STOIXIMAN SUPER LEAGUE

Πρώτο διπλό ο ΠΑΟΚ, 3-0 στην Ξάνθη

SUPERLEAGUE / ΞΑΝΘΗ - ΠΑΟΚ / / (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΛΑΣΚΑΡΗΣ ΤΣΟΥΤΣΑΣ / EUROKINISSI)
SUPERLEAGUE / ΞΑΝΘΗ - ΠΑΟΚ / / (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΛΑΣΚΑΡΗΣ ΤΣΟΥΤΣΑΣ / EUROKINISSI) MOTIONTEAM

Ο ΠΑΟΚ πέτυχε με εμφατικό τρόπο την πρώτη εκτός έδρας νίκη του στο φετινό πρωτάθλημα, 3-0 την Ξάνθη, αλλά έχασε με τραυματισμούς τους Ελ Καντουρί και Βιεϊρίνια. Ντε Λούκας (αυτ.), Μακ και Κρέσπο τα γκολ.

Μπορεί να μην κατάφερε να κερδίσει στις τέσσερις καθόδους του στο Λεκανοπέδιο, στη Λάρισα και τη Λιβαδειά, αλλά από τα Τέμπη και πάνω τα πάει περίφημα ο ΠΑΟΚ. Μετά τις έξι νίκες στην Τούμπα ήρθε και αυτή στην Ξάνθη, η πρώτη εκτός έδρας φέτος και μάλιστα με εμφατικό τρόπο.

Η ομάδα του Ραζβάν Λουτσέσκου, στα πολύ γνώριμα για εκείνον Πηγάδια, κατάφερε να πετύχει τρία γκολ, δημιούργησε κι άλλες φάσεις και συνολικά έκανε μία εμφάνιση που δεν θύμιζε σε τίποτα την προβληματική ομάδα των προηγούμενων αγώνων μακριά από την έδρα του. Έχοντας για πρώτη φορά τέσσερις Έλληνες, τον Πασχαλάκη κάτω από την εστία και τρεις νεαρούς στην επίθεση (Πέλκα, Λημνιό και Κουλούρη), είχε ταχύτητα συνεχή κίνηση, πάθος και μαχητικότητα.

Μαζί και έναν εξαιρετικό εκτελεστή στημένων φάσεων, τον Βιεϊρίνια, από τα πόδια του οποίου προήλθαν δύο από τα τρία γκολ. Ωστόσο, η νίκη του Δικεφάλου ήταν και πύρρειος, καθώς τραυματίστηκαν ο Ελ Καντουρί (στην αρχή του αγώνα) και ο Βιεϊρίνια (στα μέσα του δευτέρου μέρους).

"Διπλό", αλλά με απώλειες

Πρώτο διπλό ο ΠΑΟΚ, 3-0 στην Ξάνθη

Η Ξάνθη παρατάχθηκε με σχηματισμό 4-2-3-1, με τον Ράσταβατς να επιλέγει τον Ζίβκοβιτς κάτω από τα δοκάρια και τετράδα στην άμυνα τους Κασάδο, Λισγάρα, Σβάρνα και Μπαξεβανίδη, από τα αριστερά προς τα δεξιά. Στο χώρο του κέντρου Ντε Λούκας και Μεχία ήταν οι αμυντικοί μέσοι, με τον Λουσέρο πιο μπροστά τους σαν επιτελικό χαφ. Δεξιά ήταν ο Κίκε, αριστερά ο Σιλά και μοναδικός προωθημένος ο Γέντρισεκ.

Γήπεδο: Ξάνθη Arena

Διαιτητής: Σκουλάς Μανώλης (Θεσσαλίας)

Βοηθοί: Απτόσογλου Ιορδάνης (Αθηνών) & Μπουξμπάουμ Ράινχαρτ (Ανατολικής Αττικής)

ΞΑΝΘΗ (Μίλαν Ράσταβατς):Ζίβκοβιτς, Σβάρνας, Μπαξεβανίδης, Ντε Λούκας (52΄ Μελιόπουλος), Λουσέρο (77΄ Φασίδης), Μεχία, Κίκε (55΄ Π. Ορφανίδης), Γιέντρισεκ, Σιλά, Λισγάρας, Κασάδο.

ΠΑΟΚ (Ραζβάν Λουτσέσκου):.Πασχαλάκης, Κρέσπο, Βαρέλα, Μάτος, Βιεϊρίνια (70΄ Μαλεζάς), Τσίμιροτ, Κάνιας (74΄ Μαουρίσιο), Λημνιός, Ελ Καντουρί (12΄ Μακ), Πέλκας, Κουλούρης.

Γκολ: 25΄ Ντε Λούκας (αυτογκόλ), 33΄ Μακ, 62΄ Κρέσπο

Κάρτες: 24΄ Κασάδο, 67΄ Μπαξεβανίδης, 88΄ Σβάρνας / 28΄ Κάνιας, 57΄ Λημνιός

Θυμηθείτε εδώ το live του αγώνα

Πρώτο διπλό ο ΠΑΟΚ, 3-0 στην Ξάνθη

Ο Λουτσέσκου παρέταξε τον ΠΑΟΚ με το σύνηθες 4-2-3-1 και τέσσερις Έλληνες στο αρχικό σχήμα. Ο Πασχαλάκης ξεκίνησε για πρώτη φορά στην εστία σε ματς πρωταθλήματος, με την αμυντική τετράδα να μην αλλάζει, με τον Μάτος δεξιά, τον Βιεϊρίνια αριστερά και τους Κρέσπο-Βαρέλα στο κέντρο της άμυνας. Τσίμιροτ και Κάνιας παρέμειναν ως δίδυμο στη μεσαία γραμμή, με "δεκάρι" τον Ελ Καντουρί. Αριστερά ξεκίνησε ο Πέλκας και δεξιά πήρε θέση στην ενδεκάδα ο Λημνιός, ενώ στην κορυφή της επίθεσης ήταν και πάλι ο Κουλούρης.

ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ ΝΩΡΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΟΚ

Στο ξεκίνημα του παιχνιδιού η βροχή έπεφτε δυνατά, όμως ο αγωνιστικός χώρος ήταν σε πολύ καλή κατάσταση. Η μπάλα δεν κολλούσε γιατί δεν υπήρχε λάσπη, το μόνο πρόβλημα ήταν ότι το τερέν γλιστρούσε σε αρκετά σημεία. Πριν σημειωθεί κάποια αξιόλογη φάση στο παιχνίδι υπήρξε τραυματισμός και αναγκαστική αλλαγή για τον ΠΑΟΚ. Ο Ελ Καντουρί ένιωσε τράβηγμα στο δεξί του πόδι σε προσπάθειά του να κατεβάσει την μπάλα στο 8΄ και δεν μπορούσε να συνεχίσει καθώς δεν πατούσε καλά, με συνέπεια να αντικατασταθεί από τον Μακ στο 12ο λεπτό.

Ο σχηματισμός του Δικεφάλου πάντως δε άλλαξε, με τον Μακ να παίρνει θέση στο αριστερό άκρο και τον Πέλκα να μεταφέρεται πιο κεντρικά ως επιτελικός μέσος. Οι "ασπρόμαυροι" ήταν καλύτεροι στις αρχές της αναμέτρησης πιέζοντας και παίζοντας πιο επιθετικά, ενώ η Ξάνθη αμυνόταν και έψαχνε αντεπιθέσεις για να απειλήσει. Κουλούρης και Μακ βγήκαν με καλές προϋποθέσεις σε δύο-τρεις φάσεις προς την περιοχή της Ξάνθη όμως οι τελικές τους προσπάθειες δεν ήταν αποτελεσματικές.

ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΟΚ ΜΕ ΑΥΤΟΓΚΟΛ

Στο 25ο λεπτό ο ΠΑΟΚ ευτύχησε να προηγηθεί με αυτογκόλ, δίχως να έχει τελική στην εστία μέχρι εκείνη τη στιγμή. Μετά από εκτέλεση φάουλ από τον Βιεϊρίνια από την δεξιά πλευρά, ο Ζίβκοβιτς έκανε κακή έξοδο και δεν βρήκε την μπάλα, η οποία από τα πόδια του Ντε Λούκας που προσπάθησε να απομακρύνει, κατέληξε στα δίχτυα της εστίας της Ξάνθης. Έτσι, με αυτογκόλ άνοιξε το σκορ και έγινε το 0-1.

ΔΟΚΑΡΙ Η ΞΑΝΘΗ, ΓΚΟΛ Ο ΜΑΚ

Η Ξάνθη προσπάθησε να απαντήσει άμεσα μετά το αυτογκόλ που την έβαλε πίσω στο σκορ και πήρε μέτρα στον αγωνιστικό χώρο προσπαθώντας να πιέσει για την ισοφάριση. Στο 28΄ κέρδισε φάουλ σε καλό σημείο και η απευθείας εκτέλεση του Μεχία ήταν εξαιρετική, με τον Πασχαλάκη να βρίσκει ελάχιστα την μπάλα με δύσκολη επέμβαση και τελικά να καταλήγει στο οριζόντιο δοκάρι και κόρνερ. Η Ξάνθη όχι μόνο δεν κατάφερε να φέρει το ματς στα ίσα, αλλά δέχτηκε και δεύτερο γκολ πέντε λεπτά αργότερα. Ο Μακ ήταν ο σκόρερ του Δικεφάλου του Βορρά στο 33ο λεπτό, δίνοντας προβάδισμα δύο τερμάτων. Ο Λημνιός μπήκε ωραία στην περιοχή από δεξιά και "έσπασε" την μπάλα στον Σλοβάκο στο ύψος του πέναλτι, ο οποίος σούταρε αρχικά με το δεξί με τον Ζίβκοβιτς να αποκρούει με τα πόδια. Η μπάλα όμως κατέληξε και πάλι στον Μακ που βρήκε δίχτυα με δεύτερη προσπάθεια, σουτάροντας αυτή τη φορά με το αριστερό.

Μετά το 0-2 η Ξάνθη προσπάθησε να ισορροπήσει και να γίνει πιο απειλητική, όμως η ομάδα του Λουτσέσκου διαχειρίστηκε καλά τον ρυθμό του παιχνιδιού και δίχως να συμβεί κάτι αξιόλογο κράτησε το προβάδισμα δύο τερμάτων και πήγε με αυτό στα αποδυτήρια για το ημίχρονο. Το δεύτερο μέρος άρχισε δίχως αλλαγές για τις δύο ομάδες, με γρήγορο ρυθμό και δύο καλές στιγμές στο ξεκίνημα. Αρχικά, στο 48΄ απείλησε ο ΠΑΟΚ, όταν μετά από φάση διαρκείας ο Βαρέλα βρέθηκε απέναντι στον Ζίβκοβιτς, αλλά ο τερματοφύλακας της Ξάνθης απέκρουσε. Στο ίδιο λεπτό, στην αμέσως επόμενη φάση, μετά από σέντρα του Λουσέρο ο Σιλά έκανε το γυριστό με την μπάλα να περνά πάνω από το οριζόντιο δοκάρι του Πασχαλάκη.

Στο 56΄ Ο Βιεϊρίνια έκανε τη σέντρα, ο Κουλούρης τσίμπησε την μπάλα και στη συνέχεια σούταρε πάνω στον Σβάρνα. Με τη συμπλήρωση μίας ώρας αγώνα ο Λουσέρο έπιασε ένα πολύ καλό σουτ και ο Πασχαλάκης απέκρουσε με εντυπωσιακή επέμβαση διατηρώντας το μηδέν. Ένα λεπτό αργότερα, υπήρξε νέα εξαιρετική απόκρουση, αυτή τη φορά από τον τερματοφύλακα της Ξάνθης. Σε αντεπίθεση του ΠΑΟΚ ο Κουλούρης επιχείρησε ωραίο σουτ με το αριστερό και ο Ζίβκοβιτς με τρομερή εκτίναξη έδιωξε σε κόρνερ.

ΚΑΘΑΡΙΣΕ Ο ΠΑΟΚ ΜΕ ΚΡΕΣΠΟ

Στο 62ο λεπτό ο ΠΑΟΚ πέτυχε τρίτο γκολ, με τον Κρέσπο να διαμορφώνει το 0-3 και να καθαρίζει ουσιαστικά την υπόθεση νίκη για την ομάδα του. Ο Βιεϊρίνια εκτέλεσε κόρνερ από αριστερά και ο Ισπανός αμυντικός πήρε την κεφαλιά, με την μπάλα να περνάει μέσα από τα χέρια του Ζίβκοβιτς, που νωρίτερα είχε κάνει τρομερή απόκρουση.

Στο 64΄ η Ξάνθη προσπάθησε να μειώσει, με τον Πασχαλάκη να αποκρούει σουτ του Γέντρισεκ μέσα από την περιοχή. Στο 68΄ απείλησε ξανά η Ξάνθη με σουτ του Κασάδο να περνάει λίγο άουτ. Στο 70΄ έγινε αναγκαστική αλλαγή ο Βιεϊρίνια προληπτικά, καθώς ένιωσε ενοχλήσεις, με τον Μαλεζά να παίρνει την θέση του παίζοντας όμως στο κέντρο της άμυνας με τον Βαρέλα και τον Κρέσπο να περνάει στο αριστερό άκρο της άμυνας.

Στη συνέχεια ο ρυθμός του αγώνα έπεσε αισθητά. Το τελικό αποτέλεσμα είχε κριθεί και ο ΠΑΟΚ κατέβασε στροφές, ενώ η Ξάνθη είχε αποδεχτεί την ήττα. Άλλες αξιοσημείωτες φάσεις δεν υπήρξαν και το 0-3 ήταν το τελικό σκορ της αναμέτρησης.

Δείτε αναλυτικά την βαθμολογία της Super League και όχι μόνο

Η ΦΑΣΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ

Αν ο Ντε Λούκας ευστοχούσε στο απευθείας φάουλ στη φάση του 28' και η Ξανθη ισοφάριζε, ίσως το ματς είχε διαφορετική εξέλιξη. Ομως, ο Πασχαλάκης αντέδρασε σωστά και με τη βοήθεια του δοκαριού ο ΠΑΟΚ γλίτωσε από τον κίνδυνο στη μία από τις δύο φορές που κινδύνευσε ουσιαστικά από τους γηπεδούχους σε όλο τον αγώνα.

Ο ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ

Ο Μανώλης Σκουλάς του συνδέσμου Θεσσαλίας είχε μία πολύ καλή διαιτησία, έχοντας και ανάλογες βοήθειες από τους βοηθούς Απτόσογλου και Μπούξμπαουμ. Ήταν κοντά στις φάσεις, είχε γρήγορα σφυρίγματα και απέφυγε τα μεγάλα λάθη που θα μπορούσαν να είχαν αλλοιώσει την εικόνα της αναμέτρησης.

Ο ΠΟΛΥΤΙΜΟΤΕΡΟΣ

Ο Δημήτρης Λημνιός ήταν ο πιο επικίνδυνος παίκτης και εκείνος από τα πόδια του οποίου άρχισαν οι φάσεις των δύο γκολ του ΠΑΟΚ. Ο νεαρός μεσοεπιθετικός είχε μεγάλη διάθεση και προκάλεσε πολλά προβλήματα στην άμυνα της Ξάνθης και κυρίως στον Κασάδο που τον μάρκαρε.

ΜΑΣ ΑΡΕΣΕ

Συνολικά ο ΠΑΟΚ ήταν σε καλή μέρα. Με ταχύτητα, συνεχή κίνηση, διάθεση να μοχθήσει για να φτάσει στη νίκη και πολύ καλά "στημένα". Είχε και μονάδες, όμως, που βοήθησαν πολύ. Από τον Πασχαλάκη που έκανε δύο εντυπωσιακές επεμβάσεις, τον Κάνιας που έκανε άψογο παιχνίδι ως αμυντικός μέσος, μέχρι και τον Μακ που έκανε το πρώτο, πραγματικά, καλό παιχνίδι του από τη μέρα που επέστρεψε στον ΠΑΟΚ.

ΔΕΝ ΜΑΣ ΑΡΕΣΕ

Η λειτουργία της άμυνας της Ξάνθης, κυρίως στις στημένες φάσεις. Οι γηπεδούχοι βρέθηκαν εκτεθειμένοι και το πλήρωσαν σε δυο φάσεις. Γενικώς, όμως, αντιμετώπισαν μεγάλα προβλήματα από την ταχύτητα της μεσαίας και της επιθετικής γραμμής του Δικεφάλου.

TAGS STOIXIMAN SUPER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ