STOIXIMAN SUPER LEAGUE

Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός 1-0: Κόκκινη κορυφή με Ελ Αραμπί

Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός 1-0: Κόκκινη κορυφή με Ελ Αραμπί

Σε μια αναμέτρηση που κρίθηκε στην κόψη του ξυραφιού, ο Ολυμπιακός εκμεταλλεύθηκε την έμπνευση του Βαλμπουενά και την εκτελεστική δεινότητα του Ελ Αραμπί για να λυγίσει τον αξιόμαχο Παναθηναϊκό (1-0) και να πατήσει ξανά κορυφή.

Ενας από τους άγραφους κανόνες του ποδοσφαίρου αναφέρει ότι τα ντέρμπι δεν τα παίζεις, τα νικάς. Αυτό ακριβώς έκανε ο Ολυμπιακός απέναντι στον "αιώνιο" αντίπαλό του. Σε μια μοιρασμένη αναμέτρηση και με τους πράσινους να παίζουν στα ίσια, μια έμπνευση του -κορυφαίου- Βαλμπουενά και ένα υπέροχο τελείωμα του εκτελεστή Ελ Αραμπί έφερε ένα τρίποντο -χρυσάφι και την επιστροφή στην κορυφή της βαθμολογίας.

Απέναντι σε έναν Παναθηναϊκό που είχε τον έλεγχο στο μεγαλύτερο μέρος του αγώνα, οι ερυθρόλευκοι λόγω ατομικής ποιότητας κι εμπειρίας πέτυχαν το πανάκριβο γκολ που ζητούσαν στο άδειο και παγωμένο Καραϊσκάκης. Οι φιλοξενούμενοι έχουν κάθε λόγο να νιώθουν πικραμένοι που έχασαν στις λεπτομέρειες, ενώ οι νικητές ιδιαίτερα χαρούμενοι που χωρίς να εντυπωσιάσουν, έφτασαν στον επιθυμητό στόχο, με τον Φινλανδό ρέφερι Γκεστράνιους να χρειάζεται δύο φορές να συμβουλευθεί το VAR.

1. ΜΕ ΚΑΘΡΕΦΤΗ ΣΤΗ ΣΚΑΚΙΕΡΑ

Με τις αναμενόμενες ενδεκάδες παρέταξαν τις ομάδες τους οι δύο προπονητές. Μοναδική μίνι έκπληξη από πλευράς Ολυμπιακού η παρουσία του Μπα δίπλα στον Σεμέδο, αντί του Αβραάμ, ο οποίος δεν κρίθηκε 100% έτοιμος. Με άλλα λόγια, ο Γιώργος Δώνης προσπάθησε να ματσάρει με 4-2-3-1, την αντίστοιχη διάταξη του Πέδρο Μαρτίνς.

Τα πιόνια τοποθετήθηκαν σαν καθρέφτης στη σκακιέρα κι όποιος… αντέξει. Ερωτηματικό πριν τη σέντρα αποτέλεσε ο βαθμός ετοιμότητας σημαντικών μονάδων και από τις δύο πλευρές όπως οι Ποντένσε, Βαλμπουενά και Ζαχίντ που προέρχονταν από τραυματισμούς. Όλα τα όπλα επί σκηνής, λοιπόν, μιας σκηνής, ωστόσο, άδειας από θεατές. Ντέρμπι χωρίς κόσμο, φαγητό χωρίς αλάτι…

Με τους πράσινους πίσω από τη μπάλα, αλλά με διάθεση να πιέσουν ψηλά και να δυσκολέψουν το build up των ερυθρολεύκων κύλησαν τα πρώτα λεπτά. Μια φάση όλο κι όλη συζητήθηκε, με τον Σα να διώχνει αρχικά και τον Καμαρά να απομακρύνει στη συνέχεια προ του Μπουζούκη. Ο Φινλανδός ευθύς εξαρχής έκρινε σωστά, ωστόσο, χρειάστηκε να σιγουρευτεί και στο VAR.

Γενικά ο Ολυμπιακός δεν πάτησε δυνατά από το ξεκίνημα, απόρροια και του ότι βασικά του χαρτιά στο δημιουργικό σκέλος προέρχονταν από αποχή.

2. ΠΙΟ ΣΥΝΕΠΕΙΣ ΣΤΟ ΠΛΑΝΟ ΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ

Με τη συμπλήρωση 20 λεπτών και την ομάδα του να δυσκολεύεται να περάσει τη μπάλα μεταξύ των γραμμών, ο Ποντένσε πέρασε αριστερά για να έρθει δεξιά ο Μασούρας που δύο λεπτά αργότερα από μεγάλη πάσα του Τσιμίκα, πάτησε περιοχή στην πλάτη της άμυνας, εκτέλεσε, αλλά ο Διούδης αντέδρασε σωστά στην κλειστή του γωνία. Ήταν η πρώτη σοβαρή επίσκεψη των γηπεδούχων στα αντίπαλα καρέ. Δύο λεπτά αργότερα, ο Μασούρας βρέθηκε ξανά αφύλακτος προ της εστίας, αλλά η κεφαλιά του από σέντρα του Βαλμπουενά ήταν αδύναμη.

Άμεση, ωστόσο, ήταν η απάντηση με τον Κουρμπέλη να γυρίζει τη φάση προς το πέναλτι και ο Δώνης να μη βρίσκει εστία για λίγα εκατοστά, ενώ στο αμέσως επόμενο λεπτό ο Γιόχανσον βρέθηκε εντός περιοχής, σκόραρε, αλλά από θέση οφσάιντ. Ως γενικό συμπέρασμα στο πρώτο ημίωρο οι δύο ομάδες έπαιξαν στα ίσια, χωρίς καμία να μπορέσει να επιβάλλει ξεκάθαρα τα "θέλω" της στην αναμέτρηση. Η πίεση του Παναθηναϊκού ψηλά δυσκόλεψε πολύ την κόκκινη ανάπτυξη, αλλά όσες φορές πέρασε η μπάλα, οι γηπεδούχοι πάτησαν με καλές προϋποθέσεις στην περιοχή.

Οι φιλοξενούμενοι, πάντως, και μπάλα κράτησαν και σωστά αναπτύχθηκαν και το κέντρο κράτησαν με σχετική άνεση, παίζοντας πιο σφιχτά, δείχνοντας πιο συμπαγή εικόνα. Από τον Ολυμπιακό έλειψε το έξτρα πάθος της... εξέδρας και η διάθεση να μπουν οι παίκτες του πιο δυνατά στις μονομαχίες ώστε να κυριαρχήσουν, δίνοντας δικαιώματα. Από το 35’ ο Ποντένσε επέστρεψε ξανά δεξιά για να περιορίσει και τις προωθήσει του Ινσούα στην πλάτη του δραστήριου Χατζηγιοβάνη.

Ασύνδετος σε πολλές στιγμές, ο Ολυμπιακός και με τους παίκτες του επιρρεπείς στο εύκολο λάθος. Το ημίχρονο έκλεισε με τον Παναθηναϊκό να χάνει άλλη μία ευκαιρία να προηγηθεί όταν ο Γιόχανσον μπήκε σφήνα ανάμεσα στους στόπερ, αλλά ο Σα αντέδρασε σωτήρια. Το ημίχρονο έκλεισε στο 0-0, με τον Ολυμπιακό μουδιασμένο και τον Παναθηναϊκό να έχει κερδίσει τις εντυπώσεις, μιας και οι παίκτες του Δώνη ακολούθησαν πιο πιστά το αρχικό πλάνο. Δεν είναι τυχαίο ότι στη στατιστική απεικόνιση του πρώτου μέρους οι πράσινοι είχαν 56% κατοχή μπάλας, με τις τελικές, ωστόσο, στο 7-4 υπέρ των ερυθρολεύκων, με 5-2 στην εστία.

3. ΜΠΕΝΖΙΑ, 4-3-3 ΚΑΙ ΛΑΖΑΡΟΣ

Το δεύτερο μέρος ξεκίνησε με αλλαγή από πλευράς Μαρτίνς με τον Μασούρα εκτός αγώνα και τον Μπενζιά εντός. Στόχος να ενισχύσει την πίεση και να κοντρολάρει τον ρυθμό στον άξονα. Μετέτρεψε έτσι το αρχικό 4-2-3-1, σε καθαρό 4-3-3 με τον Βαλμπουενά αριστερά. Ο Μπενζιά πήρε θέση μπροστά από τους δύο κόφτες για να ανεβάσει η ομάδα του την πίεση ψηλά και να περάσει κάποια κάθετη πάσα προς την επιθετική τριάδα.

Στο 53' χρειάστηκε εκ νέου η χρήση VAR. Σε μια φάση που διεκδίκησαν τη μπάλα Μπα και Μακέντα στην περιοχή, ο στόπερ στην προσπάθειά του να διώξει τη μπάλα, πάτησε και τον αντίπαλό του, ο διαιτητής έκρινε ό,τι και στην κανονική ροή, πως έπρεπε να συνεχιστεί το παιχνίδι, σε μια δύσκολη φάση που σήκωσε πολλή κουβέντα.

Η εικόνα του αγώνα, πάντως, δεν άλλαξε ως το 60' με τους φιλοξενούμενους να ελέγχουν ρυθμό και κατοχή, ενώ εκμεταλλεύονταν και λάθη στις συνεννοήσεις ακόμη και μεταξύ των στόπερ του Ολυμπιακού. Κάπου εκεί πάτησε χορτάρι και ο Χριστοδουλόπουλος αντί του -ξεκάθαρα εκτός ρυθμού- Ποντένσε. Με το πού πάτησε χορτάρι ο Λάζαρος (60') βρήκε και καθαρή ευκαιρία από το κλέψιμο του Μπενζιά και την ασίστ του Ελ Αραμπί, αλλά αστόχησε προ κενής εστίας…

Στο 70’ ο Δώνης έκανε την πρώτη του παρέμβαση με τον Μπεκ αντί του Ζαχίντ και τον Ολυμπιακό να εντείνει την πίεση, χωρίς, όμως, να έχει βρει ούτε ρυθμό, ούτε καθαρή ευκαιρία. Πιο δραστήριος σε όλο αυτό το διάστημα ο 35χρονος Βαλμπουενά, παρότι είχε διαρκώς δύο αντιπάλους "κρεμασμένους" πάνω του.

4. ΕΛ ΑΡΑΜΠΙ – ΜΙΑ ΕΠΑΦΗ- ΚΙ 1-0

Ο Γάλλος "στρατηγός" ήταν αυτός που για μία ακόμη φορά άλλαξε τις ισορροπίες του αγώνα, αφού μια σέντρα ξυραφιά προς τον Ελ Αραμπί που έως εκείνο το χρονικό σημείο δεν είχε φανεί καθόλου, προκάλεσε το 1-0. Ο Μαροκινός πετάχτηκε σαν κόμπρα στο σημείο του πέναλτι και δεν άφησε κανένα περιθώριο αντίδρασης στον Διούδη για το 1-0, σε ένα χρονικό σημείο που οι πράσινοι είχαν περιοριστεί σε παθητικό ρόλο. Με διαχείριση από πλευράς γηπεδούχων και επιθετικές τάσεις από τους φιλοξενούμενους φτάσαμε στο φινάλε, χωρίς να λείψει το καρδιοχτύπι παρότι δεν υπήρξε μεγάλη ευκαιρία, με την κατοχή να κλείνει τελικά στο 47-53.

ΟΙ ΕΝΔΕΚΑΔΕΣ ΤΗΣ ΑΝΑΜΕΤΡΗΣΗΣ

ΤΟ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΟ ΤΗΣ ΑΝΑΜΕΤΡΗΣΗΣ

Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ SUPER LEAGUE 1

TAGS STOIXIMAN SUPER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ