STOIXIMAN SUPER LEAGUE

Ο νόμος των αετών, η ΑΕΚ νίκησε 1-0 τον Ολυμπιακό

Ο νόμος των αετών, η ΑΕΚ νίκησε 1-0 τον Ολυμπιακό
EUROKINISSI SPORTS

Το ήθελαν, το πάλεψαν, το πήραν. Οι ... σκληροί του Μανόλο Χιμένεθ, έβγαλαν όλο το πάθος τους για να πάρουν το 1-0 στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό, που κρίθηκε στον τσαμπουκά και χάρη σε ένα φάουλ του Αϊντάρεβιτς

Τα ντέρμπι στην Ελλάδα κρίνονται στις λεπτομέρειες. Στο ποιος θα παίξει με περισσότερο πάθος. Ποιος θα βάλει πρώτος γκολ, ποιος θα χάσει πρώτος ένα παίκτη. Όλα ήταν στο ΟΑΚΑ, υπέρ της ΑΕΚ. Αυτή είχε τον περισσότερο τσαμπουκά, αυτή, έβγαλε όλη της την ενέργεια κι αυτή, εν τέλει, πήρε τη νίκη με 1-0.

Μια ΑΕΚ που έβγαζε φωτιές σε κάθε διεκδικούμενη φάση. Οι παίκτες της πήγαιναν πρώτοι στην μπάλα, συνήθως κέρδιζαν τις μονομαχίες. Μπορεί να μην ήταν σαρωτικά ανώτεροι, μπορεί να μην απείλησαν τον Ολυμπιακό με συντριβή, δεν κινδύνευσαν, ωστόσο από τον πρωταθλητή.

Ο Ολυμπιακός μπήκε με κέφι και σωστή κυκλοφορία της μπάλας, όσο περνούσε η ώρα όμως και ειδικά μετά το 1-0 του 34, έμενε από βενζίνη. Στο τέλος έμεινε και με δέκα παίκτες, αφού ο Μποτία ... δεν μπόρεσε για μια ακόμη φορά να αποφύγει τις κάρτες. Για να σταματήσει τον Χριστοδουλόπουλο, έκανε φάουλ εκτός περιοχής και η ομάδα του, πάνω που ήθελε να κάνει την τελική της αντεπίθεση, έμενε με ένα παίκτη λιγότερο.

Η ΑΕΚ ναι μεν δεν κυνήγησε το δεύτερο γκολ, κράτησε όμως το σκορ, με τον Ολυμπιακό να ξεκινάει την σειρά των εκτός έδρας ντέρμπι ... στραβοπατώντας. Οι "ερυθρόλευκοι" δεν προλαβαίνουν να αναπνεύσουν καθώς την Πέμπτη παίζουν την κρίσιμη ρεβάνς με την Οσμανλισπορ, την ώρα που η ΑΕΚ είχε και ... έννομο βαθμολογικό συμφέρον, αφού οι 3 βαθμοί την έβαλαν σε τροχιά πλέι-οφ. Για πρώτη φορά, μετά από καιρό!

Το έκρινε το γκολ του Αϊντάρεβιτς

Ο Χιμένεθ ξεκίνησε το ματς χωρίς τον Γιόχανσον, προτιμώντας τον Αϊντάρεβιτς δίπλα στον Σιμόες και έκανε την έκπληξη, βάζοντας τον Μπακασέτα από αριστερά και τον Μάνταλο, πίσω από τον Αραούχο. Στο δεξί άκρο της άμυνας, πήγε ο Βράνιες. Ο Μπέντο επανέφερε τη βασική του ενδεκάδα. Ο Ρομαό αντί του Ρέτσου σε ρόλο αμυντικού χαφ, οι Ντα Κόστα-Μποτία στο κέντρο της άμυνας. Αριστερά ο Σεμπά, δεξιά ο Ελιονιουσι, μέσα και ο Ιντέγε με τον Φορτούνη. Κανένας από τους νεαρούς Έλληνες στην ενδεκάδα...

Για την ΑΕΚ η πρόθεση ήταν να παίξει ποδόσφαιρο πρωτοβουλίας, ο Ολυμπιακός δεν είχε πρόβλημα να κλέψει μπάλες και να φύγει στο τρανζίσιον, κάνοντας και το αγαπημένο του παιχνίδι. Να βγάζει με τα τρεξίματά του, περισσότερους παίκτες στην αντεπίθεση. Στην καλύτερη απ' αυτές (στο 16), ο Φιγκέιρας βρέθηκε σε θέση βολής αλλά το σουτ που επιχείρησε πέρασε άουτ.

Γήπεδο: ΟΑΚΑ

Διαιτητής: Σταύρος Μάνταλος (Καβάλα)

Βοηθοί: Χρήστος Ακρίβος (Αθηνών), Δημήτρης Τάτσης (Ηπείρου)

ΑΕΚ (Χιμένεθ): Μπάρκας, Βρανιες, Λαμπρόπουλος, Κολοβέτσιος, Ντίντακ, Σιμόες, Αϊντάρεβιτς, Μπακασέτας (66 Χριστοδουλόπουλος), Μάνταλος (84' Βινίσιους), Ροντρίγκες (55' Γιόχανσον), Αραούχο

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Μπέντο): Λεάλι, Φιγκέιρας, Μποτία, Ντα Κόστα, Ντε Λα Μπέγια, Ρομαό (63' Ανδρούτσος), Μάρτινς, Ελιουνούσι (73 Μανθάτης), Φορτούνης (75΄Ρέτσος), Σεμπά, Ιντέγε

Γκολ: 34' Αϊντάρεβιτς

Κάρτες: Φιγκέιρας (27), Ντα Κόστα (33). Ελιονούσι (45), Μάρτινς (78) - Ντίντακ (33), Αϊντάρεβιτς (33) Βράνιες (48'), Μπακασέτας (59), Αραούχο (92) Κόκκινη: 75 Μποτία

Θυμηθείτε εδώ το LIVE του αγώνα

Η αλήθεια είναι ότι στο πρώτο 25λεπτο, ο Ολυμπιακός με κινητήριο μοχλό τον Φορτουνη φαινόταν να πατάει καλύτερα στο γήπεδο, την ώρα που η ΑΕΚ αναπτυσσόταν περισσότερο από την αριστερή πλευρά, χωρίς ωστόσο αποτέλεσμα, εκτός από τον ... αδικαιολόγητο εκνευρισμό του "τρελού" Φιγκέιρας.

Η μεγάλη στιγμή όμως δεν ήρθε, από τον Ολυμπιακό ...αλλά από τον Αραούχο. Η πάσα του Κολοβέτσιου από πίσω, βρήκε εκτεθειμένο τον Αραούχο. Ο Ακρίβος κράτησε τη σημαία κάτω χωρις να υποδείξει το ολοφάνερο οφ-σάιντ, ο Αργεντίνος πλάσαρε, ο Λεάλι ακούμπησε την μπάλα αλλά ο διαιτητής έδωσε άουτ!

Ο Ολυμπιακός γλίτωσε ένα "άδικο" γκολ στο 30, αλλά στην αμέσως επόμενη φάση η ΑΕΚ άνοιξε το σκορ. Το σκληρό μαρκάρισμα του Μποτία πάνω στον Πατίτο, ήταν φάουλ έξω από την περιοχή (και κίτρινη στον σέντερ-μπακ του Ολυμπιακού). Το φάουλ ανέλαβε να εκτελέσει ο Αϊντάρεβιτς, ο Ντα Κόστα έβαλε λάθος το κεφάλι του και η μπάλα πήγε στην αντίθετη πορεία από κεί που έπεφτε ο Λεάλι: 1-0 μέσα σε πανδαιμόνιο και αποβολή του ... Φρανσουά Μοδεστό, από τον πάγκο των "ερυθρολεύκων"

Το ντέρμπι είχε αγριέψει από το πρώτο μέρος, με τον Μάνταλο να μη μπορεί να επιβληθεί των παικτών. Δεν άλλαξε η εικόνα στο ξεκίνημα της επανάληψης, που βρήκε την ΑΕΚ, να αλλάζει παίκτη. Ο τραυματίας Πατίτο έδινε τη θέση του στον Γιόχανσον. Η ΑΕΚ θωράκιζε τη μεσαία της γραμμή ακόμη περισσότερο, την ώρα που ο Ολυμπιακός είτε ορθόδοξα, είτε ανορθόδοξα, προσπαθούσε να πιέσει. Η κατοχή της μπάλας ήταν πλέον υπέρ του...

Λίγο πριν συμπληρωθεί μια ώρα παιχνιδιού, ο Μάρτινς σημάδευε σωστά, αλλά όχι δυνατά και ο Μπάρκας μπλόκαρε εύκολα την μπάλα. Η ΑΕΚ ήταν φανερό πως είχε δώσει χώρο και περίμενε την καλή αντεπίθεση. Μια τέτοια της βγήκε στο 60' αλλά ο Ντε Λα Μπέγια πρόλαβε την τελευταία στιγμή τον Μπακασέτα και έδιωξε σε κόρνερ.

Ο Ολυμπιακός με δέκα

Ήταν και η ώρα που συνήθως ο Μπέντο (χάνει-κερδίζει) κάνει τις αλλαγές του. Η πρώτη ήταν ο Ανδρούτσος, στη θέση του Ρομαό. Η ΑΕΚ θα μπορούσε να κάνει το 2-0 όταν ο Αραούχο τσίμπησε την μπάλα από τον Μποτία γύρισε καλά, έπιασε γεμάτο σουτ αλλά ο Λεάλι αντέδρασε σωστά. Ήταν το 63ο λεπτό. Η απάντηση του Ολυμπιακού ήταν μια καλή προσπάθεια από τα αριστερά που τελείωσε με ωραία πάσα του Σεμπά προς το κέντρο της μικρής περιοχής. Ο Γιόχανσον πρόλαβε να διώξει.

Κάτι λιγότερο από 20 λεπτά για τη λήξη ο Μπέντο έριχνε στο ματς τον Μανθάτη, αντί του αρνητικού Ελιουνούσι, ποντάροντας στον ενθουσιασμό αλλά και την ικανότητα του νεαρού στο ένας εναντίον ενός. Πριν προλάβει, όμως, να δει την ομάδα του με τον Μανθάτη, την είδε να μένει χωρίς τον Μποτία. Ο Ισπανός δεν μπόρεσε να φτάσει τον Χριστοδουλόπουλο στο σπριντ, τον κράτησε και πήρε την δεύτερη κίτρινη κάρτα, δηλαδή, την κόκκινη. Ο Ολυμπιακός έμενε με δέκα και ο Μπέντο δεν είχε άλλη επιλογή. Έβγαζε τον Φορτούνη για να περάσει τον Ρέτσο δίπλα στον Ντα Κόστα. Η ΑΕΚ είχε (και) αριθμητικό πλεονέκτημα. Ο Χιμένεθ φώναζε πιέστε και μείνετε ψηλά, ενώ ο Ντα Κόστα περνούσε ... ηρωικός (καθότι και τραυματίας) δεύτερος σέντερ-φορ, με τον Μάρτινς να οπισθοχωρεί στην άμυνα!

Ήταν δύσκολο να αλλάξουν τα πράγματα. Κάποιες ενέργειες από τον Σεμπά, δεν ολοκληρώθηκαν και οι σκληροί του Χιμένεθ έπαιρναν μια νίκη, που την ήθελαν πάρα πολύ...

Δείτε αναλυτικά την βαθμολογία της Super League και όχι μόνο

Η ΦΑΣΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ

Θα μπορούσε να είναι το γκολ, αλλά νομίζουμε ότι τα πάντα τελείωσαν στην προσπάθεια του Χριστοδουλόπουλου, που νίκησε στο σπριντ τον Μποτία και τον ανάγκασε να τον σταματήσει με φάουλ. Ο Ολυμπιακός έμεινε με δέκα παίκτες και η ΑΕΚ κράτησε το 1-0 στα χέρια της.

Ο ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ

Ο Ολυμπιακός έχει τα περισσότερα παράπονα. Για την άνιση κατανομή των καρτών στο πρώτο μέρος, όπου τιμωρήθηκαν τα σκληρά μαρκαρίσματα κυρίως των "ερυθρολεύκων" και όχι των γηπεδούχων (οι τρεις κάρτες της ΑΕΚ, ήρθαν στη φάση του φάουλ από το οποίο προήλθε το γκολ με τις κοκορομαχίες έξω από την περιοχή). Στο δεύτερο ημίχρονο υπάρχει πέναλτι σε τράβηγμα της φανέλας του Μποτία, από τον Κολοβέτσιο. Ο Μάνταλος είπε παίζετε. Λάθος και του βοηθού Ακρίβου στη φάση του πρώτου ημιχρόνου με το οφ σάιντ που δεν υποδείχθηκε στον Αραούχο. Η ΑΕΚ ισχυρίζεται ότι στο φάουλ του Μποτία, στη φάση του γκολ, θα έπρεπε να δοθεί απευθείας κόκκινη.

Ο ΠΟΛΥΤΙΜΟΤΕΡΟΣ

Ο Αϊντάρεβιτς φρόντισε πρώτα απ΄όλα για την εύρυθμη λειτουργεία της μεσαίας γραμμής της ΑΕΚ. Μετά το 25' ήταν σχεδόν παντού, έκοβε αλλά και πάσαρε σωστά. Από τα δικά του πόδια προήλθε το γκολ, έστω κι αν βοήθησε το κεφάλι του Μποτία. Ο Μάνταλος ξεχώρισε στο δεύτερο μέρος όταν πήγε αριστερά, οι δυο σέντερ-μπακ δεν είχαν πρόβλημα, ο Βράνιες επίσης πήγε καλά πάνω στον Σεμπά, αλλά ο Σουηδός παίρνει στο νήμα τον τίτλο του MVP

ΜΑΣ ΑΡΕΣΕ

H κίνηση του Χιμένεθ να οχυρώσει τη μεσαία γραμμή της ομάδας του με τον Γιόχανσον να μπαίνει ως τρίτος κεντρικός χαφ και την ΑΕΚ να είναι ακόμη πιο συμπαγής. Σε συνδυασμό με την αποβολή, το ματς κλείδωσε υπέρ της ομάδας του Ισπανού κόουτς, που έζησε το παιχνίδι με πάρα πολύ ένταση και πάθος. Μέχρι και ... άμυνα στον Φιγκέιρας, πήγε να παίξει σε φάση προς το το τέλος του αγώνα.

ΔΕΝ ΜΑΣ ΑΡΕΣΕ

Η έλλειψη φάσεων, κυρίως από τον Ολυμπιακό. Καμιά ολοκληρωμένη ενέργεια (εκτός από το σουτ του Φιγκέιρας στο πρώτο μέρος). Ο Φορτούνης πέρασε όλες τις πάσες μέχρι το 25. Μετά κατέρρευσε και οι πρωταθλητές παροπλίστηκαν. Στο τέλος το σύστημα με τον Ντα Κόστα δεύτερο σέντερ-φορ ... δεν υπάρχει

TAGS STOIXIMAN SUPER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ