STOIXIMAN SUPER LEAGUE

Έκοψαν απόδειξη ΑΕΚ και Βάργκας!

1-0
1-0 ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Μετά τον ΠΑΟΚ και τον Ολυμπιακό, ήταν η σειρά του Παναθηναϊκού να χάσει με 1-0 από την ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ με τον ίδιο σκόρερ: Τον Ρόναλντ Βάργκας (videos)

Στην βραδιά των κινηματογραφικών όσκαρ, ο Ρόναλντ Βάργκας κέρδισε σίγουρα το δικό του αγαλματάκι. Από τα δικά του πόδια η μπάλα κατέληξε στα δίχτυα και η ΑΕΚ με το γνωστό της σκορ (1-0) έπαιρνε το τρίτο κατά σειρά ντέρμπι στο ΟΑΚΑ. Σε όλους έκοψε …απόδειξη o προικισμένος χαφ από τη Βενεζουέλα. Κανέναν δεν άφησε παραπονεμένο. Μετά τον ΠΑΟΚ και τον Ολυμπιακό, ήταν η σειρά του Παναθηναϊκού. Ίδιο σκορ, ίδιος πρωταγωνιστής!

Μπορεί να μην ήταν το ίδιο καλή, σε σχέση με τα προηγούμενα παιχνίδια, αλλά στη μοναδική ευκαιρία που της δόθηκε η ΑΕΚ δεν είπε όχι. Ο Πογέτ παραμένει αήττητος σε όλα τα μεγάλα ματς της χρονιάς, αφού στη μοναδική ήττα της ΑΕΚ (στο Καραϊσκάκη) δεν καθόταν αυτός στον πάγκο!

Την ίδια ώρα ο Παναθηναϊκός, που για αρκετή ώρα ήταν (στα σημεία) καλύτερος από την «Ένωση» έχασε ένα ακόμη παιχνίδι. Και σε αντίθεση με την ΑΕΚ, φέτος δεν κατάφερε να κερδίσει κανέναν από τους μεγάλους, αν και του μένει μια ακόμη ευκαιρία, στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό στο Καραϊσκάκη.

Όπως εξελίχθηκε αυτός ο κακός και σκληρός αγώνας, θα κρινόταν από μια τέτοια φάση. Από ένα στημένο χτύπημα. Έστω κι αν χρειάστηκε δυο φορές στον Βάργκας να σουτάρει το φάουλ και να νικήσει τον Μπαρόχα. Ας όψεται η επιπολαιότητα του Βλαχοδήμου να κάνει χέρι στο πρώτο φάουλ και να μεταφέρει την μπάλα… έξω από την περιοχή της ομάδας του. Τα λάθη πληρώνονται και οι «πράσινοι» το κατάλαβαν καλά…

H ταυτότητα του αγώνα

ΑΕΚ: Μπαρόχα, Μπακάκης, Άρθο, Κολοβέτσιος, Ντίντακ, Σιμόες, Γιοχάνσον (75’ Τζανετόπουλος), Βάργκας, Μπαρμπόσα, Πέκχαρτ (64’ Τζεμπούρ), Πλατέλλας (64 Αραβίδης)

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: Στιλ, Μέστο, Τελάντερ, Μολέντο, Πράνιτς, Ζέκα, Εσιέν (75’ Κουτρουμπής), Αμπέντ (82’ Μαμούτε), Βλαχοδήμος, Καλτσάς (67 Βιγιαφάνες), Μπεργκ

Διαιτητής: Κουκουλάκης (Ηρακλείου ) Βοηθοί: Μπαλτάς (Αχαΐας), Κουρομπύλια (Δυτικής Αττικής) 4ος: Λαμπρόπουλος (Ηλείας)

Κάρτες: Βλαχοδήμος (76΄), Σιμόες (84’ )

Κόκκινη: Μέστο (90+)

Γκολ: Βάργκας (77’)

Η εικόνα του αγώνα

Πρώτα απ’ όλα τα σχέδια των δυο προπονητών. Ο Πογέτ δεν χωρίζει ποτέ το δίδυμο Γιόχανσον-Σιμόες στον άξονα, έριξε όμως στο ματς και τον Βάργκας, αλλά και τους Πλατέλλα (η έκπληξη)-Μπαρμπόσα, να πλαισιώνουν τον υψηλόσωμο Πέκχαρτ στην επίθεση. Τα άκρα της άμυνας ανατέθηκαν σε Μπακάκη-Ντίντακ και στόπερ ξεκίνησαν Αρθο και Κολοβέτσιος.

Από την πλευρά του ο Στραματσόνι, χρησιμοποίησε Τελάντερ-Μολέντο στο κέντρο της άμυνας, ενώ επανέφερε τον Εσιέν στη μεσαία γραμμή δίπλα σε Αμπέιντ και Ζέκα. Επιθετικό σχήμα από τον Ιταλό με Καλτσά-Βλαχοδήμο και τον Μπεργκ στην γραμμή κρούσης…

Ο Παναθηναϊκός θέλησε να μπει πιο δυνατά, να πάρει πρώτος τα μέτρα στο γήπεδο, όμως η πρώτη ευκαιρία ήρθε για την ΑΕΚ. Στο 8’ ο Μολέντο πρόλαβε την τελευταία στιγμή την συρτή πάσα, στέλνοντας την μπάλα σε κόρνερ. Ο σχεδόν δίμετρος Πέκχαρτ, πήρε στο πρώτο δοκάρι την κεφαλιά με την μπάλα να πηγαίνει στο κέντρο της εστίας, εκεί όπου ο Στιλ επενέβη με άψογα αντανακλαστικά. Στην επαναφορά, κάτοχος της μπάλας έγινε ο Γιόχανσον που σούταρε, όμως, ψηλά άουτ. Με το καλημέρα είχαμε καταλάβει γιατί ο Πογέτ διάλεγε τον Πέκχαρτ ποντάροντας, δηλαδή, στις στημένες φάσεις.

Στο 11’ από λάθος της «κιτρινόμαυρης» άμυνας, ο Εσιέν έπιασε δυνατό συρτό σουτ, που πέρασε άουτ…

Γενικά και οι δυο αμυντικές γραμμές δεν είχαν ξεκινήσει συγκεντρωμένες, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται κίνδυνοι «από το πουθενά». Ειδικά όταν η ΑΕΚ πίεζε ψηλά, υπήρχε …πρόβλημα. Και με τον χρόνο να κυλάει, οι γηπεδούχοι άρχισαν να παίρνουν τον έλεγχο, αλλάζοντας την εικόνα των πρώτων έξι-εφτά λεπτών. Ο Παναθηναϊκός είχε αφήσει τον αντίπαλο να κυκλοφορεί την μπάλα, προσπαθώντας με «παγίδες» δυο παικτών σε ένα, να φύγει στην κόντρα. Σε μια απ’ αυτές (στο 21’) ο Αμπέιντ κέρδισε την μπάλα, αλλά βιάστηκε να σουτάρει από μακριά, άουτ…

Αμέσως μετά, πάλι από στημένη φάση και στην προσπάθεια να «νικηθεί» ο Πέκχαρτ στον αέρα, ο Στιλ … πάσαρε στον Πλατέλλα που σημάδεψε ένα από τα πολλά σώματα των παικτών του ΠΑΟ.

Έκοψαν απόδειξη ΑΕΚ και Βάργκας!
ACTION IMAGES PRESS AGENCY


Ευκαιρία σαν σύνθημα για τον ΠΑΟ

Οι «πράσινοι» δεν μπορούσαν να κρατήσουν την μπάλα στα πόδια τους. Τη μοναδική φορά που το έκαναν με συνέπεια (στο 25) και από τη μη επέμβαση του Ντιντάκ, ο Μέστο έβγαλε καλή σέντρα, ο Καλτσάς έκανε την προβολή, όχι όμως τόσο δυνατά για να νικήσει τον Μπαρόχα, που έδιωξε την μπάλα! Κλασική ευκαιρία για γκολ…

Η ευκαιρία λες και ήταν σύνθημα, έβαλε τον Παναθηναϊκό πιο πολύ μέσα στο παιχνίδι. Ο Ζέκα κέρδιζε μάχες στο κέντρο, Βλαχοδήμος και Καλτσάς έκαναν καλή δουλειά και ο Παναθηναϊκός μπορεί να μην απειλούσε ευθέως, φαινόταν όμως έτοιμος, ανά πάσα στιγμή, να κάνει τη ζημιά. Το γήπεδο «εκνευριζόταν» και η ΑΕΚ (στο γήπεδο) ψαχνόταν. Αλλά και ο Παναθηναϊκός, που είχε ανακτήσει δικαιώματα στην κατοχή της μπάλας, δεν είχε υπομονή στην τελική προσπάθεια. Ευκαιρία δεν ερχόταν, αν και στο 43 ο Άρθο παραλίγο να στρώσει στον Μπεργκ που έφυγε μόνος του προς τον Μπαρόχα. Πρόλαβε και έδιωξε σε κόρνερ ο γκολκίπερ της ΑΕΚ.

Το ημίχρονο ολοκληρωνόταν, χωρίς γκολ και εδώ που τα λέμε χωρίς πολύ μεγάλες φάσεις. Ειδικά η ΑΕΚ μετά το εικοσάλεπτο είχε σιγήσει και περιοριστεί σε «δεύτερο» ρόλο…

Το δεύτερο ημίχρονο άρχισε με σκληρά μαρκαρίσματα (και ένα αντιαθλητικό χτύπημα του Μπεργκ στον Άρθο, που δεν το είδε ο Κουκουλάκης) και την προσπάθεια κάθε ομάδας να πάρει τον αέρα της άλλης.

Ο Παναθηναϊκός δεν έδειχνε τόσο φρέσκος περιμένοντας (τουλάχιστον στο ξεκίνημα) πίσω από την μπάλα, την ώρα που οι «κοντοί» της ΑΕΚ προσπαθούσαν να βρουν τον… πανύψηλο Πέκχαρτ.

Δεν υπήρχαν πολλές αφορμές για να σηκωθεί κανείς από την καρέκλα του. Τα αίματα άναψαν, άλλωστε, όταν ο Πογέτ σαν αμυντικός «έκοψε» το τάκλιν του Καλτσά. Η μπάλα είχε δεν είχε περάσει τη γραμμή και έγινε ένα μικρό «αλαλούμ» με … ισπανικές απειλές εκατέρωθεν, ευτυχώς μόνο στα λόγια.

Μπάλα δεν βλέπαμε. Ακόμη και η κεφαλιά του Μολέντο, μετά την άστοχη έξοδο του Μπαρόχα δεν μπορεί να χαρακτηριστεί μεγάλη φάση. Η μπάλα πέρασε ψηλά άουτ. Η επόμενη φορά που ανησύχησε η ΑΕΚ ήταν στο 62’. Κάποιος είχε κάνει λάθος, δίνοντας την μπάλα στον Μπεργκ. Σωστά μαντέψατε. Ο Άρθο ήταν. Χωρίς πάντως και πάλι ο Παναθηναϊκός να εκμεταλλευτεί σωστά τη φάση.

Έκοψαν απόδειξη ΑΕΚ και Βάργκας!
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Οι «πράσινοι» έκλεβαν μπάλες, δεν δημιουργούσαν, αλλά ήταν σαφώς πιο απειλητικοί, κερδίζοντας κόρνερ…

Ο Πογέτ είχε καταλάβει ότι έπρεπε να επέμβει. Οι αλλαγές του ήρθαν μαζεμένες στο 65’, με τον Αραβίδη να παίρνει τη θέση του Πλατέλλα και τον Τζεμπούρ να μπαίνει αντί του Πέκχαρτ. Ήθελε να κάνει την ομάδα του πιο κινητική.

Η πρώτη επαφή του Αραβίδη με την μπάλα (στο 67΄) ήταν μια μεγάλη ευκαιρία. Στην μακρινή πάσα του Σιμόες, ο Έλληνας κυνηγός βρέθηκε σε θέση βολής, κοντραρίστηκε, η μπάλα πήγε στον Βάργκας που πλάσαρε ψηλά άουτ. Την ίδια ώρα, ο Στραματσόνι έκανε αλλαγή. Ο Βιγιαφάνες έπαιρνε τη θέση του Καλτσά, που δεν ήταν πάντως από τους … χειρότερους, για να βγει νωρίς από το παιχνίδι.

Ούτε ο Μπέργκ μπόρεσε να φανεί απειλητικός στο 72’ στην κάθετη πάσα του Ζέκα. Πρόλαβε και έδιωξε σωστά ο Ντιντάκ. Στο κόρνερ, ο Σουηδός βρέθηκε σε πλεονεκτική θέση, αλλά η κεφαλιά του κατέληξε στην αγκαλιά του Μπαρόχα.

Οι προπονητές ξανάπαιρναν την σκυτάλη, ενισχύοντας τη μεσαία γραμμή τους. Ο Στραματσιόνι έβγαζε τον (καλό) Εσιέν, για να ρίξει στο ματς τον Κουτρουμπή, ενώ ο Πογέτ θυμόταν τον … Τζανετόπουλο, που αντικαθιστούσε τον Γιόχανσον!

Στα δυο φάουλ, ένα γκολ…

Ένα τέτοιο ματς θα κρινόταν σε κάποια λεπτομέρεια. Και στο 77’ το φάουλ, που κέρδισε η ΑΕΚ χτυπήθηκε δυο φορές. Η πρώτη εκτέλεση (από τον Βάργκας) βρήκε τον Βλαχοδήμο στο τείχος να σηκώνεται και να αποκρούει με τα χέρια. Νέο φάουλ (και κίτρινη κάρτα), αυτή τη φορά έξω από την περιοχή. Πάλι ο Βάργκας. Ωραίο χτύπημα και 1-0, σχεδόν από το πουθενά.

Ο Στραματσιόνι έριχνε και τον Μαμούτε για να δώσει μια ακόμη επιθετική λύση, καθώς ο Παναθηναϊκός δεν είχε άλλη επιλογή από το να βγει μπροστά για να ισοφαρίσει. Έκανε δυο μικροφάσεις, όχι όμως κάτι σπουδαίο. Η ΑΕΚ κράτησε την μπάλα με άνεση και μαζί τη νίκη, την τρίτη σερί απέναντι στις ομάδες κορυφής. Μοναδικό αξιοσημείωτο, ως το τέλος, η αποβολή του Μέστο με δυο σκληρά μαρκαρίσματα στο τέλος, που του στοίχισαν την έξοδο από τον αγώνα…

Η φάση του αγώνα

Σε ένα ματς που κρίνεται από μια φάση, θα διαλέγαμε το γκολ του Βάργκας. Παρόλα αυτά, η φάση του αγώνα είναι η αμέσως προηγούμενη. Όταν δηλαδή, ο Βλαχοδήμος αποκρούει σαν … βολεϊμπολίστας την μπάλα και δίνει το δικαίωμα στον παίκτη της ΑΕΚ να δοκιμάσει από πιο κοντά και φυσικά να κάνει το 1-0

Ο ΜVP της αναμέτρησης

Ο άνθρωπος των ντέρμπι. Ο παίκτης που σκοράρει με κάθε τρόπο. Ρόναλντ Βάργκας, χωρίς άλλο ο MVP του ματς. Έβαλε την υπογραφή του και κερδίζει όσκαρ κρίσιμων γκολ του φετινού πρωταθλήματος!

Έκοψαν απόδειξη ΑΕΚ και Βάργκας!
ACTION IMAGES PRESS AGENCY


Ο διαιτητής

Αν και ανέχθηκε αρκετά σκληρά μαρκαρίσματα, σε γενικές γραμμές ο Κουκουλάκης ήταν καλός. Δεν είχε πολλά προβλήματα, όπως και οι βοηθοί του…

Μας άρεσε

Η εικόνα στις εξέδρες του ΟΑΚΑ. Η ΑΕΚ με μια ακόμη νίκη της επί ενός «μεγάλου» αντιπάλου επιβεβαίωσε το σύνθημα της περασμένης χρονιάς. Ήρθε για τα καλά, ξανά στην «ελίτ» του ελληνικού ποδοσφαίρου

Δεν μας άρεσε

Ε, δεν ήταν και το καλύτερο παιχνίδι των δυο ομάδων. Πολλά λάθη, σκληρά μαρκαρίσματα, μηδέν ευκαιρίες. Αν τελείωνε 0-0 δεν θα’ ταν κανείς δυσαρεστημένος αλλά ο Βλαχοδήμος και μετά ο Βάργκας είχαν διαφορετική γνώμη…

photos credits: Action Images

TAGS STOIXIMAN SUPER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ