STOIXIMAN SUPER LEAGUE

ΑΕΚ - Παναθηναϊκός 1-0: Ο Αραούχο "κλείδωσε" την 3η θέση για την Ένωση

SUPERLEAGUE / ÁÅÊ - ÐÁÏ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ:  ÈÁÍÁÓÇÓ ÄÇÌÏÐÏÕËÏÓ / EUROKINISSI)
SUPERLEAGUE / ÁÅÊ - ÐÁÏ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: ÈÁÍÁÓÇÓ ÄÇÌÏÐÏÕËÏÓ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Η ΑΕΚ, μεγάλο πρωταγωνιστή τον Σέρχιο Αραούχο που σημείωσε ένα εντυπωσιακό γκολ, επικράτησε 1-0 του Παναθηναϊκού και "κλείδωσε" ουσιαστικά την τρίτη θέση στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος.

Δεκατρία ντέρμπι χωρίς νίκη ήταν πολλά για την ΑΕΚ, η οποία "έσπασε" το αρνητικό ρεκόρ, επικρατώντας 1-0 του Παναθηναϊκού για την 23η αγωνιστική της Super League 1. Κοινός παρονομαστής στις δύο τελευταίες νίκες της ΑΕΚ σε ντέρμπι ο Σέρχιο Αραούχο, ο οποίος είχε σημειώσει δύο γκολ στο 3-0 επί του Παναθηναϊκού την 1η Απριλίου του 2018 και ήταν αυτός που χάρισε τη νίκη στην Ένωση και στο αποψινό παιχνίδι με εξαιρετικό φαλτσαριστό σουτ.

Ουσιαστικά, μ' αυτή τη νίκη η ομάδα του Μάσιμο Καρέρα "κλείδωσε" την τρίτη θέση στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος, ενώ ο Παναθηναϊκός, παρά τις αλλαγές στην αρχική ενδεκάδα ελέω... ΠΑΟΚ, έδειξε καλύτερο πρόσωπο από την ΑΕΚ, είχε υψηλότατα ποσοστά κατοχής, αλλά δεν κατάφερε να φύγει με θετικό αποτέλεσμα από το ΟΑΚΑ.

1. ΒΑΣΙΚΟΣ ΑΡΑΟΥΧΟ, "ΤΣΙΓΚΡΙ" ΝΟΚ ΑΟΥΤ & ΕΚΠΛΗΞΕΙΣ ΑΠΟ ΔΩΝΗ

Ο Μάσιμο Καρέρα, λόγω και της απουσίας του Νέλσον Ολιβέιρα, έδωσε ξανά φανέλα βασικού στον Σέρχιο Αραούχο, με τον Μάρκο Λιβάγια να μετακινείται στα αριστερά, τον Ντανιέλε Βέρντε στα δεξιά και την τριάδα στο κέντρο να αποτελείται από τους Ντάμιαν Σιμάνσκι, Νέναντ Κρίστισιτς και Πέτρο Μάνταλο. Μάλιστα, ο Ιταλός κόουτς αποφάσισε να αφήσει εκτός 18άδας τον Νίκλας Χουλτ, δίνοντας την ευκαιρία στο νεαρό επιθετικό, Ευθύμη Χριστόπουλο να βρεθεί στον πάγκο λίγες ημέρες αφότου έκανε ντεμπούτο με την πρώτη ομάδα. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης προθέρμανσης, ο Ντμίτρο Τσιγκρίνσκι αισθάνθηκε ενοχλήσεις στο δεξί μηρό και τέθηκε νοκ άουτ, με τον Στράτο Σβάρνα να παίρνει τη θέση του.

Στον αντίποδα, ο Γιώργος Δώνης προχώρησε σε δύο εκπλήξεις στη βασική ενδεκάδα, έχοντας το μυαλό του προφανώς και στην επικείμενη ρεβάνς με τον ΠΑΟΚ για τα προημιτελικά του Κυπέλλου. Ο Αργύργης Καμπετσής προτιμήθηκε αντί του Φεντερίκο Μακέντα στην κορυφή της επίθεσης και ο Ούφε Μπεκ, που είχε να αγωνιστεί ως βασικός από τις 19 Ιανουαρίου και τον αγώνα με την Ξάνθη, πήρε τη θέση του Γκίας Ζαχίντ. Από εκεί και πέρα, ο Ηλίας Χατζηθεοδωρίδης αντικατέστησε τον τιμωρημένο Εμάνουελ Ινσούα στο αριστερό άκρο της άμυνας και ο Ανουάρ τον αρχηγό των "πρασίνων", Δημήτρη Κουρμπέλη στη μεσαία γραμμή, ως παρτενέρ του Χρήστου Δώνη.

2. ΤΟ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ ΓΚΟΛ ΤΟΥ ΑΡΑΟΥΧΟ "ΞΕΣΗΚΩΣΕ" ΤΟ ΟΑΚΑ

Η ΑΕΚ μπήκε στον αγωνιστικό χώρο με σκοπό να αφήσει την μπάλα στον Παναθηναϊκό και να πιέσει ψηλά προκειμένου να δημιουργήσει πρόβλημα στην ανάπτυξη των "πρασίνων". Ωστόσο, οι φιλοξενούμενοι, πριν καν συμπληρωθούν δέκα λεπτά στον αγώνα, είχαν δύο τελικές με τους Ηλία Χατζηθεοδωρίδη και Χρήστο Δώνη, τα σουτ των οποίων, όμως, δεν βρήκαν στόχο. Αντίθετα, οι "κιτρινόμαυροι" κατάφεραν να μετουσιώσουν σε γκολ την πρώτη καλή στιγμής τους στο παιχνίδι. Συγκεκριμένα, στο 8ο λεπτό ο Σέρχιο Αραούχο δέχθηκε την μπάλα έξω από την περιοχή, απέφυγε τον Αχιλλέα Πούγγουρα και με εξαιρετικό φαλτσαριστό σουτ από το ημικύκλιο της μεγάλης περιοχής, την έστειλε στη δεξιά γωνία του Σωκράτη Διούδη για το 1-0.

Ουσιαστικά, ο "Τσίνο" συνέχισε από εκεί που σταμάτησε, αφού τα τελευταίο γκολ που σημείωσε στο ΟΑΚΑ, ήταν ξανά σε ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό (3-0), τη σεζόν 2017/18 που η Ένωση κατέκτησε το πρωτάθλημα. Τρία λεπτά μετά το 1-0, ο Πέτρος Μάνταλος άγγιξε το γκολ, ύστερα από σέντρα του Μιχάλη Μπακάκη απ' τα δεξιά, αλλά το σουτ στην κίνηση του αρχηγού της ΑΕΚ πέρασε πάνω από την εστία του Διούδη. Ο Παναθηναϊκός προσπάθησε να ξεπεράσει την ψυχρολουσία του εις βάρος του γκολ και έχασε μία καλή ευκαιρία στο 17ο λεπτό με τον Γιάννη Μπουζούκη, ο οποίος έκανε το δυνατό σουτ λίγο έξω από τη μεγάλη περιοχή, αλλά ο Βασίλης Μπάρκας έπεσε στην αριστερή γωνία του και αποσόβησε τον κίνδυνο.

3. ΠΟΛΛΑ ΛΑΘΗ Η ΑΕΚ, ΔΕΝ ΤΑ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΤΗΚΕ Ο ΠΑΟ

Η ΑΕΚ "απάντησε" στην ευκαιρία του Παναθηναϊκού στο 20ό λεπτό, με τον Έλντερ Λόπες να συγκλίνει, να κάνει το σουτ από το ημικύκλιο της μεγάλης περιοχής, την μπάλα να κοντράρει στον Ούφε Μπεκ και τον Διούδη να αποκρούει εντυπωσιακά. Παρ' όλα αυτά, ήταν ξεκάθαρο πως η Ένωση αντιμετώπιζε προβλήματα στη μεσαία γραμμή, αφού τα λάθη διαδεχόταν το ένα το άλλο, με τους παίκτες, όμως, του Παναθηναϊκού να αδυνατούν να δημιουργήσουν επικίνδυνες φάσεις μπροστά απ' τα καρέ του Μπάρκα. Οι παίκτες του Γιώργου Δώνη έφταναν με ευκολία έξω από τη μεγάλη περιοχή των γηπεδούχων, αλλά δεν μπορούσαν να βρουν χώρους και κάθετες προς την αντίπαλη εστία, με συνέπεια να καταφεύγουν σε μακρινά σουτ που δεν ανησυχούσαν τον Μπάρκα.

4. ΑΛΛΑΓΗ ΘΕΣΕΩΝ ΑΠΟ ΚΑΡΕΡΑ & ΔΙΠΛΗ ΑΛΛΑΓΗ ΑΠΟ ΔΩΝΗ

Με την έναρξη του δευτέρου μέρους, ο Μάσιμο Καρέρα προχώρησε σε αλλαγή θέσεων στη μεσαία γραμμή, με τον Σιμάνσκι να πηγαίνει στο "6" και τους Νέναντ Κρίστισιτς - Πέτρο Μάνταλο να αγωνίζονται αριστερά και δεξιά αντίστοιχα, ως εσωτερικοί χαφ. Μάλιστα, ο Σέρβος μέσος ήταν ο παίκτης που έπεφτε πάνω στην πρώτη πάσα των παικτών του Παναθηναϊκού, με σκοπό να μην τους αφήσει να κάνουν παιχνίδι από πίσω.

Από την πλευρά του, ο Γιώργος Δώνης, βλέποντας πως η ομάδα του δεν είχε την ίδια εικόνα με το πρώτο μέρος, προχώρησε σε διπλή αλλαγή στο 58ο λεπτό, με στόχο να κυνηγήσει την ισοφάριση. Ο Γκίας Ζαχίντ πέρασε αντί του Γιάννη Μπουζούκη, ενώ ο Φεντερίκο Μακέντα αντικατέστησε τον Αργύρη Καμπετσή, με τη διάταξη να παραμένει η ίδια, ήτοι 4-2-3-1. Οι "πράσινοι", μάλιστα, αμέσως μετά τη διπλή αλλαγή, έκαναν αισθητή την παρουσία τους, αλλά ο Μακέντα δεν κατάφερε να πλασάρει τον Μπάρκα λόγω... Βράνιες, ενώ στη συνέχεια το σουτ του Χατζηγιοβάνη κατέληξε άουτ.

5. ΑΥΤΟΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΑΠΟ ΑΕΚ, ΟΛΑ ΓΙΑ ΟΛΑ Ο ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Μετά το 60ό λεπτό, η ΑΕΚ μπήκε σε μία λογική να "σβήσει" το παιχνίδι και να διαχειριστεί το υπέρ της προβάδισμα, ενώ ο Παναθηναϊκός διατήρησε τα μεγάλα ποσοστά κατοχής κι έψαξε την ισοφάριση. Ωστόσο, παρέμεινε η μεγάλη δυσκολία στον τομέα της τελικής προσπάθειας, αφού οι γηπεδούχοι είχαν κλείσει εξαιρετικά τους χώρους και δεν άφηναν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας. Η είσοδος του Ντόμινικ Νάγκι στο 65ο λεπτό, δεν άλλαξε σε μεγάλο βαθμό την εικόνα, ενώ ούτε η αλλαγή πλευρών με τον Ούφε Μπεκ βελτίωσε την κατάσταση.

Βέβαια, από ένα σημείο και ύστερα, οι παίκτες του Καρέρα λειτούργησαν με το ένστικτο της αυτοσυντήρησης, αφού τα 13 ντέρμπι χωρίς νίκη ήταν πολλά. Μάλιστα, στο 82ο λεπτό, κι ενώ είχαν περάσει στο γήπεδο οι Χρήστος Αλμπάνης και Βίκτωρ Κλωναρίδης αντί των Βέρντε και Αραούχο, οι "κιτρινόμαυροι" είχαν μία καλή στιγμή με τον Κρίστισιτς, αλλά ο Διούδης απέκρουσε εντυπωσιακά το δυνατό σουτ στην κίνηση του 30χρονου μέσου. Με τον Παναθηναϊκό να πιέζει, ο Καρέρα έριξε στον αγωνιστικό χώρο τον Μάριο Οικονόμου αντί του Λιβάγια, αλλάζοντας και τη διάταξη σε 3-5-2. Παρά την προσπάθεια των "πρασίνων", το τελικό αποτέλεσμα δεν άλλαξε, με την Ένωση να επιστρέφει σε νίκες σε ντέρμπι μετά από σχεδόν δύο χρόνια.

H ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ SUPER LEAGUE

Photo Credits: Eurokinissi

TAGS STOIXIMAN SUPER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ