ΤΟ ΑΙΩΝΙΟ DERBY

Πολυεθνικό ντέρμπι στο "Γ. Καραϊσκάκης"

Πολυεθνικό ντέρμπι στο "Γ. Καραϊσκάκης"

Συνολικά 37 ξένους παίκτες έχουν στο ρόστερ τους Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός και μαζί με τους Έλληνες είναι 23 οι χώρες που θα πατήσουν το χόρτο του "Γεώργιος Καραϊσκάκης" την Κυριακή (13/3, 19:30).

Ο Ολυμπιακός υποδέχεται το απόγευμα της Κυριακής (13/3, 19:30) τον Παναθηναϊκό στο "Γεώργιος Καραϊσκάκης", στο απόλυτο ντέρμπι της χώρας, για την 26η αγωνιστική της Super League.

Πέρα από τις όποιες ιδιαιτερότητες κρύβει πάντα η συνάντηση των "αιωνίων", το ντέρμπι της Κυριακής έχει και ένα επιπλέον ενδιαφέρον στοιχείο. Ούτε λίγο, ούτε πολύ, οι δύο ομάδες μαζί έχουν στο ρόστερ τους 37 ξένους (18 ο Ολυμπιακός, 19 ο Παναθηναϊκός)!

Βάζοντας στην εξίσωση και τους Έλληνες, είναι 23 οι χώρες που θα έχουν αντιπρόσωπο στο χόρτο του "Γεώργιος Καραϊσκάκης". Αν μη τι άλλο, πολυεθνικό το ντέρμπι "αιωνίων" που θα διεξαχθεί την Κυριακή στο Φάληρο.

Κασάμι, Ιντέγε, Πάρντο, Ρομπέρτο, Φουστέρ, Πουλίδο, Σεμπά, Μιλιβόγεβιτς, Ερνάνι, Μαζουακού, Ελαμπντελαουί, Ντα Κόστα, Ντομίνγκες, Ντουρμάζ, Καμπιάσο, Ζντιέλαρ, Σαλίνο, Μποτία. Αυτοί είναι οι συνολικά 18 ξένοι ποδοσφαιριστές που έχει ο Ολυμπιακός στο ρόστερ του και με τους οποίους θα "κλείσει" τη σεζόν.

Η συντριπτική πλειοψηφία από αυτή την 18άδα παικτών, θα είναι και στην αποστολή των "ερυθρολεύκων" για το ντέρμπι της Κυριακής (13/3, 19:30) κόντρα στον Παναθηναϊκό στο Φάληρο. Για την ακρίβεια, από πλευράς Ελλήνων μόνο η παρουσία των Καπίνο, Φορτούνη και Σιόβα μπορεί να θεωρείται δεδομένη στην αποστολή.

Ο Ολυμπιακός στο δυναμικό του έχει 1 Ελβετό (Κασάμι, αλβανικής καταγωγής), 1 Νιγηριανό (Ιντέγε), 1 Κολομβιανό (Πάρντο), 3 Ισπανούς (Ρομπέρτο, Φουστέρ, Μποτία), 1 Μεξικανό (Πουλίδο), 2 Βραζιλιάνους (Σεμπά, Σαλίνο), 2 Σέρβους (Μιλιβόγεβιτς, Ζντιέλαρ), 1 Πορτογάλο (Ερνάνι, με καταγωγή από το Πράσινο Ακρωτήρι), 1 Μαροκινό (Ντα Κόστα, με πορτογαλική υπηκοότητα), 1 Γάλλο (Μαζουακού, με καταγωγή από τον Κονγκό), 1 Νορβηγό (Ελαμπντελαουί, με καταγωγή από το Μαρόκο), 2 Αργεντίνοι (Καμπιάσο, Ντομίνγκες), 1 Σουηδός (Ντουρμάζ, τουρκικής καταγωγής).

Όσον αφορά το στρατόπεδο του Παναθηναϊκού, η βραζιλιάνικη παροικία, με τρεις Βραζιλιάνους που αποκτήθηκαν όλοι τον Ιανουάριο, έχει την πρωτοκαθεδρία στην λεγεώνα των ξένων ποδοσφαιριστών του "τριφυλλιού" που απαρτίζεται από 19 ποδοσφαιριστές που κατάγονται από 14 διαφορετικές χώρες.

Συγκεκριμένα στο ρόστερ των πράσινων υπάρχουν 3 Βραζιλιάνοι (Μαμούτε, Εβανζελίστα, Μολέντο), 2 Κροάτες (Πέτριτς, Πράνιτς), 2 Ισπανοί (Νάνο, Σάντσεθ), 2 Αργεντινοί (Λέτο, Βιγιαφάνιες), 1 Άγγλος (Στιλ), 1 Γερμανός (Βέμερ), 1 Δανός (Τελάντερ), 1 Σουηδός (Μπεργκ), 1 Ιταλός (Μέστο), 1 Γκανέζος (Εσιέν), 1 Αλγερινός (Αμπέντ), 1 Πορτογάλος (Ζέκα), 1 Φιλανδός (Λουντ), 1 Καμερουνέζος (Μπουμάλ). Στην 18άδα των "πρασίνων" για το ντέρμπι, αναμένονται από πλευράς Ελλήνων να βρίσκονται οι Καλτσάς, Παναγιώτης Βλαχοδήμος, Κουτρουμπής και ένας εκ των Κοτσώλη ή Οδυσσέα Βλαχοδήμου, ενώ θέση διεκδικούν και οι Λαγός, Κλωναρίδης, Μαρινάκης.

Η παρουσία των 18 ξένων του Ολυμπιακού την τρέχουσα σεζόν:

Ρομπέρτο: 23 παιχνίδια απαριθμεί στην Super League (και άλλα 8 στην Ευρώπη) και 2070 λεπτά συμμετοχής. Στα 13 από τα 23 παιχνίδια δεν έχει δεχθεί γκολ ο Ισπανός γκολκίπερ, ενώ στα υπόλοιπα 10 η εστία του έχει παραβιαστεί 12 φορές.

Ελαμπντελαουί: Ο Νορβηγός διεθνής έχει 16 παιχνίδια σε επίπεδο πρωταθλήματος τη φετινή σεζόν και παρά το γεγονός ότι πρόκειται για επιθετικό μπακ, η στατιστική του έχει καταγράψει 1 γκολ (κόντρα στον ΠΑΟΚ στο Φάληρο) και μηδέν ασίστ. Άλλα 7 ευρωπαϊκά παιχνίδια έχει στο ενεργητικό του ο Ομάρ και 3 για το Κύπελλο Ελλάδας.

Σαλίνο: Ο Βραζιλιάνος είναι ο άνθρωπος που φέτος έχει αναλάβει την εναλλάξ κάλυψη των Ελαμπντελαουί, Μαζουακού. Πότε ως δεξιός μπακ, πότε ως αριστερός, ο πάλαι πότε... αμυντικός μέσος της Μπράγκα μετράει φέτος 12 συμμετοχές στο πρωτάθλημα (995'), 6 στο Κύπελλο (477') και 5 στην Ευρώπη (289').

Μαζουακού: Ο κατεξοχήν αριστερός μπακ του Ολυμπιακού και τη φετινή σεζόν. Σαλίνο και Τσιμίκας είναι αυτοί που του έχουν... κλέψει κάποια λεπτά συμμετοχής, ο δεύτερος κυρίως στο Κύπελλο. Ο Αρτούρ μετρά 18 παρουσίες στο πρωτάθλημα, με 1 γκολ και 2 ασίστ σε 1620 αγωνιστικά λεπτά. Ταλέντο για πολλά περισσότερα πράγματα ο 22χρονος Γαλλοαφρικανός, χωρίς όμως βελτίωση από την περσινή σεζόν. Έχει ακόμη 6 ευρωπαϊκά ματς στο ενεργητικό του και 1 στο Κύπελλο Ελλάδας.

Μποτία: Μαζί με τους Ντα Κόστα και Σιόβα, ο Ισπανός είναι ο τρίτος της παρέας των στόπερ με τους οποίους ο Ολυμπιακός έχει πορευτεί στο συντριπτικά μεγαλύτερο κομμάτι της σεζόν. Με καλές και άσχημες στιγμές ο Αλμπέρτο στα 22 συνολικά παιχνίδια που έχει φορέσει φέτος την "ερυθρόλευκη". Από αυτά, τα 13 είναι για την Super League, όπου έχει το εντυπωσιακό ποσοστό των 4 γκολ σε 6 τελικές προσπάθειες, όλες με το κεφάλι. Μακράν ο πιο αποτελεσματικός στόπερ του Ολυμπιακού στο επιθετικό κομμάτι με την μπάλα στον αέρα.

Ντα Κόστα: Στόπερ - ηγέτη έψαχνε ο Ολυμπιακός το καλοκαίρι, ωστόσο σίγουρα ο Πορτογάλος (με μαροκινή υπηκοότητα) δεν είναι τέτοιος. Ικανός για το καλύτερο και το χειρότερο στην ίδια φάση, τον χαρακτηρίζει η αστάθεια. Ανεβασμένος τις τελευταίες εβδομάδες αλλά χωρίς να εμπνέει την απόλυτη εμπιστοσύνη. Σε 17 παιχνίδια (1367') έχει αγωνιστεί στο πρωτάθλημα, άλλα 7 στην Ευρώπη και 4 στο Κύπελλο Ελλάδας.

Μιλιβόγεβιτς: Ο παίκτης που θεωρεί υπεραπαραίτητο ο Σίλβα στην αγωνιστική φιλοσοφία της ομάδας του. Ο Σέρβος διεθνής μέσος μετράει την τρέχουσα αγωνιστική περίοδο 27 συνολικά συμμετοχές (2436'), 19 από τις οποίες είναι για το πρωτάθλημα. Στα 1686 αγωνιστικά του λεπτά στην Super League, ο Λούκα έχει 3 γκολ και 1 ασίστ, αποτελώντας κατά βάση το "6άρι" της ενδεκάδας του Ολυμπιακού.

Κασάμι: Το καλοκαίρι δεν βρήκε ομάδα που να τον καλύπτει και παρέμεινε στο Λιμάνι. Έπεισε τον Μάρκο Σίλβα για την αξία του μέσω των αναμετρήσεων κόντρα σε Μπάγερν Μονάχου (Φάληρο) και Άρσεναλ (Λονδίνο), όπου μαζί με τον Καμπιάσο έπαιξαν αντί των Μιλιβόγεβιτς (τιμωρημένος) και Μπουχαλάκη (τραυματίας), τους οποίους προόριζε για βασικούς ο Πορτογάλος τεχνικός στο ξεκίνημα της σεζόν. Ο Κασάμι έχει 24 παρουσίες με τα ερυθρόλευκα μέχρι στιγμής στη σεζόν. Οι 7 είναι στην Ευρώπη, άλλες 3 στο Κύπελλο και 14 για την Super League, με 1 γκολ και 2 ασίστ σε 1076 λεπτά συμμετοχής.

Καμπιάσο: Τα λόγια είναι περιττά για τον 35χρονο σπουδαίο Αργεντίνο χαφ, τον οποίο ουσιαστικά ουδέποτε θεώρησε βασικό και αναντικατάστατο στα πλάνα του ο Σίλβα. Μόλις 18 συμμετοχές έχει ο Εστέμπαν με τη φανέλα του Ολυμπιακού, μετρώντας 3 γκολ και 2 ασίστ σε 1319'. Στο πρωτάθλημα, ο Καμπιάσο έχει 11 παρουσίες με τα ερυθρόλευκα. Η ποιότητα και η προσωπικότητα του παραμένουν το κάτι σπέσιαλ.

Ζντιέλαρ: Ο 20χρονος Σέρβος είχε πείσει από το καλοκαίρι τον προπονητή του ότι αξίζει προσοχής, ερχόμενος στον Ολυμπιακό ως Παγκόσμιος Πρωταθλητής με την Κ-20 της Σερβίας, έχοντας μάλιστα πρωταγωνιστικό ρόλο. Τις ευκαιρίες του ουσιαστικά τις πήρε από τον Γενάρη και μετά. Μάλιστα ο Σίλβα κατηγορήθηκε ότι επέλεξε τον Σάσα ακόμη και σε ματς που δεν έπρεπε, όπως αυτό με την Άντερλεχτ στις Βρυξέλλες. Έφτασε τις 12 συμμετοχές ο Ζντιέλαρ, 6 για το Κύπελλο (1 γκολ), 4 στην Super League και 2 στο Europa League.

Ντομίνγκες: Ο έτερος Αργεντίνος του Ολυμπιακού που δεν χρειάζεται συστάσεις. Η ποιότητα του αδιαμφισβήτητη, ο ηγετικός του χαρακτήρας το ίδιο, αμείλικτος όμως και ο χρόνος για τον Τσόρι, που φέτος έχασε κάμποσα παιχνίδια εξαιτίας μυϊκών προβλημάτων. Έστω και έτσι, μετρά 23 συμμετοχές συνολικά, 15 από αυτές για το πρωτάθλημα με απολογισμό 5 γκολ και 2 ασίστ σε μόλις 787 αγωνιστικά λεπτά.

Φουστέρ: Ο πλέον αγαπητός ποδοσφαιριστής της ομάδας στις τάξεις των οπαδών. Αλτρουιστής, παίκτης - στρατιώτης του συνόλου, με απαράμιλλο πάθος και συνήθεια να ξεχωρίζει στα δύσκολα, ο Νταβίδ είναι ο μοναδικός παίκτης του ρόστερ που υπήρξε μάρτυρας και των 6 σερί τίτλων πρωταθλήματος επί εποχής Μαρινάκη στο Λιμάνι. Έκλεισε τα 34 τον Φλεβάρη, ταλαιπωρήθηκε και αυτός από μυϊκούς τραυματισμούς, ωστόσο το τελευταίο τρίτο της σεζόν δείχνει -και είναι- σε πολύ καλή κατάσταση. Από 6 συμμετοχές έχει σε Κύπελλο και Super League, με απολογισμό 6 γκολ και 2 ασίστ σε 692 αγωνιστικά λεπτά.

Ντουρμάζ: Καμία σχέση με τον παίκτη της περσινής σεζόν. Ήταν φευγάτος το καλοκαίρι, ωστόσο όχι μόνο έμεινε αλλά εξελίχθηκε σε έναν από τους παίκτες - σημείο αναφοράς του φετινού Ολυμπιακού όσον αφορά το επιθετικό κομμάτι. Ο Σουηδός διεθνής εξτρέμ έχει αγωνιστεί 20 φορές στο πρωτάθλημα, μετρώντας 6 γκολ και 6 ασίστ, ενώ άλλες 4 ασίστ έχει μοιράσει σε δύο αναμετρήσεις του Κυπέλλου. Του λείπουν ακόμη η διάρκεια και η σταθερότητα, χωρίς πάντως να μπορεί κάποιος να παραγνωρίσει ότι η φετινή σεζόν του Τζίμι είναι παραγωγική και σίγουρα απέχει παρασάγγας από τον παίκτη που είδαμε την πρώτη του σεζόν στον Ολυμπιακό.

Ερνάνι: Το καλοκαίρι του 2015 ήταν ο παίκτης για την απόκτηση του οποίου επέμενε πιο πολύ από κάθε άλλον ο Μάρκο Σίλβα. Πόνταρε πολλά στον συμπατριώτη του ο Πορτογάλος τεχνικός, ωστόσο εισέπραξε λιγότερα από όσα περίμενε. Τον Δεκέμβρη μάλιστα η γενικότερη αίσθηση που επικρατούσε ήταν πως ο Ερνάνι θα επιστρέψει με συνοπτικές διαδικασίες στην Πόρτο, αφού έμεινε σε σερί ματς εκτός αποστολής. Πρόσφατα επέστρεψε από τραυματισμό και είναι ξανά στην διάθεση του προπονητή του. 19 συμμετοχές έχει συνολικά φέτος αλλά με μόλις 786 αγωνιστικά λεπτά. Από αυτές οι 10 είναι στην Super League, με απολογισμό τρεις ασίστ. Και τα 4 γκολ του τα έχει πετύχει στο Κύπελλο.

Πάρντο: Και από τον Κολομβιανό περισσότερα πράγματα θα περίμενε ο Σίλβα, τουλάχιστον όμως ο Πάρντο ήταν πιο συμβατός στο αγωνιστικό πλάνο του προπονητή του. Μέσω του Ολυμπιακού κέρδισε και την πρώτη του κλήση στην Εθνική ομάδα της πατρίδας του. Σε 26 συνολικά παιχνίδια (1643') απαριθμεί 6 γκολ και 7 ασίστ. Στις 16 συμμετοχές του στο πρωτάθλημα έχει 2 τέρματα και 4 τελικές πάσες. Στα περίεργα το γεγονός ότι ο Πάρντο ήταν πιο ουσιαστικός σε ματς της Ευρώπης (6 συμ., 3 γκολ, 1 ασίστ) παρά στα εντός συνόρων.

Σεμπά: Η προσαρμογή του στα θέλω του προπονητή, όπως και η προσήλωση που δείχνει τακτικά, είναι οι λόγοι πίσω από τις 31 συνολικά παρουσίες που έχει μέχρι στιγμής ο Βραζιλιάνος κυνηγός με τη φανέλα του Ολυμπιακού. Γιατί η συνεισφορά του στο κομμάτι της επιθετικής λειτουργίας, δημιουργικά και εκτελεστικά, είναι... μηδαμινή. Σε 17 ματς (661') της Super League, 1 γκολ. Σε 8 ματς Ευρώπης (6 Champions League - 426', 2 Europa League - 118'), τίποτα. Και στο Κύπελλο Ελλάδας, σε 5 συμμετοχές έχει 2 γκολ και 3 ασίστ.

Πουλίδο: Η απόκτηση του από τον Ολυμπιακό πέρασε από 40 κύματα, ενώ του στοίχισε παραπάνω από έναν χρόνο εκτός αγωνιστικής δράσης (εξαίρεση τα 6 παιχνίδια με τον Λεβαδειακό). Ο Σίλβα άρχισε να τον εμπιστεύεται στο δεύτερο μισό της σεζόν και ο Μεξικάνος φορ σε 5 ματς πρωταθλήματος έχει προλάβει να σημειώσει 3 γκολ, μοιράζοντας και 1 ασίστ. Όλα αυτά σε 281 αγωνιστικά λεπτά. Ακόμη 5 ματς Κυπέλλου (1 γκολ, 1 ασίστ) έχει στο ενεργητικό του ο Πουλίδο, συν 2 συμμετοχές στο Europa League.

Ιντέγε: Αποκτήθηκε αντί 6 εκατ. ευρώ από την Γουέστ Μπρομ την τελευταία ημέρα της θερινής μεταγραφικής περιόδου. Φορ που αρέσκεται στο να κάνει πολλές δουλειές στο γήπεδο, αλλά και με φανερή αδυναμία στο εύκολο γκολ. Ο Νιγηριανός μετράει 7 τέρματα και 4 ασίστ σε 19 ματς (1498') πρωταθλήματος, ενώ σε 8 ευρωπαϊκές συμμετοχές είχε 1 γκολ και 1 ασίστ. Τα συνολικά του τέρματα φτάνουν τα 10, μαζί με τα 2 που έχει σκοράρει στο Κύπελλο Ελλάδας.

Η παρουσία των 19 ξένων του Παναθηναϊκού την τρέχουσα σεζόν:

Στιλ: Ο μοναδικός εκπρόσωπος από το Ηνωμένο Βασίλειο στον Παναθηναϊκό βρίσκεται δυο χρόνια στο τριφύλλι και έχει γίνει βασικός και αναντικατάστατος κάτω από τα πράσινα γκολπόστ. Τα ρεφλέξ του, η ηρεμία του και το καλό παιχνίδι με τα πόδια είναι αυτά που τον χαρακτηρίζουν. Τη φετινή σεζόν ο Άγγλος γκολκίπερ έχει συνολικά 28 παρουσίες, εκ των οποίων οι 24 είναι για το πρωτάθλημα, 2 για το Κύπελλο και 2 στην Ευρώπη ενώ μετράει 2.520 λεπτά συμμετοχής.

Βέμερ: Ο Γερμανός δεξιός οπισθοφύλακας ήρθε από την Bundesliga με σκοπό να λύσει το πρόβλημα στο δεξί άκρο των πράσινων αλλά δεν τα κατάφερε με αποτέλεσμα έξι μήνες μετά να βρίσκεται στη λίστα υπό παραχώρηση από το τριφύλλι και να μην υπολογίζεται. Γι' αυτό το λόγο ο Γερμανός πρόλαβε στο πρώτο μισό της σεζόν να αγωνιστεί σε 10 παιχνίδια, τέσσερα στο πρωτάθλημα και από τρία σε Κύπελλο και Ευρώπη μετρώντας 831 αγωνιστικά λεπτά.

Νάνο: Στην τρίτη του χρονιά ο Ισπανός αριστερός οπισθοφύλακας έχει χάσει την θέση του στο αριστερό άκρο της άμυνας, ιδίως μετά την έλευση του Αντρέα Στραματσόνι που προτιμάει τον πιο έμπειρο Ντάνιελ Πράνιτς. Είναι γεγονός ότι και στην αρχή της σεζόν οι εμφανίσεις του Νάνο δεν θύμιζαν την παρουσία του τα δυο προηγούμενα χρόνια όπου πήγαινε πάνω κάτω την γραμμή και βοηθούσε με τις σέντρες του και τις εκτελέσεις των στημένων φάσεων. Τη φετινή σεζόν έχει αγωνιστεί σε 19 παιχνίδια εκ των οποίων τα 15 στο πρωτάθλημα έχοντας πετύχει 1 γκολ και μοιράσει 3 ασίστ και μετράει 1461 λεπτά συμμετοχής με την πράσινη φανέλα.

Σάντσεθ: Ο έτερος Ισπανός του Παναθηναϊκού. Αποκτήθηκε με μεγάλες περγαμηνές για να γίνει ο ηγέτης της πράσινης άμυνας και είναι γεγονός ότι έχει τα στοιχεία που θα μπορούσαν να τον κάνουν να έχει τη φανέλα του βασικού. Είναι αρκετά έξυπνος, έχει καλές τοποθετήσεις, είναι ηγετικός χαρακτήρας και πολύ καλός με την μπάλα στα πόδια. Παρόλα αυτά η σεζόν δεν έχει πάει τόσο καλά. Ξεκίνησε άσχημα με την αποβολή στο πρώτο του ματς με την πράσινη φανέλα κόντρα στην Μπριζ, εν συνεχεία τη διένεξη του με τους οπαδούς των πράσινων ενώ είχε και έναν σοβαρό τραυματισμό στον ώμο που τον άφησε εκτός για δυο μήνες. Με αποτέλεσμα να έχει παίξει μόλις σε 13 αναμετρήσεις, εκ των οποίων 9 για το πρωτάθλημα, 2 στο Κύπελλο και 2 στην Ευρώπη μετρώντας 906 λεπτά συμμετοχής.

Τελάντερ: Ο Δανός στόπερ αποκτήθηκε και αυτός το περασμένο καλοκαίρι ως μια επένδυση για το μέλλον λόγω και του νεαρού της ηλικίας του. Αρχικά αντιμετώπισε ένα πρόβλημα τραυματισμού που του στέρησε την παρουσία του στα πρώτα παιχνίδια της σεζόν. Από τη στιγμή που βρέθηκε στην βασική ενδεκάδα όμως έγινε αναντικατάστατος, καθώς πρόκειται για έναν αρκετά καλό αμυντικό ο οποίος είναι αρκετά δυναμικός, βγαίνει πρώτος σε όλες τις μονομαχίες, δεν αντιμετωπίζει προβλήματα με τη μπάλα στα πόδια ενώ είναι σχετικά γρήγορος για το ύψος του. Μέχρι στιγμής έχει 18 συμμετοχές εκ των οποίων 15 πρωτάθλημα και 3 Κύπελλο και μάλιστα και στις 18 ήταν βασικός. Έως τώρα έχει πετύχει 1 γκολ σε 1581 λεπτά συμμετοχής.

Μέστο: Ο Ιταλός δεξιός οπισθοφύλακας αποκτήθηκε τον Ιανουάριο με αρκετούς να σχολιάζουν αρνητικά την απόκτηση του καθώς είχε να αγωνιστεί μεγάλο χρονικό διάστημα. Παρόλα αυτά ο Μέστο με το που μπήκε στην ενδεκάδα έδειξε ότι μόνο τυχαία δεν ήταν η παρουσία του στη Serie A με την Νάπολι και τη Τζένοα. Με το που μπήκε στην ενδεκάδα με το “μεστό” και ουσιαστικό παιχνίδι του πήρε τη φανέλα του βασικού στο σπίτι του και ήδη μετράει 9 συμμετοχές με το τριφύλλι, 7 στο πρωτάθλημα και 2 στο Κύπελλο, όλες ως βασικός ενώ έχει μοιράσει και 2 ασίστ σε 809 αγωνιστικά λεπτά.

Μολέντο: Ο σοβαρός τραυματισμός του Σάντσεθ στα μέσα Ιανουαρίου έκανε τους πράσινους να κινηθούν για την απόκτηση ενός επιπλέον στόπερ και αυτός βρέθηκε στο πρόσωπο του Βραζιλιάνου Ροντρίγκο Μολέντο. Μια ακόμα επιλογή του Στραματσόνι για την απόκτηση ενός έμπειρου στόπερ ο οποίος όμως επίσης είχε μείνει για περισσότερο από ένα χρόνο εκτός αγωνιστικής δράσης. Σε αυτόν τον ενάμιση μήνα που βρίσκεται στο τριφύλλι ο Μολέντο έχει παίξει σε 4 ματς, 3 για το πρωτάθλημα, 1 για το Κύπελλο έχοντας αγωνιστεί 360 λεπτά.

Εσιέν: Ο 33χρονος μέσος από την Γκάνα αποτέλεσε το καλοκαίρι τη μεγαλύτερη μεταγραφή ομάδας της Super League αλλά σε κανένα σημείο δεν έχει πείσει έως τώρα για την αξία του. Αρχικά αντιμετώπισε πολλά προβλήματα τραυματισμού και άργησε να μπει στις αγωνιστικές υποχρεώσεις των πράσινων. Όταν μπήκε δεν έδειξε τα στοιχεία που τον διέκριναν σε Ρεάλ Μαδρίτης και Τσέλσι όντας κατώτερος απ' ότι αναμενόταν για αυτό και δεν είναι πλέον βασικός. Ο Εσιέν έχει παίξει μόλις σε 14 παιχνίδια εκ των οποίων 11 για το πρωτάθλημα, 3 στο Κύπελλο ενώ έχει πετύχει 1 γκολ σε 1130 λεπτά συμμετοχής.

Λέτο: Η προσθήκη του Σεμπαστιάν Λέτο αποτέλεσε το “κερασάκι στην τούρτα” στις μεταγραφές του Ιανουαρίου με τον Αργεντινό να επιστρέφει στο τριφύλλι όπου αγαπήθηκε όσο κανείς άλλος. Η αξία του και το ταλέντο του γνωστά σε όλους. Όπως επίσης και η ταλαιπωρία που έχει υποστεί τα τελευταία χρόνια λόγω των τραυματισμών του. Ο Αργεντινός ήρθε στο τριφύλλι με σκοπό να αναγεννηθεί ξανά και η παρουσία του και μόνο ήταν ικανή να “ζεστάνει” τον κόσμο. Κάτι το οποίο φάνηκε και στη μοναδική συμμετοχή του Αργεντινού στο ματς με τον Ατρόμητο όπου έπαιξε 23 λεπτά.

Αμπέντ: Έχει την ποιότητα για να αποτελέσει έναν “παίκτη-κλειδί” για τον Παναθηναϊκό κάτι που είχε φανεί την πρώτη του χρονιά στο τριφύλλι όχι όμως και φέτος που σε λίγα παιχνίδια έχει δείξει τις αρετές του. Παρόλα αυτά ο μέσος από την Αλγερία είναι ένας από τους ποδοσφαιριστές με πολλά παιχνίδια στα πόδια του, στο σύνολο 26 εκ των οποίων 20 για το πρωτάθλημα και 6 στο Κύπελλο ενώ έχει πετύχει έως τώρα 4 γκολ αγωνιζόμενος σε 1849 λεπτά με τη πράσινη φανέλα.

Ζέκα: Ο αρχηγός του Παναθηναϊκού από την Πορτογαλία μετράει το απόλυτο στα ντέρμπι των “αιωνίων” έχοντας δώσει το παρών σε οκτώ αναμετρήσεις μέχρι τώρα στα τέσσερα χρόνια που βρίσκεται στην Ελλάδα. Στα αξιοσημείωτα πως οι επτά εκ των οκτώ ήταν ενενηντάλεπτες και πως το πρώτο του γκολ με την πράσινη φανέλα το έχει πετύχει σε ματς με τον Ολυμπιακό στο “Γ. Καραϊσκάκης” (1-1), τον Νοέμβριο του 2011. Το “τρεχαντήρι” των πράσινων, του οποίου η παρουσία αποτελεί καταλύτη, έχει παίξει έως τώρα σε 30 παιχνίδια των τριφυλλιού, όλα ως βασικός, εκ των οποίων τα 22 στο πρωτάθλημα, 4 στην Ευρώπη και 4 στο Κύπελλο έχοντας δώσει 2 ασίστ σε 2611 λεπτά συμμετοχής.

Λουντ: Το καλοκαίρι ο Παναθηναϊκός απέκτησε τον ταλαντούχο Λουντ από τη Φινλανδία ο οποίος ήρθε στην Ελλάδα συνοδευόμενος με τις καλύτερες συστάσεις και έχοντας τον “τίτλο” του καλύτερου Φινλανδού ποδοσφαιριστή στην ηλικία του. Αρχικά πήρε κάποιες ευκαιρίες αλλά στάθηκε άτυχος στο ματς στην Καμπάλα όπου είχε τραυματισμό που τον άφησε αρκετό καιρό εκτός. Εν συνεχεία όταν επανήλθε δεν έπεισε και έμεινε εκτός πλάνων. Δουλεύοντας όμως επανήλθε στις επιλογές του Στραματσόνι ο οποίος έχει κάνει ειδική αναφορά στον Λουντ ο οποίος έως τώρα έχει 15 εμφανίσεις, 8 για το πρωτάθλημα, 4 στο Κύπελλο και 3 στην Ευρώπη μετρώντας 770 λεπτά συμμετοχής.

Βιγιαφάνιες: Ο δεύτερος Αργεντινός μετά τον Λέτο στο τριφύλλι ο οποίος επίσης αποκτήθηκε τον Ιανουάριο σε μια προσπάθεια με τις κάθετες πάσες του και τις εμπνεύσεις του να ομορφύνει το παιχνίδι του Παναθηναϊκού. Οι πράσινοι περιμένουν πολλά από τον Βιγιαφάνιες ο οποίος έως τώρα μετράει 4 συμμετοχές με το τριφύλλι έχοντας παίξει σε 3 ματς στο πρωτάθλημα και 1 στο Κύπελλο έχοντας πετύχει ήδη ένα γκολ σε 267 λεπτά συμμετοχής.

Μπουμάλ: Η πρώτη μεταγραφή του Παναθηναϊκού πριν καν μπει ο Δεκέμβρης ήταν ο Ολιβιέ Μπουμάλ. Ο εξτρέμ από το Καμερούν εξαργύρωσε τον εκπληκτικό πρώτο γύρο που έκανε με τον Πανιώνιο και με το καλημέρα καθιερώθηκε και στον Παναθηναϊκό αφού ταίριαζε με τα “θέλω” του Στραματσόνι. Ένας τραυματισμός στον ώμο όμως τον άφησε εκτός μάχης για περισσότερο από ένα μήνα. Ωστόσο, ήδη έχει παίξει σε 7 παιχνίδια, 4 για το πρωτάθλημα και 3 για το Κύπελλο. Σε αυτά είχε ένα 1 γκολ και 3 ασίστ έχοντας αγωνιστεί 457 λεπτά.

Πράνιτς: Ο Ντάνιελ Πράνιτς αποτελεί τον παίκτη του Παναθηναϊκού με τις περισσότερες συμμετοχές. Δείγμα της εμπιστοσύνης των Αναστασίου και Στραματσονι προς το πρόσωπο του. Ο 33χρονος Κροάτης έχει φτάσει στο σύνολο τις 32 εμφανίσεις εκ των οποίων οι 22 είναι για το πρωτάθλημα, 6 στο Κύπελλο και 4 στην Ευρώπη. Ο Κροάτης έχει παίξει 2576 λεπτά και έχει δώσει δυο ασίστ ενώ αποτελεί με διαφορά τον πιο έμπειρο ποδοσφαιριστή του Παναθηναϊκού έχοντας αγωνιστεί στο παρελθόν σε μεγάλα πρωταθλήματα και διοργανώσεις τόσο με την Εθνική Κροατίας όσο και με την Μπάγερν.

Εβανζελίστα: Ο 22χρονος μέσος από την Βραζιλία, δεύτερος της παρέας, αποτέλεσε προσωπική εισήγηση του Αντρέα Στραματσόνι ο οποίος τον γνώριζε και από την παρουσία του στην Ουντινέζε. Ο Εβανζελίστα είναι ένας πολύ καλός μέσος ο οποίος μπορεί να βοηθήσει σε πολλούς τομείς το τριφύλλι και ο Ιταλός περιμένει πολλά απ' αυτόν. Μέχρι στιγμής ο Εβανζελίστα έχει παίξει σε 5 παιχνίδια, 4 στο πρωτάθλημα και 1 στο Κύπελλο έχοντας πετύχει ένα γκολ με τους πράσινους σε 168 λεπτά συμμετοχής.

Μπεργκ: Το βαρύ πυροβολικό του Παναθηναϊκού, ικανός να σκοτώσει κάθε αντίπαλη άμυνα στην καλή του βραδιά και με κάθε τρόπο. Ο Σουηδός φορ αν είναι στην μέρα του δεν είναι αντιμετωπίσιμος καθώς έχει πολλούς και διαφορετικούς τρόπους με τους οποίους μπορεί να στείλει την μπάλα στα δίχτυα. Ο Μπεργκ στην τρίτη του χρονιά στον Παναθηναϊκό μετράει φέτος 27 συμμετοχές, 19 για το πρωτάθλημα, 4 στο Κύπελλο και 4 στην Ευρώπη ενώ έχει πετύχει 9 γκολ εκ των οποίων τα 7 στο πρωτάθλημα ενώ έχει μοιράσει και 3 ασίστ αγωνιζόμενος έως τώρα 1912 λεπτά.

Πέτριτς: Ο έτερος Κροάτης του Παναθηναϊκού. Ένας ποδοσφαιριστής αρκετά ποιοτικός και με παραστάσεις σε σπουδαία πρωταθλήματα. Ο Πέτριτς με την παρουσία του στο τριφύλλι έχει κάνει τον Στραματσόνι να εισηγηθεί την παραμονή του αν και ο ίδιος είχε δηλώσει ότι η φετινή θα ήταν η τελευταία του χρονιά. Ο Ιταλός βέβαια κάτι παραπάνω ξέρει. Ο Κροάτης μετράει έως τώρα 22 συμμετοχές, 15 στο πρωτάθλημα, 4 στο Κύπελλο και 3 στην Ευρώπη ενώ έχει 5 γκολ και 1 ασίστ σε 1185 λεπτά συμμετοχής.

Μαμούτε: Ένας ακόμη Βραζιλιάνος ο οποίος προστέθηκε στο πράσινο ρόστερ τον Γενάρη και πλαισιώνει το παρεάκι των Μολέντο, Εβανζελίστα είναι ο Μαμούτε. Ο Βραζιλιάνος φορ που ήρθε ως ένας φέρελπις επιθετικός από τη “χώρα του καφέ” τραυματίστηκε με το καλημέρα στο τριφύλλι και αυτό είχε ως αποτέλεσμα να παίξει έως τώρα μόνο σε 3 ματς πρωταθλήματος για 29 λεπτά.

TAGS ΤΟ ΑΙΩΝΙΟ DERBY
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ