STOIXIMAN SUPER LEAGUE

Ανατροπή τίτλου για τον Ολυμπιακό, 2-1 τον Πλατανιά

SUPERLEAGUE / ΟΣΦΠ - ΠΛΑΤΑΝΙΑΣ (ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΚΡΥΔΗΜΑΣ / Eurokinissi Sports)
SUPERLEAGUE / ΟΣΦΠ - ΠΛΑΤΑΝΙΑΣ (ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΚΡΥΔΗΜΑΣ / Eurokinissi Sports) EUROKINISSI SPORTS

Ο Πλατανιάς στρίμωξε τον Ολυμπιακό στο Φάληρο, προηγήθηκε με 1-0 στο ημίχρονο (45' πεν. Μανούσος), αλλά οι Πειραιώτες έβγαλαν εγωισμό στο δεύτερο μέρος και με γκολ των Μαρίν (54'), Ρομαό (63') έφτασαν στην ανατροπή κάνοντας ένα αποφασιστικό βήμα για τον τίτλο.

Το εμπόδιο του Πλατανιά κλήθηκε ξεπεράσει ο Ολυμπιακός στο Φάληρο -για την 26η αγωνιστική της Super League- και να πάρει τους τρεις βαθμούς που θα τον φέρουν ακόμη πιο κοντά στη μαθηματική κατάκτηση του τίτλου.

Στο ντεμπούτο του Τάκη Λεμονή στην τρίτη του θητεία στον πάγκο του Ολυμπιακού, οι Πειραιώτες παρατάχθηκαν με διάταξη 4-2-3-1 και τους Ανδρούτσο - Μαρίν να πλαισιώνουν ως ακραίοι τον Φορτούνη, στην μεσοεπιθετική τριάδα του Ολυμπιακού. Η μοναδική σοβαρή απουσία για τους "ερυθρόλευκους" ήταν αυτή του τιμωρημένου Σεμπά.

Ανατροπή τίτλου για τον Ολυμπιακό, 2-1 τον Πλατανιά

Ο Γιώργος Παράσχος προτίμησε ένα σύστημα 3-5-2, που έχει λειτουργήσει καλά για τον Πλατανιά τη φετινή σεζόν, ενώ δεν μπορούσε να υπολογίζει μονάχα στις υπηρεσίες του τιμωρημένου Μενδρινού.

Ανατροπή τίτλου για τον Ολυμπιακό, 2-1 τον Πλατανιά

Το πρώτο μέρος ανήκε στους φιλοξενούμενους, που με υπομονή και πλάνο στο παιχνίδι τους κατάφεραν να προηγηθούν στο ματς, απέναντι σε έναν Ολυμπιακό που έμοιαζε εκτός τόπου και χρόνου. Οι Πειραιώτες βρήκαν τον τρόπο να ανατρέψουν την κατάσταση στο δεύτερο ημίχρονο, βγάζοντας κυρίως διάθεση και αποφασιστικότητα στον αγωνιστικό χώρο. Με δύο γκολ σε διάστημα δέκα λεπτών, ο Ολυμπιακός πήρε κεφάλι στο σκορ με 2-1, διατήρησε το προβάδισμα του μέχρι το τέλος και έκανε ένα αποφασιστικό βήμα για την κατάκτηση του πρωταθλήματος.

Από τον εφιάλτη στον... τίτλο

Γήπεδο: "Γεώργιος Καραϊσκάκης"

Διαιτητής: Πραξιτέλης Ζαχαριάδης (ΕΠΣ Μακεδονίας)

Βοηθοί: Βασίλειος Λάμπρου (ΕΠΣ Αν. Αττικής), Κωνσταντίνος Νικολαΐδης (ΕΠΣ Μακεδονίας)

Ολυμπιακός (Λεμονής): Καπίνο, Φιγκέιρας, Μποτία, Ντα Κόστα, Ντε λα Μπέγια, Ρομαό, Καμπιάσο (62' Μαρτίνς), Φορτούνης (80' Ντομίνγκες), Μαρίν, Ανδρούτσος, Ανσαριφάρντ (70' Καρντόσο).

Πλατανιάς (Παράσχος): Σωτηρίου, Στάθης, Μπανανά, Καρυπίδης, Πριντέτα (82' Γουνδουλάκης), Βάντερσον, Ντεβέσα (79' Στανισάβλιεβιτς), Μουνάφο, Γιορέντε, Μανούσος, Γιακουμάκης (64' Σίγκνεβιτς).

Γκολ: 54' Μαρίν, 63' Ρομαό / 45' πεν. Μανούσος

Κάρτες: 24' Ντε λα Μπέγια, 41' Ρομαό, 55' Φορτούνης, 58' Μποτία / 39' Πριντέτα, 62' Μπανανά, 78' Στάθης

Θυμηθείτε εδώ το LIVE του αγώνα

Παρά τα περί αντιθέτου θρυλούμενα, ο Ολυμπιακός εμφανίστηκε στον αγωνιστικό χώρο σαν μην έχει αλλάξει τίποτα από τις ημέρες που στον πάγκο ήταν ο Πάουλο Μπέντο ή το σύντομο διάστημα στο οποίο οδήγησε τεχνικά τους "ερυθρόλευκους" ο Βασίλης Βούζας.

Χωρίς ενέργεια, ασύνδετος, με έλλειψη καθαρού μυαλού στο παιχνίδι του. Δίχως συνεργασίες αλλά και με αδυναμία στις ατομικές ενέργειες. Ούτε καν το απαραίτητο πάθος έδειχναν οι "ερυθρόλευκοι" στο πρώτο μέρος της αναμέτρησης, γνωρίζοντας ότι η γκέλα απαγορεύεται.

Την ίδια στιγμή ο Πλατανιάς χωρίς πίεση έκανε το παιχνίδι του και έπαιζε με την ψυχολογία και το μυαλό των αντιπάλων του. Κλείνοντας σωστά τους χώρους, οι φιλοξενούμενοι δεν επέτρεπαν στον Ολυμπιακό να μπει με αξιώσεις στα καρέ τους και την ίδια στιγμή προσπαθούσαν να εκμεταλλευθούν κάθε πιθανή αδράνεια των "ερυθρολεύκων" για να απειλήσουν.

Μοναδική καλή στιγμή για τους γηπεδούχους στο πρώτο μέρος ήταν αυτή του 15', όταν σε γύρισμα του Ανδρούτσου χαμηλά ο Καμπιάσο άφησε πανέξυπνα την μπάλα να περάσει κάτω από τα πόδια του, όμως ήταν ακατανόητη η επιλογή του Ανσαριφάρντ να μην εκτελέσει σε πρώτο χρόνο με το δεξί, με αποτέλεσμα να καθυστερήσει και να κοπεί από την αντίπαλη άμυνα.

ΤΟΝ ΕΒΑΛΕ ΣΤΗΝ... ΠΡΕΣΑ

Ο Πλατανιάς άρχισε να ξεθαρρεύει μετά το 20', όταν ο Καπίνο εξουδετέρωσε την κεφαλιά του Γιορέντε αλλά και την προσπάθεια του Μανούσου εντός περιοχής επτά λεπτά αργότερα. Η κατοχή μπάλας ήταν σταθερά πάνω από το 65% για τον Ολυμπιακό, που όμως δεν είχε κανέναν τρόπο να δημιουργήσει προϋποθέσεις για να σκοράρει.

Αντίθετα στην εκπνοή του ημιχρόνου και τη στιγμή που έπαιζε με δέκα παίκτες (εκτός αγωνιστικού χώρου ο τραυματίας Γιορέντε), ο Πλατανιάς σκόραρε, με τον Μανούσο να εκτελεί εύστοχα το πέναλτι που καταλογίστηκε για χέρι του Φιγκέιρας (και υπέδειξε ο επόπτης). Ο φορ της ομάδας των Χανίων έγινε ο 1ος παίκτης μετά από 3 χρόνια που σκοράρει και στα 2 ματς εναντίον του Ολυμπιακού. Προηγούμενος ήταν ο Τόρες του... Πλατανιά. Με το σκορ στο 0-1 πήγαν στα αποδυτήρια οι ομάδες μετά τα πρώτα 45 λεπτά του αγώνα.

Ανατροπή τίτλου για τον Ολυμπιακό, 2-1 τον Πλατανιά

Οι φιλοξενούμενοι είχαν στριμώξει στα σχοινιά τον Ολυμπιακό, που καλούνταν να βγει από τον βαθύ ύπνο του ημιχρόνου και να ανατρέψει την κατάσταση, βγάζοντας τον εαυτό του από μια πολύ ζόρικη κατάσταση.

ΕΒΓΑΛΕ ΕΓΩΙΣΜΟ ΚΑΙ... ΓΛΙΤΩΣΕ

Δεν είχε περιθώρια ο Ολυμπιακός μπαίνοντας στο δεύτερο ημίχρονο και ήξερε ότι χρειαζόταν μια γρήγορη ισοφάριση. Ευτύχησε να φτάσει σε αυτή σε μια φάση που Φορτούνης (διαμαρτυρήθηκαν για φάουλ στον Καρυπίση οι Κρητικοί) και Μαρίν συνδυάστηκαν όμορφα, με τον Γερμανό να πλασάρει από κοντά τον Σωτηρίου για το 1-1.

Έβγαζε ένταση, αποφασιστικότητα και εγωισμό ο Ολυμπιακός, που είχε το μομέντουμ και την ψυχολογία να ψάξει την ολική ανατροπή. Κάτι που πέτυχε στο 63', όταν ο Μαρτίνς (ένα λεπτό πριν είχε πάρει τη θέση του Καμπιάσο) έβγαλε εκπληκτική κάθετη πάσα στον Φιγκέιρας, με τον Πορτογάλο μπακ να γυρίζει στον Ρομαό και αυτός από θέση φορ να πλασάρει για το 2-1.

Τρία λεπτά αργότερα ο Φιγκέιρας διόρθωσε το γλίστρημα του και πρόλαβε να διώξει πριν ο Σιγκνέβιτς πλασάρει για την ισοφάριση και στο 70' ο Ανσαριφάρντ σημάδεψε το δεξί δοκάρι του Σωτηρίου, χάνοντας την ευκαιρία να "κλειδώσει" το ματς για τους Πειραιώτες. Ο Παράσχος ρίσκαρε με τις αλλαγές του, ο Σωτηρίου με δύο καλές επεμβάσεις στο 82' και το 85' κράτησε τον Πλατανιά στο παιχνίδι, ωστόσο τίποτα δεν άλλαξε μέχρι τη λήξη του 90λεπτου στο Φάληρο.

Κάνοντας την 4η ανατροπή του στο "Γεώργιος Καραϊσκάκης" (ΠΑΟΚ, Παναιτωλικός, Αστέρας Τρίπολης οι προηγούμενες), ο Ολυμπιακός ξύπνησε από τον εφιάλτη του πρώτου ημιχρόνου και βρήκε τον τρόπο να πάρει ένα πολύτιμο τρίποντο, φτάνοντας ακόμη πιο κοντά στο 44ο πρωτάθλημα της ιστορίας του.

Δείτε αναλυτικά την βαθμολογία της Super League και όχι μόνο

Η ΦΑΣΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ

Αυτή του 63' και το δεύτερο γκολ του Ολυμπιακού. Ο Μαρτίνς δευτερόλεπτα πριν έχει πάρει την θέση του Καμπιάσο και έχει την οξυδέρκεια να δει το overlap του Φιγκέιρας. Οι δύο συμπατριώτες συνεργάστηκαν ιδανικά και εκμεταλλεύτηκαν την εξίσου καταπληκτική κίνηση του Ρομαό, που ενήργησε σεντερφορίσια για να σημειώσει το 2-1.

Ο ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ

Δύσκολο το έργο του στο Φάληρο. Καταλόγισε πέναλτι στο 44' μετά από υπόδειξη του επόπτη και σωστά έπραξε. Το ίδιο σωστά έδειξε κίτρινη στον Ρομαό στο 41', αφού ο Τογκολέζος δεν έχει καμία πρόθεση να χτυπήσει τον Γιορέντε. Παρόμοια η φάση του 78' με τον Στάθη. Στην φάση της ισοφάρισης, ο Καρυπίδης πέφτει εντυπωσιακά στην διεκδίκηση με τον Φορτούνη και ορθώς δεν καταλογίστηκε φάουλ. Ελαστικός σε μαρκαρίσματα και ορισμένες θεαματικές πτώσεις των φιλοξενούμενων. Λάθος υπόδειξη του δεύτερου βοηθού για οφσάιντ του Σίγκνεβιτς στο 70ο λεπτό.

Ο ΠΟΛΥΤΙΜΟΤΕΡΟΣ

Ο Μαρτίνς με ένα άγγιγμα ήταν καθοριστικός, ο Φιγκέιρας είχε την ασίστ στο νικητήριο γκολ, ο Ανδρούτσος ήταν ο πλέον συνεπής παίκτης του Ολυμπιακού από το πρώτο μέχρι το τελευταίο λεπτό. Μαρίν και Ρομαό και είναι αυτοί που κοντράρονται για το βραβείο του πολυτιμότερου και ο Τογκολέζος κερδίζει τον Γερμανό στο νήμα. Πέτυχε το 2-1 με μια κίνηση κόντρα στην αθλητική του φύση και ήταν αυτός που έδωσε τις περισσότερες καλύψεις, επιτρέποντας στους υπόλοιπους χαφ να παίξουν πιο επιθετικά, ενώ συνέβαλλε σημαντικά στην ανάκτηση της μπάλας και το δικαίωμα για δεύτερες επιθέσεις.

ΜΑΣ ΑΡΕΣΕ

Εξαιρετικός ο Πλατανιάς του πρώτου μέρους. Ο Παράσχος κάνει καλή δουλειά και το 3-5-2 ως σύστημα και με την ανάλογη τακτική προσέγγιση, λειτουργεί ρολόι για την ομάδα των Χανίων. Αν βρει τον τρόπο να αναπληρώσει τα κενά που αναμένεται να δημιουργηθούν με τις αποχωρήσεις του καλοκαιριού, ο Πλατανιάς μπορεί κάλλιστα να εμφανιστεί ακόμη καλύτερος τη νέα σεζόν.

ΔΕΝ ΜΑΣ ΑΡΕΣΕ

Δύσκολα μπορεί κάποιος να βρει εξήγηση για την εικόνα του Ολυμπιακού στο πρώτο μέρος. Κυρίως στον τρόπο που αντιμετώπισε πνευματικά τον αγώνα, λες και ο τίτλος έχει ήδη κριθεί μαθηματικά. Πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, οι Πειραιώτες δεν είχαν ούτε διάθεση, ούτε αποφασιστικότητα, ενέργεια ή πάθος στο παιχνίδι τους. Κατάφεραν να τη... σκαπουλάρουν δείχνοντας έναν ποδοσφαιρικό εγωισμό στο δεύτερο ημίχρονο, όμως στο Κύπελλο δύσκολα θα πετύχουν κάτι αν δεν αλλάξουν νοοτροπία στην ψυχολογική προσέγγιση των αγώνων.

Photo credits: EUROKINISSI

TAGS STOIXIMAN SUPER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ