ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΛΛΑΔΑΣ

Ολυμπιακός – ΠΑΟΚ 2-0: Πρόκριση με το μυαλό του και το σπαθί του

ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΛΛΑΔΟΣ 2019-2020 / ΗΜΙΤΕΛΙΚΑ / ΟΣΦΠ - ΠΑΟΚ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)
ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΛΛΑΔΟΣ 2019-2020 / ΗΜΙΤΕΛΙΚΑ / ΟΣΦΠ - ΠΑΟΚ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Ο ΠΑΟΚ άντεξε για 65 λεπτά στο “Γ. Καραϊσκάκης” απέναντι σε έναν υπομονετικό και καλά οργανωμένο Ολυμπιακό που τελικά καθάρισε άξια την πρόκριση με τα γκολ των Μασούρα και Καμαρά. (VIDEOS)

Λένε πως η υπομονή είναι αρετή. Ο Ολυμπιακός αυτή τη φορά δεν βιάστηκε να επιβάλλει το ρυθμό του απέναντι στον ΠΑΟΚ. Προσαρμόστηκε στις απαιτήσεις του αγώνα, πρόσεξε την άμυνά του, ξόδεψε σωστά τις δυνάμεις του και με τις ενέσεις του Μαρτίνς από τον πάγκο χτύπησε δύο φορές σαν καλός πυγμάχος. Κάπως έτσι έφτασε πανάξια στην πρόκριση με 2-0 χάρη στα γκολ των Μασούρα (65’) και Καμαρά (86’).

Ο Αμπέλ Φερέιρα ρίσκαρε με τρεις αλλαγές στο 62’, χάλασε τη χημεία της ομάδας του ανασταλτικά και πλήρωσε το τίμημα της επιλογής του, σε ένα χρονικό σημείο που o ΠΑΟΚ δεχόταν πίεση, αλλά άντεχε. Βλέπουν νταμπλ πλέον οι “ερυθρόλευκοι” που πάτησαν γκάζι στο β’ με μπροστάρη έναν Φορτούνη από τα παλιά, εξαιρετικό τον Σα όταν η μπάλα έκαιγε και επιβλήθηκαν δικαιότατα.

Αυτά είναι τα σημεία που σηματοδότησαν την έκβαση του ημιτελικού στο Γ. Καραϊσκάκης:

1. ΑΠΟ ΜΙΑ ΕΚΠΛΗΞΗ ΣΤΗΝ 11ΑΔΑ ΚΑΙ ΚΑΘΡΕΦΤΗΣ

Πορτογάλοι προπονητές στους δύο πάγκους και κάθε ένας από αυτούς είχε μία έκπληξη στην αρχική του ενδεκάδα. Αμφότεροι εμπιστεύθηκαν δύο νεαρούς ποδοσφαιριστές που μοιράστηκαν μάλιστα πολλά ίδια τετραγωνικά γηπέδου. Ο Λοβέρα σε ρόλο αριστερoύ μεσοεπιθετικού από πλευράς Ολυμπιακού, ο Τζόλης σε αντίστοιχο ρόλο στη δεξιά πτέρυγα για τον ΠΑΟΚ. Στο γενικό τακτικό κομμάτι ο Αμπέλ Φερέιρα προσπάθησε να φρενάρει επιλέγοντας καθρέφτη στο 4-3-3 του Πέδρο Μαρτίνς.

Επιχείρησε να κλειδώσει την -αποτελούμενη από Γκιλιέρμε, Μπουχαλάκη, Καμαρά- τριάδα στον άξονα των γηπεδούχων χρησιμοποιώντας την ίδια διάταξη και τον ίδιο αριθμό κεντρικών μέσων. Με τους Εσίτι και Μαουρίσιο να μοιράζοντας τις αποστάσεις μπροστά από την τετράδα της άμυνας και τον Καντουρί στη μύτη του τριγώνου. Σαφής η πρόθεση των φιλοξενουμένων να κοντρολάρουν το ρυθμό με δύο ανασταλτικές τετράδες, καθώς το δίδυμο των ανασταλτικών μέσων σε φάση άμυνας γυρνούσαν να πλαισιώσουν στην ίδια ευθεία ο Τζόλης από τα δεξιά και ο Λημνιός από αριστερά.

2. ΧΑΜΗΛΟ ΤΕΜΠΟ ΚΑΙ ΠΡΟΣΟΧΗ

Με πολύ προσοχή στις άμυνές τους μπήκαν στον αγώνα (και) οι δύο μονομάχοι. Οι παίκτες του Μαρτίνς επιχείρησαν να πάρουν τη μπάλα στα πόδια και να επιβάλλουν το ρυθμό τους, χωρίς, όμως, διάθεση για μεγάλο ρίσκο επιθετικά που θα άφηνε κενά στα μετόπισθεν. Τα ανεβάσματα Ομάρ και Τσιμίκα δεν έλειψαν, αλλά έγιναν με σύνεση και καλύψεις. Την ίδια στιγμή ο Μασούρας είχε στο μυαλό του τη διάθεση του Γιαννούλη να πάρει μέτρα προς την επίθεση, ενώ κάτι αντίστοιχο είχε εντολή να τσεκάρει από την άλλη ο Λοβέρα κόντρα στον Μάτος. Είναι προφανές ότι από πλευράς ΠΑΟΚ υπήρχε διπλομαρκάρισμα από τους στόπερ στον κινητικό Ελ Αραμπί, ενώ δόθηκε βαρύτητα και στις κοντινές αποστάσεις στα διαστήματα που η κατοχή ήταν σε αντίπαλα πόδια.

Όλα αυτά έγιναν με βάση τη λογική που διαμόρφωσε το 3-2 της Τούμπας. Αν προσθέσουμε σε όλα αυτά και την τάση για δύναμη στις προσωπικές μονομαχίες, καταλήγουμε εύκολα στο γιατί δεν είδαμε ούτε μία τελική προσπάθεια στο πρώτο 20άλεπτο. Ξεκάθαρο είναι, επίσης, ότι για τους γηπεδούχους ελλείψει Βαλμπουενά ο βαθμός δυσκολίας ήταν σαφώς μεγαλύτερος συγκριτικά με το άνετο 3-0 επί του Παναθηναϊκού για το πρωτάθλημα τρεις ημέρες νωρίτερα. Το ματς στο ξεκίνημά του έμοιαζε με πολύ προσεκτική παρτίδα σκάκι με τους δύο κόουτς να ποντάρουν κυρίως στο λάθος του αντιπάλου. Ήταν, πάντως, τέτοια η ένταση και το πάθος εκατέρωθεν που σε κάθε φάουλ ή σφύριγμα του διαιτητή Κάιπερς, οι πάγκοι σηκώνονταν στον αέρα από τις φωνές. Το ημίωρο έκλεισε με την πρώτη τελική, από πλευράς ΠΑΟΚ, με τον πιτσιρικά Τζόλη να πατά περιοχή να κόβει στο πέναλτι όπου περίμενε ο Λημνιός, ο οποίος, όμως, σούταρε πάνω από τα δοκάρια.

3. ΜΕ ΦΟΡΤΟΥΝΗ ΑΠΟ ΤΟ 40’

Γενικά στο πρώτο κομμάτι του αγώνα, ο ΠΑΟΚ ήταν η ομάδα που εφάρμοσε καλύτερα το πλάνο του προπονητή της, προκαλώντας εμπλοκή στο passing game που χαρακτηρίζει το παιχνίδι του Ολυμπιακού. Πολύ κλειστό παιχνίδι, με κερδισμένη την άμυνα κι όχι την επίθεση. Η πρώτη τελική για τους γηπεδούχους ήρθε στο 33’ όταν από σέντρα του Ομάρ που πρόλαβε τη μπάλα οριακά προ της γραμμής ο Ελ Αραμπί πήρε την κεφαλιά στο πρώτο δοκάρι, αλλά ο Ίνγκασον έβαλε το πόδι ως από μηχανής Θεός και την έδιωξε κόρνερ. Η πίεση του ΠΑΟΚ στα 2/3 του γηπέδου με διαδοχικές βοήθειες στο προσωπικό μαρκάρισμα, περιόρισε σημαντικά τη διάθεση του Ολυμπιακού να κυριαρχήσει και να βγει μπροστά με καλές προϋποθέσεις. Και οι “ερυθρόλευκοι”, πάντως, έψαξαν υπομονετικά και χωρίς βιασύνη την “καλή” φάση που θα τους φέρει σε θέση βολής για το πολυπόθητο γκολ.

Με τη συμπλήρωση 40 λεπτών ο Πέδρο Μαρτίνς έκανε την πρώτη κίνηση από τον πάγκο με τον Φορτούνη στη θέση του "κιτρινισμένου" από νωρίς Μπουχαλάκη (19’), αλλά και για να δώσει ταχύτητα κι έμπνευση επιθετικά στην ομάδα του. Δύο λεπτά αργότερα (42’) ο Μασούρας εντός περιοχής πήρε την ασίστ του Τσιμίκα, αλλά το τελείωμα με το αριστερό από ευνοϊκή θέση δεν βρήκε εστία. Η είσοδος του Φορτούνη βοήθησε τον Ολυμπιακό να πάρει μέτρα επιθετικά, αλλά αυτόματα έγιναν περισσότεροι και οι χώροι στον άξονα στις αντεπιθέσεις του ΠΑΟΚ με τον Τζόλη να αποδεικνύεται αρκετά σκληρό καρύδι για τον Τσιμίκα.

Το πρώτο μέρος έκλεισε με τρεις τελικές για κάθε ομάδα, μόλις μία στην εστία από πλευράς Ολυμπιακού απόρροια ενός σουτ του Καμαρά εκτός περιοχής και την κατοχή μπάλας στο 66-34% στοιχείο που επί της ουσίας δεν επηρέασε τη ροή του αγώνα. Με το σφύριγμα της ανάπαυλας και στο δρόμο προς τα αποδυτήρια ο Ολλανδός ρέφερι δέχθηκε διαμαρτυρίες από τους γηπεδούχους για ένα φάουλ του Εσίτι που έπαιζε με κίτρινη από το 32’, πάνω στον Ελ Αραμπί, για πιθανή δεύτερη παρατήρηση.

4. ΣΤΗΝ ΚΟΨΗ ΤΟΥ ΞΥΡΑΦΙΟΥ

Με τη σέντρα του β’ μέρους ο Πέδρο Μαρτίνς έκανε δεύτερη παρέμβαση στο ματς με τον Ραντζέλοβιτς αντί του Λοβέρα, ο οποίος δεν μπήκε στο πετσί του ρόλου του και ορθώς αντικαταστάθηκε. Η έλλειψη φρεσκάδας, πάντως, χαρακτήρισε τις προσπάθειες κι άλλων παικτών του Ολυμπιακού που σε αντίθεση με τους αντιπάλους τους, είχαν μια μέρα λιγότερη να ξεκουραστούν από το προηγούμενο ματς. Να θυμίσουμε ότι ο ΠΑΟΚ υποδέχθηκε Σάββατο τον ΟΦΗ στην Τούμπα, ενώ το ντέρμπι των “αιωνίων” έγινε Κυριακή βράδυ. Οι “ερυθρόλευκοι”, πάντως, επέστρεψαν με φόρα και περισσότερη ένταση από τα αποδυτήρια και σε αυτό έβαλε το χεράκι του ο Πέδρο Μαρτίνς. Πάτησαν πιο ψηλά στο γήπεδο, έβαλαν περισσότερη κίνηση χωρίς τη μπάλα, έδειξαν διάθεση να γίνουν περισσότερο πιεστικοί.

Την ίδια ώρα ο Ολλανδός ρέφερι σφύριζε τα απαραίτητα, προκειμένου να “βοηθήσει” το ρυθμό του αγώνα, με όσο το δυνατό λιγότερες διακοπές. Όσο περνούσε η ώρα, ο Φορτούνης πατούσε καλύτερα, όπως και η ομάδα του, με τον Μασούρα στο 54’ να δοκιμάζει την ετοιμότητα του Πασχαλάκη. Με τον ΠΑΟΚ να μην έχει διάθεση να ρισκάρει και τον Ολυμπιακό να επιβάλλει σταδιακά τον ρυθμό του, ο κίπερ του Δικεφάλου χρειάστηκε να επέμβει δύο φορές σε διαδοχικές προσπάθειες του Ελ Αραμπί (κεφαλιά) και του Μασούρα (58’). Ένα λεπτό αργότερο έπειτα από κερδισμένο φάουλ του Τζόλη, ο Μαουρίσιο έστειλε τη μπάλα λίγο πάνω από το οριζόντιο του Σα.

5. Ο ΜΑΣΟΥΡΑΣ ΕΛΥΣΕ ΤΟΝ ΓΟΡΔΙΟ ΔΕΣΜΟ

Με τη συμπλήρωση 61 λεπτών και με διάθεση να γεμίσει τις μπαταρίες της ομάδας του ο Φερέιρα έκανε τριπλή αλλαγή με Ροντρίγκο, Σβιντέρσκι και Λάμπρου να αντικαθιστούν Τζόλη, Άκπομ και Λημνιό. Ένα λεπτό αργότερα ο Μαρτίνς κάλεσε τον Αχμέντ Χασάν. Πριν ο Αιγύπτιος προλάβει να φτάσει στη γραμμή, ο Καμαρά αφού άλλαξε με τον Σεμέδο, έκανε γλυκιά σέντρα στο 2ο δοκάρι και ο Μασούρας με κεφαλιά έλυσε τον γόρδιο δεσμό για το 1-0 παρά την προσπάθεια του Πασχαλάκη. Η υπομονή του Μαρτίνς δικαιώθηκε στο 65’ σε αντίθεση με τον Φερέιρα που έδειξε να ρισκάρει αρκετά σε μια συμπαγή ανασταλτικά ομάδα με τις τρεις αλλαγές ταυτόχρονα. Για την ιστορία, ο σκόρερ είχε μείνει στον πάγκο κόντρα στον Παναθηναϊκό, ώστε να είναι φρέσκος για χθες, μια κίνηση που απέφερε καρπούς. Και τι καρπούς! Με άρωμα… τελικού!

Στο 68’ ο Κάιπερς έδωσε εντολή για cooling break και ο Αμπέλ Φερέιρα προσπάθησε να αλλάξει το σκηνικό με νέες εντολές και τον Στοχ να φοράει φανέλα για να μπει, παρέα με τον Μπίσεσβαρ. Το 2-0 ηρέμησε αρκετά το μυαλό των γηπεδούχων που έδειχναν απελευθερωμένοι, την ώρα που και ο Ραντζέλοβιτς έκανε αισθητή την παρουσία του πάνω στον Γιαννούλη. Στο 73’ “όλα για όλα” από πλευρας ΠΑΟΚ με τις αλλαγές να ολοκληρώνονται και τους Μάτος, Εσίτι να αποχωρούν. Κάπου εκεί φάνηκε ότι το ματς θα οδηγηθεί στη ρωσική ρουλέτα, στο “πάνω-κάτω” κι όποιος αντέξει…

Η διάθεση του Δικεφάλου να πιέσει ψηλά χωρίς γκέμια ήταν πλέον εμφανής, με τον Ολυμπιακό να επιδιώκει κοντρόλ παιχνίδι και χαμηλές στροφές. Μια φάση που ο ΠΑΟΚ ζήτησε παράβαση εντός περιοχής στο 76’ σε βάρος του Βαρέλα αποδείχθηκε “καθαρή” και στο VAR που περίμενε ο Κάιπερς για να σιγουρευτεί ότι είδε σωστά. Στο 80’ ο σκόρερ Μασούρας έδωσε τη θέση του στον Καφού σε πρόθεση του Μαρτίνς να ελέγξει το ματς στον άξονα. Παράλληλα ο Φορτούνης πέρασε αριστερά για να επιστρέψει ο Ολυμπιακός στο 4-3-3 του ξεκινήματος. Την ίδια ώρα ο ΠΑΟΚ ήταν στο τερέν με 4-2-3-1. Στο 82’ χάθηκαν εκατέρωθεν δύο τεράστιες ευκαιρίες. Αρχικά ο Σα απέκρουσε εξ επαφής κεφαλιά του Βαρέλα, ενώ στην εξέλιξη της φάσης ο Ραντζέλοβιτς τάισε τον Ελ Αραμπί στο πέναλτι, αλλά ο Μαροκινός σκόρερ ενώ κοντρόλαρε έχασε την επαφή με τη μπάλα.

6. ΤΙΤΛΟΙ ΤΕΛΟΥΣ ΑΠΟ ΚΑΜΑΡΑ

Κάπου εκεί, από μια γρήγορη αντεπίθεση του Ολυμπιακού στο 85’ και δημιουργό τον Φορτούνη, ο Καμαρά μπήκε στην περιοχή κι έγραψε υπέροχα το 2-0 μέσα σε αποθέωση, αλλά και διαμαρτυρίες από πλευράς ΠΑΟΚ, με τους ανθρώπους του να υποστηρίζουν ότι ο Φορτούνης βιάστηκε να μπει στο γήπεδο έπειτα από τραυματισμό, με τον 4ο Παπαπέτρου, ωστόσο, να έχει δώσει το οκ και για τον αρχηγό του Ολυμπιακού, αλλά και για τον Ελ Καντουρί που είχε συγκρουστεί νωρίτερα μαζί του.

Γήπεδο: Γ. Καραϊσκάκης

Ολυμπιακός (Πέδρο Μαρτίνς): Σα, Ομάρ, Σεμέδο, Μπα, Τσιμίκας, Μπουχαλάκης (42' Φορτούνης), Καμαρά, Γκιγέρμε, Λοβέρα (46' Ραντζέλοβιτς), Μασούρας (80' Καφού), Ελ Αραμπί (89' Χασάν).

ΠΑΟΚ (Αμπέλ Φερέιρα):Πασχαλάκης, Μάτος (74' Στοχ), Βαρέλα, Ίνγκασον, Γιαννούλης, Εσίτι (74' Μπίσεσβαρ), Μαουρίσιο, Ελ Καντουρί, Λημνιός (63΄Λάμπρου), Τζόλης (63' Ροντρίγκο), Άκπομ (63' Σβιντέρσκι).

Σκόρερ: 65' Μασούρας, 85' Καμαρά

Κίτρινες: 19' Μπουχαλάκης, 60' Τσιμίκας, 67' Καμαρά, 84' Φορτούνης / 32' Εσίτι, 53' Ίνγκασον, 58' Λημνιός, 67', 90' Ελ Καντουρί, 89' Βαρέλα.

Κόκκινες: 90' Καντουρί

Διαιτητής: Μπιέρν Κάιπερς (Ολλανδία)

Βοηθοί: Σάντερ φαν Ρέκελ (Ολλανδία) Έρβιν Ζέινστρα (Ολλανδία)

4ος: Τάσος Παπαπέτρου

Διαιτητής VAR: Πολ φαν Μπέκελ (Ολλανδία)

Διαιτητής AVAR: Ιορδάνης Απτόσογλου

TAGS ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ