ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΟ

Γροθιά στο "ρατσισμό" από την ΑΠΕ Αγία Ελεούσα

Γροθιά στο "ρατσισμό" από την ΑΠΕ Αγία Ελεούσα

Τη Μεγάλη Πέμπτη (5/4) στα Ριμινίτικα, η ΑΠΕ Αγία Ελεούσα έδωσε φιλικό κατά του ρατσισμού και της ξενοφοβίας.

Σε συνεργασία με το Δήμο Αγίας Βαρβάρας, η ΑΠΕ Αγία Ελεούσα αντιμετώπισε ομάδα μεταναστών από την Αφρική, με το ματς να λήγει 2-2. Φυσικά, το σκορ δεν έχει σημασία τόση όσο το ότι δόθηκε μήνυμα υπέρ της ενότητας και τη φιλίας των λαών.

Το ματς, έγινε παρουσία του Υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρη Βίτσα, ο οποίος ξεναγήθηκε στους χώρους του γηπέδου από τον Δήμαρχο Γιώργο Καπλάνη και τονίστηκε η ανάγκη για να μπει στην τελική ευθεία η υλοποίηση των έργων στην έδρα μας.

Ο Δημήτρης Βίτσας, Υπουργός Μεταναστευτικού, δήλωσε στην επίσημη ιστοσελίδα της ΑΠΕ Αγία Ελεούσα: "Έχει μεγάλη σημασία το σημερινό φιλικό και γι αυτό αξίζουν συγχαρητήρια τόσο στο Δήμο Αγίας Βαρβάρας όσο και στην ομάδα ΑΠΕ Αγία Ελεούσα. Είναι σημαντικό οι πρόσφυγες κι οι μετανάστες να μη βρίσκουν απλά μια στέγη να μείνουν ή ένα πιάτο φαγητό αλλά να κάνουν και δραστηριότητες με τις οποίες θα ασχολούνταν και στις χώρες τους. Το ότι τους δίνεται σήμερα μια τέτοια ευκαιρία τους αναζογονεί – το ξέρουμε αυτό κι από άλλα τέτοια γεγονότα. Είναι πολύ σημαντικό για το ελληνικό έθνος, που έχει αποδείξει ότι κρατάει ζωντανές τις ιδέες του ανθρωπισμού, της φιλοξενίας και της αλληλεγγύης".

Ποια είναι η κατάσταση στο μεταναστευτικό;

"Υπάρχουν δύο πολύ μεγάλα ζητήματα. Το ένα ζήτημα είναι αυτό της υποδοχής από τη μία μεριά και των γρήγορων διαδικασιών για την παροχή ή μη προστασίας με βάση τις διεθνείς συνθήκες. Το δεύτερο ζήτημα είναι της ένταξης, τον τρόπο δηλαδή που θα ζήσουν. Τα χρήματα που έρχονται είναι αποκλειστικά από την Ευρωπαϊκή Ένωση και αφορούν τους αιτούντες άσυλο. Όποιος πάρει την προσφυγική ιδιότητα θα πρέπει με έναν τρόπο να ζήσει. Θα πρέπει να βρεθεί μια ισορροπία ανάμεσα στα δικαιώματα που θα έχουν οι πρόσφυγες και να είναι αντίστοιχα μ’ αυτά των Ελλήνων. Σ’ αυτό το επίπεδο προσμετράμε τί θα γίνει στην υγεία και στην εκπαίδευση που είναι τα πιο σημαντικά ζητήματα. Συγχρόνως κοιτάμε το πως θα μπορέσουν με τις δικές τους πολιτιστικές ιδιότητες να ενταχθούν στην ελληνική κοινωνία".

Το ματς αποτελεί και ένα μήνυμα κατά του ρατσισμού;

"Η ελληνική κοινωνία, κατανίκησε ξενοφοβικές ιδέες και λογικές και το αποδεικνύει μ’ όλους τους τρόπους. Και τέτοιοι φιλικοί ποδοσφαιρικοί αγώνες το δείχνουν με τον πιο περίτρανο τρόπο. Μη ξεχνάμε πως στην Αγία Βαρβάρα υπάρχουν άνθρωποι που ήταν ή υπήρξαν πρόσφυγες ή κατατρεγμένοι και ακόμη προσπαθούν να ενταχθούν στην κοινωνία και το ελληνικό κράτος πρέπει να ανταποκριθεί σ’ αυτό".

Ο Δήμαρχος της Αγίας Βαρβάρας, Γιώργος Καπλάνης, έστειλε το δικό του μήνυμα με τη σειρά του: "Και για την πόλη είναι σημαντικό αλλά και για όλους τους Έλληνες. Η Ελλάδα κι οι Ελληνες είναι φιλήσυχοι και ειρηνικοί, φιλόξενος λαός και φιλόξενη πόλη. Νομίζω πως η σημερινή πρωτοβουλία που πήρε η ομάδα της Αγίας Βαρβάρας η ΑΠΕ Αγία Ελεούσα αξίζει πολλά συγχαρητήρια. Σε μια πολύ δύσκολη περίοδο γενικότερα για την ανθρωπότητα, αυτή η πράξη αποδεικνύει την ενότητα που πρέπει να έχει ο κάθε λαός, την αλληλεγγύη, την ανθρωπιά, την αγάπη το σεβασμό στον άνθρωπο, στα ιδανικά, στις αξίες πέρα από χρώματα και θρησκείες. Είναι μια αξιέπαινη προσπάθεια που δεν μένει εδώ.

Η ποδοσφαιρική μας ομάδα έχει αποδείξει ότι βρίσκεται κοντά στην ανάγκη του ανθρώπου πολύ διακριτικά ώστε να στηρίξει τον συνάνθρωπό μας και τις ανάγκες των μεταναστών, που δυστυχώς για τους ίδιους βρίσκονται σήμερα εδώ ψάχνοντας μια νέα πατρίδα. Αυτές τις μέρες λοιπόν, αυτή η κίνηση της ανθρωπιάς είναι ιδιαίτερη σημαντική και ακόμα πιο σημαντικό είναι ότι ίδιες κινήσεις αλληλεγγύης θα συνεχίσουν και από την ΑΠΕ Αγία Ελεούσα και από το Δήμος. Χρόνια πολλά σε όλους, οι άνθρωποι πρέπει να είναι μονιασμένοι και αλληλέγγυοι".

Ο Μιχάλης Γιάγκας, επικεφαλής της παράταξης "Αγία Βαρβάρα Δυνατή Πόλη", δήλωσε: "Είναι μια καλή πρωτοβουλία, η οποία δίνει τη δυνατότητα στους ανθρώπους που για πολλούς και διάφορους λόγους έχουν βρεθεί εκτός της πατρίδας τους να ενσωματώνονται στο κοινωνικό γίγνεσθαι. Συγχαρητήρια στην ΑΠΕ Αγία Ελεούσα η οποία διαθέτει το ανθρώπινο δυναμικό της και δημιουργεί συνθήκες καλυτέρευσης της ζωής και της φιλοξενίας των ανθρώπων αυτών".

TAGS ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ