ΕΠΟ

Σάρρης: "Το πρόσημο είναι θετικό"

Σάρρης: "Το πρόσημο είναι θετικό"
INTIME SPORTS

Για όλα τα θέματα που αφορούν τον χώρο του ποδοσφαίρου απάντησε ο πρόεδρος της ΕΠΟ Γιώργος Σαρρής στην συνέντευξη Τύπου που παρέθεσε. Διαβάστε τι είπε για αναδιάρθρωση, τις Ενώσεις που έχουν κάνει προσφυγή, το μνημόνιο, τον Σάντος και τις αδειοδοτήσεις

Θετικό είναι το πρόσημο για την διοίκηση της ΕΠΟ και τα όσα έχουν προκύψει τους τελευταίους μήνες, σύμφωνα με όσα τόνισε ο Γιώργος Σαρρής.

Ο πρόεδρος της ΕΠΟ, παρέθεσε συνέντευξη Τύπου και αναφέρθηκε σε όλα τα θέματα που αφορούν την Ομοσπονδία, όπως η διαμάχη με τις Ενώσεις, τις αδειοδοτήσεις, το ποδοσφαιρικό μνημόνιο και τον Σάντος.

Αναλυτικά όσα ειπώθηκαν στην συνέντευξη Τύπου:

" Η χρονιά ήταν Πλούσια σε γεγονότα χρονιά. Υπήρχαν και εξελίξεις κομβικής σημασίας για επόμενη ημέρα. Τα πρωταθλήματα ήταν ανταγωνιστικά και αυτό το παραδέχονται όλοι. Δεν μπορεί να πει κανείς ότι δεν υπήρχαν και λάθος επιλογές. Θεωρούμε ότι το πρόσημο ήταν θετικό.

Παρά τα όσα ισχυρίζονται κάποιοι ότι τα πράγματα δεν είναι καλά και ότι το ποδόσφαιρο φταίει για όλα τα δεινά. Όλοι αυτοί το τελευταίο διάστημα συνεπικουρούνται από κάποιες μικρές ομάδες των ηττημένων των εκλογών που τους βοηθάνε να παράγουν το επιζήμιο έργο για το ποδόσφαιρο.

Στους οκτώ μήνες διοίκησης συνεχίζουμε να αντιμετωπίζουμε πολεμικές συνθήκες που καταλήγουν σε δικαστήρια, μηνύσεις που αποπροσανατολίζουν, βάζουν φραγμούς σε αυτό που εμείς ονειρευόμαστε, να βοηθήσουμε το ποδόσφαιρο να αναπτυχθεί.

Η διοίκηση απάντησε και θα απαντήσεις σε όλες τις προκλήσεις με γνώμονα υπεράσπιση καταστατικού και κανονισμών. Αυτό έκανε και θα κάνει. Πήραμε πρωτοβουλίες γιατί μόνο έτσι πιστεύουμε ότι θα προχωρήσουμε", είπε αρχικά ο πρόεδρος της ΕΠΟ και στην συνέχεια αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα θέματα:

Για την αναδιάρθρωση της Γ' και Δ' Εθνικής: " Υλοποιούμε συγκεκριμένες αποφάσεις προηγουμένων ετών. Αυτή η αναδιάρθρωση ξεκίνησε το Απρίλιο του 2011 επί ημερών Πιλάβιου. Τότε υπήρχε εισήγηση και εγκρίθηκε αλλά δεν υλοποιήθηκε ποτέ. Η διαδικασία επιβλήθηκε από ψήφιση νόμου με το οποίο το νομικό καθεστώς ομάδων Γ' Εθνική από επαγγελματικό τροποποιήθηκε σε ερασιτεχνικό.

Η εξέλιξη αυτή κανείς δεν είπε ότι θα κάνει κακό στο ποδόσφαιρο. Είμαστε από τις χώρες που έχουμε περισσότερες επαγγελματικές ομάδες αναλογικά με τον πληθυσμό και είναι επιτυχία που τόσο γρήγορα υλοποίησε αυτή η διοίκηση ένα σχέδιο που όλοι ήθελαν αλλά κανείς δεν ήθελε να το κάνει. Εμείς τολμήσαμε και το κάναμε".

Για το ποδοσφαιρικό μνημόνιο: " Είναι μια μεγάλη επιτυχία που πέτυχε το ποδόσφαιρο. Είναι μία νέα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και δεν είναι τροποποίηση κανονισμού όπως εσκεμμένα κάποιοι λένε.

Ωφέλησε επαγγελματικές ομάδες να επιβιώσουν αλλά και παίκτες αφού ξέρετε τα αποτελέσματα αν ομάδες κατέληγαν σε πτώχευση. Η προηγούμενη σύμβαση ήταν τον Απρίλιο του 2008.

και τότε μεσούσης της περιόδου δηλαδή. Εμείς δείξαμε το μνημόνιο αυτό στην UEFA η οποία μας είπε πως θα είναι κάτι σαν το πλάνο της για χώρες που αντιμετωπίζουν οικονομική κρίση".

Για την κάρτα υγείας: " Κατέληξε στον μεγαλύτερο βραχνά της ΕΠΟ με μηδενική εφαρμογή και με ένα προκλητικά απίστευτο κόστος που προκαλεί και την κοινή γνώμη".

Για τις αδειοδότησης: " ο 2013 είναι η καλύτερη χρονιά σε ότι αφορά τον θεσμό σε όλα τα επίπεδα. Οι αποφάσεις είναι ανεξάρτητων επιτροπών και οι φωνές ήταν ελάχιστες.

Στόχος μας είναι να επεκταθεί και στη Β' Εθνική γιατί μόνο έτσι θα ξεκαθαρίσει το τοπίο και θα μπορούν να έρθουν επενδυτές.

Το τμήμα της ΕΠΟ λειτουργεί υποδειγματικά. Το τμήμα αδειοδότησης δεν αποφασίζει. Εισηγείται βάσει γράμμα νόμου και τις αποφάσεις παίρνουν ανεξάρτητες επιτροπές που πιθανόν να εξετάζουν και με άλλα κριτήρια".

Για της διαγραφή της Ένωσης του Beach soccer: " Η διοίκηση αποκατέστησε πλήρως τη νομιμότητα. Με συντριπτική πλειοψηφία αντιμετώπισε τα προβλήματα που υπήρχαν. Αυτό έπρεπε να γίνει και έγινε".

Οι απαντήσεις του Κουρίδη σε όλα τα νομικά ζητήματα

Στην συνέχεια πήρε τον λόγο ο άνθρωπος που χειρίζεται τα νομικά της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, Θεόδωρος Κουρίδης και αναφέρθηκε σε όλα όσα καταλογίζουν στην διοίκηση οι δύο ΕΠΣ (Ηρακλείου και Κιλκίς)

Για την πρόσληψη συγγενικού προσώπου του προέδρου: " Δεν υπάρχει κανένα κώλυμα για πρόσληψη στις Ομοσπονδίες. Μόνο για Ενώσεις και Σωματεία. Ακολουθήσαμε το νόμο και μάλιστα σαν ΕΠΟ μεγαλώσαμε το όριο σε από δεύτερο σε τέταρτο βαθμό συγγένειας. Πουθενά όμως, δεν αναφέρει για Ομοσπονδίας. Γι' αυτό και η εισήγηση του συμβουλίου ήταν θετική".

Σε αυτό το σημείο παρενέβη ο πρόεδρος της ΕΠΟ, Γιώργος Σαρρής και αναφέρθηκε σε πόσα άτομα δουλεύουν στην Ομοσπονδία: "Είπε ο κ. Γκαγκάτσης ότι έχει η ΕΠΟ 100 υπαλλήλους και θα μπορούσαμε από εκεί να καλύψουμε το κενό. Όταν ανέλαβα ήταν 93 υπάλληλοι, τώρα είναι 84. Έφυγαν 12 προσελήφθησαν 3".

Για συγχώνευση Γ' και Δ' Εθνικής ο κ. Κουρίδης είπε: " Δεν υπήρξε τροποποίηση. Πριν από 2 χρόνια, επί Πιλάβιου, ο κ. Σαρρής και ο Παπακωνσταντίνου εκπόνησαν σχέδιο για σταδιακή μείωση ομάδων στη Δ' Εθνική. Το σχέδιο εγκρίθηκε ομόφωνα.

Το 2013 όταν με το νόμο καταργήθηκε η Γ' κατηγορία ως επαγγελματική, ο νόμος ασχολήθηκε να ορίζει που μπορεί να ανοίξει μία ΑΕ ή όχι. Τον Φεβρουάριο του 2013 εγκρίθηκε σχέδιο για ενοποίηση που θα εγκριθεί Κυριακή. Είναι ένα προ τριετίας σχέδιο που άρχισε να υλοποιείται προ διετίας".

Για το ποδοσφαιρικό μνημόνιο: " Επιδιώξαμε περισσότερες δόσεις για να μην μείνουν οι παίκτες απλήρωτοι από ομάδες που θα έκλειναν. Football League, Super League και ΠΣΑΠ υπέγραψαν το μνημόνιο και το έφεραν στην ΕΠΟ και αυτή την επικύρωσε. Μάλιστα η FIFA είπε πως θα ισχύει και για τους ξένους παίκτες".

Για τον Παυσανία Παπανικολάου: " Ο άνθρωπος έχει δύο πτυχία από Πάντειο και ΤΕΙ. Έχει αθωωτική απόφαση για ανάλογη περίπτωση το 2008, όπου πρόεδρος ήταν ο Γκαγκάτσης και ο οποίος έκανε στο Δικαστήριο πως δεν θυμόνταν".

Για την σύμβαση με το Travel plan: " Η σύμβαση υπεγράφη στις 25/5/12 από τον τότε πρόεδρο κ. Πιλάβιο. Η καταγγελία της μπορούσε να προκαλέσει ζημιές. Δεν είναι καταχρηστική η σύμβαση, είναι ανταποδοτική".

Πάλι σε αυτό το σημείο ο κ. Σαρρής ανέφερε: " Ντροπή να μας καταγγέλλουν για συμβάσεις, άτομα για τα οποία η ΕΠΟ πλήρωνε τεράστια εκατομμύρια σε συμβάσεις για τις οποίες δεν υπήρχε αντιπαροχή. Μόλις είδαμε τις συμβάσεις τις καταγγείλαμε και σταματήσαμε να τις πληρώνουμε. Αν προκύψουν ποινικές ευθύνες, τότε θα κινηθούμε".

Για τα αναπληρωματικά μέλη στις συνεδριάσεις: " Ο κ. Γκαγκάτσης το ξεκίνησε το 2008, συνεχίστηκε επί Πιλάβιου και επί εμάς. Είναι σωστό να έρχονται κάποια από τα αναπληρωματικά μέλη".

Επίσης ο κ. Σαρρής ανέφερε: " Πληροφορήθηκα ότι ο κ. Γκαγκάτσης είπε διάφορα στο δικαστήριο. Το 2005 μετά από έγγραφο Γκαγκάτση η FIFA έστειλε ακριβώς το ίδιο χαρτί με αυτό που έστειλε τώρα.

Το 2007 όταν 13 Ενώσεις είχαν προσφύγει σε πολιτικά δικαστήρια για καταστατικό, η ΕΠΟ με Γκαγκάτση και Χατζηαποστόλου απέβαλλε την Πέλλα που επέμεινε με απόφαση εκτελεστικής γραμματείας. Μπορούν να προσφύγουν διαιτητικό ή σε Γ.Σ. Δεν έχουν δικαίωμα να προσφεύγουν σε πολιτικά δικαστήρια".

Στην συνέχεια ο πρόεδρος της ΕΠΟ δέχθηκε τις ερωτήσεις των εκπροσώπων του Τύπου:

Η UEFA τι ήρθε να κάνει; " Έρχεται σχεδόν κάθε χρόνο. Προβλέπεται από κανονισμό ότι μπορεί ανά πάσα στιγμή να έρθει να ελέγξει φακέλους των ομάδων που παίζουν στην Ευρώπη.

Το τμήμα των αδειοδοτήσεων δεν αποφασίζει. Εισηγείται. Οι αποφάσεις είναι από επιτροπής ανεξάρτητες από την ΕΠΟ. Έχει συμβεί στο παρελθόν άλλη απόφαση από το τμήμα αδειοδότησης και άλλη από τις επιτροπές".

Γιατί ποιο λόγο δεν απαντούσαν τόσο καιρό και έγινε τώρα μετά το δικαστήριο: " Θεωρούμε ότι δεν κινδυνεύει η διοίκηση της ΕΠΟ. Είχαμε πει ότι θα κάνουμε συνέντευξη Τύπου μετά το τέλος της σεζόν. Είχα προγραμματίσει να δώσω μία συνέντευξη μετά το δικαστήριο".

Για δύο Ενώσεις που έκαναν προσφυγή και το τι μέλλει γενέσθαι: " Η Ομοσπονδία δεν μπορεί να πάρει θέση. Το Δ.Σ. δεν μπορεί να το κάνει αυτό. Υπάρχουν συγκεκριμένες ποινές. Όταν θα έρθει η ώρα, θα το συζητήσουμε. Δεν θα βγούμε και να πούμε τι θα γίνει, σαν να προαποφασίζουμε.

Είναι σοβαρό θέμα θα το αντιμετωπίσει η Ομοσπονδία βάσει καταστατικού και κανονισμών. Δεν χρειάζεται να πάρουμε αποφάσεις εν θερμώ. Θα το δούμε. Δεν είναι θέμα Δ.Σ. Το 2007 είχε αποβληθεί η Ένωση με απόφαση εκτελεστικής γραμματείας. Ήταν παράνομο αυτό".

Για το αν έχει κακές σχέσεις με τον Σάντος και το συμβόλαιο είπε: " Να σας πως κάτι με τον Μπέο που είδαν στο γραφείο μου. Την ώρα που πέρασε ο Βελλής από την πειθαρχική, εγώ έπινα καφέ στην Λιθουανία με την Εθνική ομάδα. Η πειθαρχική ήταν στις 15.30 την Πέμπτη, ο Βελλής ήταν στις 15.00, εγώ ήμουν Λιθουανία, άρα δεν μπορούσα να είμαι στο γραφείο μου με τον Μπέο.

Όσο αληθές είναι αυτό, είναι και το ότι έχω κακές σχέσεις με τον Σάντος. Ο Σάντος έχει μια πρόταση από την ΕΠΟ και ευθαρσώς μας είπε ότι θα μας απαντήσει τον Αύγουστο. Χωρίς καμία υπεκφυγή. Οι σχέσεις μας είναι άριστες. Ρωτήστε τον ίδιο για τις σχέσεις μας".

Για τον Άρη και το άρθρο 99: " Για θέματα που άπτονται του ποδοσφαίρου αρμόδια είναι τα όργανα της ΕΠΟ. Η απόφαση του 99 για τον Άρη δεν αφορά ποδοσφαιριστές. Αλλουνού παπά αν δεν πληρώσει τα ξενοδοχεία. Οι επιτροπές δώσανε αναβολή. Δεν υπήρχε καθόλου προστασία του Άρη από τις επιτροπές".

Για μη εγγυητικές από ομάδες: " Έχουν έρθει αποφάσεις για ομάδες που δεν έχουν εγγυητικές. Έχουν πάει αρμόδιες επιτροπές. Νομίζω ότι προκειμένου να πληρώσει το 1.5 για εγγυητική, θα προτιμήσει να πληρώσει τα 50.000 που είναι το πρόστιμο".

Για το αν υπάρχουν ευθύνες και τιμωρίες για όσους μπαίνουν στα αποδυτήρια των διαιτητών με αφορμή τον τελικό του Κυπέλλου: " Ήδη έχει επιληφθεί η ΚΕΔ. Έχουν επιβληθεί οι πρέπουσες κυρώσεις στους υπευθύνους. Όπως ξέρετε όμως, αυτές δεν ανακοινώνονται".

Για την διαιτησία: " Δε νομίζω να υπάρχει κάποιος που να πει ότι έμεινε ικανοποιημένος από αυτό που είδε εκείνη τη βραδιά. Είχαμε μία άσχημη διαιτησία και έτυχε να είναι στον τελικό.

Θα ληφθούν μέτρα. Πρέπει να βελτιωθεί η Ελληνική διαιτησία. Σαφέστατα και πρέπει. Η διαιτησία στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ όμως, ήταν καλή;".

TAGS ΕΠΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ