STOIXIMAN SUPER LEAGUE

Μώραλης: "Κάναμε το αυτονόητο..."

Μώραλης: "Κάναμε το αυτονόητο..."
INTIME SPORTS

Ο Γιάννης Μώραλης εξήγησε πως η απόφαση της Superleague για την απαγόρευση δυσφημιστικών σχολίων είναι αυτονόητη και συμβαίνει στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, ενώ αναφέρθηκε στο ντέρμπι της Λεωφόρου και στο θέμα των δανεικών.

Αναλυτικά η συνέντευξη του Μώραλη στον Sentra 103,3:

Για το σκεπτικό της διάταξης: "Εδώ και δυο χρόνια πριν αναλάβω καν την προεδρία, υπάρχει συζήτηση στο σύνολο των μελών το γεγονός ότι οι πρόεδροι και τα στελέχη πυροβολούν το άθλημα και πολλάκις έχει πει ο Τύπος και οι φίλαθλοι ότι δεν το προστατεύουμε, καλώς πολλές φορές.

Εκπλήσσομαι με την έκταση που τείνει να λάβει αυτή η διάταξη. Τι λέει αυτή; Έχουμε έναν βασικό χορηγό την ΟΠΑΠ ΑΕ. Κι έναν τηλεοπτικό πάροχο τη Nova κι έναν συνεταιρισμό που απαρτίζεται από 18 ΠΑΕ. Δεν πρέπει να προστατέψουμε αυτά τα τρία; Δεν είναι αυτονόητο; Αν μας ελέγχετε με την καλή έννοια ότι αυτό έπρεπε να `χει γίνει πολλά χρόνια πριν, συμφωνώ απόλυτα. Δυστυχώς στην πράξη δεν συμβαίνει γι αυτό πρέπει να πάρουμε μέτρα.

Επρεπε όμως να γίνει. Συμφωνώ ότι είναι αυτονόητο. Θα πρέπει όλοι όσοι μετέχουμε στον συνεταιρισμό να προστατεύουμε το προϊόν. Και φυσικά να μην αναφέρονται δυσφημιστικά απέναντι σε εταιρίες που στηρίζουν το πρωτάθλημά μας. Όπως η Nova που στηρίζει σε πολλές περιπτώσεις το 75% και το 80% τον προϋπολογισμό των ομάδων.

Επειδή λοιπόν το αυτονόητο δεν γίνεται στη χώρα μας όπως σε πολλές άλλες χώρες και σε πολλούς κλάδους κάναμε αυτή τη διάταξη. Κάναμε διάταξη για τα αυτονόητο. Επειδή κάποιοι παράγοντες, κάποιοι προέδροι δεν το κάνουν; Γιατί πειράζει που το κάναμε; Αυτή είναι η απορία μου. Κι επειδή έχω μιλήσει με λίγκες άλλων χωρών με αφορμή το άρθρο του κ. Μπραουδάκη ισχύει στις περισσότερες λίγκες, απλά διαφέρει στα πρόστιμα. Οι διατάξεις είναι ίδιες. Οποιος καταφέρεται κατά λίγκας, χορηγών, του Δ.Σ. του, μάνατζμεντ έχει πειθαρχικές επιπτώσεις. Η Πορτογαλία δε είναι σαν φωτογραφία της δική μας διάταξης. Προβλέπει πειθαρχικές διαδικασίες σε όλες τις λίγκες.

Υπάρχει περίπτωση να βγει ομάδα στην Πρέμιερ Λιγκ και να πει ότι η Barkleys ζημιώνει το πρωτάθλημα ή ότι το πρωτάθλημα είναι βρώμικο και να μην τιμωρηθεί;"

Για την ελληνική νοοτροπία: "Η νοοτροπία δεν αλλάζει σε ένα-δυο χρόνια στο ποδόσφαιρό μας. Πρέπει να το προφυλάξουμε από ακραίες συμπεριφορές. Ούτε φιμώσαμε κανέναν. Ο οποιοσδήποτε δημοσιογράφος, όπου κι αν εργάζεται μπορεί να έχει ακραία άποψη και να λέει ό,τι θέλει. Κάλεσε ποτέ η λίγκα κανέναν; Αυτό είναι το σκεπτικό.

Πράγματι έπρεπε να βάλουμε μια διάταξη για το αυτονόητο για τη νοοτροπία όποιου βάζει ένα ευρώ ή 50 εκατομμύρια στο ποδόσφαιρο και σε μια ομάδα που μετέχει στην Super League. Μια διάταξη που υποστηρίχθηκε θερμά από τις 14 από τις 18 ομάδες. Διάβασα και την ανακοίνωση του ΠΑΟΚ. Πράγματι η ΠΑΕ ΠΑΟΚ είχε επιφυλάξεις και δυο τρεις διαφοροποιήσεις, αλλά συμφωνούσε με το θέμα επί της αρχής.

Η Ξάνθη στο σύνολό της κι επικαλούμαι κι όσους ήταν στο συμβούλιο, συμφώνησε απόλυτα αλλά επειδή ο όρος συνεταιρισμός δεν είναι απόλυτα διευκρινισμένος, το καταψήφισε. Δεν μπαίνω σε αντιπαράθεση με καμία ομάδα. Ημασταν 17-18 άνθρωποι και ξέρουμε τι ειπώθηκε. Το ότι έχουμε μεγάλη πλειοψηφία δεν λέει κάτι; Δεν είναι οριακή".

Για το αν είναι υποκρισία το να ψηφίζουν μέλη που προβαίνουν σε ανάλογες ενέργειες και δηλώσεις: " Δεν διαφωνώ απόλυτα... Επειδή πράγματι συμβαίνει από ορισμένους κι αρκετές φορές, δεν θα πρέπει να κάνουμε το άλλο; Δεν λύνει το πρόβλημα, ούτε είναι μόνο αυτό το πρόβλημα, ούτε είναι το μοναδικό. Το παν είναι η αλλαγή νοοτροπίας, αλλά δεν γίνεται από τη μια μέρα στην άλλη. Αλλά επειδή υπάρχουν και κακώς υπάρχουν δεν θα πρέπει να κάνουμε αυτή τη διάταξη και να κρίνει το συμβούλιο στα 2/3 αν θα του επιβληθεί ποινή;

Εάν ο κ. Μαρινάκης, που αναφέρετε ή η ΠΑΕ Ολυμπιακός έχει κάποια θέματα με τον κ. Μελισσανίδη, που είναι μέτοχος της ΟΠΑΠ ΑΕ, είναι δικό της θέμα.

Εάν όμως η ΠΑΕ Ολυμπιακός καταφερθεί κατά της ΟΠΑΠ ΑΕ, η οποία είναι χορηγός του πρωταθλήματος, εντάσσεται σ' αυτή τη διάταξη. Το ίδιο και για όποια ομάδα καταφέρεται κατά της NOVA η άλλη εναντίον του συνεταιρισμού. Ολες πιάνονται απ' αυτή τη διάταξη. Αν δεν το κάνουμε δέχομαι να μας κάνετε σκληρή κριτική. Αυτή η διάταξη δεν υπήρχε πριν για να εγκαλέσουμε κάποιον.

Για τη δυσφήμιση των χορηγών δεν υπήρχε πειθαρχικός κώδικας. Υπήρχε για δυσφήμιση του αθλήματος. Δεν μπαίνω σε αντιπαράθεση και δεν αναφέρομαι σε συγκεκριμένες περιπτώσεις με οράματα, διαιτησίες κι άλλα. Μιλάμε για τρεις-τέσσερις βασικούς άξονες. Θέλω να πιστεύω ότι παρά τις ακραίες κατά τη γνώμη μου επικρίσεις ότι το έχω τηρήσει όσο καιρό είμαι εδώ. Οποια συμπεριφορά ακραία θα πρέπει να τιμωρείται. Αν δεν το κάνουμε θα είμαστε φάουλ, θα είμαστε λάθος και να μας ισοπεδώσετε. Βάζουμε μια διάταξη που είναι αυστηρή προκειμένου κι αυτοί που δεν θέλουν να κάνουν το αυτονόητο να πειστούν".

Για το αν ο εκδότης ήταν μέτοχος π.χ. στην ομάδα του Πλατανιά θα μπορούσε να έχει το «Goal» το σημερινό πρωτοσέλιδο ή θα ήταν ελεγκτέο; "Αυτό θα κρίνεται από ένα συμβούλιο διευρημένο στα 2/3. Για παράδειγμα το σημερινό δημοσίευμα δεν προσβάλει τον ΟΠΑΠ, τη Nova, τον συνεταιρισμό. Έχει διαφορετική άποψη και την εκφράζει. Θα κρίνει κατά περίπτωση αν πράγματι ένα έντυπο, σάιτ, αν πράγματι δηλαδή ένα μέσο που ανήκει σε έναν ιδιοκτήτη, αν κατ' εξακολούθηση και με σκοπό είτε δυσφημεί έναν χορηγό ή την λίγκα. Είμαστε συνεταιρισμός. Θεμιτές είναι οι διαφωνίες.

Δεν περίμενα να θεωρηθεί ως μείζον θέμα του ποδοσφαίρου μας αυτή η διάταξη. Από πριν γνώριζα ότι παρόμοιες διατάξεις υπάρχουν και σε άλλες λίγκες που είναι πιο προηγμένες και με άλλη κουλτούρα και παιδεία από εμάς.

Ακόμα και στην UEFA υπάρχει η διαδικασία αυτή. Μπορεί να βγει μια ομάδα από τις 300 στο Europa και στο Champions League και να καταφερθεί κατά της διοργανώτριας; Θα τιμωρηθεί. Αυτονόητο είναι ότι αν περνάς με κόκκινο τιμωρείσαι. Αν σκοτώσεις, επίσης. Κι αυτό αυτονόητο είναι. Θα πρέπει να τιμωρήσουμε τους εαυτούς μας αν δεν κάνουμε το αυτονόητο.

Συμφωνώ 100% δεν θα λύσει η διάταξη το πρόβλημα του ποδοσφαίρου μας και της δυσφήμισης του πρωταθλήματος. Θα λύσει όμως το θέμα απέναντι στους δυο βασικούς χρηματοδότες και θα περιορίσει όσους κακώς τους δυσφημούν με άλλες μεθόδους. Εχουμε πολλά προβλήματα. Θα κάνει ίσως πιο σκεπτικούς όσους μιλούν δημόσια. Ό,τι και να είναι έχουμε συνεταιρισμό με οποιαδήποτε ένσταση υπάρχει.

Θα πρέπει να έχουμε κώδικα δεοντολογίας. Εσείς δεν έχετε; Παντού υπάρχουν κανόνες και πειθαρχικά όργανα που επιβάλλουν ποινές. Στα μέλη του συνεταιρισμού που μετέχουν στο συμβούλιο δεν μπορεί να μην υπάρχει πειθαρχική επίπτωση. Αφορά τους χρηματοδότες και τους εαυτούς μας. Εάν βγει κάποιος παράγοντας και πει ότι ο Μώραλης είναι απατεώνας ή ότι η λίγκα από την οποία ζει, συμμετέχει είναι βρώμικη δεν θα πρέπει να είναι ελεγκτέος; Το ότι δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το 100% και πάμε στο 20% δεν νομίζω ότι είναι μείζον θέμα.

Επικοινώνησα επίτηδες με τις λίγκες και υπάρχουν παρόμοιες προβλέψεις. Συμφωνώ ότι έπρεπε να έχει γίνει καιρό πριν το αυτονόητο να εμπεδωθεί και να αλλάζουμε νοοτροπία.

Σε καμία περίπτωση δεν υπάρχει φίμωση. Οποιος θέλει μπορεί να έχει ακραία άποψη. Μπορώ να προσβάλω αυτό που λέτε ή να σας κάνω αγωγή, αλλά ουδέποτε η λίγκα κάλεσε κάποιον δημοσιογράφο.

Μπορεί λοιπόν να μην λύνει το πρόβλημα, αλλά πιστεύω ότι θα βοηθήσει. Οι 14 και οι 2 που είχαν διαφωνίες επί μέρους και στηρίζουν το νόημα της διάταξης".

Για το ντέρμπι: "Εγώ δεν συμφωνώ απόλυτα ότι υπάρχει πολύ μεγάλη απόφαση ενόψει ντέρμπι. Είμαστε Τετάρτη απόγευμα... Υπήρχαν οι συνήθεις διαφωνίες στην πρώτη σύσκεψη. Ούτε ένταση, ούτε καυγάδες. Θεωρώ ότι οι ομάδες θα ασχοληθούν με τους αγώνες Κυπέλλου που έχουν...

Κι έχω ένα παράπονο ότι στο SentraGoal δεν υπήρχαν οι δηλώσεις που έκανα ως πρόεδρος της λίγκας κι όχι ως Γιάννης Μώραλης για ένα πολύ σημαντικό θέμα, το οποίο κι εσείς το αξιολογήσατε ως σημαντικό. Μου κάνει εντύπωση ότι ενώ υπήρχε εκπρόσωπός σας εδώ δεν υπήρχαν πουθενά στο σάιτ οι δηλώσεις της Super League ουσιαστικά, την οποία εκπροσωπώ. Ενώ αντίθετα υπήρχε το κομμάτι των δηλώσεών μου για το ντέρμπι ότι μπορούν οι δυο ομάδες να κρατήσουν χαμηλούς τόνους κι έχουν τη δυνατότητα. Για δυο λόγους. Και γιατί είναι το σωστό και για να μην δώσουν αφορμή ό,τι γίνει να το χρεωθεί ο γηπεδούχος, ο φιλοξενούμενος και ο συνεταιρισμός. Κι έχουν τη δυνατότητα να κρατήσουν χαμηλούς τόνους, ομάδες, παίκτες, διαιτητές, αστυνομία κι όλοι όσοι εμπλέκονται στο ματς".

Για το θέμα της διάταξης: "Νομίζω στο θέμα της διάταξης ότι έγινα κατανοητός στο πνεύμα και σ' αυτό που θέλαμε να θεραπεύσουμε και θέλω να επαναλάβω ότι δεν λύνει το πρόβλημα του ποδοσφαίρου μας, ίσως και να το περιορίσει κι ανάλογα με τη χρήση της διάταξης. Η διάταξη θεωρώ και θέλω να πιστεύω ότι σπάνια θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί, σε πολύ ακραίες περιπτώσεις".

Για τους δανεικούς: "Θα δώσω την ίδια απάντηση που έδωσα πριν 20 μέρες μετά το προτελευταίο ΔΣ. Πολύ συζήτηση γίνεται εκτός. Εντός συνεταιρισμού η μόνη ομάδα που έχει φέρει πρόταση είναι η ΠΑΕ Αστέρας Τρίπολης. Καμία μα καμία άλλη δεν έχει φέρει πρόταση, ούτε έχει ζητήσει να μπει στην ημερήσια διάταξη οποιασδήποτε συνεδρίασης του Δ.Σ.

Να καταλάβουν οι φίλαθλοι ότι δεν τους επιτρέπει η λίγκα, τους επιτρέπει η ομοσπονδία. Ολες οι συζητήσεις που γίνονται, γίνονται δημόσια. Είναι ένα θέμα που πρέπει και θέλω να ανοίξει. Να κουβεντιαστεί τουλάχιστον. Όχι με τρίγωνα τετράγωνα και κύκλους και να γίνονται δημόσια. Να τα φέρουν και να τα συζητήσουμε και να δούμε τι θα κάνουμε. Να συμφωνήσουμε, να διαφωνήσουμε ή να το αλλάξουμε ή να το πάμε στην ομοσπονδία. Το να διαρρέει ο καθένας και να λέει οτιδήποτε είναι ζημιογόνο.

Αυτό που θέλω να εμφυσήσω είναι να ασχοληθούμε με τα ποδοσφαιρικά. Αλλά, πρέπει να φέρουμε προτάσεις. Πρέπει να ασχοληθούμε με το ποδοσφαιρικά όχι με τα επικοινωνιακά. Έχουμε την τύχη να έχουμε ανθρώπους, ιδιοκτήτες που τους ενδιαφέρει το ποδόσφαιρο. Μπορούμε να αλλάξουμε πράγματα προς το καλύτερο. Το πιστεύω. Θέλουμε όμως προτάσεις και από τις 18 ΠΑΕ".

TAGS STOIXIMAN SUPER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ