ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΛΛΑΔΑΣ

ΠΑΟΚ, ο μόνος που μπλοκάρει τον Ολυμπιακό

ΠΑΟΚ, ο μόνος που μπλοκάρει τον Ολυμπιακό
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Στην εξαετία Μαρινάκη στον Ολυμπιακό, ο ΠΑΟΚ αποτελεί την μοναδική ομάδα που κατάφερε να του φράξει τον δρόμο προς δύο τίτλους. Το Sport24.gr θυμάται (VIDEOS).

Κυρίαρχος στο ελληνικό ποδόσφαιρο (και) την εξαετία του Βαγγέλη Μαρινάκη αποτελεί ο Ολυμπιακός. Θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε τον όρο "απόλυτα ή ολοκληρωτικά κυρίαρχος" αν δεν υπήρχε ο ΠΑΟΚ. Ο Δικέφαλος του Βορρά αποτελεί τη μόνη ελληνική ομάδα που κατάφερε να φράξει τον δρόμο των "ερυθρολεύκων" στον δρόμο για την κατάκτηση, όχι ενός, αλλά δύο τίτλων, χωρίς πάντως στο τέλος να τους κατακτήσει ο ίδιος.

Για όσους δεν το έχουν αντιληφθεί, αν ο Ολυμπιακός του Βαγγέλη Μαρινάκη είχε καταφέρει να ξεπεράσει το εμπόδιο του ΠΑΟΚ το 2011 (επί Ζαγοράκη) και το 2014 (επί Σαββίδη) θα μπορούσε αυτή τη στιγμή να μετρά πέντε σερί νταμπλ και να πάει για το έκτο."Κόλλησε" στο Κύπελλο.

Στους προημιτελικούς της σεζόν 2010-2011 και τα ημιτελικά της περιόδου 2013-2014. Και, μάλιστα, και τις δύο φορές στην Τούμπα, αφού η κλήρωση είχε... στείλει τους "ερυθρόλευκους" να παίξουν τη ρεβάνς μακριά από το Καραϊσκάκη.

Και τα δύο παιχνίδια, αυτό που έγινε στις 2 Φεβρουαρίου του 2011 και εκείνο που διεξήχθη στις 16 Απριλίου 2014 είναι από αυτά που δύσκολα θα ξεχαστούν και μετά από πολλά χρόνια.

Όχι, λόγω της ποιότητας του ποδοσφαίρου που παίχθηκε, αλλά όσων συνέβησαν πριν και κατά τη διάρκειά τους. Στα αξιοσημείωτα ότι και στα δύο ήταν διαιτητής ο Σταύρος Μάνταλος. Ας τα θυμηθούμε:

2011 (Προημιτελικά Κυπέλλου): ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός 1-0

Ο ΠΑΟΚ είχε καταφέρει σχεδόν ενάμιση μήνα πριν, στις 19 Γενάρη να αποσπάσει ισοπαλία με 1-1 στο Καραϊσκάκη. Ο Ολυμπιακός είχε προηγηθεί με τον Μοντέστο στο 45', αλλά ο Βιεϊρίνια στο 83' κατάφερε να δώσει την ισοπαλία με γκολ που κατέστησε την ομάδα του φαβορί. Η ρεβάνς της Τούμπα στις 2 Φεβρουαρίου ήταν μία πρωτόγνωρη εμπειρία για το ελληνικό ποδόσφαιρο.

Ο ΠΑΟΚ ήταν τιμωρημένος και θα έδινε το ματς κεκλεισμένων των θυρών. Για να επιτευχθεί, όμως, ο "αποκλεισμός" του περιβάλλοντά χώρου της Τούμπας κινητοποιήθηκε τεράστια δύναμη της ΕΛ.ΑΣ. Την παραμονή του αγώνα έγινε προπόνηση στην Τούμπα παρουσία 6000 οπαδών του ΠΑΟΚ και ενός ελικοπτέρου της Αστυνομίας που πέταξε πάνω από το γήπεδο προϊδεάζοντας για ό,τι θα συνέβαινε την επόμενη μέρα.

Ο ΠΑΟΚ πήρε τελικά την πρόκριση με γκολ του Σαλπιγγίδη σε ένα παιχνίδι που αν και χωρίς κόσμο στις κερκίδες, δεν απέφυγε την ένταση. Γυάλινο αντικείμενο έσκασε μπροστά στον Μιραλάς, οπαδός του ΠΑΟΚ που ήταν στα επίσημα ήθελε να κάνει μήνυση στον Βαγγέλη Μαρινάκη και τους σωματοφύλακές του, ενώ το χάι λάιτ ήταν ότι οι αποσκευές του Ολυμπιακού είχαν φθάσει στο γήπεδο με φορτηγάκι με την επωνυμία "μεταφορές Κυριάκος" και από την καρότσα, όταν άνοιξε η πόρτα για να ξεφορτώσουν, βγήκε και ο τότε υπεύθυνος ασφαλείας του Ολυμπιακού, Γιάννης Τσιρώνης.

Πάντως, στον τελικό εκείνη τη χρονιά δεν πήγε ο ΠΑΟΚ, αφού η ΑΕΚ τον απέκλεισε στα ημιτελικά και κατέκτησε τελικά το Κύπελλο.

Η ταυτότητα του αγώνα

Διαιτητής: Σ. Μάνταλος (Αθηνών)

Βοηθοί: Δ. Ευθυμιάδης (Πιερίας), Π. Τρύφων (Δράμας)

Τέταρτος: Δ. Θάνος (Γρεβενών)

Κίτρινες: 51' Λίνο, 66' Τσουκαλάς, 70' Σαβίνι, 86' Ίβιτς / 50' Τζιμπούρ, 55' Αβραάμ Παπαδόπουλος, 69' Ιμπαγάσα

Κόκκινες: 85' Μιραλάς

Γκολ: 57' Σαλπιγγίδης

Οι συνθέσεις των ομάδων:

ΠΑΟΚ (Μάκης Χάβος): Χαλκιάς, Σνάουτσνερ, Σαβίνι (71' Ελ Ζαρ), Μαλεζάς, Τσιρίλο, Πάμπλο Γκαρσία, Τσουκαλάς, Ίβιτς (90΄+ 2 Μπαλάφας), Λίνο, Βιεϊρίνια, Σαλπιγγίδης (85' Μουσλίμοβιτς).

Ολυμπιακός (Ερνέστο Βαλβέρδε): Νικοπολίδης, Ραούλ Μπράβο, Αβραάμ Παπαδόπουλος, Μέλμπεργκ, Τοροσίδης, Μοδέστο, Ιμπαγάσα, Μιραλάς, Ρόμενταλ (54' Ζαϊρί), Φουστέρ (60' Πάντελιτς), Τζιμπούρ (60' Φετφατζίδης).

Δείτε το video του αγώνα

2014 (Ημιτελικά Κυπέλλου): ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός 1-0

Στις 2 Απριλίου ο Στέφανος Αθανασιάδης που έμελλε να σφραγίσει την πρόκριση του ΠΑΟΚ στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας είχε κρατήσει τον ΠΑΟΚ μέσα στην πρόκριση με ένα γκολ που είχε πετύχει στο 31ο λεπτό του πρώτου ημιτελικού στο Καραϊσκάκη.

Ο Ολυμπιακός είχε κερδίσει 2-1 και μάλιστα έίχε πετύχει τα δύο γκολ πολύ νωρίς, στο 8΄με τον Ντομίνγκες και στο 10΄με τον Φουστέρ. Η ρεβάνς της Τούμπας στις 16 Απριλίου, διήρκεσε σχεδόν 3,5 ώρες και τα όσα συνέβησαν δεν περιποιούν τιμή για το ελληνικό ποδόσφαιρο.

Δακρυγόνα πριν την έναρξη, σαρδέλες που τοποθετήθηκαν στον πάγκο του Ολυμπιακού και οδήγησαν σε καθυστέρηση της σέντρας κατά 75 λεπτά, κόσμος να μπαινοβγαίνει από τις κερκίδες περιμετρικά του αγωνιστικού χώρου.

Κι ακόμη, τηλεφωνική επικοινωνία του Σαββίδη με τον Μαρινάκη την οποία ο μεγαλομέτοχος του ΠΑΟΚ θυμήθηκε και προχθές στη Νέα Υόρκη.Το μόνο που άξιζε από το ματς ήταν το πολύ ωραίο γκολ του Αθανασιάδη που σφράγισε την πρόκριση, ωστόσο ο ΠΑΟΚ πήγε με σοβαρές απώλειες (χωρίς Κατσουράνη, Νάτχο και Κλάους) στον τελικό του ΟΑκΑ και έχασε το Κύπελλο από τον Παναθηναϊκό.

Η ταυτότητα του αγώνα

Διαιτητής: Σ. Μάνταλος (Καβάλας)

Βοηθοί: Χρήστος Σωτηρόπουλος (Αχαΐας), Αντώνης Καρατζίκας (Αθηνών)

Επιπρόσθετοι: Μιχάλης Κουκουλάκης (Ηρακλείου), Χρήστος Μήτσιος (Ηπείρου)

Τεταρτος: Δημήτρης Στυλιάρας (Αιτωλοακαρνανίας)

Κίτρινες: 52’ Κατσουράνης, 53’ Τζαβέλλας, 54’ Βίτορ, 58’ Σκόνδρας, 90’+3 Αθανασιάδης, 90’+ 12 Γλύκος / 6’ Κάμπελ, 53’ Ντομίνγκεζ, 64’ Βαλντέζ, 75’ Μανωλάς, 90’+6 Μέγιερι

Κόκκινες: 89’ Κατσουράνης, 90’+6 Νάτχο (2η κίτρινη) / 89’ Μανιάτης

Γκολ: 47' Αθανασιάδης

Οι συνθέσεις των ομάδων:

ΠΑΟΚ (Γιώργος Γεωργιάδης): Γλύκος, Σκόνδρας, Βιτόρ, Ινσαουράλδε, Τζαβέλλας (76' Λίνο), Κάτσε, Κατσουράνης (67' Λάζαρ), Σαλπιγγίδης (94' Κίτσιου), Νάτχο, Στοχ, Αθανασιάδης.

Ολυμπιακός (Μίτσελ Γκονδάλεθ): Μέγιερι, Σαλίνο (71' Μασάντο), Μαρκάνο, Μανωλάς, Μπονγκ (83' Σάμαρης), Μανιάτης, Εντινγκά, Κάμπελ, Ντομίνγκες, Φουστέρ (71' Σαβιόλα), Βαλδές.

Δείτε το video του αγώνα

Οι δύο ομάδες θα βρεθούν για τρίτη φορά αντιμέτωπες στο Κύπελλο επί εποχής Μαρινάκη στον Ολυμπιακό. θα μπορέσει και πάλι ο ΠΑΟΚ να αποκλείσει τους "ερυθρόλευκους"; Η απάντηση θα δοθεί στις αρχές του Απρίλη όταν θα παιχθεί η ρεβάνς των ημιτελικών, αυτή τη φορά στο Καραϊσκάκη.

TAGS ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ