Βασιλειάδης: "Αν λυγίσει ο Παναθηναϊκός συμπαρασύρει όλο το ελληνικό ποδόσφαιρο"

Ο Υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Βασιλειάδης, μίλησε για την εικόνα του ντέρμπι ανάμεσα στον Παναθηναϊκό και την ΑΕΚ, τα προβλήματα των πρασίνων και καυτηρίασε τη χειρονομία του Χιμένεθ.

Στην "Αθλητική Κυριακή" φιλοξενήθηκε ο Γιώργος Βασιλειάδης. Ο Υφυπουργός Αθλητισμού αναφέρθηκε στην εικόνα του ντέρμπι ανάμεσα στον Παναθηναϊκό και την ΑΕΚ, τα προβλήματα των πρασίνων και καυτηρίασε τη χειρονομία του Χιμένεθ.

Αρχικά, ο κ. Βασιλειάδης, σχολιάζοντας την εικόνα του ντέρμπι, είπε: "Έχουμε φέτος ένα ανταγωνιστικό πρωτάθλημα. Έχουμε φτάσει στα μέσα Νοέμβρη και δεν φαίνεται κάποια ομάδα να παίρνει κεφάλι. Το τελικό αποτέλεσμα αδικεί τον Παναθηναϊκό, όχι γιατί πραγματοποίησε τρομερή εμφάνιση, αλλά για το γεγονός ότι δέχτηκε το γκολ της ισοφάρισης στο τελευταίο λεπτό. Ήταν ένα ντέρμπι που δεν διεκδικεί δάφνες ποιότητας. Ήταν ένα ματς με ωραία εξέλιξη. Αφήνει την ΑΕΚ ευχαριστημένη. Γλυκόπικρη γεύση για τον Παναθηναϊκό".

Στη συνέχεια, αναφερόμενος στα οικονομικά προβλήματα των πρασίνων, δήλωσε: "Είναι προφανές ότι είναι μεγάλο πρόβλημα. Επηρεάζει το σύνολο του ελληνικού ποδοσφαίρου. Σε μία απευκταία περίπτωση που τα οικονομικά προβλήματα τον λυγίσουν, συμπαρασύρει το σύνολο του ελληνικού ποδοσφαίρου, από τηλεοπτικά συμβόλαια μέχρι ό,τι μπορεί να σκεφτεί κανείς.

Παρ' όλα αυτά, το νομικό πλαίσιο θα πρέπει να το τηρήσουμε και να μην κάνουμε πισωγυρίσματα. Ρυθμίσεις δεν μπορούν να γίνουν στο πλαίσιο του παρελθόντος. Έχει τραβηχτεί μία διαχωριστική γραμμή εδώ και δύο χρόνια. Ο Παναθηναϊκός είναι μεγάλο σωματείο, ένα μεγάλο όνομα και έχω την αίσθηση ότι μπορούμε να βοηθήσουμε στο μέτρο του δυνατού στο γηπεδικό, το οποίο θα ενδιέφερε κάποιον επενδυτή. Μέχρι εκεί όμως".

Για το εάν θα μπορούσε να αποτελεί λύση το ΟΑΚΑ για το γηπεδικό του Παναθηναϊκού, είπε: "Συζητούσαμε το θέμα της Διπλής Ανάπλασης. Αυτήν τη στιγμή είναι παγωμένο, γιατί δεν υπάρχουν συνομιλητές. Πέρα από την ΠΑΕ, πρόβλημα έχει και ο Ερασιτέχνης. Μία πρόταση για το ΟΑΚΑ θα μπορούσαμε να τη συζητήσουμε, αλλά σε οργανωμένο πλαίσιο, εφόσον αφορά στη σωτηρία του και δεν είναι βλαπτική για τα συμφέροντα του Δημοσίου".

Προσθέτοντας γενικά για το πλάνο που υπάρχει για την εκμετάλλευση του ΟΑΚΑ, δήλωσε: "Εκπονούμε ένα οργανωμένο πλάνο για τη βιωσιμότητα του ΟΑΚΑ. Σε αυτό το πλαίσιο βρισκόμαστε από πέρσι σε συζητήσεις, τόσο με την ΚΑΕ Παναθηναϊκός όσο και με την ΚΑΕ ΑΕΚ. Όσο δεν υπάρχει συνομιλητής, δυσκολεύεσαι να κάνεις οτιδήποτε άλλο. Μπορούμε απλά να κάνουμε σενάρια και εικασίες. Θα καθίσουμε στο τραπέζι, εφόσον υπάρχει πρόταση. Λόγω του μεγέθους του Παναθηναϊκού πιστεύω ότι θα υπάρξει λύση".

Για τη μετακίνηση των οπαδών, ο Υφυπουργός Αθλητισμού ανέφερε: "Έχω την πρόθεση αυτή. Δουλεύουμε εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα μαζί με την UEFA ένα καινούργιο πλαίσιο για την ασφάλεια στα γήπεδα. Όταν θα είμαστε έτοιμοι -άργησε λίγο η έκθεση του συμβουλίου- σκοπός μας είναι να επαναφέρουμε τη μετακίνηση φιλάθλων κάτω βέβαια από ένα συγκεκριμένο νομικό πλαίσιο".

Απαράδεκτη η συμπεριφορά του Χιμένεθ

Παράλληλα, αναφέρθηκε και στη χειρονομία του Χιμένεθ: "Αυτές οι συμπεριφορές δεν συνάδουν με το ρόλο του και είναι εξαιρετικά προβληματικές. Τα 18χρονα, που τα κατηγορούμε για όλα αυτά που κάνουν δικαίως ή αδίκως, τους τα δείχνουμε εμείς. Ανεξάρτητα από το εάν γράφτηκε στο φύλλο αγώνα, θα πρέπει να συνετισθεί, δεν ήταν εικόνα αυτή. Απαράδεκτη συμπεριφορά. Με ξάφνιασε άσχημα ότι και στη συνέντευξη Τύπου δεν το σχολίασε καν. Τα όργανα του ποδοσφαίρου έχουν δείξει ότι λειτουργούν, οπότε περιμένουμε".

Σε ερώτηση που του έγινε για τη διαφοροποίηση του άρθρου 52 και εάν επηρεάζει σε τίποτα τις ομάδες που έχουν τέτοια ζητήματα επεσήμανε: "Είναι ο ίδιος κανονισμός που ίσχυσε και πέρσι. Ήταν η αλλαγή που είχε κάνει και η προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή. Σαφέστατα έχει κάποιες διαφοροποιήσεις σε σχέση με αυτόν που ισχύει για τα ευρωπαϊκά παιχνίδια της UEFA. Αν ρωτάτε τη γνώμη μου για αυτό, δεν θα μπορούσα να είμαι κάθετος. Το να υπάρχει ένας όρος του να έχεις ρυθμιζόμενα τα χρέη σου και αυτά να βαίνουν συνεχώς μειούμενα δεν απέχει από αυτό που συμβαίνει σε όλες τις ελληνικές επιχειρήσεις. Αυτό αφορά την αδειοδότηση για το ελληνικό πρωτάθλημα. Για τα ευρωπαϊκά παιχνίδια, φοβάμαι ότι ο Παναθηναϊκός δεν θα αποφύγει τον αποκλεισμό. Όλα αυτά βέβαια, τελούν υπό την έγκριση της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας. Δεν είμαστε εμείς αυτοί που αποφασίζουμε για τους όρους. Επαναλαμβάνω ότι όλο αυτό δεν γίνεται για τον Παναθηναϊκό, αλλά λόγω των συνθηκών που υπάρχουν στη χώρα. Πέρσι ήταν ο Ηρακλής, ο οποίος αρχικά είχε ευνοηθεί από αυτό το άρθρο. Δεν λύνει τα προβλήματα του Παναθηναϊκού, τα οποία είναι μεγάλα".

Για την εικόνα του Ολυμπιακού: "Η εικόνα του ήταν αρκετά προβληματική. Έχει καλύτερες μονάδες από το θέαμα που παρουσίαζε μέχρι στιγμής. Βγήκε από ένα δύσκολο πρόγραμμα. Έχω την αίσθηση ότι θα αποδώσει καλύτερα στη συνέχεια. Ο Λεβαδειακός έχει μία καλή ομάδα φέτος και οι 22 τελικές απέναντι σε αυτή την ομάδα και αυτή την άμυνα είναι κάτι σημαντικό. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχει προβλήματα και ότι αποδίδει ανάλογα με το ρόστερ που έχει".

Για το βούλευμα και εάν πρέπει να γίνει μεταβίβαση των μετοχών για όσους είναι κατηγορούμενοι: "Η αλλαγή των μελών του Δ.Σ. έγινε πριν καν καθαρογραφεί το βούλευμα. Εμείς δεν έχουμε λάβει ακόμα γνώση. Από εκεί και μετά, υπάρχει ένα ζήτημα το οποίο αφορά τη μεταβίβαση των μετοχών και αφορά στην αδειοδότηση. Εκείνη που θα κληθεί να δώσει τη λύση είναι η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού. Θεωρητικά, θα πρέπει να γίνει μεταβίβαση. Υπάρχουν νομικά ζητήματα σε αυτό. Δεν θέλω να προκαταβάλλω την απόφαση της ΕΕΑ, αλλά υπάρχει μία διαδικασία. Όπως γνωρίζετε, για να γίνει μεταβίβαση των μετοχών, πρέπει να γίνουν συγκεκριμένα βήματα. Σε κάθε περίπτωση, ο Νόμος προβλέπει την απαγόρευση ενασχόλησης με τον αθλητισμό όσων έχουν παραπεμφθεί στο δικαστήριο για κακουργηματικές πράξεις"

Για τη στήριξη στους πληγέντες από τις πλημμύρες από τις μεγάλες ομάδες: "Όλες οι μεγάλες ομάδες έδειξαν μεγάλη ευαισθησία και έσπευσαν να βοηθήσουν τους συμπολίτες μας. Είναι μία άλλη οπτική του ποδοσφαίρου και αυτό δείχνει ότι σε κάποια πράγματα είμαστε καλά".

Για την ΕΠΟ: "Αρμονικά και ελληνικό ποδόσφαιρο είναι δύο λέξεις που δεν είναι απαραίτητα συμβατές μεταξύ τους. Νομίζω ότι έγιναν τα πρώτα βήματα για να επανέλθουμε σε μία ποδοσφαιρική κανονικότητα. Αυτά τα δύο χρόνια έχουμε κατορθώσει η ΕΠΟ να διέπεται από τις Αρχές της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας και του ελληνικού νόμου. Πράγματα αυτονόητα, που δεν θα έπρεπε να πανηγυρίζει κανείς, αλλά αυτό ήταν το ζητούμενο. Μένουν πολλά πράγματα να γίνουν ακόμα, όπως και σε όλες τις Ομοσπονδίες. Μένει δουλειά ακόμα και χρειάζεται αποφασιστικότητα. Δεν πρέπει να κάνουμε πίσω και να έχουμε πισωγυρίσματα. Έχουμε πλέον κανονισμούς τους οποίους ζητάμε να ισχύουν για όλους. Έχουμε κανονισμούς σκληρούς, για τους οποίους αρκετοί διαμαρτυρήθηκαν, αλλά είδαμε αποτελέσματα. Για παράδειγμα, το θέμα με τα καπνογόνα. Οι ΠΑΕ διαμαρτυρήθηκαν, αλλά τώρα, ως εκ... θαύματος, σταμάτησαν τα καπνογόνα. Αυτό που έλειπε ήταν να υπάρχει ο κανονισμός και τα πειθαρχικά όργανα που θα τους τηρούν. Δεν επαναπαυόμαστε και είμαστε εδώ αν χρειαστεί να παρέμβουμε ξανά".

Για την Εθνική ομάδα: "Δεν θέλω να παρεμβαίνω, αλλά ούτε θέλω να λέω τη γνώμη μου. Σαν φίλαθλος, θεωρώ ότι δεν ήταν αλάνθαστος ο Σκπίμπε. Πήρε ένα σκορποχώρι και το έκανε ομάδα. Δεν είναι μία εύκολη απόφαση να τον διώξεις ή να μην συνεχίσεις μαζί του. Από ότι βλέπω, τον θέλουν και οι παίκτες. Είναι σημαντικό οι παίκτες που συναντιόνται κάθε 2-3 μήνες να έχουν καλό κλίμα. Αυτά όμως είναι θέμα της Ομοσπονδίας"

Για το VAR: "Είναι σίγουρο ότι θα βοηθήσει, γιατί έχουμε ένα πάθος για τη διαιτησία το οποίο έχει καταστρέψει την ουσία. Πολλές φορές επικεντρωνόμαστε στη διαιτησία και χάνουμε την ουσία, δηλαδή το πώς έπαιξαν οι ομάδες, τακτικές κλπ. Πρέπει να προχωρήσουμε γρήγορα για να ασχοληθούμε λίγο με τη μπάλα. Το λάθος είναι μέσα στο ποδόσφαιρο. Εμείς ασχολούμαστε μόνο με το λάθος".

Για το το κομμάτι της ελληνικής διαιτησίας: "Ο Περέιρα να αφεθεί να κάνει τη δουλειά του και να προχωρήσει ένας σχεδιασμός που θα φέρει αλλαγές στο σύνολο της δομής της ελληνικής διαιτησίας. Έγινε ένα πρώτο βήμα, δεν συμμετέχουν παράγοντες της ΕΠΟ μέσα στην ΚΕΔ. Το δεύτερο βήμα που θα πρέπει να γίνει, είναι η απομόνωση των τοπικών ΕΠΣ από τις ενώσεις των διαιτητών. Θεωρώ ότι θα έχουμε μπει στη ρότα για την αλλαγή στην ελληνική διαιτησία. Τα προβλήματα υπάρχουν ακόμα. Είναι αρκετά χαμηλό το επίπεδο της ελληνικής διαιτησίας, παρ' όλα αυτά φέτος θεωρώ ότι έχουν ελαχιστοποιηθεί τα χοντρά λάθη". 

Για τις Εθνικές ομάδες μπάσκετ και τον πόλεμο ανάμεσα σε FIBA και Ευρωλίγκα: "Δεν θα μπορούσε η θέση μου να μην είναι υπέρ των Εθνικών ομάδων. Έχουμε πάρει μία πρωτοβουλία. Έχω ήδη ενημερώσει την Κομισιόν για το θέμα. Υπάρχει ένα κομβικό πρόβλημα. Αυτό είναι η έλλειψη κεντρικής πολιτικής γραμμής της Ευρωπαϊκής Ένωσης γενικά. Γι' αυτόν τον λόγο, στη διαμάχη ανάμεσα στην Ευρωλίγκα και την FIBA, έχει πέσει πάνω η επιτροπή ανταγωνισμού και όχι η επιτροπή για τον αθλητισμό. Θα θέσω το θέμα την Τρίτη στο συμβούλιο των Υπουργών Αθλητισμού, γιατί θα πρέπει να υπάρξει μία κεντρική απόφαση. Έχουμε φέρει τους παίκτες σε μία δύσκολη θέση. Έχουμε δημιουργήσει εμφύλιους σπαραγμούς σε πολλές χώρες. Σε κάθε περίπτωση, η Ε.Ε. θα πρέπει να έχει μία κοινή γραμμή για το πώς θα βρει μία λύση στο συγκεκριμένο θέμα. Υπήρξαν προσπάθειες συμβιβασμού. Υπήρξαν προτάσεις τόσο από τη FIBA, όσο και από την Ευρωλίγκα. Δεν μπορούμε να αποδυναμώνουμε τις Εθνικές ομάδες. Δεν μπορούμε να αφήνουμε τους παίκτες μας στη μέση, τους  παίκτες που θυσιάζουν τις διακοπές τους για να βοηθήσουν την Εθνική".

Τέλος, σε ερώτηση που έγινε για το εάν θα υπάρξει κάποια τιμωρία είπε: "Ο αθλητικός Νόμος παραπέμπει στις αρμόδιες διατάξεις της Ομοσπονδίας. Δεν θα ήταν ό,τι καλύτερο να τιμωρήσουμε τους παίκτες μας που δεν φταίνε σε τίποτα. Θα πρέπει να βρεθεί μία λύση. Οι κανονισμοί υπάρχουν και προβλέπουν αυτές τις διατάξεις".

Photo credits: Eurokinissi

 
SHARE

24MEDIA NETWORK

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

 

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΤΟ SPORT24