STOIXIMAN SUPER LEAGUE

Πρόστιμα-φωτιά στις ΠΑΕ

Πρόστιμα-φωτιά στις ΠΑΕ
INTIME SPORTS

Με 300.000 παρά 250 ευρώ, έχουν τιμωρηθεί οι ΠΑΕ της Super League, ποσό σχεδόν τριπλάσιο από τις 10 πρώτες αγωνιστικές της περσινής περιόδου. Δείτε αναλυτικά στην έρευνα του Sport24.gr

Οι ποινές είναι εξοντωτικές. Με ποια κριτήρια τις τροποποίησε η ΕΠΟ;» αναρωτήθηκε ο πρωτοδίκης, πρόεδρος του μονομελούς πειθαρχικού οργάνου της Super League Σπυρίδων Καποδίστριας όταν ανέλαβε δουλειά. «Ποιος συνέταξε τόσο άγαρμπα, άτσαλα και χωρίς λογική τον πειθαρχικό κώδικα;» συμπλήρωσε την προηγούμενη Τετάρτη, ο πρόεδρος της Επιτροπής Εφέσεων, πρόεδρος Πρωτοδικών Δημήτρης Σκουτέρης.

Οι πρόεδροι λοιπόν του πρωτοβάθμιου και του δευτεροβάθμιου πειθαρχικού δικαιοδοτικού οργάνου, τακτικοί δικαστές αμφότεροι, που «επιβλήθηκαν» με τον πρόσφατο αθλητικό νόμο και αντικατέστησαν τους συνταξιούχους δικαστές, εξέφρασαν την απορία - διαφωνία τους και σήκωσαν τα χέρια ψηλά για τις αλλαγές που έγιναν το προηγούμενο καλοκαίρι στον πειθαρχικό κώδικα, ουσιαστικά έπειτα από απαίτηση της Πολιτείας μετά τα κρούσματα βίας στο περσινό πρωτάθλημα.

Πειθαρχικός κώδικας που όπως αποτυπώνεται από την έρευνα που όπως παρουσιάζει σήμερα το Sport24.gr και με αριθμούς είναι εξοντωτικός, όχι μόνο στα λόγια.

Πέρσι στις 10 αγωνιστικές της Super League είχαν επιβληθεί στις 18 ΠΑΕ, σε πρώτο βαθμό, πρόστιμα ύψους 106.300 ευρώ. Φέτος, την ίδια αγωνιστική, το ποσό έχει σχεδόν εκτιναχθεί στις 299.750 ευρώ! Σχεδόν τριπλάσιο δηλαδή και συγκεκριμένα μεγαλύτερο κατά 193.450 ευρώ.

Ο… πρωταθλητής Ολυμπιακός

«Πρωταθλητής» στα πρόστιμα όπως φαίνεται και στον σχετικό πίνακα ανακηρύσσεται ο Ολυμπιακός μετά την τιμωρία που του επιβλήθηκε για τον αγώνα στην Βέροια (1 αγωνιστική και 43.000 πρόστιμο), για την οποία εκκρεμεί η απόφαση της Εφέσεων. Ακολουθεί ο ΠΑΟΚ, που είχε το… προβάδισμα μέχρι και την 9η αγωνιστική και η ΑΕΚ.

Ούτε ευρώ Αστέρας, Βέροια, Πλατανιάς

Στην άλλη άκρη του πίνακα, Αστέρας Τρίπολης, Βέροια και Πλατανιάς έχουν λευκό μητρώο, τους πιο ήσυχους φιλάθλους και δεν έχουν πληρώσει ούτε ευρώ χωρίς μάλιστα, να έχουν κληθεί σε απολογία ούτε μία φορά για το πρωτάθλημα.

500 ευρώ πρόστιμο έχει πληρώσει ο Πανθρακικός για τον αγώνα της πρεμιέρας με τον Αστέρα Τρίπολης.

Σύμφωνα με τον κανονισμό, οι ΠΑΕ θα πρέπει να καταβάλλουν το πρόστιμο που τους επιβάλλεται, εντός 30 ημερών από την ανακοίνωση της ποινής. Το 60% καταλήγει στο ταμείο της ΕΠΟ και το 40% στην Super League και αν στην συνέχεια οι ομάδες πετύχουν μείωση της ποινής στην Εφέσεων, τότε γίνεται συμψηφισμός.

Τα πρόστιμα των "16" στις 10 πρώτες αγωνιστικές

Πρόστιμα-φωτιά στις ΠΑΕ

Ο παράλογος πειθαρχικός κώδικας

Αν ο Σπυρίδων Καποδίστριας και η Μαρία Σκολαρίκη, πρόεδρος και αναπληρωτής πρόεδρος του μονομελούς πειθαρχικού οργάνου της Super League δεν εφάρμοζαν την αρχή της αναλογικότητας και τα πρόστιμα θα ήταν μεγαλύτερα αλλά και οι περισσότερες ομάδες, θα υπήρχε κίνδυνος να δίνουν μέχρι το φινάλε του πρωταθλήματος αγώνες κεκλεισμένων των θυρών!

Το άρθρο 15, παράγραφος 2 του πειθαρχικού κώδικα αναφέρει χαρακτηριστικά:

"Το άναμμα πυρσών, φωτοβολίδων, κροτίδων , βεγγαλικών, πυροτεχνημάτων, καπνογόνων, αν δεν επακολούθησε ρίψη αυτών στον αγωνιστικό χώρο ή σε άλλη εξέδρα, επιφέρει τις ακόλουθες ποινές.

α. Χρηματική ποινή 2.000 ευρώ έως 10.000 ευρώ

β. Σε περίπτωση υποτροπής και επανάληψης σε επόμενο αγώνα, η προβλεπόμενη ποινή διπλασιάζεται.

γ. Σε περίπτωση υποτροπής και επανάληψης σε επόμενοαγώνα (τρίτο), η ως άνω χρηματική ποινή τριπλασιάζεται και επιβάλλεται ποινή διεξαγωγής αγώνα χωρίς θεατές μίας αγωνιστικής.

δ. Σε κάθε νέα περίπτωση υποτροπής και επανάληψης σε επόμενο αγώνα, οι προβλεπόμενες ποινές του προηγούμενου αγώνα διπλασιάζονται".

ΜΕ ΑΠΛΑ ΛΟΓΙΑ: μία ομάδα στο τρίτο παιχνίδι στο οποίο οι οπαδοί της ανάψουν έστω και ένα πυρσό (ακόμη και στα πανηγύρια για την επίτευξη κάποιου τέρματος) και δεν το ρίξουν στον αγωνιστικό χώρο, η συγκεκριμένη ΠΑΕ, με το γράμμα του νόμου, πρέπει να τιμωρηθεί με ποινή έδρας, που θα διπλασιάζεται κάθε φορά που το παράπτωμα επαναλαμβάνεται!

Η… σωτήρια αρχή της αναλογικότητας

Η λύση δίνεται από τους τακτικούς δικαστές του πειθαρχικού οργάνου που εφαρμόζουν την αρχή της αναλογικότητας στα πρόστιμα αλλά και στην υποτροπή της έδρας την οποία ουσιαστικά δεν τηρούν.

«Βαρύτατα και εξοντωτικά» χαρακτηρίζουν τα πρόστιμα του πειθαρχικού κώδικα σε σκεπτικά αποφάσεων που έχουν εκδώσει φέτος όπου σημειώνεται επίσης ότι…«και μικρότερη από το ελάχιστο προβλεπόμενο όριο χρηματική ποινή είναι αναγκαία, πρόσφορη, κατάλληλη και ευρισκόμενη σε αναλογία με τη βαρύτητα του ανωτέρω πειθαρχικού αδικήματος και, επιπλέον, ότι επιτυγχάνεται τοιουτοτρόπως ο ίδιος σκοπός με αυτόν που επιδιώκουν οι προρρηθείσες διατάξεις του Π.Κ. της ΕΠΟ».

Όσον αφορά την εφαρμογή της αρχής της αναλογικότητας στην υποτροπή…«Την

ως άνω θεμελιώδη αρχή δύναται να εφαρμόσει ο πειθαρχικός δικαστής ακόμα και σε περίπτωση τέλεσης πειθαρχικού αδικήματος καθ ́ υποτροπή, όταν κρίνει ότι ο διπλασιασμός ή η επαύξηση της επιβλητέας κατά περίπτωση ποινής καθιστά αυτήν δυσανάλογα επαχθή σε σχέση με τη βαρύτητα της παράβασης με αποτέλεσμα η ποινή να υπερακοντίζει τον επιδιωκόμενο σκοπό και να οδηγεί σε ανεπιεική αποτελέσματα για την πειθαρχικώς ελεγχόμενη ΠΑΕ».

«Αν τον ανάψετε, ρίχτε τον μέσα…»

Το θέατρο του παραλόγου στον πειθαρχικό κώδικα γίνεται αντιληπτό και με το εξής παράδειγμα.

Στις υποτροπές για άναμμα πυρσού εφόσον συνδυαστεί με ρίψη στον αγωνιστικό χώρο δεν προβλέπεται τιμωρία έδρας, ποινή όμως, που υπάρχει στις υποτροπές για άναμμα πυρσού που δεν πετάγεται στον αγωνιστικό χώρο!

«Θα φτάσουμε στο σημείο να πούμε στους οπαδούς μας, αν ανάψουν πυρσούς να τους πετάνε στον αγωνιστικό χώρο»είπε δικηγόρος ομάδας τηςSuperLeagueσε πρόσφατη συνεδρίαση και θεωρητικά έχει δίκιο (!) αφού με αυτό τον τρόπο, η τιμωρία της ομάδας του δεν θα είναι τόσο βαριά.

TAGS STOIXIMAN SUPER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ