STOIXIMAN SUPER LEAGUE

Στα 8,9 εκατ. ευρώ τα κατά μέσο όρο έσοδα των ελληνικών συλλόγων

Στα 8,9 εκατ. ευρώ τα κατά μέσο όρο έσοδα των ελληνικών συλλόγων
(C) NIKOLAIS | DREAMSTIME.COM

Σύμφωνα με έκθεση της UEFA, στα 8,9 εκατ. ευρώ είναι τα κατά μέσο έσοδα των ελληνικών συλλόγων, όταν το ποσό εκτοξεύεται στα 244,4 εκατ. ευρώ ανά σύλλογο στην Premier League.

Από 8,9 εκατομμύρια ευρώ, ποσό από τα πιο χαμηλά στην Ευρώπη, είχε κατά μέσο όρο έσοδα κάθε ελληνικός σύλλογος κατά το τελευταίο οικονομικό έτος, όπως αναφέρει έκθεση της UEFA,που δημοσιεύθηκε εχθες. Κι αυτό όταν στην Premier League, το ποσό εκτοξεύεται στα 244,4 εκατ. ευρώ ανά σύλλογο. Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ήταν η ομάδα που παρουσίασε τα μεγαλύτερα έσοδα στην Ευρώπη, μετά την αύξηση κατά 32% που την οδήγησε μπροστά από τη Ρεάλ Μαδρίτης και τη Μπαρτσελόνα, όπως αναφέρει η UEFA.

Σύμφωνα με την έκθεση της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας για το ποδόσφαιρο, τα έσοδα μεταξύ των 700 κορυφαίων συλλόγων ανήλθαν σε 18,5 δισεκατομμύρια ευρώ για το 2016, σε σύγκριση με 16,9 δισεκατομμύρια το προηγούμενο έτος και 2,8 δισεκατομμύρια το 1996.

Ωστόσο, η έκθεση αναγνώρισε ότι σχεδόν το ήμισυ αυτού του ποσού, δηλαδή 9,1 εκατομμύρια ευρώ, προέρχεται από 30 ομάδες και ότι το δημοσιονομικό χάσμα μεταξύ των ελίτ και των υπόλοιπων αυξήθηκε.

Τα έσοδα από τα τηλεοπτικά δικαιώματα στην Premier League ήταν τώρα τέτοια που για παράδειγμα η Μπόρνμουθ (που βρίσκεται στην 13η θέση της Premier League) κέρδισε το ίδιο με τους τρεις φορές πρωταθλητές της Ευρώπης της Ιντερ.

Τα έσοδα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ για το 2016 ήταν 689 εκατομμύρια ευρώ, έναντι 521 εκατομμυρίων ευρώ το 2015, σύμφωνα με την έκθεση. Ακολούθησαν η Μπαρτσελόνα και η Ρεάλ Μαδρίτης (και οι δύο με 620 εκατομμύρια), η Μπάγερν (592 εκατομμύρια), το Παρί Σεν Ζερμέν (542 εκατομμύρια) και η Μάντσεστερ Σίτι (533 εκατομμύρια).

Το λειτουργικό κέρδος της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ύψους 232 εκατομμυρίων ευρώ ήταν επίσης το υψηλότερο, ακολουθούμενο από αυτά της Ρεάλ Μαδρίτης, της Παρί Σ.Ζ, της Μπάγερν, της Άρσεναλ και της Μάντσεστερ Σίτι. Η Γιουνάιτεντ επιβαρύνθηκε επίσης με το υψηλότερο καθαρό χρέος των 561 εκατομμυρίων ευρώ, μπροστά από τη Μπενφίκα, τη Μίλαν, τη Γιουβέντους και τη Λίβερπουλ. Η έκθεση επιβεβαίωσε ότι η αγγλική Premier League απολαμβάνει μακράν τα υψηλότερα έσοδα στην Ευρώπη, κατά μέσο όρο 244,4 εκατομμύρια ευρώ ανά ομάδα.

Ακολουθεί η γερμανική Bundesliga με 149,6 εκατομμύρια ευρώ ανά σύλλογο, η Ισπανία (126,3 εκατομμύρια) και η Ιταλία (100,2 εκατομμύρια) Τα έσοδα μειώθηκαν δραματικά αλλού, ακόμη και σε παραδοσιακά ποδοσφαιρικές χώρες όπως η Ολλανδία (26,7 εκατομμύρια) και η Πορτογαλία (20,3 εκατομμύρια).

Οι ελληνικοί σύλλογοι, όπως αναφέρει η έκθεση, κέρδισαν κατά μέσο όρο 8,9 εκατομμύρια ευρώ ενώ τα στοιχεία για την Ανατολική Ευρώπη ήταν ακόμη χαμηλότερα στα 5 εκατομμύρια ευρώ για την Ουγγαρία, 4,4 εκατομμύρια για την Τσεχία και 1,5 εκατομμύρια για τη Σλοβενία.

«Για άλλη μια φορά, δεν μπορούμε παρά να σημειώσουμε ότι η διαφορά των εμπορικών εσόδων και των χορηγιών μεταξύ της κορυφαίας κατηγορίας των συλλόγων και των υπόλοιπων, αυξάνεται», δήλωσε ο πρόεδρος της UEFA, Αλεξάντερ Τσεφερίν.

«Ως επιτηρητές του παιχνιδιού, πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι το ποδόσφαιρο παραμένει ανταγωνιστικό, ακόμη και όταν οι οικονομικές διαφορές ενισχύονται από την παγκοσμιοποίηση και την τεχνολογική αλλαγή».

Ο αναλυτής της UEFA, Σέφτον Πέρι, δήλωσε ότι «μόνο ένας περιορισμένος αριθμός συλλόγων είναι σε θέση να εκμεταλλευτεί πλήρως τις τεράστιες εμπορικές ευκαιρίες που προσφέρει η παγκόσμια αγορά».

Δεκαέξι από τις 20 κορυφαίες ομάδες όσον αφορά τα εγχώρια έσοδα από τα τηλεοπτικά δικαιώματα ήταν από την Αγγλία, με την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ να βρίσκεται στην κορυφή με 146 εκατομμύρια, περνώντας τη Ρεάλ Μαδρίτης και τη Μπαρτσελόνα.

Η Μπόρνμουθ κέρδισε 99 εκατομμύρια ευρώ, όσα και η Ιντερ που μαζί με τη Γιουβέντους ήταν οι δύο εκπρόσωποι τα Serie A στις 20 πρώτες. Η έκθεση επιβεβαίωσε ότι οι δαπάνες μεταγραφών έφθασαν τα επίπεδα ρεκόρ των περίπου 5,6 δισεκατομμυρίων ευρώ στο ευρωπαϊκό καλοκαίρι του 2017, συμπεριλαμβανομένων έξι από τις 20 πιο ακριβές μεταφορές που καταγράφηκαν ποτέ.

Η Άρσεναλ ήταν η ομάδα που είχε τα υψηλότερα έσοδα από τους φιλάθλους για τα εισιτήρια. Η UEFA ανέφερε ότι ήταν 97,8 ευρώ ανά θεατή, η υψηλότερη στην Ευρώπη, ακολουθούμενη από Τσέλσι, Ρεάλ Μαδρίτης, Λίβερπουλ, Μπάγερν, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Μπαρτσελόνα, Γκαλατασαράι, Μάντσεστερ Σίτι και Γουέστ Χαμ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

TAGS STOIXIMAN SUPER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ