STOIXIMAN SUPER LEAGUE

ΑΕΚ-Ολυμπιακός: Το αλφαβητάρι του ντέρμπι

ΚΥΠΕΛΛΟ / ΑΕΚ - ΟΣΦΠ (ICONPRESS/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΝΤΟΥΝΤΟΥΜΗΣ) ΦΑΣΗ
ΚΥΠΕΛΛΟ / ΑΕΚ - ΟΣΦΠ (ICONPRESS/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΝΤΟΥΝΤΟΥΜΗΣ) ΦΑΣΗ EUROKINISSI

Η πρωτοπόρος του πρωταθλήματος ΑΕΚ υποδέχεται τον πρωταθλητή Ολυμπιακό στο πρώτο ντέρμπι της χρονιάς και το Sport24.gr παρουσιάζει το αλφαβητάρι της αναμέτρησης για την 5η αγωνιστικής της Super League Σουρωτή.

ΑΕΚ και Ολυμπιακός κοντράρονται στο πρώτο ντέρμπι της χρονιάς στο ΟΑΚΑ (24/9, 20.30) με την Ένωση να ψάχνει τρίποντο επιβράβευσης και επιβεβαίωσης και τον Ολυμπιακό να βλέπει το Ολυμπιακό Στάδιο ως το σημείο όπου θα ανακάμψει και θα επιστρέψει στην κορυφή. Οι απαντήσεις θα δοθούν μετά το τέλος της αναμέτρησης, αλλά μέχρι τότε ας βάλουμε τα πράγματα στην αλφαβητική τους σειρά...

ΑΕΚ: Εύκολη και δίκαιη επιλογή για το πρώτο γράμμα στο αλφαβητάρι του ντέρμπι. Η Ένωση βρίσκεται μετά από εννέα χρόνια μόνη πρώτη στον βαθμολογικό πίνακα και πηγαίνει στο ντέρμπι του ΟΑΚΑ με καλύτερη ψυχολογία και σε καλύτερη αγωνιστική κατάσταση από τον Ολυμπιακό.

Βράνιες: Τι δεν έχω εγώ που το έχει αυτός, θα μπορούσε να λέει ο Χάσι στον Χιμένεθ για τον Όγκνιεν Βράνιες. O Βόσνιος αμυντικός είναι ο ηγέτης της κιτρινόμαυρης άμυνας και πάντα μέσα στους διακριθέντες. Αν αποφύγει το λάθος (όλοι κάνουν) τότε ο Ανέστης θα έχει ακόμα πιο εύκολο έργο το απόγευμα της Κυριακής.

Γκέλες: Κανένα αποτέλεσμα σε ντέρμπι δεν είναι γκέλα, αλλά οι πολλές που έχουν γίνει σε μόλις 4 αγωνιστικές είναι το σημείο αναφοράς στο ξεκίνημα τους πρωταθλήματος. Οι πρωταθλητές πηγαίνουν στο ΟΑΚΑ με δύο ισοπαλίες στην πλάτη τους και αυτές οι απώλειες έχουν φέρει αρκετά μεγάλους τριγμούς στο οικοδόμημα.

Διαιτητής: Κανένας λόγος να του αφιερώσουμε χτυπήματα στο πληκτρολόγιο. Υπάρχουν σοβαρότερα πράγματα σε ένα ντέρμπι.

Ελληνες: Μπορεί να λιγοστεύουν κάθε χρόνο και οι ομάδες να στηρίζουν πολλά για την απόδοσή τους στους ξένους ποδοσφαιριστές αλλά σε ΑΕΚ και Ολυμπιακό αποτελούν βαρόμετρο. Μάνταλος και Φορτούνης επηρεάζουνσε μεγάλο βαθμό την εικόνα στον αγωνιστικό χώρο. Πολλά θα κριθούν από την απόδοσή τους στο ντέρμπι της Κυριακής και αν κάποιος ξεχωρίσει θα δώσει προβάδισμα νίκης.

Ζώνη: Η άμυνα που χρησιμοποιεί τόσο ο Χάσι όσο και ο Χιμένεθ στις στημένες φάσεις, αλλά με όχι και τόσο μεγάλη επιτυχία, ειδικότερα στην Ένωση. Η ΑΕΚ έχει δεχθεί 4 γκολ (3 από την ΤΣΣΚΑ, 1 από την Ριέκα) με αυτόν τον τρόπο, ενώ ο Ολυμπιακός πληγώθηκε στο πρώτο λεπτό της πρεμιέρας του στο Champions League όταν "πάγωσε" όλη η άμυνα. Με δεδομένο πως αμφότεροι θα δημιουργήσουν λίγες ευκαιρίες, τα στημένα και η αντιμετώπισή τους ίσως κρίνουν το νικητή.

Ηττα. Ένα από τα τρία πιθανά αποτελέσματα της αναμέτρησης, αλλά με τελείως διαφορετικές επιπτώσεις για τους δύο μονομάχους. Αν η Ένωση χάσει το ντέρμπι δεν θα έρθει η καταστροφή, δεν θα διαταραχθεί το κλίμα στα Σπάτα, αλλά η κατάσταση στον Ολυμπιακό είναι εντελώς διαφορετική. Ήττα στο ντέρμπι θα φέρει αλλαγές στο ερυθρόλευκο στρατόπεδο με τον Μπέσνικ Χάσι να βρίσκεται στα σκοινιά και αν χάσει το ματς του ΟΑΚΑ πιθανότατα θα βγει νοκ-άουτ.

Θέαμα: Παλαιότερα τα παιχνίδια της ΑΕΚ με τον Ολυμπιακό ήταν αυτά με το περισσότερο θέαμα μεταξύ των ελληνικών ντέρμπι αλλά δεν ζούμε σε συννεφάκι και δεν περιμένουμε θέαμα από τους δύο μονομάχους την Κυριακή. Τόσο ο Μανόλο Χιμένεθ όσο και ο Μπέσνικ Χάσι θα παίξουν για να διασφαλίσουν το "μηδέν" στην άμυνα και θα παρακαλάνε τον αντίπαλο να αναλάβει πρωτοβουλία ώστε να βρουν κενούς χώρους στην αντεπίθεση.

Ισοπαλία: Θεωρητικά και με δεδομένο πως βρισκόμαστε μόλις στην 5η αγωνιστική, η ισοπαλία θα ήταν ένα αποτέλεσμα που θα εξασφάλιζε πως δεν θα ανοίξει μύτη σε κανένα από τα δύο στρατόπεδα. Για τον Χάσι όμως μπορεί να αποβεί μοιραίο, ειδικά αν ο Ολυμπιακός παίξει για το "Χ" και το πάρει χωρίς να απειλήσει την εστία του Ανέστη. Για την ΑΕΚ και τον Χιμένεθ ο βαθμός δεν θα είναι νίκη αλλά θα τους κρατήσει στην κορυφή και μπροστά από το φαβορί για τον τίτλο, οπότε όλα σΧετικά καλά.

Κέντρο: Η άμυνα σωστά λέγεται πως είναι το Α και το Ω σε μία ομάδα. Αν δεν ξεκινήσεις σωστά από πίσω, αν δεν φέρεις την μπάλα σωστά στην επίθεση, αν δέχεσαι γκολ σε υποψία φάσης, τότε έχεις πρόβλημα σε όλα τα μήκη και πλάτη του γηπέδου. Στην Ελλάδα βέβαια το πρωτάθλημα το δίνει η επίθεση, αλλά στο ντέρμπι της Κυριακής θα παίξει μεγάλο ρόλο η μεσαία γραμμή. Όποιος κερδίσει τη συγκεκριμένη μάχη αυτόματα θα βοηθήσει τις προβληματικές επιθέσεις να δημιουργήσουν πιο εύκολα και θα προστατέψουν τις αργές άμυνες των δύο μονομάχων.

Λιβάγια ή Αραούχο: Ο δανεισμός του Αραούχο από την Λας Πάλμας πανηγυρίστηκε σαν γκολ από τους φίλους της ΑΕΚ, αλλά η επιλογή για την κορυφή της επίθεσης δεν είναι τόσο εύκολη όσο μοιάζει όταν διαβάζεις τα δύο ονόματα. Με τον Λιβάγια η Ένωση παίζει καλύτερα και αυτό φαίνεται στο γήπεδο. Μπορεί ο Κροάτης να μην έχει σκοράρει ακόμα αλλά βοηθάει περισσότερο την ομάδα του από τον Αραούχο και η επίθεση της ΑΕΚ λειτουργεί πολύ πιο αποτελεσματικά. Βάση απόδοσης ο Λιβάγια πρέπει να ξεκινήσει και ο Αραούχο να περιμένει...

Μεχντί Καρσελά: Από διάθεση, ενέργειες και τσαλιμάκια πάει καλά ο Μαροκινός μέσος, αλλά από ουσία λίγα πράγματα. Ο μέσος του Ολυμπιακού ήρθε για να φέρει ποιότητα και δημιουργία που έλειπε τα προηγούμενα χρόνια από το ερυθρόλευκο ρόστερ, μέσω της ατομικής του τεχνικής κατάρτισης αλλά ακόμα δεν έχει βοηθήσει την ομάδα του. Οι ερυθρόλευκοι θα χρειαστούν από τον Καρσελά τα ρήγματα που μπορεί να επιφέρει για να μπορέσουν να απειλήσουν.

Νίκη: Το ζητούμενο σε κάθε παιχνίδι, σε κάθε ντέρμπι. Για τους παίκτες, τους προπονητές, τους οπαδούς, τους προέδρους. Για όλους!

Ξύλο (ποδοσφαιρικό) και δυνατές μονομαχίες: Ένα από τα χαρακτηριστικά των ντέρμπι είναι πως οι παίκτες συνηθίζουν να μπαίνουν πιο δυνατά σε αυτά τα παιχνίδια και αποφεύγουν να φυλάξουν τα πόδια του ή να πηδήξουν πάνω από τα τάκλιν. Όποιος από τους δύο δείξει περισσότερη αντοχή και φοβηθεί λιγότερο θα μπορέσει να κρύψει και τις όποιες αδυναμίες του.

Ολυμπιακός: Κακό φεγγάρι για τον πρωταθλητή καθώς πάει στο ΟΑΚΑ για να αντιμετωπίσει την πρωτοπόρο ΑΕΚ που αποτελεί τον κακό του δαίμονα τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα. Είναι πολύ νωρίς στο πρωτάθλημα, αλλά οι ερυθρόλευκοι είναι στα σκοινιά μετά τις δύο γκέλες στο πρωτάθλημα και κυρίως εξαιτίας της κακής αγωνιστικής εικόνας. Η νίκη θα φέρει ηρεμία και επιστροφή στην κορυφή της βαθμολογίας όπου όλα είναι καλύτερα.

Πέναλτι. Σε μόλις τέσσερις αγωνιστικές η ΑΕΚ έχει εκτελέσει 2 πέναλτι (Αλμέιδα, Χριστοδουλόπουλος) και ο Ολυμπιακός 3 (Φορτούνης Χ2, Τζούρτζεβιτς) με απόλυτη ευστοχία. Σε αντίπαλο της Ένωσης δεν έχω δοθεί ακόμα η εσχάτη των ποινών, ενώ οι ερυθρόλευκοι δέχθηκαν το πρώτο από τον Μανιά την 4η αγωνιστική. Αξίζει να σημειωθεί πως σε 30 αγωνιστικές την περασμένη σεζόν ο Δικέφαλος κέρδισε μόλις 1, ενώ ο πρωταθλητής 2 και αμφότεροι έχουν ξεπεράσει την συγκεκριμένη επίδοση κατά ένα σε 4 αγωνιστικές!

Ρομαό: Από τους καλύτερους της προετοιμασίας για τον Ολυμπιακό αλλά σε άλλη θέση. Η έλλειψη κεντρικού αμυντικού έχει φέρει τον Ρομαό στα μετόπισθεν, εκεί όπου καλύπτει το κενό στα χαρτιά αλλά όχι στο γήπεδο. Κάνει εύκολα το λάθος ο Γάλλος και το έχουν πληρώσει οι ερυθρόλευκοι και σίγουρα η ΑΕΚ θα χτυπήσει στο κεντρικό αμυντικό δίδυμο των ερυθρολεύκων.

Σέντρες. Το πρόβλημα που έχει ο Ολυμπιακός στην δημιουργία και την κυκλοφορία της μπάλας φάνηκε στα τελευταία του παιχνίδια όπου χρειάστηκε να ανοίξει οργανωμένες άμυνες με αποτέλεσμα να επιστρατευθούν οι χωρίς λογική σέντρες. Σε μόλις 4 παιχνίδια στο πρωτάθλημα οι ερυθρόλευκοι έχουν κάνει 117 γεμίσματα και μόλις 35 από αυτά ήταν επιτυχημένα, ενώ η ΑΕΚ έχει 23 στα 82.

Τελικές: Απόλυτη ισορροπία των δύο αντιπάλων στις τελικές προσπάθειες στο πρωτάθλημα. Έχουν κάνει από 50 και έχουν σκοράρει αμφότεροι 7 τέρματα, κάτι που σημαίνει πως πετυχαίνουν 1 γκολ ανά 7,1 προσπάθειες.

Υβριστικά συνθήματα: Δεν ζούμε σε παραμύθι. Στο γήπεδο υπάρχουν και οι βρισιές και οι εντάσεις αλλά το κακό με τα συνθήματα έχει παραγίνει τα τελευταία χρόνια. Σπάνια ακούς τραγούδι από την εξέδρα, σπάνια ακούς κάτι που μπορεί να συμμετέχει όλο το γήπεδο εκτός από το πέταλο. Πλέον στις εξέδρες υπάρχει μόνο μίσος και αυτό αποτυπώνεται στα συνθήματα των οργανωμένων.

Φωτοβολίδες: Ο νέος πειθαρχικός κώδικας της ΕΠΟ αναφέρει ότι αν μια ομάδα τιμωρηθεί τρεις φορές για άναμμα πυρσών, φωτοβολίδων, κροτίδων, βεγγαλικών, πυροτεχνημάτων και οποιουδήποτε εν γένει εύφλεκτου υλικού στις κερκίδες θα της επιβάλλεται ποινή κεκλεισμένων των θυρών για 1 ή 2 αγωνιστικές. Η ΑΕΚ βρίσκεται στο όριο και το ντέρμπι δύσκολα να μην έχει φωτοβολίδες/καπνογόνα/κλπ, οπότε αναμένεται να δούμε και πως θα λειτουργήσει ο νέος κανονισμός.

Χάσι: Πάντα μία νίκη σε ντέρμπι έχει ξεχωριστή σημασία, αλλά αυτή τη φορά το τρίποντο δίνει πολλά περισσότερα, ειδικά στον Χάσι. Ο Αλβανός προπονητής γνωρίζει πως αν δεν φύγει με τη νίκη από το ΟΑΚΑ δύσκολα θα μείνει στον Ολυμπιακό.Ο ίδιος πρέπει να βλέπει το συγκεκριμένο παιχνίδι όπως έβλεπε ο Μίτσελ το αντίστοιχο με την Άντερλεχτ, αλλά για τον 46χρονο τεχνικό θα είναι πιο δύσκολο να ρευστοποιήσει τη νίκη καθώς μιλάμε για διαφορετικούς αντιπάλους/διοργάνωση.

Ψυχή: Δεν είναι ένα ακόμα κλισέ. Σε αυτά τα παιχνίδια παίζει σημαντικό ρόλο και θα φανεί από τα πρώτα λεπτά ποιος από τους δύο θα μπει πιο ψυχωμένος στο χορτάρι του ΟΑΚΑ. Βέβαια η ψυχή δεν έχει πάρει κανένα ντέρμπι αλλά χωρίς αυτή κανείς δεν έχει νικήσει μεγάλο ματς.

Ώρα έναρξης 20:30. Να γίνει η σέντρα όπως έχει προγραμματιστεί και να τελειώσει η αναμέτρηση μετά από 90 λεπτά αγώνα συν τις καθυστερήσεις και την 15λεπτη διακοπή για το ημίχρονο. Ας έχουμε τουλάχιστον τα βασικά και βρίσκουμε τα υπόλοιπα περί θεάματος και αποτελέσματος.

TAGS STOIXIMAN SUPER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ