ΕΠΟ

"Δήθεν σκάνδαλο οι κάμερες της ΕΠΟ"

"Δήθεν σκάνδαλο οι κάμερες της ΕΠΟ"

Ο υπεύθυνος ασφαλείας της Ομοσπονδίας, Νίκος Παναγιώτου, έδωσε αναφορά στην ΠΔΕ της ΕΠΟ για την περιβόητη υπόθεση με τις κάμερες στα γραφεία στο Πάρκο Γουδή και στο προπονητικό κέντρο του Αγίου Κοσμά. Τι υποστήριξε.

Ο υπεύθυνος ασφαλείας της ΕΠΟ, Νίκος Παναγιώτου, έδωσε αναφορά στην ΠΔΕ για την περιβόητη υπόθεση με τις κάμερες στα γραφεία της Ομοσπονδίας στο Πάρκο Γουδή και στο προπονητικό κέντρο της Εθνικής μας ομάδας στον Άγιο Κοσμά. Θυμίζουμε πως είναι ο ίδιος άνθρωπος που με έκθεσή του είχε χαρακτηρίσει ως ακατάλληλο το Πανθεσσαλικό Στάδιο για τον τελικό του Κυπέλλου.

Στην αναφορά του ο κ. Παναγιώτου τόνισε πως "είναι απορίας άξιον το γεγονός ότι αν και οι κάμερες καταγραφής είχαν τοποθετηθεί προ ετών στους χώρους ελέγχου, το ζήτημα ανέκυψε ως δήθεν σκάνδαλο σήμερα, σε μια περίοδο κρίσιμη για τον χώρο του ελληνικού ποδοσφαίρου". Ουσιαστικά, με αυτό "δείχνει" την Επιτροπή Εξομάλυνσης, η οποία έκανε λόγο για σκάνδαλο στην συγκεκριμένη υπόθεση.

Για τις κάμερες στην ΕΠΟ επικαλείται τις επιθέσεις στα γραφεία της Ομοσπονδίας το 2012 από οπαδούς του Ηρακλή και του Παναθηναϊκού λόγω προβλήματος αδειοδοτήσεως και πως οι κάμερες μπήκαν για να αποτραπούν φαινόμενα υφαρπαγής εγγράφων. Επίσης, κάνει λόγο για δυο κάμερες καταγραφής εικόνας και όχι ήχου, εκατέρωθεν του γραφείου αδειοδοτήσεως και σε καμία περίπτωση δίπλα στο γραφείο συνεδριάσεων της ΚΕΔ. Να ειπωθεί πως ο υπεύθυνος του τμήματος αδειοδοτήσεων, Γιώργος Δημητρίου, είχε δηλώσει άγνοια για τις συγκεκριμένες κάμερες.

Αναφορικά με τις κάμερες στο προπονητήριο της Εθνικής ομάδας στον Άγιο Κοσμά, ο Νίκος Παναγιώτου επικαλείται περισσότερες από 170 ενεργοποιήσεις του συστήματος συναγερμού και 11 παραβιάσεις των εγκαταστάσεων το τρέχον έτος και τονίζει μεταξύ άλλων πως "είναι τουλάχιστον άδικο να 'εγκαλούμαι' για δήθεν παρακολούθηση της Εθνικής ποδοσφαίρου με σταθερό σύστημα καταγραφής".

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ:

"Κύριοι,

όπως θα έχετε πληροφορηθεί, ασκώ τα καθήκοντα του υπευθύνου ασφαλείας της Ε.Π.Ο., από το έτος 2009 με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας, ως άμισθος λειτουργός στον χώρο του ποδοσφαίρου.

Λίαν προσφάτως, πληροφορήθηκα, από δημοσιεύματα του τύπου και αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ότι κατόπιν ελέγχων που πραγματοποιήθηκαν στις εγκαταστάσεις της ομοσπονδίας στο Γουδί και στο προπονητήριο της Εθνικής Ομάδας ποδοσφαίρου στον Άγιο Κοσμά, διαπιστώθηκε η ύπαρξη συστημάτων παρακολούθησης των ανωτέρω χώρων.

Είναι απορίας άξιο το γεγονός ότι αν και οι κάμερες καταγραφής είχαν τοποθετηθεί προ ετών στους χώρους ελέγχου, το ζήτημα ανέκυψε ως δήθεν σκάνδαλο, σήμερα, σε μία περίοδο κρίσιμη για τον χώρο του Ελληνικού ποδοσφαίρου.

Προς αποκατάσταση της αλήθειας και με αποκλειστικό σκοπό την διαφύλαξη του κύρους της Ε.Π.Ο αλλά και του ονόματος μου, σας παραθέτω τα κάτωθι:

Α)ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΓΟΥΔΙ

Το έτος 2012, όπως γνωρίζουν καλά, όσοι ασχολούνταν τότε με τα ποδοσφαιρικά δρώμενα, η ομοσπονδία υφίστατο αποκλεισμούς και επιθέσεις από διαμαρτυρόμενους οπαδούς και ειδικότερα από οπαδούς των ποδοσφαιρικών ομάδων του Ηρακλή Θεσσαλονίκης και του Παναθηναϊκού Αθλητικού Ομίλου, λόγω των προβλημάτων αδειοδοτήσεως των εν λόγω ομάδων.

Πραγματοποιήθηκαν τουλάχιστον δύο εισβολές και άλλες απόπειρες εισβολής οπαδών στον χώρο των εγκαταστάσεων της ομοσπονδίας, οι οποίοι «αναζητούσαν» τον κ.Δημητρίου, με σκοπό είτε να χειροδικήσουν σε βάρος του είτε να ασκήσουν λεκτική και ψυχολογική βία.

Θεώρησα σκόπιμο, μέσα στα πλαίσια των καθηκόντων μου, να προστατεύσω την ομοσπονδία από οποιονδήποτε κίνδυνο και κυρίως να αποτρέψω φαινόμενα υφαρπαγής εγγράφων, από οποιονδήποτε εντός και εκτός της ομοσπονδίας. Για τον λόγο αυτό, προέβην στην τοποθέτηση δύο καμερών, καταγραφής εικόνας και ΟΧΙ ήχου, εκατέρωθεν του γραφείου αδειοδοτήσεως και σε καμία περίπτωση, όπως σκοπίμως και αναληθώς διέρρευσε, πλησίον του γραφείου συνεδριάσεων της Κεντρικής Επιτροπής Διαιτησίας. Κατ’εφαρμογή δε των στοιχειωδών κανόνων ασφάλειας, όπως αναγράφουν και τα διεθνή εγχειρίδια, οι κάμερες δεν ήταν εμφανείς και ευδιάκριτες, καθώς σε οποιαδήποτε εισβολή οπαδών, το πρώτο τους μέλημα θα ήταν η καταστροφή τους.

Το δε καταγραφικό εικόνας, τοποθετήθηκε στο control room της ομοσπονδίας και την διαχείριση του πραγματοποιούσαν οι υπάλληλοι του γραφείου ελέγχου και οι φύλακες ασφαλείας. Το σύστημα καταγραφής εικόνας λειτούργησε από το έτος 2012 έως τα τέλη του έτους 2013, όταν και απενεργοποιήθηκε, δεδομένου ότι εξέλειψε ο κίνδυνος.

Β)ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΡΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ

Οι εγκαταστάσεις της Εθνικής Ομάδας στον Άγιο Κοσμά, ανέκαθεν αποτελούσαν στόχο διαρρηκτών. Σε ετήσια βάση λαμβάνουν χώρα περισσότερες από 170 ενεργοποιήσεις του συστήματος συναγερμού. Μόνο κατά το τρέχον έτος, έγιναν έντεκα (11) παραβιάσεις των εγκαταστάσεων και αποτρέψαμε την κλοπή υλικού και την καταστροφή αντικειμένων αξίας, μόλις την τελευταία στιγμή. Η αστυνομία πάντα ειδοποιείται όπως και το όχημα άμεσης επέμβασης της ιδιωτικής εταιρείας φύλαξης του χώρου.

Για τον λόγο αυτό, τοποθετήθηκαν σταθερά συστήματα παρακολούθησης για όλο το έτος και όχι για τις πέντε περίπου ημέρες, που διαμένει η Εθνική ομάδα ποδοσφαίρου. Παράλληλα και με δεδομένη την παρουσία στο Ελληνικό (απέναντι από τις εγκαταστάσεις), των προσφύγων και προκειμένου να αποφευχθούν προβοκάτσιες και άδικες ενοχοποιήσεις αθώων προσώπων, το σύστημα περιλάμβανε και καταγραφή ήχου, για αναγνώριση της γλώσσας των παραβατών και την άρτια ενημέρωση των αστυνομικών αρχών.

Επομένως είναι τουλάχιστον άδικο αν όχι αστείο, να «εγκαλούμαι» για τη δήθεν παρακολούθηση της Εθνικής μας ομάδας ποδοσφαίρου, με σταθερό σύστημα καταγραφής, τη στιγμή που ο οποιοσδήποτε κακόβουλος, θα μπορούσε να προβεί στη χρήση φορητών συσκευών, χωρίς να αφήσει οποιοδήποτε ίχνος.

Γ)ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ- ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΥΠΕΥΘΥΝΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ-ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΕΙΣ

Όπως γνωρίζετε, βάσει του νόμου 2725/1999 όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, κάθε έτος η Ε.Π.Ο πιστοποιεί τους υπευθύνους ασφαλείας των ποδοσφαιρικών ομάδων και τους αναπληρωτές τους, καθώς επίσης και το προσωπικό ασφαλείας που εργάζεται στους αγώνες της SUPER LEAGUE και της FOOTBALL LEAGUE. Η ανωτέρω πιστοποίηση αποτελεί πρόκριμα και αναγκαία συνθήκη για την αδειοδότηση κάθε ποδοσφαιρικής ανώνυμης εταιρείας. Επισημαίνω ότι πέραν του λειτουργικού σκοπού της πιστοποιήσεως (εκπαιδευμένο προσωπικό με γνώσεις στοιχειωδών κανόνων ασφάλειας), η ομοσπονδία αποκομίζει και οικονομικό όφελος, με ένα ποσό της τάξεως των τριάντα χιλιάδων ευρώ. Σχετικά με τα προαναφερόμενα, σας ενημέρωσα εγκαίρως με την αποστολή των από 9/2/2017 και 16/2/2017 μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Με ανησυχία πληροφορήθηκα, ότι κάποιοι επόπτες της Super League διαρρέουν ότι δήθεν δεν υφίσταται υποχρέωση των ποδοσφαιρικών ανωνύμων εταιρειών να λαμβάνουν πιστοποίηση και ότι εφεξής αυτή θα πραγματοποιείται μέσω της λίγκας.

Κατόπιν των ανωτέρω διευκρινήσεων και επισημάνσεων, εκτιμώ ότι οφείλετε, πράττοντας τα νόμιμα, να προστατεύσετε το κύρος και τα οικονομικά συμφέροντα της ομοσπονδίας και εμού του ιδίου και να αποτρέψετε στο μέλλον, άδικες και συκοφαντικές επιθέσεις, που σκοπό έχουν τον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης και των αρχών από τα πραγματικά προβλήματα που ταλανίζουν το ποδόσφαιρο μας".

TAGS ΕΠΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ