ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Ελλάδα - Φινλανδία 8-1 πριν από 40 χρόνια: το σόου Μαύρου - Δεληκάρη - Νικολούδη

Ελλάδα - Φινλανδία 8-1 πριν από 40 χρόνια: το σόου Μαύρου - Δεληκάρη - Νικολούδη

Σαν σήμερα το 1978, η Εθνική ομάδα αντιμετώπισε τη Φινλανδία για τα προκριματικά του Κυπέλλου Εθνών και την φιλοδώρησε με οκτώ γκολ: είναι η ευρύτερη νίκη της Ελλάδας σε επίσημο ματς! Το Sport24.gr κάνει φλας μπακ και θυμίζει. (VIDEO)

Πέρασαν ήδη τέσσερις δεκαετίες. Ήταν 11 Οκτωβρίου του 1978, όταν η Εθνική ομάδα αντιμετώπισε την Φινλανδία για τα προκριματικά του Κυπέλλου Εθνών και σημείωσε μια εμφατική νίκη με το εντυπωσιακό 8-1, που αποτελεί τη μεγαλύτερη σε έκταση νίκη του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος σε επίσημο παιχνίδι.

Τα γκολ του αγώνα για τη γαλανόλευκη είχαν πετύχει οι Θωμάς Μαύρος (38', 44', 75' πεν.), Γιώργος Δεληκάρης (23', 47'), Τάκης Νικολούδης (15', 25') και Μάικ Γαλάκος (81'). Ο Χέισκανεν είχε μειώσει απλά σε 6-1 στο 61ο λεπτό.

Η εμφάνιση του Γιώργου Δεληκάρη ήταν τέτοια, που σύμφωνα με τα ρεπορτάζ της εποχής η... μισή Ευρώπη ρώταγε για τον 27χρονο τότε βιρτουόζο μεσοεπιθετικό "ποιος είναι ο παίκτης με το νούμερο 10 της Ελλάδας".

Το 8-1 κόντρα στους Φινλανδούς ήταν και ο αγώνας ορόσημο για την ομάδα του Αλκέτα Παναγούλια, η οποία μάλιστα κατάφερε να πάρει την πρόκριση για την τελική φάση του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος για πρώτη φορά στην ιστορία της.

Για την ιστορία, στο πρώτο ματς με τους Φινλανδούς εκτός έδρας, η Εθνική έχασε με 3-0, για να έρθει η... εκδίκηση με οκτάρα στο ματς του β' γύρο στο γήπεδο της Λεωφόρου!

Τα στατιστικά του αγώνα:

Ελλάδα: Κωνσταντίνου, Κυράστας, Ραβούσης, Φοιρός, Πάλλας , Νικολούδης, ∆εληκάρης (αρχηγός), Αρδίζογλου, Μητρόπουλος (67' Σεµερτζίδης), Γαλάκος (82' Χρ. Ζιάκος), Μαύρος

Φινλανδία: Αλάγια, Βίχταλα, Σάλονεν, Τόλσα, Ράντα, Γιαντούνεν, Σουσµαλάϊνεν (74' Νιεµίνεν Λ.), Χεϊσκάνεν, Πίικε (29' Κουνιχόνεν), Ισµαήλ, Νιεµίνεν Γ.

∆ιαιτητής: Λανγκεχόβεν (Βέλγιο)

Σκόρερ: 15', 25' Νικολούδης, 23', 47΄ ∆εληκάρης, 38', 44', 75΄(πέναλτι), Μαύρος, 61' Χεϊσκάνεν, 81' Γαλάκος

Θεατές: 9.000

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ