ΤΟ ΑΙΩΝΙΟ DERBY

Τα σενάρια του ντέρμπι

Τα σενάρια του ντέρμπι
INTIME SPORTS

Ο Παναθηναϊκός φιλοξενεί τον Ολυμπιακό στη Λεωφόρο (21/11, 19:30) και το Sport24.gr καταγράφει όλα τα πιθανά σενάρια του ντέρμπι και τι μπορεί να σημαίνουν για τις δύο ομάδες.

Αδιαμφισβήτητα το ντέρμπι ανάμεσα σε Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό επισκιάζει οποιοδήποτε άλλο παιχνίδι στην 11η αγωνιστική της Super League, με τις δύο ομάδες να συγκρούονται το βράδυ του Σαββάτου (21/11, 19:30) στην Λεωφόρο.

Όπως σε τόσα και τόσα άλλα ντέρμπι στο παρελθόν, έτσι και σε αυτό, τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί. Ανεξάρτητα από βαθμολογία, ρόστερ, μομέντουμ και ειδικές καταστάσεις, ένα παιχνίδι "αιωνίων" κρύβει τις δικές του συγκινήσεις. Έχει πάντα όλες αυτές τις ιδιαιτερότητες που το συνοδεύουν και ξεχωρίζει στις συνειδήσεις οπαδών αλλά και απλών φίλων του αθλήματος.

Σίγουρα οι δύο ομάδες φτάνουν στο σαββατιάτικο ντέρμπι επιθυμώντας τη νίκη για τους ευνοήτους αλλά και τους δικούς της λόγους η κάθε μια. Τρία είναι τα αποτελέσματα ενός ποδοσφαιρικού αγώνα, τρία και του ντέρμπι της Λεωφόρου. Πάμε να δούμε τα πιθανά σενάρια και τι μπορεί να σημαίνουν για Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό.

Παναθηναϊκός

Σενάριο νίκης

Γίνεται εύκολα κατανοητό πως το να αρχίσει με νίκη στο ντέρμπι των αιωνίων αντιπάλων ο Αντρέα Στραματσόνι, θα ήταν ονειρικό! Διότι θα "σπάσει" το αήττητο του Ολυμπιακού (σταματώντας το όνειρο για πρωτάθλημα χωρίς ήττα), θα μειώσει τη διαφορά στη βαθμολογία από τους 8, στους 5 βαθμούς και κερδίσει χρόνο και εμπιστοσύνη για να δουλέψει με την ομάδα.

Ο Στραματσόνι δεν ξέρει το ρόστερ, ούτε το διαμόρφωσε εκείνος, οπότε δεν υπάρχει καλύτερη συγκυρία από το να το μάθει χωρίς πίεση. Ασφαλώς, εάν δεν συνδυάσει τη νίκη επί του Ολυμπιακού με νίκες στα επόμενα παιχνίδια, η υπομονή θα εξαντληθεί γρήγορα, αλλά θα έχει κερδίσει μία μεγάλη παράταση. Οι τρεις βαθμοί, ακόμα και αν προέλθουν από κακή εμφάνιση, θα δώσουν credits στον Ιταλό προπονητή.

Εξυπακούεται πως στην ίδια περίπτωση, η εικόνα που έχουν χιλιάδες φίλαθλοι για τους παίκτες, θα φτιάξει... Μετά τους αποκλεισμούς από τη Μπριζ και τη Γκαμπάλα, την ήττα με τον ΠΑΟΚ και την ισοπαλία με την ΑΕΚ, οι πιο πολλοί παίκτες θεωρούνται από κακοί έως μέτριοι. Κόντρα στους παίκτες του αιωνίου αντιπάλου, έχουν μία μοναδική ευκαιρία να δείξουν τις ικανότητες τους και να επακανάμψουν.

Είναι γεγονός ότι πολλοί έχουν πειστεί ότι ο Παναθηναϊκός με τη διοίκηση υπό την ηγεσία του Γιάννη Αλαφούζου, έχει φτάσει στο ταβάνι του. Μία νίκη επί του Ολυμπιακού δεν θα αλλάξει αυτή την πεποίθηση, αλλά θα γλυκάνει τις εντυπώσεις.

Όσο για την ψυχολογία των φιλάθλων; Κακά τα ψέμματα, με τον Παναθηναϊκό εκτός Ευρώπης και με λίγες πιθανότητες για τον τίτλο, δεν πρόκειται να εκτοξευτεί με μία νίκη επί του Ολυμπιακού. Όμως, πάντα ένα νικηφόρο αποτέλεσμα ανεβάζει την αυτοπεποίθηση και δίνει το δικαίωμα για πικάρισμα. Μία ευκαιρία που δεν είχαν φέτος οι φίλοι του Τριφυλλιού.

Τέλος, στο ενδεχόμενο μιας νίκης με πολλά γκολ διαφορά, τότε θα κάνουμε λόγο για το ιδανικό ντεμπούτο του Στραματσόνι. Μάλιστα, κατ' αυτό τον τρόπο, εάν προκληθούν ρωγμές στην πανίσχυρη "πανοπλία" του Ολυμπιακού και θα επανακτηθεί ένα μέρος των ελπίδων για τον τίτλο. Μία ευρεία νίκη, μπορεί ακόμα και να εξελιχθεί σε reboot για τον Παναθηναϊκό!

Σενάριο ισοπαλίας

Βασικά, το σενάριο αυτό έχει δύο υποσενάρια... Το πρώτο ισοπαλία με ξεκάθαρη "πράσινη" υπεροχή και το δεύτερο, ισοπαλία μετά από... βοήθα Παναγιά.

Στο πρώτο σενάριο, ο Στραματσόνι θα κερδίσει τα εύσημα των φιλάθλων για το πως μεταμόρφωσε τον Παναθηναϊκό μέσα σε λίγες μέρες και θα του δοθεί πίστωση χρόνου. Όχι μεγάλη, διότι η υπομονή δεν περισσεύει τη φετινή σεζόν, αλλά θα έχει την ανοχή των φιλάθλων και του Τύπου για ένα χρονικό διάστημα.

Στο δεύτερο σενάριο, μιας ισοπαλίας που θα έχει προκύψει μετά από ξεκάθαρη υπεροχή, ναι μεν ο Στραματσόνι δεν θα αμφισβητεί άμεσα, αλλά δεν θα έχει μεγάλα χρονικά περιθώρια για να δείξει έργο. Εάν θα ακολουθήσουν καλά αποτελέσματα, τότε έχει καλώς. Αλλιώς, σύντομα θα μπει στο κάδρο των ευθυνών.

Μία ισοπαλία για τους φιλάθλους δεν θα αλλάξει πολλά πράγματα... Η ψυχολογία θα παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα, αφού ο ένας βαθμός στη Λεωφόρο εναντίον του Ολυμπιακού, δεν μπορεί να θεωρηθεί επιτυχία. Αντίθετα, η γκρίνια θα συνεχιστεί και η δυσαρέσκεια θα μεγαλώσει.

Το ίδιο ισχύει για τη διοίκηση και τους υπεύθυνους του ποδοσφαιρικού τμήματος... Η μουρμούρα για τις επιλογές τους δεν πρόκειται να σταματήσει και το μέγεθος της στο μέλλον, θα εξαρτηθεί από την περαιτέρω πορεία της ομάδας.

Σενάριο ήττας

Η χειρότερη δυνατή κατάληξη για τον Παναθηναϊκό... Μία εντός έδρας ήττα θα διογκώσει όλα τα προβλήματα. Τη δυσαρέσκεια για τη διοίκηση, τους παίκτες... Θα δημιουργήσει ευθύνες ακόμα και στη διαχείριση του Στραματσόνι.

Η διοίκηση και ο Γιάννης Αλαφούζος θα αμφισβητηθούν όσο ποτέ από την ημέρα που ανέλαβαν, οι παίκτες θα απαξιωθούν ολοκληρωτικά και για το προπονητικό επιτελείο θα αρχίσουν να εγείρονται αμφιβολίες με το... καλημέρα.

Η διεκδίκηση του τίτλου θα αποτελέσει παρελθόν οριστικά και αμετάκλητα, ενώ θα τεθεί σε αμφισβήτηση η ανωτερότητα του Παναθηναϊκού έναντι του ΠΑΟΚ και της ΑΕΚ.

Σε όλα τα επίπεδα, η διαχείριση μιας εντός έδρας ήττα από τον Ολυμπιακό τη δεδομένη χρονική στιγμή θεωρείται εξαιρετικά δύσκολη. Αδύνατη, στο μυαλό ορισμένων. Αφού πλέον θα συνεχίσει μία ομάδα που θα αποδοκιμάζεται στη Λεωφόρου, με παίκτες χωρίς αυτοπεποίθηση και χωρίς στόχους.

Το χειρότερο απ' όλα, μία σεζόν που άρχισε με όνειρα και υψηλούς στόχους, θα χαρακτηριστεί αποτυχημένη από τα μέσα Νοεμβρίου...

Ένα εφιαλτικό σενάριο, που κανένας δεν θέλει να σκέφτεται στο Τριφύλλι είναι η εντός έδρας ήττα με πολλά γκολ... Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, τα αρνητικά συναισθήματα για όλους εντός της ομάδας δεν θα αντιστρέφονται με τίποτα. Στη χείριστη περίπτωση, θα τεθεί θέμα ακόμα και για την ολοκλήρωση του παιχνιδιού.

Ολυμπιακός

Σενάριο νίκης

Προφανώς και μιλάμε για το ιδανικό. Φεύγοντας νικητής από την έδρα του αιώνιου αντιπάλου του, ο Ολυμπιακός κάνει το "11 στα 11" και ουσιαστικά κλειδώνει τον τίτλο από Νοέμβρη, έχοντας πλέον ως πρόκληση να σπάει ρεκόρ.

Ψυχολογία στα ύψη ενόψει της συνέχειας και δυνατότητα να ρίξουν το βάρος στην Ευρώπη αποκτούν οι Πειραιώτες στο σενάριο νίκης, την στιγμή μάλιστα που θα έχουν προσθέσει έξτρα πίεση στο αντίπαλο στρατόπεδο.

Ο Μάρκο Σίλβα αυτομάτως αποκτά την άνεση να διαχειριστεί όπως θέλει το ρόστερ του. Χωρίς άγχος, δίχως πίεση και με τον χρόνο να δουλεύει υπέρ του, ο Πορτογάλος θα μπορεί να ξεκουράζει παίκτες άφοβα ή να δίνει ευκαιρίες σε μεγαλύτερη συχνότητα σε αυτούς που δεν έχουν μεγάλο χρόνο συμμετοχής.

Και βέβαια μια νίκη στην Λεωφόρο δίνει στον Σίλβα ακόμη περισσότερους πόντους στον πάγκο των "ερυθρολεύκων", από τους ήδη πολλούς που έχει κερδίσει από το ξεκίνημα της σεζόν.

Με τα δεδομένα που ισχύουν σήμερα, είναι σαφές ότι ένα τρίποντο στην Λεωφόρο είναι ενδεχόμενο που θα προσφέρει πολλά στους "ερυθρόλευκους" και σε επικοινωνιακό επίπεδο. Οι διοικήσεις των δύο ομάδων βρίσκονται σε ανοιχτή κόντρα για πάσης φύσεως θέματα, επομένως γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι μια νίκη μπορεί να έχει πολλαπλά οφέλη.

Σίγουρα το σενάριο επιτυχίας κόντρα στον Παναθηναϊκό θα φέρει ικανοποίηση στις τάξεις των οπαδών, ενώ όσον αφορά τους ίδιους τους ποδοσφαιριστές; Όπως έχει δείξει το παρελθόν, ένα ντέρμπι με τους "πράσινους" μπορεί να σου δώσει... πάσο διαρκείας στον Ολυμπιακό αλλά και στη συνείδηση του κόσμου του.

Αν τα πράγματα εξελιχθούν τόσο καλά για τον Ολυμπιακό και έρθει μια εμφατική νίκη με περισσότερα από 2 ή 3 τέρματα, τότε στον Πειραιά το σενάριο θα είναι απλά... ονειρικό.

Σενάριο ισοπαλίας

Ε, δεν θα τα βάψουν και μαύρα στο Λιμάνι. Βαθμολογικά θα παραμείνουν στο +8 από το "τριφύλλι", θα κρατήσουν το φετινό εντός συνόρων αήττητο και πάλι θα προβάλλουν ως το αδιαφιλονίκητο φαβορί για την πρώτη θέση στην κούρσα του τίτλου. Απλά θα χρειαστεί λίγο παραπάνω προσοχή στην διαχείριση των αγώνων στη συνέχεια.

Ο Σίλβα θα περάσει αλώβητος μετά την Τούμπα και από την Λεωφόρο, έχοντας μάλιστα και στο τσεπάκι του το 4-0 επί της ΑΕΚ. Με 2 νίκες και 1 ισοπαλία σε τρία ντέρμπι, με τα δύο εκτός έδρας και μάλιστα εν μέσω ευρωπαϊκών αναμετρήσεων, δεν το λες και άσχημη συγκομιδή. Μια χαρά θα είναι και το σενάριο της ισοπαλίας για τον Πορτογάλο τεχνικό.

Σε επικοινωνιακό επίπεδο ο Ολυμπιακός θα είναι ξανά νικητής, έστω και στα σημεία, ενώ στις τάξεις των οπαδών ενδεχομένως να υπάρξει μια δυσαρέσκεια για το αποτέλεσμα, που όμως δεν μπορεί να προκαλέσει τριγμούς.

Για τους ποδοσφαιριστές επίσης δεν θα είναι άσχημη εξέλιξη, αφού θα φύγουν αήττητοι από την έδρα του αιώνιου αντιπάλου, εξακολουθώντας να έχουν βαθμολογικό αέρα και την ευκαιρία να διαχειριστούν με ηρεμία τις επόμενες αγωνιστικές υποχρεώσεις.

Σενάριο ήττας

Μπορεί να αποδίδει καλύτερα, να υπερτερεί σε ποιότητα και ποσότητα και να μην νιώθει την παραμικρή βαθμολογική πίεση μπαίνοντας σε αυτό το ντέρμπι ο Ολυμπιακός, όμως όλα αυτά δεν τον καθιστούν αυτομάτως και νικητή. Μπορεί στο μυαλό των φίλων του να μην γίνεται αποδεκτό τίποτε άλλο πέραν της νίκης, όμως στο ποδόσφαιρο ποτέ δεν μπορείς να προδικάσεις ένα αποτέλεσμα.

Σίγουρα πριν την σέντρα τα περισσότερα δεδομένα δίνουν σαφές προβάδισμα στον Ολυμπιακό. Ωστόσο τα ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό είναι πάντα παιχνίδια ειδικών συνθηκών και συχνά αυτό που παίζει μεγαλύτερο ρόλο είναι η συγκέντρωση και η θέληση για νίκη. Θυμηθείτε πόσες φορές και πόσες φορές μπήκαν στο γήπεδο οι δύο ομάδες, υπήρχε ξεκάθαρο φαβορί και εντέλει νίκησε ο θεωρητικά... ξεγραμμένος.

Το σενάριο που θέλει τον Ολυμπιακό να φεύγει ηττημένος από την Λεωφόρο είναι το τελευταίο πράγμα που θέλουν να σκέφτονται άπαντες στο Λιμάνι. Το εντός συνόρων αήττητο θα σπάσει, η διαφορά στον βαθμολογικό πίνακα θα μειωθεί στους 5 βαθμούς, ενώ η ψυχολογία θα δεχθεί ισχυρότατο πλήγμα, τρεις μέρες μάλιστα πριν ο Ολυμπιακός πάει στο Μόναχο για το ματς με την Μπάγερν Μονάχου.

Είναι σίγουρο ότι ο Σίλβα θα χάσει πόντους (εξάλλου στην Ελλάδα πανεύκολα είσαι την μια μέρα "βασιλιάς", την επομένη για τα μπάζα...), ενώ θα υπάρξει αμφισβήτηση και σε πρόσωπα παικτών που μέχρι σήμερα βρίσκονται στον αφρό. Εξάλλου η υπερβολή στην αντίδραση (είτε θετικά, είτε αρνητικά) είναι συνώνυμο του Έλληνα οπαδού και δεν θα λείψει φυσικά ούτε στο ενδεχόμενο που κάτι δεν θα πάει καλά για τον Ολυμπιακό στη Λεωφόρο.

Κακό θα είναι το σενάριο της ήττας για τον Ολυμπιακό και σε επικοινωνιακό επίπεδο, ενώ με την Μπάγερν Μονάχου να περιμένει στο Μόναχο λίγα 24ωρα μετά την Λεωφόρο, η πίεση θα αρχίσει να μπαίνει σιγά σιγά στην καθημερινότητα των Πειραιωτών. Αν δε κάτσει καμιά στραβή και έρθει καθαρή ήττα, τότε δεδομένα θα υπάρξει έντονος προβληματισμός και σοβαρό χτύπημα στην ψυχολογία των "ερυθρολεύκων".

TAGS ΤΟ ΑΙΩΝΙΟ DERBY
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ