STOIXIMAN SUPER LEAGUE

"Αυτοκτόνησε" ο Ολυμπιακός, έμεινε όρθιος με 10 ο Παναθηναϊκός

SUPERLEAGUE / ΟΣΦΠ - ΠΑΟ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)
SUPERLEAGUE / ΟΣΦΠ - ΠΑΟ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Ο Ολυμπιακός προηγήθηκε με πέναλτι του Φορτούνη στο 62', ο Παναθηναϊκός έπαιξε με 10 για μισή ώρα, αλλά οι παίκτες του Ουζουνίδη έδειξαν χαρακτήρα και ισοφάρισαν με αμφισβητούμενο πέναλτι που εκτέλεσε ο Μουνιέ στο 86'.

Στο πρώτο ντέρμπι αιωνίων που έγινε χωρίς κόσμο, Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός αναδείχθηκαν ισόπαλοι με 1-1. Δύο πέναλτι έγραψαν την ιστορία του αγώνα, με τον Παναθηναϊκό να είναι συνολικά καλύτερος και να δείχνει ψυχή και χαρακτήρα με παίκτη λιγότερο.

Το σχέδιο του Παναθηναϊκού βγήκε στο χορτάρι καλύτερα απ'αυτό του Ολυμπιακού. Οι παίκτες του Ουζουνίδη αμύνθηκαν καλά πίσω απ'την μπάλα, κράτησαν χαμηλά τον ρυθμό και έλεγξχαν το ματς. Η ποιοτική επαφή του Φορτούνη έδωσε στον Ολυμπιακό προβάδισμα και παίκτη παραπάνω, αλλά η ομάδα του Γκαρθία έκανε κακή διαχείριση των συνθηκών και έδωσε το δικαίωμα στον Παναθηναϊκό να απειλήσει και τελικά να πάρει το 1-1 στο τέλος.

ΕΤΣΙ ΚΑΤΕΒΗΚΑΝ ΣΤΟ ΝΤΕΡΜΠΙ

Δύο αλλαγές είχε ο Όσκαρ Γκαρθία σε σχέση με την ενδεκάδα που παρατάχθηκε αλλά δεν αγωνίστηκε στην Τούμπα. Και οι δύο ήταν στην αμυντική γραμμή: ο Χατζισαφί πήρε τη θέση του Κούτρη στο αριστερό άκρο της άμυνας, ενώ ο Ένχελς ήταν ο παρτενέρ του Μποτία, με τον Βέλγο να επιστρέφει ως βασικός για πρώτη φορά μετά τον αγώνα στην Τρίπολη.

"Αυτοκτόνησε" ο Ολυμπιακός, έμεινε όρθιος με 10 ο Παναθηναϊκός

Ο Φορτούνης έμεινε στον πάγκο, με τον Οφόε να ξεκινάει ξανά πίσω απ'τον Ανσαριφάρντ, ενώ Μιραλάς και Πάρντο διατήρησαν τις θέσεις τους στα άκρα της επίθεσης.

Ο Μαρίνος Ουζουνίδης κράτησε στον πάγκο τον Μουνιέ, που σκόραρε και ήταν ο καλύτερος του Παναθηναϊκού απέναντι στη Λαμία και ο Άλτμαν ήταν ο παρτενέρ του Δώνη. Ο Κουλιμπαλί κι ο Κουρμπέλης επέστρεψαν στην ενδεκάδα, με τον πρώτο να παίζει μπροστά απ'τον Γιόχανσον στη δεξιά πλευρά και τον δεύτερο να είναι ο παρτενέρ του Οικονόμου στο κέντρο της άμυνας.

"Αυτοκτόνησε" ο Ολυμπιακός, έμεινε όρθιος με 10 ο Παναθηναϊκός

Κάτσε-Τζανδάρης ήταν το δίδυμο στο κέντρο, με τον Λουντ να τους πλαισιώνει στα αριστερά.

Στάθηκε όρθιος με δέκα ο Παναθηναϊκός

Γήπεδο: Γεώργιος Καραϊσκάκης

Διαιτητής: Άγγελος Ευαγγέλου (ΕΠΣ Αθηνών)

Βοηθοί: Βασίλειος Καμπούρης (ΕΠΣ Ευβοίας), Αντώνιος Καρατζίκας (ΕΠΣ Αθηνών)

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Όσκαρ Γκαρθία): Προτό, Χατζισαφί, Μποτία, Ένχελς, Ομάρ, Ταχτσίδης, Ρομαό, Μιραλάς, Οφόε (56' Φορτούνης), Πάρντο (90' Μάριν), Ανσαριφάρντ (77' Τζούρτζεβιτς)

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Μαρίνος Ουζουνίδης): Βλαχοδήμος, Ινσούα, Κουρμπέλης, Οικονόμου, Γιόχανσον, Λουντ, Τζανδάρης, Κάτσε (65' Αυλωνίτης), Κουλιμπαλί (80' Χατζηγιοβάννης), Άλτμαν, Δώνης (65' Μουνιέ)

Γκολ: 62' Φορτούνης / 87' Μουνιέ

Κάρτες: 86' Ένχελς / 14' Λουντ, 58' Ινσούα, 76' Κουλιμπαλί

Αποβολές: / 60' Οικονόμου

Θυμηθείτε εδώ το live του αγώνα

Το "Καραϊσκάκης" δεν είχε κόσμο, το ντέρμπι δεν είχε παλμό και η εικόνα στο χορτάρι έκανε τα πράγματα ακόμα χειρότερα για τον θεατή. Το ματς δεν είχε ρυθμό και το πρώτο ημίχρονο πέρασε χωρίς φάσεις.

ΔΥΟ ΤΕΤΡΑΔΕΣ ΜΕ ΚΟΜΒΙΚΟΥΣ ΤΖΑΝΔΑΡΗ-ΚΑΤΣΕ

Ο Παναθηναϊκός ήταν συμπαγής, όπως τον περιμέναμε. Οι παίκτες του Ουζουνίδη πίεζαν ψηλά όταν τους δινόταν η ευκαιρία, αλλά στο μεγαλύτερο διάστημα του αγώνα αμύνονταν χαμηλά με δύο τετράδες πολύ "σφιχτές" και τους Άλτμαν-Δώνη να παρενοχλούν τους στόπερ του Ολυμπιακού και τον Ρομαό στο χτίσιμο των επιθέσεων.

Σ'αυτή τη λειτουργία κομβικός ήταν ο ρόλος των Τζανδάρη-Κάτσε. Πιο κοντοί απ'τους μέσους του Ολυμπιακού, αλλά πιο γρήγοροι, έβγαιναν πολλές φορές πρώτοι στην μπάλα, μάζευαν τα "σκουπίδια" απ'τις μονομαχίες και είχαν τα διαγώνια τρεξίματα για να πάνε στις βοήθειες.

Ο Ολυμπιακός ήταν αναγκασμένος να πάει στα άκρα, εκεί που Ινσούα-Λουντ και Γιόχανσον-Κουλιμπαλί έκαναν καλή δουλειά όπου κι αν έστελνε ο Γκαρθία τους Μιραλάς-Πάρντο. Το πλάνο του Παναθηναϊκού λειτουργούσε πολύ καλά, ο ρυθμός ήταν χαμηλός και αυτό που έλειπε στον Παναθηναϊκό ήταν η ποιότητα για να γίνει πιο απειλητικός.

ΧΩΡΙΣ ΚΑΘΑΡΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΜΕΧΡΙ ΤΟ 45'

Με τέτοια εικόνα ήταν λογικό οι τελικές να έρθουν είτε από κλέψιμο (λάθος του Ένχελς και σουτ πάνω στον Προτό απ'τον Δώνη στο 7') είτε από στημένες φάσεις: Ο Μιραλάς βρήκε το τείχος σε φάουλ στο 11', ο Ένχελς πήρε κεφαλιά άουε σε φάουλ στο 12', ο Μιραλάς σούταρε στους αμυνόμενους μετά από κόρνερ στο 14'.

Και οι δύο ομάδες είχαν δύο καλές στιγμές χωρίς τελική. Στο 24' ο Άλτμαν πέρασε ωραία τον Ομάρ, γύρισε στην περιοχή, αλλά ο Λουντ δεν πρόλαβε να βάλει την προβολή και ο Χατζισαφί απομάκρυνε. Δέκα λεπτά αργότερα ο Ρομαό σήκωσε από χαμηλά, ο Οφόε κινήθηκε ως φορ, κοντρόλαρε, αλλά ο Κουρμπέλης τον πρόλαβε πριν εκτελέσει.

Το ημίχρονο έκλεισε με την μοναδική πραγματικά καλή στιγμή. Ομάρ και Πάρντο συνδυάστηκαν ωραία στα δεξιά, το γύρισμα του Κολομβιανού βρήκε τον Μιραλάς ελεύθρερο στο κέντρο της περιοχής. Ο Βέλγος κοντρόλαρε και εκτέλεσε άμεσα πριν τον προλάβουν οι στόπερ του Παναθηναϊκού, αλλά η μπάλα έφυγε έξω.

ΜΙΡΑΛΑΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ

Το δεύτερο ημίχρονο ξεκίνησε χωρίς αλλαγές από Ουζουνίδη-Γκαρθία και χωρίς μεταβολή στην εικόνα του αγώνα. Στο 49' ο Ολυμπιακός βρήκε για πρώτη φορά χώρο στην κόντρα, όταν Ταχτσίδης-Οφόε συνδυάστηκαν γρήγορα και κάθετα, βγάζοντας τον Μιραλάς πλάγια στην περιοχή.

Το σουτ του Βέλγου από πλάγια αριστερά έβγαλε μάλλον εύκολα με τα πόδια ο Βλαχοδήμος, ενώ απ'την εκτέλεση του κόρνερ η μπάλα βρήκε στην πλάτη του Ένχελς και μετά πάνω στο οριζόντιο και άουτ.

Ο ΦΟΡΤΟΥΝΗΣ ΤΗΝ ΕΠΑΦΗ ΠΟΥ ΑΛΛΑΞΕ ΤΟ ΜΑΤΣ

Στο 56' ο Γκαρθία έβαλε τον Φορτούνη στη θέση του Οφόε, που είχε μικρή συμμετοχή στο ματς, "μπλεγμένος" ανάμεσα σε Κάτσε-Τζανδάρη.

Στο 60' έγινε η φάση που άλλαξε τις ισορροπίες. Η μπάλα χάθηκε στο κέντρο, ο Ρομαό έπαιξε γρήγορα κάθετα, ο Φορτούνης τον μιμήθηκε και μια επαφή έδωσε την ευκαιρία στον Ανσαριφαρντ να φύγει προς την περιοχή μαζί με τον Οικονόμου.

Ο αμυντικός του Παναθηναϊκό τράβηξε παρατεταμένα τη φανέλα του Ιρανού εντός και εκτός περιοχής και ο Ευαγγέλου υπέδειξε το πέναλτι, παρότι ο Ανσαριφάρντ κατάφερε να εκτελέσει, κι απέβαλε τον Οικονόμου. Ο Φορτούνης ανέλαβε την εκτέλεση και στο 62' έκανε το 1-0 στέλνοντας τον Βλαχοδήμο στην άλλη πλευρά.

ΔΙΠΛΗ ΑΛΛΑΓΗ Ο ΟΥΖΟΥΝΙΔΗΣ

Ο Ουζουνίδης προχώρησε άμεσα σε διπλή αλλαγή. Ο Αυλωνίτης μπήκε στη θέση του Κάτσε για να παίξει δίπλα στον Κουρμπέλη και ο Μουνιέ μπήκε στη θέση του Δώνη. Ο Γάλλος πήγε αριστερά, ο Λουντ ήρθε κεντρικά δίπλα στον Τζανδάρη και ο Άλτμαν έμεινε μόνος στην κορυφή στο 4-4-1 του Παναθηναϊκού.

ΦΑΣΕΙΣ Ο ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΚΑΙ ΜΕ ΔΕΚΑ

Ο Παναθηναϊκός συνέχισε να δείχνει θάρρος ακόμα και με παίκτη λιγότερο. Στο 69' ο Κουλιμπαλί σέντραρε από δεξιά, ο Μουνιέ γύρισε στο δεύτερο δοκάρι, αλλά δεν υπήρχε συμπαίκτης του για να εκτελέσει σε κενή εστία με τον Προτό εκτός θέσης. Στο 80' ο Γιόχανσον γύρισε ωραία απ'τα δεξιά, ο Λουντ κινήθηκε ως φορ στο πρώτο δοκάρι, έκανε την προβολή από πολύ κοντά, αλλά η μπάλα κόντραρε στον Ένχελς.

"ΣΠΑΤΑΛΟΣ" Ο ΤΖΟΥΡΤΖΕΒΙΤΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ

Ο Ολυμπιακός είχςε την πρώτη του ευκαιρία μετά το 1-0 στο 82'. Ο Μιραλάς έτρεξε αριστερά, ο Φορτούνης έφησε την μπάλα να περάσει, αλλά ο Τζούρτζεβιτς πλάσαρε απογοητευτικά ψηλά άουτ. Δύο λεπτά αργότερα ο Σέβρος βρέθηκε ξανά σε θέση βολής στην αντεπίθεση, επέλεξε να πασάρει στον Μιραλάς, αλλά το έκανε άσχημα και ο Ολυμπιακός δεν εκτέλεσε.

"ΤΙΜΩΡΙΑ" ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ, ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΑΣΙΝΟΥΣ

Κι αφού ο Ολυμπιακός δεν έκανε το 2-0, το θάρρος του Παναθηναϊκού επιβραβεύτηκε. Στο 86' ο Μουνιέ έδωσε κεντρικά στον Ινσούα, που κινήθηκε κάθετα στην περιοχή. Ο Αργεντινός τσίμπησε την μπάλα, ο Ένχελες τον βρήκε και ο Ευαγγέλου υπέδειξε το σημείο του πέναλτι.

Ο Μουνιέ εκτέλεσε εύστοχα, ισοφάρισε και ο Παναθηναϊκός αμύνθηκε μέχρι το τέλος και κατάφερε να κρατήσει το 1-1.

Δείτε αναλυτικά την βαθμολογία της Super League και όχι μόνο

Η ΦΑΣΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ

Με παίκτη παραπάνω ο Ολυμπιακός δεν κράτησε την μπάλα και επέλεξε να παίξει στην κόντρα. Επιλογή που άφησε τον Παναθηναϊκό στη διεκδίκηση του ματς, με τους πράσινους να έχουν περισσότερες τελικές μετά το 1-0. Ο Γκαρθία πόνταρε σε μία κόντρα, αλλά ο Τζούρτζεβιτς (που για κάποιο λόγο μπήκε στη θέση του Ανσαριφάρντ) πλάσαρε άουτ στο 82'. Τέσσερα λεπτά αργότερα ο Ολυμπιακός "τιμωρήθηκε".

Ο ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ

Στο 51' άφησε να περάσει τράβηγμα του Ρομαό στον Δώνη σε κόρνερ του Παναθηναϊκού. Άφησε κάποια φάουλ και κάρτες για τους γηπεδούχους, είναι σωστός στο πέναλτι του Οικονόμου, αλλά και στην αποβολή: η κόκκινη σε πέναλτι σε προφανή θέση για γκολ έχει καταργηθεί μόνο σε "απλό" φάουλ και όχι σε τράβηγμα, σπρώξιμο, κράτημα. Στο πέναλτι του Παναθηναϊκού το ριπλέι δείχνει επαφή με το πίσω πόδι του Ινσούα εκτός περιοχής, ο Ευαγγέλου μάλλον παρασύρεται απ'την ταχύτητα της φάσης και το γεγονός πως ο Ινσούα έχει το μεγαλύτερο κομμάτι του σωματός του εντός περιοχής.

Ο ΠΟΛΥΤΙΜΟΤΕΡΟΣ

Ο Τζανδάρης. Με τη φανέλα του ΠΑΟΚ σ'αυτό το γήπεδο ο Τζανδάρης είχε κάνει την εμφάνιση που τον έβαλε στον ποδοσφαιρικό χάρτη. Στην επιστροφή του με τη φανέλα του Παναθηναϊκού ήταν μαζί με τον Κάτσε κομβικός στο κέντρο, κέρδισε πολλές μονομαχίες κι ήταν ο βασικός λόγος που ο Ολυμπιακός έβγαινε προς τα άκρα γιατί δεν μπορούσε να απειλήσει κάθετα.

ΜΑΣ ΑΡΕΣΕ

Ο χαρακτήρας του Παναθηναϊκού. Και στο 0-0 η ομάδα του Ουζουνίδη ήταν αυτή που έβλεπε το πλάνο της να λειτουργεί καλύτερα στον αγωνιστικό χώρο. Μια στιγμή την έφερε πίσω στο σκορ και με παίκτη λιγότερο, αλλά οι πράσινοι συνέχισαν να δείχνουν θάρρος και χαρακτήρα και δικαιώθηκαν. Όλοι θα σταθούν στο πέναλτι, ξεχνώντας πως με δέκα ο Παναθηναϊκός έχει εκτέλεση του Λουντ απ'το ύψος της μικρής περιοχής στο 80'.

ΔΕΝ ΜΑΣ ΑΡΕΣΕ

Το να βλέπουμε ένα ντέρμπι αιωνίων χωρίς κόσμο. Δεν χρειάζεται περισσότερη εξήγηση, τα ντέρμπι είναι συνήθως κακά ματς, αλλά η ένταση και η ατμόσφαιρα τους δίνουν πάντα ενδιαφέρον. Χωρίς κόσμο το ντέρμπι έχανε πάνω από το 50% της αξίας του.

Photo Credits: Eurokinissi

TAGS STOIXIMAN SUPER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ