STOIXIMAN SUPER LEAGUE

Η αναδιάρθρωση που έρχεται χωρίς playoffs και οι "καυτές πατάτες"

SUPERLEAGUE / ÐÁÓ ÃÉÁÍÍÉÍÁ - ÁÑÇÓ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: KOSTAS VILLA / MOTION TEAM)
Μπάλα MOTIONTEAM

Η αναδιάρθρωση του ελληνικού ποδοσφαίρου είναι προ των πυλών, ενώ πρέπει να παρθεί και μια οριστική απόφαση για τον τελικό του Κυπέλλου. Η επόμενη εβδομάδα είναι πολύ κρίσιμη σε διαφορετικά μέτωπα. Το Sport24.gr αναλύει.

Σε μια... κανονική ποδοσφαιρικά Ελλάδα σήμερα (26/7) θα ασχολούμασταν αποκλειστικά με τον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας ανάμεσα στον Ολυμπιακό και την ΑΕΚ, οι Πέδρο Μαρτίνς και Μάσιμο Καρέρα θα κατάστρωναν τα πλάνα τους, οι φίλοι των δυο ομάδων θα βρίσκονταν σε ρυθμούς κούπας και αντ' αυτού συζητάμε ακόμα το αν, πότε και πού θα γίνει ο αγώνας που θα κρίνει το δεύτερο τη τάξει τρόπαιο.

Ο Παντελής Διαμαντόπουλος έδωσε τον κατάλληλο χαρακτηρισμό στην κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, κάνοντας λόγο για έναν θεσμό που έχει ξεφτιλιστεί στα μάτια όλων, την ώρα που η ΕΠΟ αδυνατεί να επιβληθεί και να ελέγξει την κατάσταση. Ένα μπάχαλο άνευ προηγουμένου, ένα πινγκ πονγκ αντεγκλήσεων και ανακοινώσεων, με τους παίκτες και τους προπονητές τους να είναι οι τελευταίοι που φταίνε.

Όπως και να 'χει, έτσι έχουν τα δεδομένα και με αυτά πορευόμαστε. Τουλάχιστον, οι Ευρωπαίοι που υποτίθεται ότι θα έρχονταν στην Ελλάδα για να φτιάξουν το προϊόν, αντιλαμβάνονται σε τι περιβάλλον έχουν έρθει (φεύγουν άπραγοι και αποτυχημένοι) και ότι η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου και δεν μαζεύεται, εκτός αν όλοι οι παράγοντες παραμερίσουν τους εγωισμούς τους και τα συμφέροντά τους, κοιτάζοντας τη μεγάλη εικόνα και το ίδιο το ποδόσφαιρο.

Η επόμενη εβδομάδα είναι ιδιαιτέρως κρίσιμη σε διαφορετικά μέτωπα. Από τη μια έχουμε την Εκτελεστική Επιτροπή της ΕΠΟ την Δευτέρα (27/7) που θα συνεδριάσει για μια σειρά από κομβικά ζητήματα, ενώ την ίδια ημέρα έχει στις 10:00 διοικητικό συμβούλιο η Super League 1, όπου μεταξύ άλλων θα γίνει κουβέντα για την αναδιάρθρωση των πρωταθλημάτων. Εκεί και αν περιμένουμε να γίνει μάχη χαρακωμάτων.

ΦΟΥΛ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ

Κατ' αρχάς, είναι δεδομένο πως δεν υπάρχει σύγκλιση απόψεψν ανάμεσα στους "μεγάλους", αφού ο μεν Ολυμπιακός αναμένεται να επιμείνει στο να μείνουν 14 οι ομάδες της Super League 1 και να γίνουν μπαράζ ανόδου/παραμονής, ενώ οι υπόλοιποι ζητούν αναδιάρθρωση που θα αυξήσει τον αριθμό των ομάδων στη Super League 1 στις 16 ή στις 18 ομάδες. Ακόμα και εκεί θα υπάρξει μεγάλο ζήτημα, διότι άλλο να ανέβουν δυο ομάδες από τη Super League 2 και άλλο τέσσερις, με απαραίτητη προϋπόθεση να μην πέσει κανένας, ενώ θα πρέπει να ξεχάσουμε τα playoffs και τα playouts τουλάχιστον για την επόμενη σεζόν.

Να τονιστεί ότι για να περάσει η αναδιάρθρωση, χρειάζεται το 75% των ψήφων. Δεδομένα οι περισσότερες ομάδες κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση και το πιθανότερο είναι να περάσει, αλλά μένει να φανεί ποιες ομάδες θα στηρίξουν την πλευρά του Ολυμπιακού στο διοικητικό συμβούλιο. Ο Πανιώνιος, για παράδειγμα, έχει συμφέρον να προχωρήσει η αναδιάρθρωση, αλλιώς θα πέσει κατηγορία. Θα έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον τα όσα θα ειπωθούν στη συνεδρίαση. Μην ξεχνάμε ότι τον τελευταίο λόγο τον έχει η Εκτελεστική της ΕΠΟ. Η Λίγκα εισηγείται, δεν αποφασίζει.

Η ΜΕΓΑΛΗ ΑΤΖΕΝΤΑ ΤΗΣ Ε.Ε. ΤΗΣ ΕΠΟ

Εξάλλου, στην συνεδρίαση της Εκτελεστικής η ατζέντα δεν είναι μικρή. Πέρα από την αναδιάρθρωση που δεδομένα είναι μείζον θέμα, διότι αφορά και τις παρακάτω κατηγορίες, όχι μονάχα τη μεγάλη, θα πρέπει να οριστεί Γ.Σ. για το ζήτημα των εκλογών και πότε αυτές θα πραγματοποιηθούν ( η προσφυγή του Ολυμπιακού στο διαιτητικό απορρίφθηκε, ενώ το Ειρηνοδικείο απέρριψε την αίτηση της ΕΠΟ για τροποποίηση καταστατικού για πρόωρες εκλογές), για την Επιτροπή Εφέσεων (έχουν παραιτηθεί τα περισσότερα μέλη), για το πού θα γίνει ο τελικός του Conference League 2022/23 (υπάρχει κατατεθειμένος φάκελος για το Ηράκλειο, αλλά η ΕΠΟ θέλει να αλλάξει την έδρα), για τη νέα ΚΕΔ και φυσικά για τον τελικό του Κυπέλλου. Πότε θα γίνει; Πού θα γίνει; Ερωτήματα που πραγματικά κανείς δεν είναι σε θέση να απαντήσει με σιγουριά.

ΑΝΑΜΟΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ

Μέσα σε όλα αυτά, μην ξεχνάμε ότι τις επόμενες ημέρες θα πρέπει να περιμένουμε και την απόφαση της Επιτροπής Δεοντολογίας για Ολυμπιακό, Ατρόμητο και 15 πρόσωπα που κατηγορούνται για αλλοίωση αποτελεσμάτων και σύσταση "συμμορίας". Οι εμπλεκόμενες πλευρές έχουν καταθέσει τα υπομνήματά τους και εξετάζονται. Η Επιτροπή Δεοντολογίας θα κληθεί να αποφασίσει αν θα κάνει δεκτή την εισήγηση του μέλους της Επιτροπής, Παναγιώτας Σπανού, περί υποβιβασμού του Ολυμπιακού και του Ατρόμητου για το μεταξύ τους παιχνίδι το 2015 και για τιμωρία 15 φυσικών προσώπων.

TAGS STOIXIMAN SUPER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ