ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Παναθηναϊκός - ΑΕΚ: Ο Δώνης της Ένωσης, ο Ουζουνίδης του τριφυλλιού

Παναθηναϊκός - ΑΕΚ: Ο Δώνης της Ένωσης, ο Ουζουνίδης του τριφυλλιού

Τι έκανε ο Γιώργος Δώνης στην ΑΕΚ; Τι κατάφερε και τι όχι ο Μαρίνος Ουζουνίδης στον Παναθηναϊκό; Το Sport24.gr σας θυμίζει την πορεία των δύο προπονητών στους πάγκους των σημερινών αντιπάλων τους.

Ο Γιώργος Δώνης και ο Μαρίνος Ουζουνίδης είναι οι δύο από τους έξι προπονητές που έχουν καθίσει στον πάγκο Παναθηναϊκού και ΑΕΚ, μαζί με τον Φέρεντς Πούσκας, τον Χέλμουτ Σενέκοβιτς, τον Γιάτσεκ Γκμοχ και τον Φερνάντο Σάντος.

Το πέρασμα του Γιώργου Δώνη από τον πάγκο της ΑΕΚ, μοιάζει πλέον έτσι κι αλλιώς μακρινό. Άλλωστε χάνεται στην περασμένη δεκαετία. Όμως η αλήθεια είναι πως πρόκειται για μια συνεργασία που και η ΑΕΚ και ο Δώνης, ήθελαν γρήγορα να ξεχάσουν. Ήταν βλέπετε η κλασική πρακτική εφαρμογή του «ότι αρχίζει ωραία, τελειώνει με πόνο». Ο Δώνης έμεινε στον πάγκο της ΑΕΚ συνολικά 186 μέρες. Από τις 14 Μαίου του 2008 που ανακοινώθηκε επίσημα, μέχρι και τις 17 Νοεμβρίου που ήρθε το διαζύγιο. Και ήταν 186 εξαιρετικές ζόρικες μέρες και για την ΑΕΚ αλλά και για τον Δώνη. Το Sport24.gr έχει όλες τις λεπτομέρειες.

ΟΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΔΟΥΛΕΨΑΝ

Όταν ο Δώνης ανέλαβε την ΑΕΚ, κουβαλούσε την φήμη του προπονητή που δουλεύει πάνω σε πρωτοποριακά πράγματα. Και προσπάθησε να εφαρμόσει στην Ένωση. Μόνο που τελικά, δεν δούλεψαν. Η ΑΕΚ για πρώτη φορά έκανε βασικό στάδιο προετοιμασίας, σε δυο μέρη. Η ομάδα πήγε πρώτα στην Αυστρία για να δουλέψει κυρίως σε φυσική κατάσταση για 13 μέρες, επέστρεψε για μια εβδομάδα στην Αθήνα και κατόπιν ταξίδεψε και πάλι στην Αυστρία, επίσης για 14 μέρες για να δώσει φιλικά. Δεν λειτούργησε αυτή η καινοτομία, διότι συνολικά η ομάδα δεν δούλεψε σωστά σε κανένα κομμάτι. Ούτε σε φυσική κατάσταση, ούτε σε τακτική.

ΣΟΥΠΕΡΛΙΓΚΑ / ΑΕΚ-ΑΣΤΕΡΑΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ / SUPERLEAGUE / AEK-ASTERAS TRIPOLIS
ΣΟΥΠΕΡΛΙΓΚΑ / ΑΕΚ-ΑΣΤΕΡΑΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ / SUPERLEAGUE / AEK-ASTERAS TRIPOLIS ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Επίσης ο Δώνης έφερε πολλές καινοτομίες στο πρόγραμμα της προπόνησης και της ασκήσεις. Πολλές φορές όμως, οι παίκτες σχεδόν «κουτούλαγαν» μεταξύ τους, προσπαθώντας να εκτελέσουν ασκήσεις που έκαναν για πρώτη φορά. Από την άλλη μεριά, ο Ριβάλντο έλεγε πως τέτοια προπόνηση, είχε κάνει μόνο στην Μπαρτσελόνα. Ωστόσο ένας από τους λόγους που ο «Ρίμπο» έφυγε για το Ουζμπεκιστάν πριν καν αρχίσει η σεζόν, εκτός από τα πετροδόλαρα, ήταν και το γεγονός πως ο Δώνης προσπαθούσε να τον… ενσωματώσει σε σχηματισμό στον οποίο έπρεπε να παίζει ως… εξτρέμ. Ακόμα και να παίξει λίγο πιο πολύ με το δεξί του πόδι, λέει ο αστικός μύθος πως του είχε ζητήσει.

ΤΑ ΣΟΚΑΡΙΣΤΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Ήδη από τα φιλικά προετοιμασίας είχαν φανεί τότε μαύρα σύννεφα για την ΑΕΚ. Και η… καταιγίδα, ήρθε μόλις ξεκίνησαν τα επίσημα. Η ΑΕΚ αποκλείστηκε από την Ομόνοια για τα προκριματικά του ΟΥΕΦΑ. Ήταν σοκαριστικός αποκλεισμός και η πρώτη φορά στην ιστορία της, που η ΑΕΚ έμεινε εκτός Ευρώπης από τον Αύγουστο. Με την συνέχεια να είναι ακόμα χειρότερη. Ήττα στο Καραϊσκάκη από τον Ολυμπιακό με γκολ μέσα σ’ ένα δίλεπτο. Ισοπαλία στη Νέα Σμύρνη με τον Πανιώνιο με ισοφάριση στις καθυστερήσεις. Ισοπαλία με την Λάρισα στο ΟΑΚΑ. Ισοπαλία 3-3 με τον Θρασύβουλο στην Φυλή και μάλιστα αφού η ΑΕΚ είχε προηγηθεί με 3-0 στο ημίχρονο. Και με μαρτυρίες να επιμένουν πως ο Δώνης κτυπούσε το κεφάλι του στα αποδυτήρια στο τέλος του ματς. Ανατροπή στις καθυστερήσεις στο ΟΑΚΑ και 2-1 επί του Αστέρα Τρίπολης. Με τον Μαϊστόροβιτς να ισοφαρίζει στο 90’ και να αποδοκιμάζεται απ’ όλο το γήπεδο επειδή το πανηγύρισε αντί να τρέξει να πάει την μπάλα στην σέντρα και με τον Δώνη να ξεσπά σε κλάματα μετά το γκολ νίκης του Τζεμπούρ. Ισοπαλία με τον Πανσερραϊκό στο ΟΑΚΑ, στο Κύκνειο Άσμα του Δώνη στον πάγκο της ΑΕΚ. Και συνολικά συγκομιδή μόλις τέσσερις νίκες, επτά ισοπαλίες και δυο ήττες. Το μοναδικό που έχει να θυμάται ο Δώνης ως καλή στιγμή, ήταν η νίκη απέναντι στη νυν ομάδα του, τον Παναθηναϊκό, στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος.

Η ΣΤΗΡΙΞΗ ΠΟΥ (ΔΕΝ) ΕΙΧΕ

Το παράπονο του Δώνη από εκείνη την περίοδο, ήταν πως δεν στηρίχθηκε από τον Ντέμη Νικολαϊδη, για τον οποίο άλλωστε υπήρχε και μεγάλο στοίχημα. Προφανώς και έχει έναν… πόντο επ’ αυτού, καθότι ο Νικολαϊδης παραιτήθηκε από την προεδρία της ΑΕΚ μετά το ματς με τον Αστέρα Τρίπολης αρχές Νοέμβρη. Επίσης υπήρχε μια χαωτική κατάσταση με τις μεταγραφές. Πρώτη μέρα καλοκαιρινής προετοιμασίας πωλήθηκε ο Λυμπερόπουλος, τελευταία μέρα προετοιμασίας πωλήθηκε ο Παπασταθόπουλος, παραμονή των ευρωπαϊκών παιχνιδιών πωλήθηκε ο Ριβάλντο. Βεβαίως επ’ αυτού υπάρχει και ο αντίλογος. Η ΑΕΚ εκείνο το καλοκαίρι απέκτησε τον Σωτήρη Κυργιάκο, τον Άγγελο Μπασινά και ξόδεψε ποσό ρεκόρ για να αποκτήσει τον Ράφικ Τζεμπούρ από τον Πανιώνιο. Επίσης μετά από εκείνο το σοκαριστικό 3-3 με τον Θρασύβουλο στην Φυλή και όταν υπήρχε περίπου λαϊκή απαίτηση για απομάκρυνση του Δώνη, ο Νικολαϊδης πήγε στην προπόνηση και είπε στους παίκτες: "Ο προπονητής είναι ό,τι πολυτιμότερο έχουμε. Δεν είναι λογική της διοίκησης και δική μου να διώχνω προπονητές".

ΒΡΙΣΚΕΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΤΟΝ… ΔΙΑΔΟΧΟ

Δέκα χρόνια, παρά κάτι μέρες, από τότε που ο Δώνης έφυγε από τον πάγκο της ΑΕΚ, συναντά την Ένωση ως προπονητής του Παναθηναϊκού. Και υπάρχει και μια… σύνδεση μ’ εκείνη την εποχή. Ο νυν άμεσος συνεργάτης του Μαρίνου Ουζουνίδη, ο Χριστόφορος Κόλα, ήταν τότε ο διάδοχος του Δώνη στην ΑΕΚ. Έστω και ως υπηρεσιακός. Ο Κόλα ήταν τότε προπονητής στην Κ20 της ΑΕΚ και κλήθηκε να αναλάβει την πρώτη ομάδα, όταν οριστικοποιήθηκε το διαζύγιο με τον Δώνη, μετά το 0-0 με τον Πανσερραϊκό στο ΟΑΚΑ. Και μέχρι να αναλάβει την τεχνική ηγεσία ο Ντούσαν Μπάγεβιτς.

ΠΡΟΛΑΒΕ ΝΑ ΤΑ ΖΗΣΕΙ ΟΛΑ ΣΤΟΝ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟ Ο ΟΥΖΟΥΝΙΔΗΣ

Ήταν 1η Δεκεμβρίου του 2016, όταν ο Μαρίνος Ουζουνίδης ανέλαβε την τεχνική ηγεσία του Παναθηναϊκού. Μετά από μία σταθερά ανοδική πορεία στους πάγκους μικρότερων ομάδων, είχε φτάσει η ώρα ο παλαίμαχος αμυντικός να προπονήσει στο ανώτερο ποδοσφαιρικό επίπεδο της χώρας. Η τύχη το έφερε έτσι ώστε να εργαστεί στο Τριφύλλι, με το οποίο βίωσε τις κορυφαίες στιγμές της καριέρας του ως ποδοσφαιριστής.

SUPERLEAGUE / ΠΑΟ - ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)
SUPERLEAGUE / ΠΑΟ - ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Ο Ουζουνίδης κλήθηκε να αντικαταστήσει τον Αντρέα Στραματσόνι και κατά την παρουσίαση του, τον πλαισίωσαν ο Γιάννης Αλαφούζος και ο διευθυντής ποδοσφαίρου, Ζιλμπέρτο Σίλβα. Ήταν ένα πάνελ που δεν κράτησε πολύ και αποτέλεσε την αφετηρία των αμέτρητων ακραίων καταστάσεων που βίωσε ο Ουζουνίδης στον Παναθηναϊκό.

Ο Ουζουνίδης δούλεψε στον Παναθηναϊκό για 1,5 χρόνο και πρόλαβε να ζήσει τραγελαφικές καταστάσεις... Ο Γιάννης Αλαφούζος, ο οποίος τον προσέλαβε, άλλαζε διαρκώς απόψεις και δεν τήρησε μία σταθερή πολιτική, με αποκορύφωμα την διακοπή της χρηματοδότησης στην ΠΑΕ τον Σεπτέμβριο του 2017 και την πλήρη στάση πληρωμών την άνοιξη του 2018.

ΑΠΟ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΣΕ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ

Ο Ουζουνίδης άρχισε με επικεφαλής του ποδοσφαιρικού τμήματος τον Ζιλμπέρτο Σίλβα, συνέχισε με τον Νίκο Λυμπερόπουλο, συνεργάστηκε με τον μάνατζερ του Ντίνο Διαμαντόπουλο ο οποίος ανέλαβε άτυπα το πόστο και κατέληξε μόνος, να προσπαθεί να συμμαζέψει το χάος. Οι απλήρωτοι παίκτες έκαναν αποχή, είχαν στο μυαλό τους οτιδήποτε άλλο εκτός από το ποδόσφαιρο, οι εργαζόμενοι στο "Γεώργιος Καλαφάτης" ήταν απλήρωτοι και ο Ουζουνίδης πάλευε να διατηρήσει την αξιοπρέπεια του Τριφυλλιού.

Μοιραία, η στάση πληρωμών που κήρυξε ο Αλαφούζος επέφερε πολλές ανακατατάξεις στο ρόστερ. Στις τρεις μεταγραφικές περιόδους που βρέθηκε στον Παναθηναϊκό, ο Μαρίνος Ουζουνίδης είδε πολλούς παίκτες να φεύγουν, παρότι οι περισσότεροι μετρούσαν μόνο λίγους μήνες. Ιμπάρμπο, Γουακάσο, Ιβανόφ, Σάμπα, Λεντέσμα τον Ιανουάριο του 2017, Ρινάλντι, Ρέις, Μπουμάλ, Τελάντερ, Παναγιώτης Βλαχοδήμος, Στιλ, Βέμερ, Εμποκού, Κλωναρίδης, Λέτο, Μπεργκ, Ζέκα το καλοκαίρι της ίδιας χρονιάς, Κουτρουμπής τον Οκτώβρη (για άλλους λόγους) και Τσάβες τον Νοέμβριο και τον Ιανουάριο του 2018 αποχώρησαν οι Βιγιαφάνιες, Χίλιεμαρκ, Μολέντο, Χουλτ, Σιλά και Καμπέσας. Ενδιάμεσα, είχε πουληθεί ο Οδυσσέας Βλαχοδήμος στη Μπενφίκα. Χάσατε το μέτρημα; Μάλλον και ο Ουζουνίδης...

ΥΠΗΡΧΕ ΚΑΙ Η ΜΠΑΛΑ

Παρ' όλες τις εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες, σίγουρα τις πιο δύσκολες υπό τις οποίες δούλεψε προπονητής στην πιο σύγχρονη ιστορία του Συλλόγου, ο Ουζουνίδης κατάφερε να δημιουργεί ανταγωνιστικά σύνολα. Βέβαια, πάντα τηρουμένων των αναλογιών.

Ο Παναθηναϊκός του δεύτερου μισού της σεζόν 2016 - 2017 έπαιξε ωραίο ποδόσφαιρο και κέρδισε την αναγνώριση των φιλάθλων. Ο τίτλος του πρωταθλητή είχε χαθεί προ καιρού, ωστόσο η ομάδα του Ουζουνίδη φυσιολογικά θα είχε τον πρώτο λόγο για να στεφθεί Κυπελλούχος και την πρώτη θέση στα play offs της Superleague. Όμως, η διαιτησία του Κύζα στον δεύτερο ημιτελικό του Κυπέλλου στην Τούμπα με τον ΠΑΟΚ και ο ανόητος που πέταξε ένα κουτάκι μπύρα στον Βλάνταν Ίβιτς στη Λεωφόρο, κατέστρεψαν τη χρονιά του Τριφυλλιού...

Ακόμα και στην περσινή σεζόν, που ο Παναθηναϊκός έκανε το πρώτο διπλό στην επαρχία τον Μάρτιο και ασχολούταν με οτιδήποτε άλλο εκτός από το ποδόσφαιρο, θα είχε τερματίσει στην πεντάδα και θα "έσβηνε" την ποινή της UEFA. Όμως, ο Αλαφούζος αφαίρεσε έξι βαθμούς από το Τριφύλλι επιλέγοντας να πληρώσει τον Βέμερ στο... παραένα, ενώ υπήρχε και το -2 στην έναρξη του πρωταθλήματος.

Η ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

Τα ντέρμπι είναι παιχνίδια που μεγαλώνουν την αξία ενός προπονητή και ο Ουζουνίδης είχε καλές επιδόσεις και κράτησε ισότιμο το Τριφύλλι, ειδικά εάν αναλογιστεί κανείς το γενικότερο περιβάλλον. Ο Παναθηναϊκός ήταν αήττητος με τον Ολυμπιακό, έχοντας 2 νίκες και 1 ισοπαλία, 2 νίκες, 2 ισοπαλίες και 2 ήττες με την ΑΕΚ και με τον ΠΑΟΚ 3 νίκες και 4 ήττες. Το πρόσημο δεν είναι θετικό, αλλά πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι την ίδια χρονική περίοδο με τον Παναθηναϊκό, οι τρεις αντίπαλοι του ήταν πανίσχυροι σε όλα τα επίπεδα...

Με τη ψυχρή ανάγνωση των αριθμών, ο Ουζουνίδης δεν πέτυχε στον Παναθηναϊκό. Κοουτσάρισε την ομάδα σε 76 ματς σε όλες τις διοργανώσεις και είχε απολογισμό 36 νίκες, 18 ισοπαλίες και 20 ήττες με ενεργητικό γκολ 96-68. Δεν πανηγύρισε κάποιον τίτλο και δεν ανέδειξε κάποιον από τους μικρούς. Ωστόσο, ο Ουζουνίδης κράτησε όρθιο τον Παναθηναϊκό και είναι ο κύριος υπεύθυνος που αποφεύχθηκαν τα χειρότερα. Αυτό αναγνωρίζει ο κόσμος του Συλλόγου και το Σάββατο στο "Σπύρος Λούης", θα τον χειροκροτήσει πριν τη σέντρα...


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ