STOIXIMAN SUPER LEAGUE

Οκκάς: "Ο Χιμένεθ θα κρίνει την έκβαση του ντέρμπι"

Οκκάς: "Ο Χιμένεθ θα κρίνει την έκβαση του ντέρμπι"

Ο παλαίμαχος επιθετικός του Ολυμπιακού και της ΑΕΚ, Γιάννης Οκκάς παραχώρησε συνέντευξη στο Sport24.gr, με αφορμή το ντέρμπι των δύο ομάδων το βράδυ της Κυριακής (19/02, 19:30). Το γκολ που του έχει μείνει αξέχαστο, τα στοιχεία που θα κρίνουν τον νικητή κι η μάχη των δύο πάγκων.

Το βράδυ της Κυριακής (19/02, 19:30) η ΑΕΚ υποδέχεται τον Ολυμπιακό στο ΟΑΚΑ στο ντέρμπι της 21ης αγωνιστικής της Super League. Η αναμέτρηση δεν έχει την αίγλη προηγούμενων ετών, αφού οι "ερυθρόλευκοι" βρίσκονται 21 βαθμούς μπροστά απ' την Ένωση, αλλά σ' ένα ντέρμπι δεν παίζει ρόλο η βαθμολογική θέση, όσο το πάθος κι η θέληση.

Ένας απ' τους ποδοσφαιριστές που έζησε έντονα τις μάχες των δύο ομάδων στα μέσα της περασμένης δεκαετίας ήταν κι ο Γιάννης Οκκάς. Ο Κύπριος επιθετικός φόρεσε την κιτρινόμαυρη φανέλα τη σεζόν 2003/04, ενώ στη συνέχεια αποχώρησε με προορισμό τους Πειραιώτες, όπου αγωνίστηκε μέχρι το καλοκαίρι του 2007.

Μάλιστα, ο παλαίμαχος επιθετικός απέκτησε μία... ερωτική σχέση με τα δίχτυα της πρώην ομάδας του, σημειώνοντας συνολικά τρία γκολ σε ισάριθμες αναμετρήσεις κόντρα στην ΑΕΚ. Το Sport24.gr ήρθε σε επικοινωνία με τον προπονητή -πλέον- της Κ17 της εθνικής Κύπρου και του ζήτησε να αναλύσει τους δύο "μονομάχους", να θυμηθεί τις κόντρες ενώ ήταν ακόμα ποδοσφαιριστής, αλλά και να κάνει μία πρόβλεψη για τον νικητή.

Λείπουν οι προσωπικότητες απ' το ντέρμπι

Αρχικά, πώς είναι η ατμόσφαιρα πριν από ένα τέτοιο ντέρμπι;

"Ήταν πολύ καλύτερα τα πράγματα σε σχέση με τώρα. Σίγουρα, πριν από τέτοια παιχνίδια η ατμόσφαιρα είναι πάρα πολύ ζεστή, καθώς ο κόσμος περιμένει πώς και πώς αυτές τις αναμετρήσεις. Τα ματς μεταξύ των τεσσάρων μεγάλων ομάδων της Ελλάδας έχουν πάντα τις ιδιαιτερότητές τους. Ως ποδοσφαιριστή σε 'φτιάχνουν' οι συγκεκριμένοι αγώνες".

Ποιο ντέρμπι θυμάσαι πιο έντονα;

"Θυμάμαι το ΑΕΚ - Ολυμπιακός 1-3 στο ΟΑΚΑ τη σεζόν 2005/06. Τότε, είχε προηγηθεί η ΑΕΚ, αλλά κατάφερα να κερδίσω ένα πέναλτι, το οποίο μετουσίωσε σε γκολ ο Τζόρτζεβιτς, ενώ εγώ πέτυχα το τρίτο τέρμα της ομάδας μου. Γενικά, είχα μία πάρα πολύ καλή παρουσία. Μάλιστα, ακριβώς μετά το παιχνίδι έπρεπε να μεταβώ στο αεροδρόμιο για να ενσωματωθώ στην αποστολή της εθνικής Κύπρου, αφού είχαμε αγωνιστικές υποχρεώσεις. Θυμάμαι κι άλλα παιχνίδια, αλλά αυτό είναι το πιο χαρακτηριστικό".

Εκείνη την εποχή, υπήρχαν σπουδαίοι ηγέτες στις δύο ομάδες. Πιστεύει πως, πλέον, υπάρχει έλλειψη ηγετικών μορφών;

"Ναι, θεωρώ πως λείπουν οι προσωπικότητες απ' το επικείμενο ντέρμπι. Θυμάμαι, εκείνη την εποχή, υπήρχαν και στις δύο ομάδες πάρα πολύ καλοί ποδοσφαιριστές με ηγετικά χαρίσματα. Προσέφεραν μία ξεχωριστή νότα σ' αυτά τα παιχνίδια, δίνοντας παράλληλα μία διαφορετική αίγλη. Πλέον, θεωρούνται όλα ντέρμπι, αλλά δεν υπάρχει ουσιαστικά αυτή η αίσθηση. Δεν υπάρχει το... πακέτο. Τότε, είχαμε παικταράδες".

Ξεχωρίζεις κάποιους ποδοσφαιριστές απ' τις δύο ομάδες που θα μπορούσαν να κρίνουν την έκβαση του αγώνα;

"Προσωπικά, θεωρώ πως ξεχωριστή νότα θα δώσει ο προπονητής της ΑΕΚ, ο Μανόλο Χιμένεθ κι όχι κάποιος ποδοσφαιριστής. Αποτελεί ερωτηματικό τόσο για τους φίλους της ΑΕΚ όσο και γι' αυτούς του Ολυμπιακού πώς θα διαχειριστεί ο Χιμένεθ το παιχνίδι. Παράλληλα, πιστεύω πως πολλά θα εξαρτηθούν κι απ' το τακτικό κομμάτι. Είναι κάτι που περιμένω με αγωνία. Τώρα, όσον αφορά στους ποδοσφαιριστές, υπάρχουν 1-2 παιδιά που μπορούν να πάρουν τον τίτλο του ηγέτη, αλλά δεν βλέπω τόσο έντονο το στοιχείο της προσωπικότητας".

Ο νικητής θα κριθεί στις λεπτομέρειες

Ο Μπράουν Ιντέγε ξεπέρασε τον τραυματισμό του και συμπεριλήφθηκε στην αποστολή του Ολυμπιακού. Είναι ένας παίκτης που μπορεί να κάνει τη διαφορά βάσει των πολύ καλών εμφανίσεων που πραγματοποιεί την εφετινή σεζόν;

"Ναι, είναι μαζί με τον Φορτούνη, καταλυτικοί για την πορεία του Ολυμπιακού. Σε μία δύσκολη χρονιά, έχει καταφέρει να ξεχωρίσει, πραγματοποιώντας καλές εμφανίσεις. Το ερώτημα είναι πώς θα διαχειριστεί ο Ολυμπιακός το όχι και τόσο καλό αποτέλεσμα στην Ευρώπη με την Οσμάνλισπορ. Απ' την πλευρά της ΑΕΚ, τα πάντα θα εξαρτηθούν από το πώς θα παρατάξει ο Χιμένεθ την ομάδα".

Οκκάς: "Ο Χιμένεθ θα κρίνει την έκβαση του ντέρμπι"
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Γενικά, πώς βλέπεις την πορεία του Ολυμπιακού φέτος, αλλά και την απόφαση του Μπέντο να δώσει ευκαιρίες σε νέα παιδιά;

"Φέτος, είναι μία μεγάλη ευκαιρία για τον Ολυμπιακό να δώσει ευκαιρίες σε νέα παιδιά. Είναι ένα σκαλί πάνω απ' τους υπόλοιπους, ενώ τα τελευταία χρόνια έχει χτίσει μία δυναμική, την οποία οι άλλες ομάδες δεν μπορούν να ακολουθήσουν για διαφορετικούς λόγους. Προσωπικά, συμφωνώ με την χρησιμοποίηση νεαρών ποδοσφαιριστών. Αυτό που στοιχίζει στον Ολυμπιακό είναι η έλλειψη ανταγωνιστικού πρωταθλήματος. Δεν είναι εύκολο να προσαρμοστείς στις υψηλότερες απαιτήσεις ενός ευρωπαϊκού αγώνα, όταν υπάρχει έλλειψη ανταγωνισμό στο εγχώριο πρωτάθλημα".

Τι θεωρείς πώς πήγε στραβά στην ΑΕΚ και τι πιστεύεις πως άλλαξε ο Χιμένεθ;

"Δεν μπορώ να είμαι 100% σίγουρος για τα αίτια της μέτριας πορείας της ΑΕΚ, αφού ζω εξ αποστάσεως τα πράγματα. Όμως, οι πολλές αλλαγές δεν φέρνουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Γι' αυτό το λόγο ήρθε ο κ. Χιμένεθ. Για να συμμαζέψει λίγο τα πράγματα, αφού γνωρίζει την ελληνική πραγματικότητα απ' την προηγούμενη θητεία του στον πάγκο της ομάδας. Σίγουρα, είναι ένας προπονητής που γνωρίζει το αντικείμενο, καθώς προέρχεται από μία ανεπτυγμένη ποδοσφαιρικά χώρα. Πλέον, αυτό που περιμένουμε να δούμε είναι αν θα έχει διάρκεια. Γιατί ακόμα βρισκόμαστε στο... μήνα του μέλιτος".

Μπορείς να κάνεις μία πρόβλεψη για το ντέρμπι;

"Θεωρώ πως θα είναι ένα μοιρασμένο παιχνίδι. Ο Ολυμπιακός έχει τη ρεβάνς με την Οσμάνλισπορ μεσοβδόμαδα, ενώ η ΑΕΚ είναι ανεβασμένη το τελευταίο διάστημα. Πιστεύω πως ο νικητής, αν υπάρξει, θα κριθεί στις λεπτομέρειες".

Photo Credits: Eurokinissi

TAGS STOIXIMAN SUPER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ