STOIXIMAN SUPER LEAGUE

Ακόμα και οι 14 ομάδες στη Super League 1 είναι πολλές

Ακόμα και οι 14 ομάδες στη Super League 1 είναι πολλές

Το έχουν δείξει όλες οι αξιόπιστες επιστημονικές έρευνες, το έχει (απο)δείξει η πραγματικότητα. Η πρώτη επαγγελματική κατηγορία δεν χωράει πάνω από 14 ομάδες. Και ίσως θα έπρεπε να είναι λιγότερες. Γράφει ο Νίκος Συριώδης.

Η πανδημία του κορονοϊού άλλαξε πολλά πράγματα στη ζωή μας και ακόμα δεν έχουμε τελειώσει. Χιλιοειπωμένο μεν, αλλά πραγματικό. Το ποδόσφαιρο προφανώς και δεν θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση. Και αν η παγκόσμια οικονομική κρίση όχι μόνο δεν το άγγιξε, αλλά το αντίθετο, τα κέρδη εκτοξεύτηκαν, ο Covid-19 το γονάτισε. Άλλο πράγμα μια τραπεζική κρίση που επηρέασε αρκετές χώρες και άλλο ένα παγκόσμιο lock down μηνών.

Όταν επί Βασιλειάδη έγινε αναδιάρθρωση των κατηγοριών και αποφασίστηκε το format της μεγάλης κατηγορίας που ονομάστηκε Super League 1, να έχει 14 ομάδες, playoffs και playouts για πρωταθλητή, ευρωπαϊκά εισιτήρια και παραμονή, σε μεγάλο βαθμό έτυχαν αποδοχής. Μάλιστα, η προοπτική ήταν να μείνουν 12 οι ομάδες της πρώτης κατηγορίας, κάτι που άλλωστε έδειχναν και οι επιστημονικές έρευνες που είχαν γίνει. Δεν ήταν ένα αυθαίρετο συμπέρασμα.

Οι ιδιοκτήτες το πολέμησαν αρκετά, δεν ήθελαν με τίποτα να μείνουν στην... απέξω και παρά το γεγονός ότι εντέλει αποδέχτηκαν τις 14 ομάδες στη Super League 1, με τα ανάλογα οικονομικά ανταλλάγματα, το να μείνουν δυο λιγότεροι όμως αποτελούσε εφιάλτης ακόμα και ως σκέψη. Πάντα στο μυαλό των περισσοτέρων ήταν μια Α' Εθνική με 16 ομάδες. Και ας έδειχναν οι έρευνες ότι δεν το αντέχουμε. Και ας φώναζε η NOVA που είναι ο βασικός τηλεοπτικός πάροχος όλα αυτά τα χρόνια.

Η ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΘΑ ΗΤΑΝ ΒΗΜΑ ΠΡΟΣ ΤΑ ΠΙΣΩ

Φέτος, ελέω κορονοϊού, δόθηκε η δυνατότητα για αναδιάρθρωση των κατηγοριών για μια χρονιά και όλα έδειχναν ότι πηγαίναμε για μια Super League 1 που θα είχε 16 ή 18 ομάδες. Να μην έπεφτε δηλαδή κανένας και να ανέβαιναν δυο ή τέσσερις ομάδες από τη Super League 2. Αυτό θα σήμαινε ότι τη νέα σεζόν δεν θα είχαμε ούτε playoffs, ούτε playouts, μιας και με 30 ή 34 αγωνιστικές στην κανονική περίοδο, θα ήταν αδύνατο να γίνουν και επιπλέον παιχνίδια. Αν μη τι άλλο, η αύξηση των ομάδων θα αποτελούσε πισωγύρισμα.

Προς έκπληξη των περισσοτέρων, οι ομάδες της Super League 1 εισηγήθηκαν (με εξαίρεση τον Πανιώνιο που χωρίς αναδιάρθρωση έπεφτε) να μείνει το format ως έχει και μάλιστα προειδοποίησαν την Εκτελεστική Επιτροπή της ΕΠΟ πως σε άλλη περίπτωση δεν θα κατέβουν να παίξουν στο επόμενο πρωτάθλημα. Σε αυτό είχαν τις "πλάτες" και της UEFA, που δεν ήταν θετική σε αναδιάρθρωση, ενώ και η NOVA είχε στείλει τις προειδοποιήσεις της. Η Ε.Ε. της Ομοσπονδίας αποφάσισε να αναβάλει την απόφαση για αναδιάρθρωση και αυτό θεωρήθηκε μια πρώτη νίκη από την πλευρά της Λίγκας.

ΙΣΩΣ ΚΑΙ ΟΙ 14 ΟΜΑΔΕΣ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΛΕΣ

Ως διαφαίνεται, λοιπόν, η αναδιάρθρωση (τουλάχιστον για τη μεγάλη κατηγορία) δεν θα περάσει και οι ομάδες μπορούμε να πούμε ότι μας εξέπληξαν ευχάριστα. Για να είμαστε απολύτως ειλικρινείς, στο σημερινό περιβάλλον του ελληνικού ποδοσφαίρου, ακόμα και οι 14 ομαδες στη Super League 1 είναι πολλές. Ίσως θα έπρεπε να μείνουν 12, ωστε το πρωτάθλημα να είναι ακόμα πιο ανταγωνιστικό. Υπάρχουν και κάποιοι που θεωρούν ότι οι 10 ομάδες είναι ο σωστός αριθμός για τη μεγαλη κατηγορία του ελληνικού επαγγελματικού ποδοσφαίρου.

Σίγουρα όμως οι 16 ή οι 18 ομάδες είναι αριθμός υπερβολικός, ειδικά σε μια περίοδο που η οικονομική στενότητα είναι μεγάλη, η κάνουλα έχει κλείσει και αρκετές ΠΑΕ παλεύουν να επιβιώσουν. Όσο για τα playoffs, μπορεί φέτος να μην ήταν συναρπαστικά για τη μάχη τίτλου λόγω της μεγάλης διαφοράς που απέκτησε ο Ολυμπιακός, αλλά για τη 2η θέση έγινε μάχη, ενώ για την παραμονή όλα κρίθηκαν την τελευταία αγωνιστική.

ΑΤΥΧΗΣ Η ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΜΕ ΤΑ ΠΡΟΗΓΜΕΝΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΑ

Και αν το επιχείρημα πολλών είναι ότι κανένα προηγμένο πρωτάθλημα δεν έχει τέτοια διαδικασία και όλα κρίνονται στην κανονική διάρκεια, η απάντηση είναι πως το ελληνικό πρωτάθλημα ΔΕΝ συγκαταλέγεται σε αυτά και όφειλε να διαφοροποιηθεί, αν επιθυμούσε να "πουλήσει" περισσότερο το προϊόν και να γίνει πιο ελκυστικό. Δεν γίνεται να ζητάς να συγκριθείς με άλλα πρωταθλήματα που ούτε καν τα... βλέπεις, την στιγμή που η διαφορά είναι χαώδης και ποιοτικά και οργανωτικά και ως προς το ενδιαφέρον της αγοράς να επενδύσουν σε αυτό.

Συμπερασματικά, λοιπόν, η εισήγηση/απόφαση να μην προχωρήσει η αναδιάρθρωση στη Super League 1 είναι ένα θετικό βήμα και το ότι υπήρξε σύγκλιση απόψεων και συναίνεση αποτελεί μια καλή βάση για το μέλλον. Ναι, το ελληνικό πρωτάθλημα δεν αντέχει πάνω από 14 ομάδες στην πρώτη κατηγορία. Και πολλές είναι...

TAGS STOIXIMAN SUPER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ