ΤΟ ΑΙΩΝΙΟ DERBY

"Ντέρμπι για το πρεστίζ"

"Ντέρμπι για το πρεστίζ"

Στον Sport24 Radio 103,3 και στην εκπομπή «Πρωινό στις 8» με τον Αντώνη Κυρίκο φιλοξενήθηκαν ο Γιώργος Πολυχρονιού και ο Μάριος Αθανασίου και μίλησαν για το ντέρμπι των αιώνιων.

Ο παρουσιαστής Γιώργος Πολυχρονίου και ο ηθοποιός Μάριος Αθανασίου, φιλοξενήθηκαν στον Sport24 Radio 103,3 και την εκπομπή «Πρωινό στις 8» με τον Αντώνη Κυρίκο, μιλώντας για το ντέρμπι Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός. Αναλυτικά οι δηλώσεις τους.

Αρχικά, ο «πράσινων» αισθημάτων Γιώργος Πολυχρονίου υπογράμμισε: « Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια αυτοί που συμβάλλουν στη μη ομαλή διεξαγωγή των αγώνων μας στερούν μία παραδοσιακή αγάπη, μία συνήθεια, μία από τις μεγάλες χαρές της ζωής μας. Με όσα γίνονται και το μονοπώλιο του Ολυμπιακού, τα γήπεδα είναι άδεια. Αυτό είναι πολύ παράξενο για μένα που πήγαινα στο γήπεδο από τριών ετών, όταν ο ένας ήταν δίπλα στον άλλο φορώντας κασκόλ της ομάδας του, καθώς παλιά οι Ολυμπιακοί, παραδείγματος χάρη, πήγαιναν 12.000 στην προπόνηση και τώρα δύσκολα πάνε 12.000 στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης». Έτσι και το κράτος χάνει χρήματα από τους φόρους.

Ο υγιής ανταγωνισμός βοηθάει στο να πάνε περισσότεροι άνθρωποι στο γήπεδο, όπως γίνεται στην Αγγλία όπου η πρώτη ομάδα μπορεί να χάσει από την τελευταία. Επίσης, χρειάζεται να βλέπεις και έναν διαιτητή που θα είναι αμερόληπτος. Όταν χάνει ο Παναθηναϊκός στεναχωριέμαι για δύο λεπτά, αλλά όταν υπάρχουν περίεργες συνθήκες αγανακτώ. Οπότε πρέπει να δούμε και πως θα παίξει ο Παππάς που δεν είναι και η καλύτερη επιλογή, αφού είναι ένας από τους διαιτητές που έχει συμβάλει στο να μην είναι υγιές το ποδόσφαιρο.

Στο σημερινό ντέρμπι θα έχουμε την ευκαιρία να κριτικάρουμε και τον… νέο Παναθηναϊκό, που παίζει περισσότερο για το πρεστίζ, με το νέο του προπονητή, και να δούμε αν ο Στραματσόνι θα έχει γνωρίσει τους παίκτες και θα έχει εγκλιματιστεί. Στα ντέρμπι πάντα παίζει ρόλο η ψυχολογία, η «φανέλα» και άλλοι παράγοντες και όχι η βαθμολογία. Ο Ολυμπιακός είναι το σούπερ φαβορί, βάσει της εικόνας του σε Ελλάδα και Ευρώπη, μια και ο Μάρκο Σίλβα έχει κάνει πολύ καλή δουλειά, έχοντας στα χέρια του ένα δυνατό και έμπειρο ρόστερ. Άλλωστε, οι μονάδες που έχει του αρκούν στα περισσότερα παιχνίδια εντός των συνόρων για να πάρει αυτό που θέλει. Θα είναι ένα αμφίρροπο ματς και όποιος παίξει με περισσότερο πάθος θα το πάρει.

Το ντέρμπι που μου έχει μείνει στη μνήμη μου είναι ένα παιχνίδι στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης», όταν ο Παναθηναϊκός διαμαρτυρόμενος για μία απόφαση της Ε.Π.Α.Ε. κατέβηκε με αναπληρωματικούς και έχασε με 1-0. Ήταν ένα παιχνίδι το οποίο το είχα ακούσει από το ραδιόφωνο και μου έχει αποτυπωθεί στη μνήμη».

Στη συνέχεια, ο φίλαθλος του Ολυμπιακού, Μάριος Αθανασίου συμπλήρωσε: « Με τον κ. Πολυχρονίου ήταν η πρώτη μου συνέντευξη και ήμουν εξαιρετικά αμήχανος. Είπα κάτι περισσότερο από «ναι» και «όχι», μόνο όταν η κουβέντα πήγε στον Ολυμπιακό.

Την ομάδα την αγάπησα από το θείο μου και έχω πολλές αναμνήσεις ακούγοντας το ποδόσφαιρο από το ραδιοφωνάκι. Τότε τα πράγματα ήταν διαφορετικά, αλλά δε νομίζω ότι αυτή η κατάσταση με το λίγο κόσμο στα γήπεδα έχει να κάνει με το μονοπώλιο του Ολυμπιακού. Περισσότερο έχουν συμβάλει η πτώση της ποιότητας και η βία. Παλαιότερα πηγαίναμε μαζί στο γήπεδο και δεν υπήρχαν συχνές ειδήσεις για επεισόδια με χούλιγκανς και εικόνες Ριζούπολης.

Πάντα τα ντέρμπι έχουν τη δική τους αίγλη, αλλά στο σημερινό παιχνίδι δεν κρίνονται πάρα πολλά. Δεν είναι στο δεύτερο γύρο, που θα κρίνει οριστικά το πρωτάθλημα. Το μεγαλύτερο άγχος είναι αυτό του οπαδού. Στα παιχνίδια αυτά δεν παίζει ρόλο ποιος είναι καλύτερος, αφού στα χαρτιά ο Ολυμπιακός είναι ένα βήμα μπροστά, όπως και τα τελευταία χρόνια, αλλά έχουμε δει ότι στα ματς με τον Παναθηναϊκό δε μετράει. Ο Ολυμπιακός έχει καταφέρει να βρει μία συνέχεια τα τελευταία χρόνια και πρέπει να ακολουθήσουν και οι άλλες ομάδες και ο Παναθηναϊκός, το πρόβλημα του οποίου ξεκινάει από τη διοίκηση. Στο πρωτάθλημά μας λείπει η ανταγωνιστικότητα και η ποιότητα. Αυτό μας λείπει. Το πάθος θα το βρούμε. Αυτό που δεν πρέπει να ξεχνούν αυτοί που έχουν την τύχη του ποδοσφαίρου στα χέρια τους είναι ότι το ποδόσφαιρο είναι ένα προϊόν. Είναι ένα… μαγαζί που υστερεί πολύ στον τομέα του θεάματος και αυτό πρέπει να φροντίσουν.

Φυσικά υπάρχουν και πολλά παιχνίδια τα οποία θυμάμαι. Τον 2-0 στον τελικό κυπέλλου, με τα γκολ του Μαυρογενίδη και του Οφορίκουε, το 1-4 στη Λεωφόρο, ενώ είχα κλάψει σε μία ευρεία νίκη του Παναθηναϊκού, όταν ο Δημόπουλος σημείωσε γκολ και έκανε μία χειρονομία.

Ακόμα και όταν έχω παράσταση υπάρχει τρόπος για να μάθω το σκορ και τα γκολ. Μου κάνουν σήματα και θυμάμαι όταν ήμασταν στο θέατρο με τον Τάσο Χαλκιά και έπαιζε ταυτόχρονα ο Ολυμπιακός, να μας κάνει νόημα ο ηλεκτρολόγος που ήταν και αυτός Ολυμπιακός, να πανηγυρίζουμε και αμέσως να το τρώμε».

TAGS ΤΟ ΑΙΩΝΙΟ DERBY
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ