ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

ΕΠΟ: Στο ίδιο "γήπεδο" με πρότυπες δράσεις για ευκαιρίες άθλησης στους πρόσφυγες

ΕΠΟ / ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΦΕΣΕΩΝ  (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI)
ΕΠΟ EUROKINISSI SPORTS

Σε οδηγό της UEFA για την αντιμετώπιση βασικών προκλήσεων, που προκύπτουν από τη μεταναστευτική κρίση, συμπεριλήφθηκαν οι δράσεις της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας και επιπλέον 12 ομοσπονδιών.

Σε οδηγό της UEFA για την αντιμετώπιση βασικών προκλήσεων, που προκύπτουν από τη μεταναστευτική κρίση, συμπεριλήφθηκαν οι δράσεις της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας και επιπλέον 12 ομοσπονδιών. Στο συγκεκριμένο έντυπο, υπό τον τίτλο Ποδόσφαιρο και πρόσφυγες - Αντιμετώπιση βασικών προκλήσεων, αναδεικνύονται οι δράσεις της ΕΠΟ που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμά της #samefield, όπως επίσης αντίστοιχες πρωτοβουλίες των ομοσπονδιών Αυστρίας, Γερμανίας, Ιρλανδίας, Βόρειας Ιρλανδίας, Αγγλίας, Μάλτας, Νορβηγίας, Βελγίου, Ιταλίας, Σκωτίας, Ελβετίας, Δανίας.

Οι βασικοί σκοποί του προγράμματος #samefield σχετικά με το προσφυγικό ζήτημα είναι να ενημερωθούν οι Έλληνες πολίτες για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες και, ταυτόχρονα, να δημιουργηθούν ευκαιρίες άθλησης στους πρόσφυγες, οι οποίες θα συνδράμουν στην ομαλότερη ένταξή τους στην κοινωνία.

Στην ολότητά του, το #samefield είναι το πρόγραμμα της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, στο πλαίσιο του UEFA Grassroots Charter, που έχει ως στόχο την ανάδειξη της κοινωνικής διάστασης του αθλήματος, της εξασφάλισης ίσων ευκαιριών συμμετοχής σε αυτό για όλους και της προώθησης του εθελοντισμού.

Απευθύνεται σε πρόσφυγες, άτομα με ειδικές ικανότητες, παιδιά θύματα βίας, φτώχιας και εγκατάλειψης, νεαρούς κρατούμενους, άτομα μεγάλης ηλικίας και όσους συνανθρώπους μας αισθάνονται ή είναι κοινωνικά απομονωμένοι.

Η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία συνεργάζεται στενά με τις Ενώσεις-Μέλη της, κινήσεις εθελοντών, φιλανθρωπικές οργανώσεις, Πανεπιστημιακά Ιδρύματα και κυβερνητικούς φορείς. Αξίζει να σημειωθεί ότι από το 2017 η Ομοσπονδία έχει πραγματοποιήσει μια σειρά κοινωνικών δράσεων σε συνεργασία με «Το χαμόγελο του Παιδιού», το Ειδικό Κατάστημα Κράτησης Νέων Αυλώνα, τις Κοινωνικές Συνεταιριστικές Δραστηριότητες Ευπαθών Ομάδων «ΕΔΡΑ» και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Αναλυτικά, η ενημέρωση της UEFA σχετικά με τον οδηγό "Ποδόσφαιρο και πρόσφυγες - Αντιμετώπιση βασικών προκλήσεων":

Για να σηματοδοτηθούν οι τρέχουσες εβδομάδες δράσης #FootballPeople, καταρτίστηκε από την UEFA και τις Ομοσπονδίες μέλη της ένα οδηγός ο οποίος τονίζει πώς το ποδόσφαιρο μπορεί να διαδραματίσει ρόλο στην εξάλειψη των δυσκολιών που προκαλούνται από την μεταναστευτική κρίση στην Ευρώπη.

Κάθε χρόνο, στη διάρκεια των εβδομάδων δράσης #FootballPeople, το δίκτυο Fare και η UEFA ενώνονται για να εστιάσουν στον αγώνα για ισότητα, ποικιλομορφία και για την ένταξη στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο.

Από τις 11 έως τις 25 Οκτωβρίου, ο κοινός στόχος είναι να προσελκύσει το ποδόσφαιρο όσο το δυνατόν περισσότερους θαυμαστές με το μήνυμα ότι το άθλημα είναι για όλους, ανεξάρτητα από ηλικία, φύλο, φυλή ή σεξουαλικό προσανατολισμό.

Το UCL, το WUCL, το UEL και το UEFA Nations League είναι οι διοργανώσεις υψηλού προφίλ που προωθούν τις φετινές εκδηλώσεις #FootballPeople, με συγκεκριμένες δραστηριότητες που γίνονται στα γήπεδα στη διάρκεια αυτών των αγώνων για δύο εβδομάδες.

Φέτος, για να ανακοινώσει την έναρξη των εβδομάδων δράσης #FotballPeople, η UEFA εγκαινιάζει μια συλλογή καλών πρακτικών που παρέχεται από τις ομοσπονδίες μέλη της - με τίτλο "Ποδόσφαιρο και πρόσφυγες - Αντιμετώπιση βασικών προκλήσεων" - που δείχνουν πώς μπορεί να έχει επίδραση το ποδόσφαιρο στη μείωση των δυσκολιών που προέκυψαν από την πρόσφατη μεταναστευτική κρίση στην Ευρώπη.

Το ποδόσφαιρο έχει μια μοναδική δύναμη να ενώνει τους ανθρώπους, να ενθαρρύνει την αμοιβαία κατανόηση και να καταργεί τις προκαταλήψεις - και η δυναμική του θεωρείται σημαντικός παράγοντας που βοηθά στην άμβλυνση των πιέσεων που προκαλεί η μεταναστευτική κρίση που έπληξε την Ευρώπη τα τελευταία χρόνια.

Η κρίση οδήγησε περίπου 65 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο σε αναγκαστική μετανάστευση.

"Ενώ ορισμένες χώρες επηρεάζονται περισσότερο από άλλες, αναφέρει η εισαγωγή του εντύπου "Ποδόσφαιρο και πρόσφυγες - Αντιμετώπιση βασικών προκλήσεων", αυτή η αναγκαστική μετανάστευση προκάλεσε μια παγκόσμια συζήτηση που καλύπτει κοινωνικά, πολιτιστικά, οικονομικά, πολιτικά και περιβαλλοντικά ζητήματα».

«Ως το πιο δημοφιλές άθλημα του κόσμου και το οποίο είναι βαθιά ενσωματωμένο στον ιστό της κοινωνίας, το ποδόσφαιρο έχει επηρεαστεί από αυτή την παγκόσμια κρίση, συνεχίζει, αλλά έχει επίσης τη δυνατότητα να βοηθήσει στην ανακούφιση. Πολλές από τις ομοσπονδίες μέλη της UEFA έχουν επηρεαστεί άμεσα και έχουν επιδιώξει να βελτιώσουν τα θέματα στις χώρες τους».

Η UEFA και οι ομοσπονδίες μέλη της εργάζονται σκληρά για να συμβάλουν στην αντιμετώπιση της κρίσης και η συλλογή καλών πρακτικών προέκυψε από πρόσφατο σεμινάριο της UEFA στο Δουβλίνο, το οποίο διοργανώθηκε σε συνεργασία με την Ομοσπονδία της Ιρλανδίας.

Σκοπός του σεμιναρίου ήταν οι εθνικές ομοσπονδίες καθώς και άλλα άτομα και οργανισμοί να συζητήσουν τις προκλήσεις που ανακύπτουν και την ανταλλαγή ορθών πρακτικών σχετικά με τους πρόσφυγες και το ποδόσφαιρο.

Ως αποτέλεσμα, το «Ποδόσφαιρο και πρόσφυγες - Αντιμετώπιση βασικών προκλήσεων» ήταν το συμπέρασμα αυτού του σεμιναρίου. Δεκατρείς εθνικές ομοσπονδίες συνέβαλαν στον οδηγό, τονίζοντας τη δική τους εμπειρία με τους πρόσφυγες και παρέχοντας συμβουλές και συστάσεις για την ποδοσφαιρική κοινότητα γενικότερα.

Στόχος είναι να βοηθηθούν οι μεγάλες και μικρές ομοσπονδίες σε ολόκληρη την Ευρώπη, μαζί με άλλους φορείς, να εφαρμόσουν τις δικές τους ειδικές πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.

Ο πρόεδρος της UEFA Aleksander Čeferin παραδέχεται ότι η διαδικασία ενσωμάτωσης των προσφύγων σε μια άλλη χώρα μπορεί να είναι δύσκολη, αλλά τονίζει τον τρόπο με τον οποίο το ποδόσφαιρο μπορεί να αποτελέσει καταλύτη για την επιτυχή ένταξη των προσφύγων.

«Σκοπός αυτής της συλλογής βέλτιστων πρακτικών της UEFA είναι να μας υπενθυμίσει τα βήματα και τις προφυλάξεις που πρέπει να λάβουμε για να καταστήσουμε αυτή την παλιά διαδικασία πιο ομαλή, πιο ανθρώπινη και πιο αποτελεσματική. Το “όμορφο παιχνίδι” μπορεί να έχει ως πρότυπο αυτή την εξαιρετική συλλογή για να εξασφαλίσει ότι οι πρόσφυγες, χάρη στο ποδόσφαιρο, θα ευημερήσουν στα καινούργια σπίτια τους και θα είναι σε θέση να συμβάλλουν διαρκώς και θετικά στις κοινωνίες στις οποίες εντάσσονται".

Ο διευθύνων σύμβουλος του δικτύου Fare, Piara Powar, ενθαρρύνεται από το πώς ανταποκρίνεται το ποδόσφαιρο στην κρίση των προσφύγων. "Παρά την περίπλοκη φύση των ζητημάτων που αντιμετωπίζουμε, είναι ενθαρρυντικό να βλέπουμε ότι το ποδόσφαιρο ήταν σε θέση να ανταποκριθεί σε πολλές από αυτές τις προκλήσεις αποφασιστικά και αποτελεσματικά. Ο οδηγός δεν είναι απλώς μια απόδειξη της αναγκαιότητας. Είναι ένα αφιέρωμα στο τεράστιο έργο που έχει πραγματοποιηθεί από εθνικές ομοσπονδίες, σωματεία, ακαδημίες και κυβερνητικές υπηρεσίες. Είναι ένα σώμα εργασίας που πρέπει να χαιρετίσουμε όλοι. Η Ευρώπη έχει αλλάξει και το ποδόσφαιρο - ομάδες, προπονητές, διαιτητές και υποστηρικτές - θα αντικατοπτρίζουν αυτήν την αλλαγή τις επόμενες δεκαετίες. Είμαστε μόνο στην αρχή".

Photo Credits: Eurokinissi

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ