ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Το "ritiro" του Μαρτίνς: "Αντέγραψε" Στραματσόνι και Σαββίδη

ΚΥΠΕΛΛΟ / ΟΣΦΠ - ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟΣ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)
Μαρτίνς EUROKINISSI

Ο Πέδρο Μαρτίνς "μαντρώνει" τους παίκτες του Ολυμπιακού στο προπονητικό κέντρο του Ρέντη μέχρι την Ντουντελάνζ. Η τακτική αυτή ονομάζεται "ritiro" και έχει ιταλικές επιρροές. Το έκαναν πρώτοι οι Στραματσόνι και Σαββίδης. Το Sport24.gr κάνει φλας μπακ και θυμίζει.

Ο προπονητής του Ολυμπιακού, Πέδρο Μαρτίνς, έριξε την “βόμβα” στους παίκτες του με το που επέστρεψαν από το Ηράκλειο. Αυτή αφορά την προσπάθεια που γίνεται από την πλευρά του για να συνειδητοποιήσουν οι παίκτες του ότι θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους και κυρίως να περάσουν περισσότερη ώρα μαζί, για να βρουν τι έφταιξε και ο Ολυμπιακός είχε αυτή την εικόνα με τον ΟΦΗ.

“Θα κοιμάστε στον Ρέντη έως και το ταξίδι στο Λουξεμβούργο”, τους είπε ο Πορτογάλος και ήδη από χθες το βράδυ (21/10) που επέστρεψε η αποστολή από το Ηράκλειο, οι “ερυθρόλευκοι” κοιμήθηκαν στο προπονητικό κέντρο και όχι στα σπίτια τους. Κι αυτό αφορούσε ακόμη και τους προπονητές. Αυτό σημαίνει ότι την Δευτέρα (22/10), αλλά και την Τρίτη (23/10) οι ποδοσφαιριστές θα περάσουν το βράδυ τους στα κρεβάτια των ξενώνων του Ρέντη και την Τετάρτη (24/10) θα αναχωρήσει η αποστολή για το Λουξεμβούργο.

Η τακτική αυτή δεν είναι προσφιλής στην Ελλάδα και την έχουμε συναντήσει ελάχιστες φορές. Ο Πορτογάλος δεν είναι ο πρώτος που το κάνει, αφού έχουν υπάρξει δυο άνθρωποι που αποφάσισαν κάτι ανάλογο στο παρελθόν και ο λόγος γίνεται για τον Αντρέα Στραματσόνι στον Παναθηναϊκό και τον Ιβάν Σαββίδη στον ΠΑΟΚ.

Η τακτική αυτή έχει... ιταλικές επιρροές και έχει την ονομασία "ritiro". Στα ελληνικά η λέξη σημαίνει "υποχώρηση" ή στην προκειμένη περίπτωση "απομόνωση". Η λέξη αυτή έχει και θρησκευτική αναφορά, καθώς αποτελεί την δράση των μοναχών, οι οποίοι αποσύρονται από τα εγκόσμια για να αφιερωθούν στον θεό. Αντίθετα, στην ιταλική ποδοσφαιρική διάλεκτο, η μέθοδος αυτή αποτελεί μια προσπάθεια συσπείρωσης της ομάδας και ανατροπής των άσχημων καταστάσεων.

Στην Ιταλία, όταν μια ομάδα αντιμετωπίζει ντεφορμάρισμα, ο προπονητής μαζί με τους ποδοσφαιριστές του και το υπόλοιπο τεχνικό επιτελείο αποσύρονται για ένα μικρό χρονικό διάστημα και αφοσιώνονται ολοκληρωτικά στην προπόνηση και στη σύσφιξη των σχέσεων. Όσο διάστημα διαρκέσει το ritiro, μετακομίζουν προσωρινά στο προπονητικό κέντρο ή σε κάποιο ξενοδοχείο. Κατά τη διάρκεια της ημέρας λαμβάνει χώρα μια επανάληψη της καλοκαιρινής προετοιμασίας, η οποία περιλαμβάνει πολλές ώρες προπονήσεων και τακτικών αναλύσεων.

Μεταξύ άλλων, γίνονται και συζητήσεις μεταξύ των μελών της ομάδας. Εκεί, όλοι μιλούν ανοικτά για όλα τα ζητήματα που οδήγησαν σε αυτήν την κατάσταση, λύνονται πιθανές παρεξηγήσεις, δίνονται απαντήσεις, γίνεται ένα... restart. Κάτι τέτοιο αποφασίστηκε και στον Ολυμπιακό, προκειμένου να επανέλθει στον ίσιο δρόμο. Το έχει κάνει ο Αλέγκρι στη Γιουβέντους, ο Μπενίτεθ παλαιότερα στη Νάπολι και όχι μόνο. Δεν πιάνει πάντα, αλλά θεωρείται μια δημοφιλής μέθοδος στην γειτονική μας χώρα!

ΠΡΩΤΟΣ ΤΟ ΕΚΑΝΕ Ο ΣΤΡΑΜΑΤΣΟΝΙ

Ο Αντρέα Στραματσόνι ήταν ο πρώτος που το εφάρμοσε στον Παναθηναϊκό. Συγκεκριμένα, στις 27 Νοεμβρίου 2016, έπειτα από ένα παιχνίδι με τον Πανιώνιο στη Νέα Σμύρνη που έληξε με σκορ 1-1. Ο Παναθηναϊκός δεν πήρε το παιχνίδι εκείνο, αν και είχε παρουσιαστεί βελτιωμένος σε σύγκριση με προηγούμενα παιχνίδια, ήταν όμως κατώτερος του Πανιωνίου και η ισοπαλία 1-1 του στέρησε την ευκαιρία να μειώσει τη βαθμολογική διαφορά από τον -τότε- πρωτοπόρο Ολυμπιακό.

Η πρώτη αντίδραση του Αντρέα Στραματσόνι μετά τη νέα απώλεια βαθμών ήταν προαποφασισμένη και σε γνώση των ποδοσφαιριστών. Ο Ιταλός κόουτς, τους είχε ενημερώσει από το Σάββατο πως αν δεν νικήσουν τον Πανιώνιο, τότε θα συγκεντρωθούν σε ξενοδοχείο μέχρι την αναχώρηση για το Ηράκλειο και το παιχνίδι Κυπέλλου με τον ΟΦΗ. Πολύ πιθανόν όμως το μέτρο να... επεκτεινόταν και μέχρι το επόμενο ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ.

Πρακτικά, αυτό σήμαινε ότι τα μέλη του ποδοσφαιρικού τμήματος θα διανυκτέρευαν ως αποστολή και όχι στα σπίτια τους, τουλάχιστον το βράδυ της Κυριακής και της Δευτέρας. Η απόφαση τούς αφορούσε όλους. Και τους τραυματίες και τους τιμωρημένους και όσους ήταν εκτός αποστολής. Το βράδυ της Τρίτης, έτσι και αλλιώς η ομάδα θα ταξίδευε στην Κρήτη.

Επρόκειτο για μία άτυπη τιμωρία, ως αποτέλεσμα της αδυναμίας του Παναθηναϊκού να νικήσει και να παίξει καλό ποδόσφαιρο. Το ζητούμενο ήταν εάν η απόφαση του Στραματσόνι θα ωφελούσε την ομάδα και πόσο μπορούσε να διαφοροποιήσει την κατάσταση. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, δεν βοήθησε, καθώς ο Παναθηναϊκός έχασε 2-1 με ανατροπή από τον ΟΦΗ στο Κύπελλο και την 1η Δεκεμβρίου 2016 ο Ιταλός αποτέλεσε παρελθόν.

Ήρθε στη θέση του ο Μαρίνος Ουζουνίδης και μάλιστα έκανε ντεμπούτο σε ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ στη Λεωφόρο (4/12/2016), το οποίο ολοκληρώθηκε με νίκη για το "τριφύλλι" (1-0) με σκόρερ τον Ρόμπιν Λουντ. Ονειρεμένο ξεκίνημα στον πράσινο πάγκο για τον Έλληνα προπονητή.

Η ΗΤΤΑ ΣΤΗ ΛΕΩΦΟΡΟ ΕΦΕΡΕ... ΑΠΟΜΟΝΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΑΒΒΙΔΗ

Λίγες ημέρες μετά το "ritiro" του Στραματσόνι στους παίκτες του Παναθηναϊκού, το επανέλαβε ο Ιβάν Σαββίδης στον ΠΑΟΚ στις 5 Δεκεμβρίου 2016. Με εντολή του προέδρου της ΠΑΕ, παίκτες και τεχνικό τιμ του "Δικεφάλου" θα παρέμεναν "μαντρωμένοι" στο ξενοδοχείο "Μακεδονία Παλλάς", χωρίς μάλιστα να έχουν τηλεοράσεις στα δωμάτια τους, μέχρι και το εντός έδρας ματς με τη Σλόβαν Λίμπερετς, την Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2016, για την τελευταία (6η) αγωνιστική της φάσης των ομίλων του Europa League.

Η αποστολή της ομάδας μετά την επιστροφή από την Αθήνα και την κατσάδα από τους οπαδούς στο αεροδρόμιο "Μακεδονία", μετέβη απευθείας στο "Μακεδονία Παλλάς" με εντολή του Σαββίδη. Εκεί υπήρχε κλούβα των ΜΑΤ, υπό τον φόβο της συγκέντρωσης οπαδών, η οποία αποχώρησε λίγο μετά τις 2 τα ξημερώματα. Όλα αυτά ως απόρροια των τελευταίων αρνητικών αποτελεσμάτων του "Δικεφάλου" σε Super League και Κύπελλο Ελλάδας.

Για να φτάσει σε εκείνη την απόφαση ο Ιβάν Σαββίδης, ο ΠΑΟΚ "έπιασε" το αρνητικό ρεκόρ θέσης στη βαθμολογία. Ήταν τη σεζόν 2004-2005, όταν ο "Δικέφαλος" ήταν δέκατος, μετά από δέκα αγωνιστικές, έχοντας τρεις νίκες, τρεις ισοπαλίες και τέσσερις ήττες. Στο τέλος της σεζόν να είχε τερματίσει πέμπτος και βγήκε Ευρώπη.

Photo Credits: Eurokinissi

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ