ΤΟ ΑΙΩΝΙΟ DERBY

Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός: Τα προηγούμενα ντέρμπι των "πρωτάρηδων"

Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός: Τα προηγούμενα ντέρμπι των "πρωτάρηδων"

Μπορεί να είναι το πρώτο τους Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός, αλλά έχουν βιώσει την εμπειρία των ντέρμπι στο παρελθόν. Το Sport24.gr καταγράφει τα αντίστοιχα βιώματα των "rookies".

Είναι το πρώτο τους ελληνικό "ντέρμπι αιωνίων". Αρκετά από τα μεταγραφικά αποκτήματα της θερινής περιόδου για Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό θα ζήσουν την ιδιαιτερότητα αυτού του ματς. Μπορεί να είναι η "πρώτη φορά" τους στη χώρα μας, αλλά έχουν ζήσει, παίξει και μερικοί διακριθεί σε τέτοιου είδους καταστάσεις στις πρώην τους ομάδες. Καρσελά, Εμενίκε, Σισέ, Ένχελς, Προτό, Ζιλέ, Οφόε, Μουνιέ, Ινσούα και Χίλιεμαρκ έχουν γευτεί τη γλύκα ή την πίκρα σε ντέρμπι (με τη στενή ή πιο ευρεία σημασία του όρου).

Γεύση από ντέρμπι έχει πάρει στην Πορτογαλία, ο Μεχντί Καρσελά. Όταν φορούσε τη φανέλα της Μπενφίκα, είχε περάσει ως αλλαγή στον αγωνιστικό χώρο του "Estadio Da Luz" στη θέση του Πίτσι, έχοντας ως συμπαίκτες τους Ανδρέα Σάμαρη και Κώστα Μήτρογλου απέναντι στην Πόρτο.

Δεν κατάφερε να αλλάξει κάτι για τους "αετούς", καθώς οι "δράκοι" ήδη προηγούνταν με 1-2 και τελικά έφυγαν με τη νίκη (με αυτό το σκορ) από την πορτογαλική πρωτεύουσα στις 12 Φεβρουαρίου του 2016 για την 22η αγωνιστική της Primeira Liga. Δεν ήταν στην αποστολή στο ματς του πρώτου γύρου (20/9/2015), ενώ δεν αντιμετώπισε τη Σπόρτινγκ.

ΚΥΠΕΛΛΟ / ΑΧΑΡΝΑΙΚΟΣ - ΟΣΦΠ / / (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΚΡΥΔΗΜΑΣ / EUROKINISSI)
Καρσελά, Ολυμπιακός EUROKINISSI SPORTS

Στο ματς της 21ης Νοέμβρη για το Κύπελλο Πορτογαλίας, ο Ρουί Βιτόρια τον είχε στην αποστολή, αλλά δεν τον χρησιμοποίησε. Με τη φανέλα της Ανζί έχει σκοράρει απέναντι στη Λοκομοτίβ, αλλά σίγουρα το εν λόγω ματς δεν έχει χαρακτήρα ντέρμπι με την παραδοσιακή έννοια της ορολογίας. Το ίδιο ισχύει και για τη θητεία του στη Σταντάρ, αν και με την ομάδα της Λιέγης έχει αγωνιστεί απέναντι σε Άντερλεχτ, Γκενκ, Γάνδη και Μπριζ.

Ο Παπ Αμπού Σισέ έχει αγωνιστεί σε τοπικό ντέρμπι της Αζαξιό, απέναντι στην Γκαζελέκ. Η πρώτη εμπειρία ήταν άσχημη, καθώς γνώρισε την εκτός έδρας συντριβή (9/12/2016) στο "Σταντ Ανζ-Καζανοβά". Είχε ξεκινήσει στο αρχικό σχήμα, ενώ αγωνίστηκε σε όλη τη διάρκεια του ματς.

Πανηγύρισε τη νίκη (1-0) στο ματς του δευτέρου γύρου - 36η αγωνιστική της Ligue 2 - καθώς πέρασε στον αγωνιστικό χώρο στη θέση του Καμπί στο 84ο λεπτό.

SUPERLEAGUE / ÏÓÖÐ - ÐÁÏÊ / / (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI)
Σισέ EUROKINISSI SPORTS

Η ατμόσφαιρα των ντέρμπι δεν είναι άγνωστη στον Εμάνουελ Εμενίκε. Με τη φανέλα της Φενέρμπαχτσε, έχει τεθεί πέντε φορές αντίπαλος της Γαλατάσαράι κι έχει βγει τρεις φορές νικητής. Ισάριθμες (τρεις) αντίκρισε την κίτρινη κάρτα, ενώ σε καμία εξ΄αυτών δεν μπόρεσε να παραβιάσει την εστία της "τσιμ-μπομ".

Καλύτερα ταίριαζαν στον Νιγηριανό οι πέντε αναμετρήσεις με την Μπεσίκτας, έχοντας πανηγυρίσει δύο νίκες και με τις υπόλοιπες τρεις αναμετρήσεις να έρχονται ισόπαλες.

ÔÓÁÌÐÉÏÍÓ ËÉÃÊ / ÃÉÏÕÂÅÍÔÏÕÓ - ÏÓÖÐ / CHAMPIONS LEAGUE / JUVENTUS - OLYMPIAKOS / / (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI)
ÔÓÁÌÐÉÏÍÓ ËÉÃÊ / ÃÉÏÕÂÅÍÔÏÕÓ - ÏÓÖÐ / CHAMPIONS LEAGUE / JUVENTUS - OLYMPIAKOS / / (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI) EUROKINISSI

Πέτυχε γκολ κι έδωσε ασίστ στο 3-3 της 30ής Νοέμβρη του 2013, πέτυχε το πρώτο γκολ της νίκης (0-2) της 2ας Νοέμβρη του 2014, ενώ φυσικά ούτε εδώ γλίτωνε τις κίτρινες κάρτες (δύο στα πέντε ματς). Μία από αυτές τις αναμετρήσεις έμελλε να αποβεί τραυματική για τον Νιγηριανό.

Σε ένα ντέρμι με αντίπαλο την Μπεσίκτας και πριν τελειώσει το 1ο ημίχρονο, αποδοκιμάστηκε έντονα από τους φίλους της Φενέρμπαχτσε μετά από μία απώλεια μπάλας. Η αντίδρασή του ήταν να απευθυνθεί προς τον πάγκο, να διαμαρτυρηθεί και στη συνέχεια να βγάλει τη φανέλα και να ζητήσει αλλαγή. Συμπαίκτες και πάγκος κατάφεραν να τον μεταπείσουν και να ολοκληρώσει κανονικά το ημίχρονο και να γίνει τότε αλλαγή.

Στη Ρωσία με τη φανέλα της Σπαρτάκ, αντιμετώπισε και τις τρεις άλλες μεγάλες ομάδες της πρωτεύουσας (ΤΣΣΚΑ, Ντινάμο και Λοκομοτίβ). Πέτυχε και τα τρία γκολ της εντός έδρας νίκης επί της Λοκομοτίβ (29/10/2011), και τα δύο της εντός έδρας νίκης (2-0) επί της Λοκομοτίβ (20/11/2011), το πρώτο της εκτός έδρας νίκης (1-3) επί της Ντινάμο (25/3/2012), το τρίτο του εκτός έδρας θριάμβου (1-4) επί της Ντινάμο (27/7/2013).

Εννιά φορές έχει αγωνιστεί απέναντι στην Άντερλεχτ με τη φανέλα της Μπριζ ο Βέλγος κεντρικός αμυντικός του Ολυμπιακού, Μπιορν Ένχελς. Δύο φορές έχει πανηγυρίσει τη νίκη, πέντε φορές έχει γνωρίσει την ήττα από την ομάδα της βελγικής πρωτεύουσας, ενώ δύο αναμετρήσεις έχουν λήξει ισόπαλες.

SUPERLEAGUE / ΟΣΦΠ - ΠΑΟΚ / / (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)
SUPERLEAGUE / ΟΣΦΠ - ΠΑΟΚ / / (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI

Από την αντίθετη πλευρά αυτών των αναμετρήσεων αγωνιζόταν ο Γκιγιόμ Ζιλέ. Και με ιδιαίτερη επιτυχία μάλιστα, καθώς απέναντι στην Μπριζ πανηγύρισε εννιά φορές τη νίκη. Γεύση από βελγικά ντέρμπι έχει φυσικά και ο Σίλβιο Προτό. Έχει καταφέρει να κρατήσει την εστία του απαραβίαστη οκτώ φορές στις 36 μονομαχίες Άντερλεχτ - Μπριζ ενόσω ανήκε στο δυναμικό της πρώτης.

Μία φορά αγωνίστηκε με τη φανέλα της Άντερλεχτ απέναντι στην Μπριζ ο Οτζίτζα-Οφόε και σε αυτήν, η ομάδα των Βρυξελλών γνώρισε την ήττα. Στην Πολωνία αντιμετώπισε με τη Λέγκια δύο φορές τη Βίσλα. Η μία αναμέτρηση βρήκε την ομάδα της Βαρσοβίας νικήτρια (1-0), η άλλη έληξε ισόπαλη (1-1).

ΤΣΑΜΠΙΟΝΣ ΛΙΓΚ / ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ - ΟΣΦΠ / CHAMPIONS LEAGUE / BARCELONA - OLYMPIAKOS / ΟΤΖΙΤΖΑ ΟΦΟΕ(Α) ΠΙΚΕ(Δ) / (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI)
ΤΣΑΜΠΙΟΝΣ ΛΙΓΚ / ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ - ΟΣΦΠ / CHAMPIONS LEAGUE / BARCELONA - OLYMPIAKOS / ΟΤΖΙΤΖΑ ΟΦΟΕ(Α) ΠΙΚΕ(Δ) / (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI) EUROKINISSI

Αν κι απέχει αρκετά από το χαρακτηρισμό του ντέρμπι (με την κλασική έννοια της ορολογίας), αυτό της Κυανής Ακτής (Νις - Μονακό) είχε "πράσινο" εκπρόσωπο. Μάλιστα, ο Αντονί Μουνιέ σκόραρε στη μοναδική νίκη του με τη φανέλα της Νις επί των Μονεγάσκων (16/4/2011), έχοντας από εκεί και πέρα μία ισοπαλία και δύο ήττες.

Αρκετά τοπικά ντέρμπι έχει παίξει και ο Εμανουέλ Ινσούα. Με τη φανέλα της Νιούελς Ολντ Μπόις έχει νικήσει μια φορά τη Ροσάριο (14/2/2016), ενώ άλλη μία αναδείχθηκε ισόπαλος δίχως γκολ (24/4/2016). Φυσικά όταν έχεις πάρει γεύση από superclasico, όλα τα υπόλοιπα ντέρμπι μπορεί να μοιάζουν απλά. Μία ισοπαλία και μία ήττα είναι ο απολογισμός του με τη φανέλα της Μπόκα, απέναντι στη Ρίβερ. Παράλληλα, έχει και μία νίκη (3-0) απέναντι στην Ιντεπεντιέντε με τη φανέλα της Ράσινγκ στο τοπικό ντέρμπι της γειτονιάς (Αβεγιανέδα) της γειτονιάς του Μπουένος Άιρες.

ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ-ΛΑΡΙΣΑ (7η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ SUPERLEAGUE) (ICONPRESS/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΝΤΟΥΝΤΟΥΜΗΣ) ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΟ
Χίλιεμαρκ, Μουνιέ EUROKINISSI

Γεύση από διάφορα ντέρμπι έχει πάρει και ο Όσκαρ Χίλιεμαρκ. Ο Σουηδός μέσος των "πρασίνων" έχει αγωνιστεί στο "Ντέρμπι ντελα Λαντέρνα" με τη φανέλα της Τζένοα απέναντι στη Σαμπντόρια, το οποίο βρήκε την ομάδα του να γνωρίζει την εντός έδρας ήττα (0-1).

Στην Ολλανδία και την Eredivisie έχει αντιμετωπίσει τρεις φορές τον Άγιαξ. Δύο τον νίκησε, μία ηττήθηκε. Στο 4-0 της 22/9/2013, μάλιστα, πέτυχε κι ένα από τα τέσσερα γκολ της Αϊντχόφεν. Τέθηκε τέσσερις φορές αντίπαλος με τη Φέγενοορντ, μία πανηγύρισε τη νίκη και τρεις γνώρισε την ήττα από την ομάδα του Ρότερνταμ.

* Φυσικά άγνωστη δεν είναι η λέξη ντέρμπι στον Παναγιώτη Ταχτσίδη. Και στην Ιταλία έχει ζήσει γειτονικά ντέρμπι όπως αυτά της Γένοβας, της Βερόνα, του Τορίνο (ήταν στον πάγκο με Γιουβέντους) και φυσικά της Ρώμης (Ρόμα - Λάτσιο). Μπορεί να είναι το πρώτο του Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός, αλλά έχει ζήσει και ελληνικά ντέρμπι καθώς έχει φορέσει στο παρελθόν τη φανέλα της ΑΕΚ.

Πηγή δεδομένων: transfermarkt

Photo credits: Eurokinissi

TAGS ΤΟ ΑΙΩΝΙΟ DERBY
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ