Η χρήση του VAR και οι ατάκες στην Ε.Ε. της ΕΠΟ

Η χρήση του VAR και οι ατάκες στην Ε.Ε. της ΕΠΟ

Συνεδρίασε η Εκτελεστική Επιτροπή της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας παρουσία των εκπροσώπων της Επιτροπής Παρακολούθησης της FIFA, Έντι Ντερβισάι και Μάριου Γεωργίου. Ποιες αποφάσεις πάρθηκαν και τι συζητήθηκε στη συνεδρίαση.

Συνεδρίασε η Εκτελεστική Επιτροπή της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας παρουσία των εκπροσώπων της Επιτροπής Παρακολούθησης της FIFA, Έντι Ντερβισάι και Μάριου Γεωργίου.

Ο κ. Ντερβισάι ενημέρωσε την Ε.Ε. της Ε.Π.Ο. αναφορικά με το περιεχόμενο της εισήγησης του προέδρου της Επιτροπής Παρακολούθησης κ. Χέρμπερτ Χούμπελ προς τον πρόεδρο της Επιτροπής Ομοσπονδιών-Μελών της FIFA κ. Αχμάντ, βάσει της οποίας "η Επιτροπή Παρακολούθησης ομόφωνα εισηγείται την άμεση αναστολή της ιδιότητας μέλους της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας από τη FIFA".

"Βασική προτεραιότητα είναι να ολοκληρωθεί η λίγκα. Υπάρχει κίνδυνος για την εικόνα του ελληνικού και του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Θέλουμε να δουλέψουμε μαζί, να είμαστε σκληροί και να στείλουμε μήνυμα ότι παίρνουμε μέτρα κατά της βίας. Απαιτούνται ενέργειες. Υποστηρίζουμε κι εμπιστευόμαστε πλήρως τον Πρόεδρο της ΕΠΟ και το έργο του.

Ζητούμε αναλόγως να τον στηρίζει και να ενεργεί μαζί του το σύνολο της Εκτελεστικής Επιτροπής. Θέλουμε την υποστήριξη και από το επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Πρέπει η λίγκα να ολοκληρωθεί ομαλά και να δούμε πράξεις κι άμεσες αποφάσεις από τα δικαστικά όργανα. Να δούμε ότι γίνεται πόλεμος κατά της βίας", είπε μεταξύ άλλων στην εισαγωγή του ο κ. Ντερβισάι. Η εισήγηση αυτή αποτέλεσε αντικείμενο διεξοδικής συζήτησης μεταξύ του εκπροσώπου της και των μελών της Ε.Ε.

Η Ε.Ε. της ΕΠΟ επεσήμανε ομόφωνα στα μέλη της Επιτροπής Παρακολούθησης "την ομοψυχία των μελών της και την αταλάντευτη βούληση να προχωρήσουν σε αλλαγές στη συνολική λειτουργία και δομή του ελληνικού ποδοσφαίρου σε όλα του τα επίπεδα".

Στην τελική του τοποθέτηση ο πρόεδρος της ΕΠΟ κ. Ε. Γραμμένος υπογράμμισε: "Ουδέποτε εξεδήλωσα επιθυμία να παραιτηθώ, ούτε έχω την πρόθεση να παραιτηθώ. Φέτος στο πρωτάθλημα είχαμε ιδιαίτερο ανταγωνισμό και καθόλου εκτεταμένα επεισόδια. Δεν μπορούν τα επεισόδια να διακόπτουν το πρωτάθλημα. Πρέπει να υπάρχουν ποινές και οι αποφάσεις των οργάνων να συνετίζουν. Είναι εμφανής η ομοψυχία της Εκτελεστικής Επιτροπής και απαρέγκλιτη η βούληση της να προχωρήσει σε τομές. Το πρωτάθλημα θα τελειώσει όπως άρχισε. Η διοίκηση θα υλοποιήσει στόχους της. Επανεξετάζουμε το νομικό πλαίσιο για να θωρακιστεί το άθλημα σε όλα τα επίπεδα. Οι αλλαγές χρειάζονται χρόνο. Σε 7 μήνες δεν μπορούσαμε να προβλέψουμε τα πάντα. Θα γίνει ότι πρέπει να γίνει και η Επιτροπή Παρακολούθησης θα λάβει σύντομα το τελικό πλαίσιο θέσεων της ΕΠΟ".

Ο κ. Ντερβισάι επέμεινε στη λήψη συγκεκριμένων σκληρών μέτρων για την καταπολέμηση της βίας στα γήπεδα και ζήτησε να υπάρξει πλήρες κανονιστικό πλαίσιο έως την έναρξη της νέας αγωνιστικής περιόδου.

Η Εκτελεστική Επιτροπή της Ε.Π.Ο. επικύρωσε τη νέα δομή της Κεντρικής Επιτροπής Διαιτησίας:

Επικεφαλής: Βίτορ Μέλο Περέιρα

Νέο Μέλος / Επαγγελματικά πρωταθλήματα: Χουάν Αντόνιο Φερνάντεζ Μαρίν

Μέλος / UEFA Convention Project Leader: Σταύρος Τριτσώνης

VAR Project Leader: Μιχάλης Κουκουλάκης

Μέλος / Γ΄εθνική – Γυναικείες διοργανώσεις – Υποδομές: Δημήτριος Καλύβας

Μέλος / Παρατηρητές Διαιτησίας: Ιωάννης Τσαχειλίδης

Συνεργάτης ΚΕΔ: Νικόλαος Ιωσηφόγλου

Συνεργάτης ΚΕΔ, Εκγύμναση Διαιτητών: Βασίλης Λώλης

Υπεύθυνος Ανάπτυξης: Κύρος Βασάρας

Η Ε.Ε. επικαιροποίησε και οριστικοποίησε την απόφαση για την χρήση του VAR τη νέα αγωνιστική περίοδο. Οι χειριστές θα οριστούν από την ΚΕΔ, καθώς η συνολική διαδικασία περιλαμβάνεται στα καθήκοντα του κ. Περέιρα. Πρόεδρος της Επιτροπής Ασφάλειας και Γηπέδων ψηφίστηκε ομόφωνα τομέλος της Ε.Ε. κ. Λεωνίδας  Θωμαΐδης.

Τέλος, εγκρίθηκε ομόφωνα έκτακτη οικονομική ενίσχυση ύψους 20.000 ευρώ προς την ΕΠΣ Λακωνίας λόγω καταστροφής από πυρκαγιά των γραφείων της.

ΤΙ ΕΙΠΩΘΗΚΕ ΣΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΕΠΟ

Στο ξεκίνημα της συνεδρίασης το κλίμα ήταν αρκετά τεταμένο. Οι δυο εκπρόσωποι της FIFA άκουσαν αρκετά παράπονα από τα μέλη του συμβουλίου, τα οποία τόνιζαν πως δεν είναι δυνατόν να λαμβάνεται μια τέτοια απόφαση, ειδικά όταν στην διάρκεια της σεζόν δεν υπήρχαν επεισόδια όπως στο παρελθόν. Με δυο γεγονότα σε μια τόσο ανταγωνιστική σεζόν, με αγωνιστική άνοδο, δεν γίνεται να υπάρχει τέτοια απόφαση, όπως έλεγαν.

Οι άνθρωποι της UEFA ζητούν αυστηρές ποινές, ταχύτερη απονομή δικαιοσύνη και πρέπει οπωσδήποτε να φανεί ότι η Ελλάδα προσπαθεί να καταπολεμήσει το πρόβλημα. "Πάρτε μέτρα, κάντε κάτι...", τόνιζαν συνεχώς στην ελληνική πλευρά.

Ο Ολυμπιακός ζήτησε ξένους δικαστές μέσω του Τάκη Αγραφιώτη, όπως υπάρχουν ξένοι παράγοντες στη διαιτησία. Από τη μεριά της FIFA τονίστηκε πως είναι ειδικό φαινόμενο η διαιτησία και έχει αποκλειστικά ποδοσφαιρικό ρόλο. Άλλωστε, απαγορεύονται οι ξένοι δικαστές, είναι και συνταγματικό το πρόβλημα, άρα δεν μπορεί να γίνει αυτό στην χώρα μας.

Στη FIFA στέκονται ιδιαιτέρως στις δηλώσεις των ξένων παραγόντων, στο τι γράφεται στα social media και στο ότι μονίμως πυροδοτείται το κλίμα. Μάλιστα, ανέφεραν στον κ. Αγραφιώτη ότι οπαδοί του Ολυμπιακού προσπάθησαν να σταματήσουν ομιλία υπουργού (του Ευκλείδη Τσακαλώτου), με τον ίδιο να απαντάει πως "αυτό ήταν πάρτι του ΣΥΡΙΖΑ".

Αυτό που συμφωνήθηκε, είναι να σταλεί τις επόμενες δέκα ημέρες επιστολή από την ΕΠΟ στη FIFA με τα προβλεπόμενα μέτρα για την ομαλοποίηση της κατάστασης, ενώ θα συμφωνηθεί ένα νέο κανονιστικό πλαίσιο που θα αφορά αυστηροποίηση των ποινών για επεισόδια, στημένα παιχνίδια και χειραγώγηση αγώνων. Από τη μεριά της, η FIFA ξεκαθάρισε πως θα στείλει έκθεση με όσα ειπώθηκαν στο συμβούλιο της ΕΠΟ και θα τονίσει τη δέσμευσή της για τη λήψη μέτρων.

Η ελληνική πλευρά ανέφερε στην FIFA ότι έχει ευθύνες για την κατάσταση, καθώς το ελληνικό ποδόσφαιρο βρίσκεται υπό την επίβλεψή της, για να εκφραστεί από την άλλη μεριά η δυσφορία της για την καθυστέρηση στην έκδοση δικαστικών αποφάσεων, αλλά και στην υπολειτουργία της Επιτροπής Δεοντολογίας.

Κάποια στιγμή, ο Μάκης Γκαγκάτσης, ανέφερε πως στο Μπιλμπάο σκοτώθηκε αστυνομικός πριν από ποδοσφαιρικό αγώνα και δεν υπήρξε αποβολή χώρας από το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, με την πλευρά της FIFA να διευκρινίζει ότι εκεί έπιασαν αμέσως τους δράστες και τους τιμώρησαν παραδειγματικά.

 
SHARE

24MEDIA NETWORK

Δύναμη και αντοχή: 8 ασκήσεις που θα αναδείξουν τους μυς σου

Μια προπόνηση για όλο το σώμα, που μπορείς να την κάνεις παντού και να βλέπεις πάντα αποτελέσματα.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

 

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΤΟ SPORT24