ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΛΛΑΔΑΣ

Το 24ωρο του "κερδισμένου στοιχήματος"

Το 24ωρο του "κερδισμένου στοιχήματος"

Ο Μάνος Φραγκιουδάκης, συντάκτης του ελεύθερου ρεπορτάζ στο News247.gr, καταγράφει τις εικόνες που συνέλεξε και τα συμπεράσματα που έβγαλε μετά από ένα 24ωρο στους δρόμους και στο ΟΑΚΑ για ένα 90λεπτο ποδοσφαιρικού αγώνα...

Η διοργάνωση του τελικού ήταν εξαιρετική. Όλα πήγαν σύμφωνα με το πλάνο κι εγώ σκεφτόμουν χαμογελαστός την ετυμολογία της λέξης «δρακόντεια» τη στιγμή που περνούσα την είσοδο της θύρας των επισήμων χωρίς να είμαι διαπιστευμένος δημοσιογράφος για τον αγώνα ή να έχω εισιτήριο ή πρόσκληση.

Δουλευόμαστε. Το πρόβλημα είναι πως δεν ήταν η πρώτη φορά. Τι έγινε όμως το Σάββατο; Νομίζω πως τα συνόψισε όλα ο πρόεδρος της ΕΠΟ, Βαγγέλης Γραμμένος, στις βραδινές του δηλώσεις. «Κερδίσαμε το στοίχημα, ήταν ένας τελικός με κάποια προβλήματα πριν τον αγώνα αλλά κατά τα άλλα αντάξιος του θεσμού. Αντάξιος της μεγάλης ιστορίας των δύο σωματείων, ο κόσμος ευχαριστήθηκε θέαμα. Νομίζω ότι μπορεί να δώσει το μήνυμα για την επόμενη ημέρα του ποδοσφαίρου μας».

Ας τα πάρουμε με τη σειρά. Όσα έγιναν το βράδυ της Παρασκευής στο κέντρο της Αθήνας με τα χουλιγκάνικα καρτέρια, ήταν χιλιόμετρα μακριά από το γήπεδο και δεν αφορούσαν στον αγώνα. Αφορούσαν και αφορούν όσους κυκλοφορούσαν ή μένουν στο κέντρο, αλλά αυτό είναι άλλο θέμα.

Σάββατο πρωί λοιπόν, οι οπαδοί του ΠΑΟΚ φτάνουν στα διόδια των Αφιδνών και περιμένουν για περίπου 4 ώρες στη μέση του δρόμου. Η αναμονή αναγκαία για να τους γίνει και ο έλεγχος από την Αστυνομία που είχε εντυπωσιακά παρατάξει περίπου 30 περιπολικά και καμιά δεκαριά κλούβες ΜΑΤ. Μερικές δεκάδες φωτοβολίδες ευθείας βολής, κάτι κόφτες και άλλα πολεμοφόδια δεν ήταν κρυμμένα … στα νύχια και έτσι δεν βρέθηκαν στον εξονυχιστικό έλεγχο. Οπότε, τα είδαμε στην εξέδρα.

Η πιθανότητα, μετά τα περσινά στον Βόλο, να είχαν δώσει ραντεβού στην Αθήνα οι βόρειοι χούλιγκαν με τους νότιους, προφανώς δεν είχε περάσει από το μυαλό των ΠΑΕ, οι οποίες έχουν μία και μοναδική ευθύνη: να πωλούν τα εισιτήρια σε ανθρώπους που πάνε να παρακολουθήσουν ποδόσφαιρο και όχι σ' αυτούς οι οποίοι με αφορμή έναν ποδοσφαιρικό αγώνα οργανώνουν φεστιβάλ και ραντεβού βίας.

Εντυπωσιακοί σχηματισμοί οπαδών

Σάββατο απόγευμα, από τις 16:00 και μέχρι την έναρξη του αγώνα. Μήπως είδε κανείς έναν εντυπωσιακό σχηματισμό από περίπου 200 μηχανάκια να κάνει βόλτες γύρω από το γήπεδο; Εντάξει οι οδηγοί φορούσαν κιτρινόμαυρα, είχαν κουκούλες και κρατούσαν ρόπαλα στα χέρια. Δεν τους εντοπίζεις εύκολα. Διαβάζω ξανά τα συγκλονιστικά ρεπορτάζ. «Πάνω από 5.000 αστυνομικοί επί ποδός για τον τελικό Κυπέλλου. Δύναμη πολύ μεγαλύτερη από αυτή των μέτρων για την επέτειο του Πολυτεχνείου».

Στις 17:00, ένα βαν το οποίο οδηγούσαν πέντε οπαδοί του ΠΑΟΚ (νόμιζαν ότι είμαστε Ευρώπη) κοντά στο Mall, δηλαδή έξω από το γήπεδο, πυρπολείται. Οι επιβάτες ξυλοκοπούνται. Περίπου 10 λεπτά αργότερα, φτάνοντας στο σημείο όπου έγινε το περιστατικό, βλέπω στο αντίθετο ρεύμα της Λεωφόρου Κύμης αυτόν τον εντυπωσιακό κιτρινόμαυρο σχηματισμό. Προκάλεσε το επεισόδιο; Μπορεί και όχι. Και τότε που πήγαινε; Θα πήγαινε στο γήπεδο. Μισό λεπτό όμως. Περιμετρικά του γηπέδου βρίσκεται παντού Αστυνομία, άρα αν προκαλέσουν κάποιο επεισόδιο απ’ έξω, θα τους συλλάβουν.

Τέλος πάντων, ο σχηματισμός έχασε κάπου τον δρόμο, γιατί είναι περίπλοκο να μπεις στο ΟΑΚΑ. Δεν κατάφερε να βρει την είσοδο των οπαδών της ΑΕΚ στην Σπύρου Λούη (αφού τη διέσχισε ολόκληρη) και ξαφνικά βρέθηκε, μέσω της Κηφισίας, έξω από το Golden Hall και το ΙΑΣΩ, εκεί απ’ όπου έμπαιναν στο γήπεδο οι οπαδοί του ΠΑΟΚ. Εκεί τα ΜΑΤ επενέβησαν πρωτότυπα. Έκαναν χρήση χημικών όταν είδαν τους κιτρινόμαυρους να φτάνουν κοντά στους ασπρόμαυρους. Και ξαφνικά, ο σχηματισμός έχοντας απολέσει 5 μηχανάκια (άνευ οδηγών, αυτοί επιβιβάστηκαν στα μηχανάκια των υπολοίπων) αποχώρησε ξανά συντεταγμένα προς τη Σπύρου Λούη. Ναι, εκεί έξω από το γήπεδο όπου βρισκόταν η …τρομακτική δύναμη της Αστυνομίας. Υπάρχει μια εξήγηση για το γεγονός πως κανείς δεν τους σταμάτησε ούτε εκείνη τη φορά. Δεν θα λειτουργούσαν οι ασύρματοι για να επικοινωνήσουν τα ΜΑΤ και να πει κάποιος «Αυτοί με τα μηχανάκια περιφέρονται και κάνουν ντου σε όποιον βρίσκουν να φοράει ασπρόμαυρα». Άλλωστε δεν είναι αυτή η δουλειά της Αστυνομίας. Τι είναι η Αστυνομία; Ένα σέντερ μπακ που οφείλει να διώχνει τη μπάλα από την περιοχή και την περιμένει να επιστρέψει για να την ξαναδιώξει. Σωστά;

Βγήκαν και οι κόφτες

Μπαίνουν όλοι οι οπαδοί στο γήπεδο. Βγαίνουν οι κόφτες (στην εξέδρα, όχι στα χαφ) και οι φωτοβολίδες ευθείας βολής από (λίγους) οπαδούς του ΠΑΟΚ, βγαίνουν και οι φωτοβολίδες ευθείας βολής σε μια γωνία της εξέδρας της ΑΕΚ, στη Θύρα 5. Αν δεν πεθάνει κανείς, κερδήθηκε το στοίχημα.

Ουδεις δίνει εντολή να μην αρχίσει ο τελικός. Γίνεται η σέντρα και παρακολουθώ από τα επίσημα, όπου όπως προείπαμε κατάφερα να μπω περπατώντας και επιδεικνύοντας μια παντελώς άσχετη με τον αγώνα διαπίστευση. Οι πόρτες άνοιξαν διάπλατα. Εντάξει, καφέ δεν με κέρασε κανείς όμως κύριοι. Να σημειωθεί.

Σε όλη τη διάρκεια του αγώνα, στη Θύρα 5, 200-300 άτομα επιδίδονταν σε μάχες με τα ΜΑΤ. Μήπως αυτοί οι 200-300 ήταν οι ίδιοι με τα μηχανάκια; Αδύνατο. Προφανώς δεν λειτουργεί και το κλειστό κύκλωμα με τις κάμερες. Οπότε δεν εντοπίστηκαν. Φώναξε η υπόλοιπη εξέδρα της ΑΕΚ δύο τρεις φορές «Πόσο μ@@@@ες είσαστε» αλλά τι άλλο να κάνει; Ανάμεσά τους, γονείς με παιδιά.

Με ένα εισιτήριο, δωρεάν χημικά

Φτάνουμε λοιπόν στη λήξη ενός αγώνα ο οποίος έχει ξεκινήσει και έχει τελειώσει κανονικά. Κάτι δείχνει ο Λουτσέσκου στον Χιμένεθ, αλλά ποιόν αφορούν αυτά; Είπαμε οι ευθύνες περιορίζονται στις διαφημιστικές πινακίδες και αποκλειστικά στα 90 λεπτά. Το πριν και το μετά δεν απασχολεί κανέναν. Οι διμοιρίες που βρίσκονται εντός γηπέδου δεν κατάφεραν να συλλάβουν εκείνους –το πολύ πεντακόσιοι συνολικά και από τις δύο πλευρές- που σε όλη τη διάρκεια του αγώνα έδιναν την δική τους αναμέτρηση στις εξέδρες με κόφτες και φωτοβολίδες. Οι διοικήσεις των δύο ομάδων στις θύρες των επισήμων, δεν κατάφεραν να δουν τι γινόταν απέναντι και να παρέμβουν ώστε να απομακρυνθούν οριστικά από το γήπεδο. Αν τους είχαν δει, θα παρενέβαιναν, δεν μπορεί. Απλώς ήταν απορροφημένοι. Το ίδιο και ο πρόεδρος της ΕΠΟ. Το ίδιο και οι αρμόδιοι της κυβέρνησης.

Οπότε κατά την αποχώρηση, με την ΑΕΚ να έχει χάσει το Κύπελλο, οι συμπλοκές εντείνονται εντός της Θύρας 5 και στην έξοδο. Και εκεί παίζεται η τελευταία πράξη του δράματος. Με μια ακόμα εκπληκτική και καλά μελετημένη απόφαση: γίνεται εκτεταμένη χρήση χημικών αδιακρίτως, την ώρα που στον περιβάλλοντα χώρο βρίσκονται οι 17.000 φίλαθλοι της ΑΕΚ. Αρκετοί γονείς προσπαθούν να προστατεύσουν τα παιδιά τους και να προστατευθούν οι ίδιοι. Μερικοί φεύγουν βρίζοντας τα ΜΑΤ, άλλοι πιο εκνευρισμένοι διαμαρτύρονται. Μπροστά μου ένας πατέρας απευθύνεται στον επικεφαλής μιας από τις διμοιρίες «Πες μου πώς σε λένε. Θέλω να σου κάνω μήνυση! Πώς σε λένε ρε; Το παιδί δεν μπορεί να αναπνεύσει. Έχει τόσα παιδιά μέσα. Κάναμε κάτι;».

Τελικά ναι. Με ευθύνη όλων των αρμοδίων, το στοίχημα κερδήθηκε. Αν ήσουν ένας φίλαθλος του ΠΑΟΚ, χωρίς κόφτη ή φωτοβολίδες, που ήθελες απλά να δεις το ματς, φοβόσουν από πού θα δεχτείς επίθεση. Αν ήσουν ένας κανονικός φίλαθλος της ΑΕΚ που ήθελες να δεις την ομάδα σου, αδυνατούσες να αναπνεύσεις. Αλλά αν ήσουν ένας από τους πεντακόσιους, εκατέρωθεν, που περίμενες πώς και πώς τον τελικό για να αναβιώσεις το Green Street Hooligans ή το Football Factory, το ΟΑΚΑ ήταν το απόλυτο μέρος για να πας.

Άλλωστε τα συνόψισε όλα ο εργαζόμενος στο ΙΑΣΩ που βγήκε στον δρόμο ενώ καίγονταν κάδοι από το ντου των χουλιγκάνων. «Δεν ξέρω ποιοι ήταν, αλλά ρε παιδιά εδώ είναι μαιευτήριο. Εδώ βρήκαν να τα κάνουν; Μέσα έχει βρέφη. Αφού δίπλα είναι το γήπεδο, γιατί δεν πάνε εκεί;».

Έτσι δεν είναι; Γι’ αυτό δεν υπάρχουν τα γήπεδα; Για να τα σπάμε.

* Ο Μάνος Φραγκιουδάκης κάλυψε για το Νews247.gr και το Sport24.gr την... εξωγηπεδική, αλλά και την... εξωποδοσφαιρικά γηπεδική δραστηριότητα του τελικού του Κυπέλλου Ελλάδας από το απόγευμα της Παρασκευής μεχρι και τα ξημερώατα της Κυριακής.

TAGS ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ