STOIXIMAN SUPER LEAGUE

Αποκλειστικό: Με 12 ομάδες σε βάθος διετίας η Super League

SUPERLEAGUE ÃÑÁÖÅÉÁ
Super League EUROKINISSI SPORTS

Σύμφωνα με πληροφορίες του Sport24.gr, το μόνο ενδεχόμενο για να γίνει πρωτάθλημα με 14 ομάδες στη Super League, θα είναι για έναν χρόνο, με ορίζοντα σε δυο σεζόν να μειωθούν σε 12, ώστε να συναινέσει ο υφυπουργός.

Η αναδιάρθρωση του πρωταθλήματος της Super League φαίνεται πως τελικά θα προχωρήσει, αφού με αμοιβαίες συναινέσεις αναμένεται να βρεθεί η φόρμουλα ανάμεσα στον Γιώργο Βασιλειάδη και τον συνεταιρισμό. Την Τετάρτη 11/7) θα πραγματοποιηθεί Δ.Σ. στη Λίγκα για το συγκεκριμένο θέμα και μέχρι εκείνη τη μέρα αναμένονται οριστικές εξελίξεις. Άλλωστε, πιέζουν και τα χρονικά περιθώρια και πρέπει να παρθούν αποφάσεις, ώστε να γνωρίζουν άπαντες τι θα ισχύσει τη νέα σεζόν και πόσες ομάδες θα πέσουν.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Sport24.gr, ο υφυπουργός αθλητισμού είναι αποφασισμένος να μην κάνει πίσω στις 12 ομάδες στη μεγάλη κατηγορία, έστω και αν αυτό πάρει... παράταση για έναν επιπλέον χρόνο. Τι εννοούμε; Ότι αφήνει παράθυρο για να διεξαχθεί πρωτάθλημα με 14 ομάδες τη σεζόν 2019-20, όπως θέλουν στη Λίγκα, αλλά από το 2020-21 η μεγάλη κατηγορία να έχει 12 ομάδες όπως είναι το αρχικό πλάνο.

Από τις επαφές που έχουν γίνει τις τελευταίες ημέρες μεταξύ των δυο πλευρών, προκειμένου να γεφυρωθεί το χάσμα που υπάρχει και να βρεθεί λύση, διότι υπάρχουν επτά άστεγες τηλεοπτικά ομάδες και πολλά άλλα προβλήματα, ο κ. Βασιλειάδης αφήνει παραθυράκι να συναινέσει σε πρωτάθλημα 14 ομάδων του χρόνου, όμως θα υπάρξουν επιπλέον δεσμεύσεις και υποχωρήσεις από τις ΠΑΕ για να δώσει το "πράσινο φως".

Ο υφυπουργός ζητά να υπάρξει η νομική φόρμουλα, ώστε οι ομάδες να μην μπορούν να... ντριμπλάρουν και σε ένα χρόνο από σήμερα να αλλάξουν τα συμφωνηθέντα. Αν δεχτεί να γίνει πρωτάθλημα στη μεγάλη κατηγορία με 14 ομάδες, αυτό θα είναι για μια σεζόν και όχι για παραπάνω. Ουσιαστικά, κάνει ένα βήμα πίσω ως κίνηση καλής θέλησης, έχοντας πάρει πρώτα κάποια παραπάνω πράγματα από τις ομάδες για να υπάρξει συμφωνία. Βέβαια, πρώτα θα πρέπει να υπάρξουν εγγυήσεις που δεν θα επιδέχονται αμφισβήτηση.

Η αναδιάρθρωση, λοιπόν, αναμένεται να προχωρήσει και να έχουμε 12 ομάδες σε βάθος διετίας στη Super League. Όσο για τη Super League 2 και το ημιεπαγγελματικό πρωτάθλημα, θα έχουν από 12 ομάδες. Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, είναι ενήμερος και αναμένεται και η δική του τελική απόφαση, προκειμένου να προχωρήσει το σχέδιο με 14 ομάδες για ένα χρόνο και δυο λιγότερες από τη σεζόν 2020-21.

ΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΣΚΕΛΟΣ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ

Αναφορικά με το οικονομικό σκέλος της συμφωνίας, όπως έχει γραφτεί ξανά, θα προβλέπει πάνω από 250 εκατ. ευρώ σε βάθος πενταετίας από τη NOVA και την ΕΡΤ, η οποία μπαίνει στο τηλεοπτικό παιχνίδι. Επίσης, στην πρόταση προς τις ΠΑΕ γίνεται λόγος για θέσπιση επιβραβεύσεων για τα ορθά αθλητικά και επιχειρηματικά μοντέλα. Πιο συγκεκριμένα, επιβράβευση για την αύξηση των θεατών, για την παραμονή στην κατηγορία, για την ανάδειξη Ελλήνων παικτών μικρότερης ηλικίας, για τη συνολική συγκομιδή βαθμών, για τη μη δημιουργία περιστατικών βίας.

Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Θα υπάρξει κονδύλι, το οποίο θα αποτελεί κίνητρο για τις ομάδες. Θα λαμβάνουν επιπλέον χρήματα απ' αυτά που θα παίρνουν από το συμβόλαιο, αν βάζουν περισσότερους Έλληνες παίκτες, για τους βαθμούς που θα συγκεντρώνουν και για την αύξηση στον αριθμό των θεατών που θα βλέπουν τα παιχνίδια τους. Όσο τα νούμερα θα βελτιώνονται, τόσο καλύτερες θα είναι και οι αποδοχές.

Τα χρήματα αυτά δεν θα αφορούν βέβαια τις ομάδες που βγαίνουν στην Ευρώπη, αλλά αυτές από την 6η θέση μέχρι και την τελευταία πριν τη ζώνη του υποβιβασμού. Μάλιστα, οι δυο τελευταίες ομάδες που σώζονται, θα έχουν ένα δυνατό ποσό στα ταμεία τους, ώστε να παραμείνουν ανταγωνιστικές και την επόμενη σεζόν. Εν ολίγοις, θα είναι μια σειρά από κίνητρα οικονομικά και όχι μόνο προς τις ομάδες, ώστε να δεχθούν την αναδιάρθρωση και να μπει σε νέα εποχή το ελληνικό ποδόσφαιρο.

Θα θεσπιστούν και ρήτρες για τα αρνητικά φαινόμενα. Με έλεγχο ανά τρίμηνο από ελεγκτική εταιρία της οικονομικής υγείας κάθε ΠΑΕ και με ρήτρα για την επιδείνωση της οικονομικής της κατάστασης. Με υποχρέωση έγκαιρης εξόφλησης των οφειλών προς Δημόσιο, παίκτες και προπονητές και με ρήτρα αντίστοιχη του ποσού των χρεών. Με ρήτρες για επεισόδια, για δυσφήμιση του αθλήματος και για τη χειραγώγηση αγώνων.

Photo Credits: Eurokinissi

TAGS STOIXIMAN SUPER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ