Μώραλης: "Κάναμε λάθος με την αύξηση των ομάδων"

Ο πρόεδρος της Super League, Γιάννης Μώραλης, με δηλώσεις του υποστήριξε πως θα πρέπει άπαντες στην Λίγκα να αφήσουν στην άκρη τους διαξιφισμούς για το καλό του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Ο πρόεδρος της Super League ΟΠΑΠ, Γιάννης Μώραλης, μίλησε στην ΟΠΑΠ TV για τα προβλήματα που καλείται να αντιμετωπίσει το ελληνικό ποδόσφαιρο, για τη μείωση των ομάδων, για το αν επιθυμεί να παραμείνει και τρίτη σεζόν στην προεδρία της Λίγκας καθώς και για το σεμινάριο Football About.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του Γιάννη Μώραλη:

Για τα σεμινάρια Football About:

«Πρώτα θα έλεγα ότι γίνονται για να μας προσφέρουν γνώση. Γιατί στην χώρα μας νομίζουμε ότι τα ξέρουμε όλα, αλλά δεν τα ξέρουμε όλα. Σίγουρα αυτοί οι άνθρωποι που ήρθαν εδώ ξέρουν πολλά περισσότερα από εμάς και αυτό νομίζω φαίνεται από τις τοποθετήσεις, από τις ομιλίες και από τις παρουσιάσεις που κάνουν. Νομίζω ότι είναι εμφανής η διαφορά που έχουμε.

Εδώ υπάρχει το πρόβλημα ό,τι και να ήθελε μια Λίγκα, για παράδειγμα η Αγγλική να έρθει στο Ελληνικό κράτος, δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει με τον  τρόπο που λειτουργεί στην Αγγλία. Επί της ουσίας ο σκοπός είναι να πάρουμε πράγματα όπως έγινε και πέρυσι. Να ακούσουμε πράγματα και προσωπικά ελπίζω πως έχουμε την δυνατότητα προσαρμόζοντάς τα στα Ελληνικά δεδομένα να αποκομίσουμε κάποια οφέλη και να παρουσιάσουμε κάτι καλύτερο. Είναι πολλοί οι τομείς του συνεδρίου. Αύξηση ακαδημιών, κεντρικές στρατηγικές, οικονομική προοπτική, νέες τεχνολογίες, τηλεοπτικά, θέματα τηλεοπτικών συνεργασιών".

Για τα σχέδια βελτίωσης της Super League:

«Είδατε ότι η Ολλανδική Λίγκα έχει κάνει το δικό της κανάλι. Υπάρχουν μια σειρά θεμάτων που είναι επίκαιρα στην Ευρώπη και εμείς δυστυχώς είμαστε πιο πίσω. Βέβαια δεν έχουμε λύσει τα βασικά προβλήματα που αυτοί έχουν λύσει, όπως είναι το να μπορούμε να συζητάμε. Ακούσαμε τον Γερμανό εκπρόσωπο της Μπουντεσλίγκα να λέει ότι για ένα 24ωρο μπορεί να μισιόμαστε, αλλά την επόμενη μέρα καθόμαστε και κουβεντιάζουμε γιατί είμαστε διαφορετικά καράβια, αλλά κωπηλατούμε προς την ίδια κατεύθυνση. Αυτό λείπει από εμάς νομίζω. Το πρώτο που λείπει είναι αυτό. Πρέπει να έχουμε καλό κλίμα και να μπορούμε να ξεπερνάμε  τις διαφωνίες μας και να δουλεύουμε όλοι μαζί».

Για τις χώρες που ταιριάζουν στην Ελλάδα:

«Νομίζω ότι οι χώρες που είναι πιο κοντά σε εμάς είναι οι χώρες που είναι πληθυσμιακά πιο κοντά στην Ελλάδα, όπως η Ελβετία ή λίγο πιο μακριά η Πολωνία, που έχει πολύ μεγαλύτερο πληθυσμό αλλά όχι 80 εκατομμύρια που έχει η Γερμανία. Δεύτερη παράμετρος είναι τα οικονομικά μιας χώρας όπου εκεί θα έλεγα πάλι πως πρέπει να πάμε προς τον Νότο, που και αυτοί έχουν παρόμοια προβλήματα με τα δικά μας.

Δεν μπορείς να βρεις μια Λίγκα που να ταιριάζει απόλυτα στη Σούπερ Λίγκα, την Ελληνική Λίγκα γι’ αυτό ήθελα περισσότερο να πάρουμε στοιχεία από τους Ελβετούς, τους Πολωνούς, τους Γερμανούς, κάποια από τους Άγγλους ενδεχομένως και να τα προσαρμόσουμε στα δικά μας στοιχεία κάτι το οποίο ακούσαμε με ενδιαφέρον είναι ο ρυθμός των ομάδων και ο αριθμός των αγώνων και μάλλον μας οδηγεί ότι σωστά αποφασίσαμε τη μείωση».

Για τη μείωση των ομάδων:

«Το έχουμε ξαναπεί ότι λανθασμένα αποφασίσαμε την αύξηση των ομάδων. Λογικά και σωστά αποφασίσαμε την μείωση σε 16 και ίσως χρειαστεί και περεταίρω μείωση. Όπως είδατε ίσως χρειαστεί να αυξηθούν οι αγώνες. Παίζουν πολύ περισσότερο ποδόσφαιρο στα ξένα κράτη από ό,τι στην Ελλάδα.

Όταν ο συνεταιρισμός θα έχει την ηρεμία, πέραν από διαξιφισμούς, εντάσεις, ανακοινώσεις, θα πρέπει να κάτσουμε κάτω μια ομάδα ανθρώπων με τις ΠΑΕ και να συζητήσουμε, διότι δεν μπορούμε να επιβάλουμε ως Λίγκα στις ΠΑΕ ένα μοντέλο.

Η Λίγκα είναι για να ενώνει τα μέλη της, τα κλαμπ, τις ομάδες της και να μπορούμε να παίρνουμε κάποιες αποφάσεις. Έχουμε σκεφτεί και 14 ομάδες με τρείς γύρους. Το Πολωνικό μοντέλο έχει ενδιαφέρον που είναι 16 ομάδες, αλλά χωρίζονται σε δυο γκρουπ των 8 και δίνουν περισσότερους αγώνες. Υπάρχουν και άλλα μοντέλα που παίζει και ο πρωταθλητής στα πλέι οφ, υπάρχουν πλέι άουτ για να υπάρχει ενδιαφέρον.

Το ζητούμενο στις ξένες λίγκες είναι να μην υπάρχει αδιάφορο παιχνίδι και εμείς αυτό εδώ δεν το έχουμε καταφέρει. Όμως μπορούμε να το καταφέρουμε. Για αυτό λέω ότι ίσως αυτό το συνέδριο και αυτά που ακούστηκαν να αποτελέσουν το έναυσμα ώστε να μπούμε σε έναν διάλογο πλέον για αυτά τα θέματα που για εμένα είναι πιο σημαντικά».

Για τον αν θα συνεχίσει στην προεδρεία της Super League:

«Δεν θα έλεγα ότι είναι η επιθυμία μου να συνεχίσω στην Λίγκα. Επιθυμία μου είναι κλείνοντας την σεζόν στις 30 Ιουνίου, να έχω την τύχη, την χαρά και την τιμή, όχι όλες οι ομάδες όπως πέρυσι, αλλά η πλειοψηφία των ομάδων, να είναι ικανοποιημένες από την δική μου διετή παρουσία στην Λίγκα.

Αλλά αν νομίζουν οι ομάδες ότι εγώ τις εκπροσωπώ σωστά στο δημόσιο λόγο και προεδρεύω δίκαια στις συνεδριάσεις, ή ότι εν πάση περιπτώσει προσπαθώ από την πλευρά μου κάποια νέα πράγματα στην Λίγκα, αυτό είναι θετικό. Δεν είναι αυτοσκοπός το να συνεχίζει κάποιος σε μια θέση, ούτε είναι και ιδιαίτερα δελεαστική η θέση του προέδρου της Λίγκας στη χώρα μας.

Οι φίλαθλοι έχουν άλλα κριτήρια. Σου λέει ο Μώραλης είναι από τον Ολυμπιακό… Όπως ενδεχομένως θα έλεγαν όλοι οι υπόλοιποι αν ήταν ο πρόεδρος της Λίγκας στον Παναθηναϊκό για να είμαι ειλικρινής. Αυτά όμως τα ξεπερνάς στο ποδόσφαιρο.

Εγώ είμαι 29 χρόνια στον χώρο και δεν δίνω πολύ σημασία σε αυτά, όμως με ενδιαφέρει η κρίση των ομάδων, γιατί αυτοί με ψήφισαν, αυτοί με επέλεξαν να είμαι πρόεδρος και αυτό με ενδιαφέρει πραγματικά. Θέλω κλείνοντας την διετία αυτή οι κρίσεις να είναι θετικές».

Για τις αντιπαραθέσεις:

«Νομίζω ότι η χώρα είναι σε ένα σημείο δύσκολο σε όλους τους τομείς και αν δεν υπάρξει συνεννόηση και συνεργασία  και αλληλεγγύη δεν πρόκειται να κάνουμε σε κανέναν τομέα τίποτα. Εγώ από την φύση μου είμαι αισιόδοξος και οφείλω να είμαι και λόγω της θέσης που κατέχω.

Νομίζω ότι αν κάτσουν και οι 18 ιδιοκτήτες και σκεφτούν πως ήταν οι εταιρίες τους πριν από την Λίγκα και μετά την Λίγκα, είναι αυτονόητο πως πρέπει να στηρίξουν τον συνεταιρισμό και να υπάρξει μια ενότητα, ανεξάρτητα από την όποια διαφωνία θεμάτων υπαρκτών έχουμε. Μπορούμε να αντιπαρατεθούμε, να τσακωθούμε να έχουμε και διαξιφισμούς, μπορεί να υπερβάλουμε και κάπου, αλλά νομίζω ότι το αυτονόητο είναι το κοινό συμφέρον.

Εγώ δεν βλέπω κάποια άλλη λύση για το επαγγελματικό ποδόσφαιρο, κάποιον άλλον φορέα που να μπορεί να διοργανώσει καλύτερα το πρωτάθλημα, να αυξήσει τα έσοδά του και μια σειρά πραγμάτων όπως αυτά εδώ. Κοινωνική ευθύνη, βελτίωση γηπέδων…  Δεν βλέπω άλλον φορέα στην χώρα μας που να μπορεί να το κάνει εκτός και αν άλλος έχει κάποια άλλη διαφορετική ιδέα να υποβάλει.

Το θεωρώ αυτονόητο οι ιδιοκτήτες να στηρίξουν τον συνεταιρισμό. Πώς θα το κάνουνε; Τι να σας πω; Δεν είμαι μάντης. Πραγματικά με αυτά που βλέπω και εγώ πολλές φορές αμφιβάλω, αλλά πιστεύω πως όταν φτάνουμε σε ένα σημείο οριακό πολλές φορές συσπειρωνόμαστε. Θέλω να πιστεύω ότι θα γίνει αυτό, διαφορετικά θα οδηγηθούμε σε χειρότερες εξελίξεις».

 
SHARE

24MEDIA NETWORK

Ρώτησαν επιτέλους τον DiCaprio αν θα χωρούσε στην πόρτα του Τιτανικού

Έχει μιλήσει η Winslet. Έχει μιλήσει ο Cameron. Έχει μιλήσει η επιστήμη. Ώρα να ακούσουμε και τον ίδιο τον Jack.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ