφέρ, Σουκρ

TAGS ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ