STOIXIMAN SUPER LEAGUE

Μάχη να ξεκινήσουμε με VAR

A referee demonstrates a video operation room (VOR), a facility of the Video Assistant Referee (VAR) system which will be rolled out for the first time during the World Cup, at the 2018 World Cup International Broadcast Centre in Moscow, Russia, Saturday, June 9, 2018. (AP Photo/Dmitri Lovetsky)
A referee demonstrates a video operation room (VOR), a facility of the Video Assistant Referee (VAR) system which will be rolled out for the first time during the World Cup, at the 2018 World Cup International Broadcast Centre in Moscow, Russia, Saturday, June 9, 2018. (AP Photo/Dmitri Lovetsky) AP

Οι άνθρωποι που τρέχουν το πρότζεκτ του VAR στο ελληνικό ποδόσφαιρο, κάνουν υπερπροσπάθεια για να είναι όλα έτοιμα από το ξεκίνημα του πρωταθλήματος. Συνεχιζονται τα τεστ στα γήπεδα για να πάρουν πιστοποίηση. Το Sport24.gr έχει το ρεπορτάζ.

Η φετινή Super League 1 θα έχει αρκετές ιδιαιτερότητες. Πέραν του ότι διεξάγεται με 14 ομάδες και ο πρωταθλητής βγαίνει πλέον μέσα από την διαδικασία των playoffs μετά το φινάλε της κανονικής περιόδου των 26 αγωνιστικών, μπαίνει και το VAR στη ζωή μας.

Ναι, το έχουμε μάθει στα κορυφαία ευρωπαϊκά πρωταθλήματα και στις μεγάλες διοργανώσεις, όμως για την εγχώρια πραγματικότητά μας θα είναι κάτι καινούργιο. Και όπως κάθετι νέο, αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον. Στο τοξικό περιβάλλον του ελληνικού ποδοσφαίρου, το να λειτουργήσει σωστά το Video Assistant Referee, φαντάζει βάλσαμο.

Πού βρισκόμαστε όμως; Πότε θα ξεκινήσει; Έχουν προχωρήσει οι διαδικασίες; Αυτά είναι ορισμένα από τα ερωτήματα που εύλογα έχει στο μυαλό του κάποιος, πάντα με τον αστερίσκο ότι "στην Ελλάδα είμαστε, αν δεν το δούμε να ξεκινάει, δεν πιστεύουμε τίποτα". Πολλοί είναι αυτοί που ενώ εχει βρεθεί η αναδοχος εταιρεία, που ενω έχει ξεκινήσει να τρέχει μήνες το πρότζεκτ, είναι δύσπιστοι.

Το απόγευμα της Παρασκεύής (9/8), την ευκαιρία να δοκιμάσουν το VAR είχαν οι άνθρωποι της ΚΕΔ. Συγκεκριμένα, διεξήχθη στην Τούμπα φιλική αναμέτρηση μεταξύ των τμημάτων Κ17 και Κ19 του ΠΑΟΚ. Ο Μιχάλης Κουκουλάκης σε συνεργασία με τους διαιτητές που σφύριξαν την αναμέτρηση, είχαν την ευκαιρία να τεστάρουν τη νέα τεχνολογία. Ο επικεφαλής του συστήματος Video Assistant Referee της ΚΕΔ διαπίστωσε από πρώτο χέρι σε ποια φάση βρίσκεται ο μηχανισμός και όλα πήγαν μια χαρά, δεν υπήρξε κανένα πρόβλημα.

Στόχος είναι από την πρώτη αγωνιστική του πρωταθλήματος να υπάρχει το VAR στα παιχνίδια της Super League 1. Για αυτό το λόγο θα ακολουθήσουν και άλλα τεστ το προσεχές διαστημα, ώστε να είναι όλα έτοιμα το τριήμερο 24-26 Αυγούστου για τη σέντρα της νέας σεζόν. Μάλιστα, έχει προγραμματιστεί η τελευταία δοκιμή να γίνει στις 23 Αυγούστου στο "Γ. Καραϊσκάκης" με την FIFA να παίρνει την τελική απόφαση.

ΔΟΚΙΜΗ ΤΟΥ VAR ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΚΑΛΛΙΘΕΑ - ΤΡΙΚΑΛΑ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΤΑΚΗΣ ΣΑΓΙΑΣ / EUROKINISSI)
ΔΟΚΙΜΗ ΤΟΥ VAR ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΚΑΛΛΙΘΕΑ - ΤΡΙΚΑΛΑ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΤΑΚΗΣ ΣΑΓΙΑΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Οι πληροφορίες του Sport24.gr αναφέρουν πως δουλεύουν στο φουλ οι μηχανες για να ξεκινήσουμε κανονικά το νέο πρωτάθλημα με τη λειτουργία του VAR. Αν δεν είναι έτοιμο στην πρεμιέρα, τότε 100% θα είναι ως την 3η αγωνιστική. Γίνεται υπερπροσπάθεια από την ανάδοχο εταιρεία να μην υπάρξει καμία καθυστέρηση και υπαρχει αισιοδοξία πως θα τα καταφέρουν και θα προλάβουν τις ημερομηνίες. Δεν είναι μια απλή διαδικασία, χρειάζεται να γίνουν πολλά πράγματα.

Κατ' αρχάς, πρέπει να γίνει τεστ σε κάθε γήπεδο που θα χρησιμοποιείται το VAR. Συγκεκριμένα, για τη μεγάλη κατηγορία είναι 13 τα γήπεδα που θα πηγαίνει συνεργείο για το Video Assistant Referee, μιας και στο ΟΑΚΑ αγωνίζονται οι Παναθηναϊκός και ΑΕΚ, άρα θα πρέπει να γίνουν 13 έλεγχοι πιστοποίησης γηπέδων. Το Ολυμπιακό Στάδιο εχει πάρει ηδη πιστοποίηση και οι αρμόδιοι έχουν ξεκινήσει αυτή την περίοδο από τη Θεσσαλονίκη και θα συνεχίσουν με τα υπόλοιπα γήπεδα.

Επιπλέον, πρέπει να τονιστεί πως έχουν ολοκληρωθεί τα τεστ και τα σεμινάρια για τους διαιτητές, δεν υπάρχει κάποια χρονοτριβή σε αυτό το κομμάτι. Αρα, με τους ρέφερι οι διαδικασίες έχουν ολοκληρωθεί και τώρα πρέπει η Super League σε συνεργασία με τις ομάδες να διοργανώνουν φιλικά και να φωνάξουν την εταιρεία που τρέχει το VAR, να κάνει εκείνη τον απαραίτητο έλεγχο σε συνθήκες αγώνα και να δώσει την πιστοποίηση, εφόσον όλα έχουν κυλήσει κατ' ευχήν.

TAGS STOIXIMAN SUPER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ