STOIXIMAN SUPER LEAGUE

Το τέλος της κεντρικής διαχείρισης

ΣΟΥΠΕΡΛΙΓΚΑ / ΞΑΝΘΗ - ΠΛΑΤΑΝΙΑΣ (ΛΑΣΚΑΡΗΣ ΤΣΟΥΤΣΑΣ / Eurokinissi Sports)
ΣΟΥΠΕΡΛΙΓΚΑ / ΞΑΝΘΗ - ΠΛΑΤΑΝΙΑΣ (ΛΑΣΚΑΡΗΣ ΤΣΟΥΤΣΑΣ / Eurokinissi Sports) EUROKINISSI SPORTS

Ο Πάνος Βόγλης γράφει για την κεντρική διαχείριση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων που πνέει τα λοίσθια και παραθέτει το παράδειγμα της Πορτογαλίας με τις Μπενφίκα και Πόρτο.

Το εφετινό πρωτάθλημα Πορτογαλίας, είχε ένα παράδοξο σε ότι αφορούσε την τηλεοπτική του κάλυψη από τη NOVA, χωρίς πάντως να ευθύνεται το κανάλι. Μετέδωσε όλους τους αγώνες, πλην των εντός έδρας της Μπενφίκα.

Της πρωταθλήτριας δηλαδή. Λέτε να μην ήθελε; Όχι φυσικά, απλώς η ομάδα του Κώστα Μήτρογλου, λειτούργησε πέραν της κεντρικής διαχείρισης και είχε ξεχωριστό πακέτο που δεν συμπεριλαμβανόταν στο συνολικό που πουλήθηκε στα ευρωπαϊκά δίκτυα.

Κάτι που αναμένεται να γίνει σύντομα και στη χώρα μας. Το τέλος της κεντρικής διαχείρισης έρχεται, ανεξαρτήτως αν προσωρινά τα βρουν Σούπερλιγκα και συνδρομητικό. Βαδίζουμε με μαθηματική ακρίβεια σε παλαιότερες εποχές, όπου μίνιμουμ δύο κανάλια μετέδιδαν το σύνολο των αγώνων του πρωταθλήματος μας. Τώρα μπορεί να έχουμε και περισσότερα.

Ο ΠΑΟΚ έχει κάνει την αρχή, ο Παναθηναϊκός καίγεται να ακολουθήσει και οι υπόλοιποι τηρούν στάση αναμονής, κρατώντας παράλληλα ανοικτή γραμμή με διάφορα κανάλια. Το πρόβλημα με τις ομάδες είναι πως δε μπορούν εύκολα να κρατήσουν ενιαία στάση στο συγκεκριμένο ζήτημα, καθώς πλέον δυσκολεύονται να συνεννοηθούν και σε πιο απλά πράγματα. Άλλαξαν τα θέλω τους. Τόσο απλά.

ÄÓ ÔÇÓ SUPERLEAGUE (ÈÁÍÁÓÇÓ ÄÇÌÏÐÏÕËÏÓ / Eurokinissi Sports)
ÄÓ ÔÇÓ SUPERLEAGUE (ÈÁÍÁÓÇÓ ÄÇÌÏÐÏÕËÏÓ / Eurokinissi Sports) EUROKINISSI SPORTS

Το θέμα είναι το εξής. Με τέτοιο προϊόν αν βγουν στην αγορά μόνες τους οι μικρομεσαίες ομάδες, δε θα βρουν τα χρήματα που τώρα έχουν εξασφαλισμένα από το κανάλι της Κάντζας. Σίγουρα θα δυσκολευτούν πολύ. Οπότε η μείωση που τους ζητάνε μπορεί να μειώνει κατά 8-10-18% τα έσοδα τους, αλλά ποιος τους λέει ότι θα τα βρουν αλλού;

Το μόνο λογικό σενάριο θα ήταν να κινηθούν ξανά συνολικά και να αναζητήσουν άλλη τηλεοπτική στέγη και οι 16 ή 14, πόσοι θα είναι του χρόνου. Αυτό λοιπόν υπονομεύεται από συγκεκριμένες ομάδες μέσα στη Λίγκα και γι’ αυτό οδηγούμαστε σε διάλυση της κεντρικής διαχείρισης, τουλάχιστον με τη μορφή που τη βλέπουμε ως τώρα.

Αν δε γίνει η αρχή αυτό το καλοκαίρι, θεωρείται δεδομένο πως θα συμβεί το επόμενο.

ΥΓ. Η Μπενφίκα έγινε η πρώτη πορτογαλική ομάδα που πούλησε πρόπερσι τα τηλεοπτικά της δικαιώματα μεμονωμένα έναντι 400 εκατομμυρίων ευρώ για δέκα χρόνια. Και φυσικά ακολούθησε η Πόρτο που από το καλοκαίρι του 2018 θα απέχει της… κεντρικής διαχείρισης και θα λάβει για την επόμενη δεκαετία 457 εκατομμύρια ευρώ. Λέτε να μην ακολουθήσουν και άλλοι;

ΥΓ2 Τέτοια ποσά στην Ελλάδα δεν τα βλέπουμε ούτε με κιάλια, απλώς η επιθυμία των ομάδων και η εξέλιξη των πραγμάτων θα είναι παρόμοια.

ΥΓ3 Πάλι καλά που πρόεδρος της Λίγκας είναι ο σοβαρός και συναινετικός Γιώργος Στράτος και κρατάει ακόμη ενωμένο το συνεταιρισμό. Δεν είναι μάγος όμως και δε μπορεί να δώσει λύσεις σε όλα τα θέματα, ειδικά όταν βρίσκονται τα χρήματα στο επίκεντρο.

Photo credits: Eurokinissi

TAGS STOIXIMAN SUPER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ