ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

ΑΕΚ - Ολυμπιακός: Το "προπονητοφάγο" ντέρμπι

ΑΕΚ - Ολυμπιακός: Το "προπονητοφάγο" ντέρμπι
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Σε... λαιμητόμο προπονητών εξελίσσονται από το 2015 οι αναμετρήσεις ανάμεσα σε ΑΕΚ και Ολυμπιακό. Δύο τεχνικοί του "Δικεφάλου" και ένας των Πειραιωτών έχουν απομακρυνθεί μετά από ήττα σε ντέρμπι μεταξύ των δύο ομάδων.

Η ΑΕΚ φιλοξενεί τον Ολυμπιακό στο ΟΑΚΑ για την 6η αγωνιστική της Super League, σε ένα παιχνίδι που κανείς δεν θέλει να χάσει, αφού αυτό το ενδεχόμενο θα φέρει τον ηττημένο σε δύσκολη θέση όσον αφορά την κορυφή της βαθμολογίας.

Ο ΠΑΟΚ έχει ένα θεωρητικά πολύ εύκολο έργο με αντίπαλο τον Απόλλωνα Σμύρνης στην Τούμπα και ήδη βρίσκεται στο +1 (μαζί με τον Ατρόμητο) από ΑΕΚ και Ολυμπιακό (κέρδισε αμφότερους στα μεταξύ τους ντέρμπι), κάτι που σημαίνει ότι όποιος χάσει στο ντέρμπι του ΟΑΚΑ θα μείνει από πολύ νωρίς στο -4 από την κορυφή, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου.

Γεγονός που βάζει έξτρα πίεση στους "μονομάχους" της Κυριακής (7/10, 20:30), σε μια αναμέτρηση που εξελίσσεται σε "λαιμητόμο" προπονητών από το 2015 και μετά!

Ο ΔΕΛΛΑΣ... ΑΝΟΙΞΕ ΤΟΝ ΧΟΡΟ

Η ΑΕΚ άφησε την περιπέτεια της Γ' και Β' Εθνικής, επιστρέφοντας στη Super League για την σεζόν 2015-2016. Σε μια μετάβαση που αποδείχθηκε ζόρικη για τον "Δικέφαλο", που πήγε στο "Γεώργιος Καραϊσκάκης" για την 7η αγωνιστική του πρωταθλήματος στις 17/10/2015.

Ο Ολυμπιακός έκανε επίδειξη δύναμης και με γκολ των Μποτία (28'), Ιντέγε (69') και Φορτούνη (77', 92'), επικράτησε με σκορ 4-0 της ΑΕΚ του Τραϊανού Δέλλα.

Στην "κιτρινόμαυρη" ΠΑΕ χρέωσαν λάθος χειρισμούς στον Έλληνα τεχνικό, μαζί και την βαριά ήττα του Φαλήρου από τους "ερυθρόλευκους". Και αυτό το ματς αποτέλεσε το κύκνειο άσμα του Δέλλα στον πάγκο της ΑΕΚ.

ΤΟΝ ΕΠΟΜΕΝΟ ΟΚΤΩΒΡΗ ΗΤΑΝ Η ΣΕΙΡΑ ΤΟΥ ΚΕΤΣΠΑΓΙΑ

Σχεδόν ένα χρόνο μετά, ήρθε ένα ακόμη ντέρμπι που ανάγκασε την ΑΕΚ να αλλάξει προπονητή. Στις 2/10/2016, ο "Δικέφαλος" παρατάχθηκε στο "Γ. Καραϊσκάκης" για να αντιμετωπίσει τον Ολυμπιακό στην 6η αγωνιστική του πρωταθλήματος, ευελπιστώντας να πετύχει κάτι πολύ διαφορετικό σε σχέση με την προηγούμενη σεζόν.

Το σενάριο ωστόσο επαναλήφθηκε, ο Ολυμπιακός του Μπέντο κυριάρχησε στο ματς και με γκολ των Ιντέγε (7'), Μαρτίνς (64') και Φορτούνη (79'), υποχρέωσε την αντίπαλο του σε ήττα με σκορ 3-0.

Η ΑΕΚ μπορεί να πήγε στο ματς της επόμενης αγωνιστικής με την ΑΕΛ έχοντας τον Τιμούρ Κετσπάγια στον πάγκο της, ωστόσο ούτε το τρίποντο απέναντι στους "βυσσινί" στάθηκε αρκετό για να σώσει τον Γεωργιανό τεχνικό.

Ο Κετσπάγια απολύθηκε, πληρώνοντας το μάρμαρο της ήττας και πολύ περισσότερο της κακής εμφάνισης, στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό.

Ο ΧΑΣΙ ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΟΝ ΚΥΚΛΟ ΤΩΝ ΑΠΟΛΥΘΕΝΤΩΝ

Η σεζόν 2017-2018 είχε ξανά την... τιμητική της σε ντέρμπι ΑΕΚ - Ολυμπιακού, μόνο που αυτή τη φορά η "λυπητερή" ήρθε σε ερυθρόλευκα χέρια.

Ήταν ο Μπέσνικ Χάσι αυτός που συνέβαλε στο χτίσιμο αυτής της μίνι παράδοσης, που ήθελε για τρίτη σερί σεζόν έναν προπονητή να χάνει τη δουλειά του μετά από αναμέτρηση των Πειραιωτών με τους "κιτρινόμαυρους".

Στις 24/9/2017, για την 5η αγωνιστική της Super League, η ΑΕΚ υποδέχθηκε τον Ολυμπιακό στο ΟΑΚΑ και συμπληρώνοντας μια ώρα αγώνα οι "ερυθρόλευκοι" προηγούνταν στο σκορ χάρη σε τέρματα των Μάριν (22'), Οτζίτζα (46').

Οι γηπεδούχοι όμως δεν παράτησαν σε κανένα σημείο του αγώνα την προσπάθεια, άρχισαν να κερδίζουν μέτρα στο γήπεδο και να πιέζουν τον Ολυμπιακό, μέχρι που μείωσαν σε 1-2 με τον Χριστοδουλόπουλο στο 64'.

Φτάνοντας στο 80' ήρθε μια εκπληκτική απευθείας εκτέλεση φάουλ του ίδιου παίκτη για το 2-2, με την ΑΕΚ να έχει το απόλυτο μομέντουμ και να ψάχνει το γκολ της νίκης απέναντι σε έναν σαστισμένο αντίπαλο.

Στο 89' ήταν ο Μάνταλος που ολοκλήρωσε μια τεράστια ανατροπή για τον "Δικέφαλο", που πήρε μια νίκη πάνω στην οποία έχτισε όλη του τη σεζόν, στο τέλος της οποίας πανηγύρισε τον τίτλο του πρωταθλητή.

Λίγες ώρες μετά τη λήξη του ντέρμπι, η διοίκηση του Ολυμπιακού με συνοπτικές διαδικασίες έδειξε τον δρόμο για την έξοδο στον Μπέσνικ Χάσι, στον οποίο και χρέωσε το μεγαλύτερο μερίδιο της ήττας.

ΜΕ ΠΙΕΣΗ ΜΕΝ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΔΙΑΘΕΣΗ ΣΤΗΡΙΞΗΣ

Αν μπορεί φέτος να επαναληφθεί η ίδια ιστορία; Φαντάζει αρκετά δύσκολο, τουλάχιστον στο ντέρμπι του πρώτου γύρου. Και αυτό γιατί μπορεί πράγματι τα τελευταία αποτελέσματα να ασκούν μια πίεση στο στρατόπεδο των δύο ομάδων για "οπωσδήποτε τρίποντο" στο ματς του ΟΑΚΑ, ωστόσο τόσο η διοίκηση του Ολυμπιακού, όσο και αυτή της ΑΕΚ, βγάζουν προς τα έξω μια ξεκάθαρη διάθεση στήριξης των τεχνικών τους.

Ο Πέδρο Μαρτίνς κλήθηκε να οδηγήσει στη νέα σεζόν μια ομάδα που υπέφερε πέρσι και προχώρησε στην αλλαγή 20 (!) παικτών του ρόστερ. Ο Ολυμπιακός με το "καλημέρα" έδειξε ότι δεν έχει καμία σχέση με την... ομάδα - ταλαιπωρία της περσινής σεζόν, ακόμη και στις ήττες του "φώναξε" πράγματα: Με τον ΠΑΟΚ παρά το 0-1 ήταν ανώτερος και στα 90 λεπτά του αγώνα, στο San Siro κοίταξε στα μάτια τη Μίλαν για 70 λεπτά.

Ο Μαρίνος Ουζουνίδης πήρε τη σκυτάλη από τον Μανόλο Χιμένεθ, είδε να χάνονται κάποιοι σημαντικοί παίκτες του ρόστερ και έπρεπε να ενσωματώσει τους αντικαταστάτες τους στο σύνολο. Μια διαδικασία όχι και τόσο απλή, με την ΑΕΚ να έχει προβλήματα τραυματισμών από νωρίς αλλά και την πρόκληση του Champions League, με τον έμπειρο τεχνικό να την οδηγεί στους ομίλους της διοργάνωσης μέσα από την προκριματική φάση. Και μάλιστα με περισσότερο ελκυστικό ποδόσφαιρο σε σχέση με τον προκάτοχο του.

Μαρτίνς και Ουζουνίδης, Ουζουνίδης και Μαρτίνς έχουν κάμποσα ελαφρυντικά για ορισμένα από τα προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίζουν οι ομάδες τους στο ξεκίνημα της σεζόν. Και η αλήθεια είναι πως ακόμη κι αν ένα άσχημο αποτέλεσμα στο ντέρμπι της Κυριακής ενδέχεται να αυξήσει την πίεση για την συνέχεια, δεν θα σταθεί ικανό να τους στοιχίσει την θέση τους στην άκρη του πάγκου.

Photo credits: eurokinissi

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ