STOIXIMAN SUPER LEAGUE

Τα δυο σενάρια του Βασιλειάδη για το επόμενο πρωτάθλημα

Συνέντευξη Τύπου του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο πλαίσιο της 82ης ΔΕΘ την Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου 2017.
(ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ)
Συνέντευξη Τύπου του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο πλαίσιο της 82ης ΔΕΘ την Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου 2017. (ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ) EUROKINISSI

Η απόφαση για αναδιάρθρωση και για μείωση των ομάδων είναι ειλημμένη από τη μεθεπόμενη σεζόν. Δυο είναι τα σενάρια στο μυαλό του Υφυπουργού Αθλητισμού για τη μεταβατική αγωνιστική περίοδο, ώστε να προκύψει το νέο μοντέλο.

Το πρωτάθλημα της σεζόν 2019-20 θα πραγματοποιηθεί με το πολύ 12 ομάδες. Είναι ειλημμένη η απόφαση του υφυπουργού αθλητισμού, Γιώργου Βασιλειάδη, ο οποίος σε συνεργασία με όλους τους υπόλοιπους αρμοδίους φορείς και με τη σύμφωνη γνώμη του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, θέλει να αλλάξει το τοπίο στο ελληνικό ποδόσφαιρο, ώστε να καταστεί βιώσιμο, ανταγωνιστικό, ελκυστικό και επικερδές.

Ας μην αποκλείσουμε να είναι και ακόμη λιγότερες οι ομάδες στη μεγάλη κατηγορία, αλλά αυτό είναι κάτι που θα αποσαφηνιστεί, όταν παρθούν οι τελικές αποφάσεις. Αυτές τις ημέρες πραγματοποιούνται οι ζυμώσεις, γίνονται οι συζητήσεις, ακούγονται τα υπέρ και τα κατά και κατόπιν όλων αυτών, θα γνωστοποιηθεί το πλάνο για την επόμενη ημέρα του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Από 'κει και πέρα, για το πώς θα φτάσουμε ως εκεί, δηλαδή στη μείωση των ομάδων, θα υπάρξει μια μεταβατική σεζόν, η επόμενη, όπου και δούμε ένα πρωτάθλημα αρκετά διαφορετικό απ' αυτό που γνωρίζαμε μέχρι σήμερα. Το σκεπτικό του υφυπουργού είναι πως δεν πρέπει βίαια να πάμε στο καινούργιο μοντέλο, αλλά να "αποφασίσει" το ίδιο το ποδόσφαιρο μέσα από την κατάταξη που θα προκύψει, για το ποιες ομάδες θα παίζουν τη μεθεπόμενη σεζόν στη μεγάλη κατηγορία.

ΤΟ ΣΕΝΑΡΙΟ ΜΕ 20 ΟΜΑΔΕΣ

Ο Γιώργος Βασιλειάδης έχει δυο σενάρια στο μυαλό του. Το ένα εξ αυτών έχει αναλυθεί στο Sport24.gr από τις 24 Μαΐου και το ανέλυσε στη συνάντηση που είχε την Τρίτη (29/5) στο γραφείο του με τον πρόεδρο του Ατρομήτου, Γιώργο Σπανό και τον πρόεδρο του Παναιτωλικού, Μάκη Μπελεβώνη.

Το πρώτο πλάνο προβλέπει πως θα έχουμε πρωτάθλημα με 20 ομάδες που θα χωριστούν σε πέντε γκρουπ δυναμικότητας και από αυτά θα προκύψουν οι δύο όμιλοι των δέκα ομάδων. Οι πέντε πρώτοι από κάθε όμιλο θα αγωνιστούν για την κατάκτηση του πρωταθλήματος και την έξοδο στην Ευρώπη σε ένα νέο όμιλο δέκα ομάδων (δεν έχει αποσαφηνιστεί αν μεταφέρουν τους βαθμούς τους ή θα υπάρχει κάποια ειδική βαθμολογία) και οι πέντε τελευταίοι από κάθε όμιλο θα αγωνιστούν για την αποφυγή του υποβιβασμού.

Βέβαια, υπάρχει και σκέψη για λιγότερες ομάδες (δέκα!) στη μεγάλη κατηγορία από τη σεζόν 2019-20. Τι θα συμβεί στην περίπτωση αυτή; Οι δυο τελευταίες ομάδες της πρώτης δεκάδας θα παίξουν αγώνες μπαράζ με τις δυο πρώτες της δεύτερης δεκάδας και οι νικήτριες θα μείνουν στην κατηγορία. Ας το κρατήσουμε στο μυαλό μας, διότι δεν είναι τραβηγμένο σενάριο, αλλά ίσως υπάρξουν μεγάλες αντιδράσεις από τις ομάδες.

Όσο για το πώς οι 16 ομάδες θα γίνουν 20, αυτό θα συμβεί με το να μείνουν οι Κέρκυρα και Πλατανιάς που υποβιβάστηκαν φέτος αγωνιστικά, ενώ θα ανέβουν επίσης από τη Football League η Παναχαϊκή και ο Κισσαμικός. Αν προχωρήσει αυτό το σενάριο. ο υφυπουργός θα φέρει το σχέδιο προς έγκριση στο Δ.Σ. της Super League μέσω ΕΠΟ και θα δοθεί η δυνατότητα στις ΠΑΕ να αποφασίσουν για το αν το αποδέχονται ή ζητούν διαφοροποιήσεις.

ΣΕΝΑΡΙΟ ΜΕ 16 ΟΜΑΔΕΣ ΚΑΙ ΥΠΟΒΙΒΑΣΜΟ ΤΩΝ... ΜΙΣΩΝ

Υπάρχει όμως και δεύτερο πλάνο στο μυαλό του Υφυπουργού Αθλητισμού, σύμφωνα με το οποίο το επόμενο πρωτάθλημα θα γίνει με 16 ομάδες, αλλά αναλόγως με το πόσες θα μείνουν στη μεγάλη κατηγορία από τη μεθεπόμενη σεζόν, θα έχουμε και ανάλογο αριθμό ομάδων που θα υποβιβαστούν του χρόνου.

Συγκεκριμένα, αν πάμε οριστικά σε πρωτάθλημα 12 ομάδων, τότε τη νέα αγωνιστική περίοδο θα έχουμε υποβιβασμό έξι ομάδων και προβιβασμό δυο από τη Football League. Αν αποφασιστεί να έχουμε λιγότερες ομάδες, τότε αυτές που θα τερματίσουν στις θέσεις 9-16, θα πέσουν κατηγορία. Ναι, οι μισές ομάδες του πρωταθλήματος. Ακούγεται τραβηγμένο, αλλά είναι ένα σενάριο υπαρκτό, το οποίο βέβαια θα πρέπει να το δεχτούν οι ομάδες και να το ψηφίσουν.

ΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΕΛΕΑΡ

Ως προς το οικονομικό σκέλος, υπάρχουν συζητήσεις για σύμπραξη της Nova με την ΕΡΤ, προκειμένου να εξασφαλιστούν 2,5 εκατ. ευρώ ως τηλεοπτικά έσοδα για κάθε ομάδα, με εξαίρεση τους Big-4 που θα λάβουν περισσότερα χρήματα. Βέβαια, βάσει της αθλητικής νομοθεσίας οποιαδήποτε άμεση αναδιάρθρωση είναι παράνομη και θα πρέπει να υπάρξει νέα νομοθετική ρύθμιση. Πάντως, υπάρχει η πολιτική βούληση να γίνουν οι απαραίτητες αλλαγές, ώστε να αλλάξει οριστικά το ποδοσφαιρικό τοπίο όπως το γνωρίζουμε μέχρι σήμερα!

Photo credits: Eurokinissi

TAGS STOIXIMAN SUPER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ