STOIXIMAN SUPER LEAGUE

Super League: Ακαδημίες... αγνοούνται

Super League: Ακαδημίες... αγνοούνται

Οι ομάδες της Super League δεν βγάζουν ποδοσφαιριστές από τις ακαδημίες τους. Τρίτη από το τέλος η χώρα μας σε σύνολο 31 χωρών, κανέναν παίκτη από τις ακαδημίες δεν έχει ο Πλατανιάς. Δείτε την έκθεση.

Το Παρατηρητήριο Ποδοσφαίρου CIES, έδωσε στη δημοσιότητα την Έκθεσή του, για την εκμετάλλευση - προώθηση ποδοσφαιριστών από τις Ακαδημίες ανά την Ευρώπη. Χαμηλά τα ποσοστά της Super League, χωρίς παίκτη από τις Ακαδημίες ο Πλατανιάς, πρωταθλήτρια στην κατηγορία αυτή η Παρτίζαν, μπροστά από Άγιαξ και Μπαρτσελόνα.

Η Έκθεση κάνει σύγκριση - ανάλυση από την πρώτη τη τάξει κατηγορία των 31 κορυφαίων πρωταθλημάτων, ομοσπονδιών που υπάγονται στη δικαιοδοσία της UEFA. Στο δείγμα περιλαμβάνονται ποδοσφαιριστές που παίζουν στα εγχώρια πρωταθλήματα από την αρχή της σεζόν, όπως και ποδοσφαιριστές που δεν χρησιμοποιούνται αλλά έπαιζαν σε ανδρικά πρωταθλήματα, τις δύο προηγούμενες σεζόν. Στην έρευνα συμπεριελήφθησαν συνολικά 11.335 ποδοσφαιριστές από 460 ομάδες. Εν προκειμένω από την Ελλάδα, 410 ποδοσφαιριστές από τις 16 ομάδες που συμμετέχουν στη Super League.

Super League: Ακαδημίες... αγνοούνται

Παραπροτελευταία η Ελλάδα

Στο πρωτάθλημα της Λευκορωσίας το 1/3 των ομάδων αποτελείται από ποδοσφαιριστές που προέρχονται από τις ακαδημίες. Στην Ελλάδα αντιστοιχεί ποσοστό της τάξης του 10,7% μόλις. Αυτοί έχουν ελάχιστο χρόνο συμμετοχής, πρακτικά κάτι λιγότερο από 6 % (για την ακρίβεια 5,8%) από τα διαθέσιμα λεπτά συμμετοχής ανάμεσα σε Ιούλιο και Οκτώβριο. Η αντίστοιχη αναλογία είναι 0.54.

Super League: Ακαδημίες... αγνοούνται

Ουσιαστικά η χώρα μας είναι τρίτη από το τέλος καθώς ξεπερνά μόνο την Τουρκία (8,3%) και την Ιταλία (8,6%). Από τα τέσσερα άλλα μεγαλύτερα πρωταθλήματα της Ευρώπης - πλην Ιταλίας - (Ισπανία, Αγγλία, Γερμανία και Γαλλία) τα οποία βρίσκονται πάνω από τη χώρα μας η κατάσταση έχει ως εξής: Premier League (11,7%), La Liga (23,7%), Ligue 1 (19,4%) και Bundesliga (13,3%).

Η μισή ομάδα από τις Ακαδημίες

Υπάρχουν όμως ομάδες οι οποίες αποτελούνται πάνω από το ήμισυ από ποδοσφαιριστές, οι οποίοι προέρχονται από τις Ακαδημίες. Από αυτές μόνον οι Μπιλμπάο και Λας Πάλμας προέρχονται από τα κορυφαία πρωταθλήματα του κόσμου. Συγκεκριμένα το ισπανικό.

Super League: Ακαδημίες... αγνοούνται

Υπάρχουν μόνο 19 ομάδες, στις οποίες οι ποδοσφαιριστές που προέρχονται από τις Ακαδημίες έχουν αγωνιστεί αρκετά λεπτά συμμετοχής, ουσιαστικά το μεγαλύτερο μέρος των διαθέσιμων λεπτών συμμετοχής από τον Ιούλιο μέχρι τον Οκτώβριο του τρέχοντος έτους. Από αυτές τις 19, από πλευράς ονόματος, ξεχωρίζουν οι Λιόν (55,1%), Μπιλμπάο (53,1%) και Σοθιεδάδ (50,1%).

Ο Πλατανιάς στη λίστα

Κι όμως υπάρχουν 33 κλαμπ που δεν έχουν συμπεριλάβει στο ρόστερ της πρώτης ομάδας, ποδοσφαιριστές ορμώμενους από τις Ακαδημίες τους. Ανάμεσα σ' αυτά, από την Ελλάδα, ο Πλατανιάς. Ξεχωρίζουν σ' αυτή τη λίστα τα ονόματα των Σουόνσι, Γρανάδα, Ίνγκολσταντ, Αμβούργο, οι δύο ομάδες της Βερόνα, Κάρπι και Μποαβίστα.

Super League: Ακαδημίες... αγνοούνται

Στην Παρτίζαν ο τίτλος

Ποιος είναι όμως, ο μεγαλύτερος εξαγωγέας Ακαδημιών; Η Παρτίζαν έχει βγάλει 78 ποδοσφαιριστές, οι 13 αγωνίζονται στην πρώτη ομάδα και οι άλλοι 65 σε άλλες από την πρώτη τη τάξει κατηγορία των 31 κορυφαίων πρωταθλημάτων, ομοσπονδιών που υπάγονται στη δικαιοδοσία της UEFA.

Super League: Ακαδημίες... αγνοούνται

Ο Άγιαξ ακολουθεί στη δεύτερη θέση της σχετικής λίστα, φημίζεται άλλωστε γι' αυτό και η Μπαρτσελόνα στην τρίτη. Σ' αυτή τη λίστα φιγουράρουν τα ονόματα των Σπόρτινγκ, Φέγενοορντ, Πόρτο, Ρεάλ, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Λιόν, Αϊντχόφεν.

TAGS STOIXIMAN SUPER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ