ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΛΛΑΔΑΣ

Οι μάχες του Ολυμπιακού με την ΑΕΚ σε τελικούς Κυπέλλου

Οι μάχες του Ολυμπιακού με την ΑΕΚ σε τελικούς Κυπέλλου

Ολυμπιακός και ΑΕΚ συγκρούονται για 7η φορά σε τελικό Κυπέλλου Ελλάδας και το Sport24.gr παρουσιάζει τι έχει συμβεί στα έξι προηγούμενα ραντεβού τους. Θυμηθείτε όλους τους μεγάλους πρωταγωνιστές (videos).

Έστω και μετά από καθυστερήσεις, αναβολές, διαπραγματεύσεις, ανακοινώσεις και όχι μόνο, η μεγάλη στιγμή έφτασε. Ώρα για τον τελικού του Κυπέλλου Ελλάδας (17/5, 20:30, Live από το Sport24.gr ) με τον Ολυμπιακό να αναμετράται με την ΑΕΚ στο χορτάρι του ΟΑΚΑ μπροστά σε ένα σουρεάλ σκηνικό με άδειες εξέδρες (394 είναι οι προσκλήσεις που έχουν μοιραστεί) και να θέλουν αμφότερες τη νίκη για να κλείσουν με χαμόγελα τη σεζόν.

Οι "ερυθρόλευκοι" για να γλυκάνουν ακόμα περισσότερο τον κόσμο τους πανηγυρίζοντας το δεύτερο σερί νταμπλ αλλά και το 8ο Κύπελλο την τελευταία 12ετία και οι "κιτρινόμαυροι" για να σηκώσουν το πρώτο τους τρόπαιο μετά από πέντε χρόνια.

Η παράδοση μάλιστα δείχνει... ισορροπία καθώς στους έξι προηγούμενους τελικούς που κοντραρίστηκαν οι δύο αυτές ομάδες, η κάθε μία έχει να επιδείξει από 3 νίκες: ο Ολυμπιακός τις σεζόν 1952-53, 2005-06 και 2008-09 και η ΑΕΚ τις σεζόν 1955-56, 1965-66 (δεν κατέβηκε στον τελικό ο Ολυμπιακός) και 2001-02.

Ποιοί έχουν όμως αφήσει το στίγμα τους στις προηγούμενες μάχες; Το Sport24.gr σας θυμίζει όλους τους πρωταγωνιστές ταξιδεύοντας στο χρόνο:

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ VS ΑΕΚ ΣΕ ΤΕΛΙΚΟΥΣ ΚΥΠΕΛΛΟΥ ΕΛΛΑΔΑΣ

1952-53 Ολυμπιακός - ΑΕΚ 3-2 Λεωφόρος Αλεξάνδρας (17/05/1953)

Χρειάστηκε να διεξαχθούν 10 τελικοί Κυπέλλου για να φτάσουν για πρώτη φορά μαζί μέχρι το τέλους του δρόμου Ολυμπιακός και ΑΕΚ και να διεκδικήσουν το βαρύτιμο τρόπαιο. "Ερυθρόλευκοι" και "κιτρινόμαυροι" αναμετρήθηκαν σε... πράσινο φόντο (στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας) με τους Πειραιώτες να παίρνουν τη νίκη πιο εύκολα απ'ότι δείχνει το τελικό σκορ. Στο ημίχρονο είχαν το προβάδισμα με 2-0 με τα γκολ των Κοπανίδη και Κάνσου και ο Δαρίβας έγραψε το 3-0 στο 79', με την ΑΕΚ να κάνει την αντεπίθεσή της στο τελευταίο δεκάλεπτο μειώνοντας με τους Σεραφείδη και Κανάκη αλλά να μην φτάνει για να "σώσει την παρτίδα" και τον Ολυμπιακό να κατακτάει έτσι το 4ο Κύπελλο της ιστορίας του.

Γκολ: 20' Κοπανίδης, 37' Κανσός, 79' Δαρίβας / 83' Χ. Σεραφείδης, 88' Κανάκης

Ολυμπιακός: Καραπατής, Ρωσσίδης, Σούλης, Μουράτης, Ξανθόπουλος, Μπέμπης, Κανσός, Κοκκινάκης, Κοπανίδης, Δαρίβας, Δρόσος

ΑΕΚ: Δελαβίνιας, Παραγυιός, Γούλιος, Δαράκης, Μάνεσης, Παπαθεοδώρου, Εμμανουηλίδης, Κανάκης, Παπαγεωργίου, Σταματιάδης, Χ. Σεραφείδης

Οι μάχες του Ολυμπιακού με την ΑΕΚ σε τελικούς Κυπέλλου

1955-56 ΑΕΚ - Ολυμπιακός 2-1 Λεωφόρος Αλεξάνδρας (24/06/1956)

Τρία χρόνια μετά το πρώτο τους ραντεβού οι δυο ομάδες αντάμωσαν ξανά σε τελικό, πάλι στη φυσική έδρα του Παναθηναϊκού, όμως αυτή τη φορά εκείνη που χαμογέλασε στο φινάλε ήταν η ΑΕΚ. Ο Χανιώτης άνοιξε το σκορ για την Ένωση στο 21', ο Δαρίβας "απάντησε" πέντε λεπτά αργότερα, για να έρθει τελικά το γκολ του Κανάκη στο 67' και να χαρίσει τη νίκη και τον τίτλο στην ΑΕΚ, που ήταν ο πέμπτος στην ιστορία της στο θεσμό.

Γκολ: 21' Χανιώτης, 67' Κανάκης / 26' Δαρίβας.

ΑΕΚ: Σεραφείδης, Παραγυιός, Καρακατσάνης, Τσαγγάρης, Ζωγράφος, Πούλης, Εμμανουηλίδης, Κανάκης, Χανιώτης, Σταματιάδης, Κουρτίδης

Ολυμπιακός: Θεοδωρίδης, Ρωσσίδης, Σούλης, Ξανθόπουλος, Μπέμπης, Κοτρίδης, Μουστακλής, Ιωάννου, Υφαντής, Πολυχρονίου, Δαρίβας

Οι μάχες του Ολυμπιακού με την ΑΕΚ σε τελικούς Κυπέλλου

1965-66 ΑΕΚ - Ολυμπιακός 2-0 (χωρίς αγώνα)

Ο Ολυμπιακός αρνήθηκε να παίξει στον τελικό, γιατί η ΕΠΟ όρισε τον ημιτελικό της Καβάλας με την ΑΕΚ στη Θεσσαλονίκη και όχι στην Καβάλα. Η τελευταία δεν κατέβηκε και ο Ολυμπιακός την ακολούθησε, με αποτέλεσμα η ΑΕΚ να νικήσει 2-0 άνευ αγώνα.

Οι μάχες του Ολυμπιακού με την ΑΕΚ σε τελικούς Κυπέλλου

2001-02 ΑΕΚ - Ολυμπιακός 2-1 Ολυμπιακό Στάδιο (27/04/2002)

Μία εβδομάδα ακριβώς μετά τη σύγκρουσή τους στον "τελικό" του πρωταθλήματος όπου ο Ολυμπιακός νίκησε με 4-3 την ΑΕΚ στο ντέρμπι κορυφής και "αγκάλιασε" ουσιαστικά το 6ο σερί πρωτάθλημά του, οι δύο ομάδες αναμετρήθηκαν και στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας. Οι "ερυθρόλευκοι" του Τάκη Λεμονή παρατάχτηκαν στον τελικό έχοντας το ψυχολογικό αβαντάζ από τις δύο νίκες επί της ΑΕΚ στο πρωτάθλημα (είχαν επκρατήσει και 3-2 στο ματς του πρώτου γύρου στη Νέα Φιλαδέλφεια) αλλά η Ένωση του Φερνάντο Σάντος μπόρεσε να φέρει τούμπα τα προγνωστικά και να πάρει το Κύπελλο. Ο Σωτήρης Κωνσταντινίδης έβαλε τους "κιτρινόμαυρους" μπροστά στο σκορ στο 52' και ο Ζιοβάνι ισοφάρισε με κεφαλιά στο 70' όμως λίγα λεπτά αργότερα αποβλήθηκε με απευθείας κόκκινη κάρτα για χτύπημα εκτός φάσης και άφησε τους Πειραιώτες με 10 παίκτες. Αυτό το εκμεταλλεύτηκε απόλυτα η ΑΕΚ και με μία γυριστή κεφαλιά του Ίλια Ίβιτς στο 83' (δεν πανηγύρισε το γκολ από σεβασμό προς την πρώην ομάδα του) έκανε το 2-1 και έφτασε στην κατάκτηση του τροπαίου.

Γκολ: 52' Κωνσταντινίδης, 83' Ίβιτς / 70' Ζιοβάνι

ΑΕΚ (Φερνάντο Σάντος) : Χιώτης, Γεωργέας, Καψής, Γκαμάρα, Κασάπης (28' Ξενίδης), Λάκης, Ζήκος, Ζαγοράκης, Τσάρτας, Κωνσταντινίδης (82' Ίβιτς), Νικολαϊδης

Ολυμπιακός (Παναγιώτης Λεμονής) : Γεωργίου, Πατσατζόγλου, Κωστούλας (86' Νινιάδης), Αμανατίδης, Βενετίδης, Γιαννακόπουλος, Καρεμπέ (44' Ζε Ελίας), Ζέτερμπεργκ (86' Οφορίκουε), Τζόρτζεβιτς, Αλεξανδρής, Ζιοβάνι

2005-06 Ολυμπιακός - ΑΕΚ 3-0 Παγκρήτιο Στάδιο (10/5/2006)

Ο Ολυμπιακός ήταν ο απόλυτος κυρίαρχος εντός των συνόρων τη σεζόν 2005-06 καθώς πέρα από το πρωτάθλημα πανηγύρισε και το Κύπελλο, κάνοντας έτσι το νταμπλ για δεύτερη διαδοχική σεζόν. Η ΑΕΚ βρέθηκε στο δρόμο του στον τελικό του Κυπέλλου που έλαβε χώρα στο "Παγκρήτιο" όμως δεν μπόρεσε να προβάλλει αντίσταση απέναντι στους Πειραιώτες και έτσι μετά τις δύο ευρείες νίκες της στο πρωτάθλημα (3-1 εκτός και 3-0 εντός), η ομάδα του Τροντ Σόλιντ θριάμβευσε και στη δεύτερη τη τάξει διοργάνωση κόντρα στην Ένωση επικρατώντας 3-0. Οι Κωνσταντίνου και Τζόρτζεβιτς έβαλαν τον Ολυμπιακό σε θέση οδηγού στο δεύτερο ημίχρονο και ο Νέρι Καστίγιο πρόσθεσε το κερασάκι στην τούρτα του θριάμβου με ένα υπέροχο γκολ έπειτα από σόλο ενέργεια που πέρασε όλη σχεδόν την αντίπαλη άμυνα. Σημειώνεται πως ο τελικός αποτέλεσε το κύκνειο άσμα του Φερνάντο Σάντος στον πάγκο του "Δικεφάλου", ο οποιός είχε προαναγγείλει πάντως την αποχώρησή του, παραμονή του αγώνα.

Γκολ: 61' Κωνσταντίνου, 70' Τζόρτζεβιτς, 88' Καστίγιο

Ολυμπιακός (Τροντ Σόλιντ) : Νικοπολίδης, Μαυρογενίδης, Σούρερ, Ανατολάκης, Μπουλούτ, Καφές, Στολτίδης, Τζόρτζεβιτς, Τουρέ (67' Μάριτς), Οκκάς (76' Καστίγιο), Κωνσταντίνου (89' Ντάνι)

ΑΕΚ (Φερνάντο Σάντος) : Σορεντίνο, Γεωργέας, Δέλλας (71' Σοάρες), Τσιρίλο, Τζιωρτζόπουλος, Ιβιτς, Κατσουράνης, Λάκης, Εμερσον, Λυμπερόπουλος (84' Αλεξόπουλος), Ζούλιο Σέζαρ (76' Καπετάνος)

2008-09 ΑΕΚ - Ολυμπιακός 4-4 (παρ, 15-14 πέν.) Ολυμπιακό Στάδιο (2/5/2009)

Έχει χαρακτηριστεί από πολλούς ως "ο τελικός των τελικών" και ο τίτλος αυτό είναι απόλυτα δικαιολογημένος αν σκεφτεί κανείς πως πρόκειται για ένα ματς που καθήλωσε όχι μόνο Ολυμπιακούς και Αεκτζήδες αλλά όλο το ελληνικό ποδοσφαιρόφιλο κοινό, ένα ματς που όλοι εύχονταν να μην τελείωνε ΠΟΤΕ. Αυτή η κόντρα των δύο ομάδων είχε τα ΠΑΝΤΑ. Πολλά και όμορφα γκολ, ανατροπές, παράταση, αποβολές, αμέτρητα πέναλτι και ένα γεμάτο γήπεδο από οπαδούς και των δύο ομάδων. Η ΑΕΚ του Ντούσαν Μπάγεβιτς πέτυχε αρχικά τον απόλυτο αιφνιδιασμό στον αντίπαλό της με τα δύο γκολ του Μπλάνκο πριν συμπληρωθεί το πρώτο δεκάλεπτο, ο Ολυμπιακός έφερε το ματς στα ίσα στο 70' με τους Ντάρμπισιρ και Ντουντού, για να ακολουθήσει ένα συγκλονιστικό φινάλε στην κανονική διάρκεια, όπου ο Σκόκο έγραψε το 3-2 στο 89' για να "τρελάνει" του κίτρινο κομμάτι της εξέδρας και ο Ντάρμπισιρ έκανε το 3-3 στα τελευταία δευτερόλεπτα των καθυστερήσεων για να "μουρλάνει" το ΟΑΚΑ που ήταν βαμμένο στα ερυθρόλευκα. Στην παράταση ο Ολυμπιακός προηγήθηκε με τον Γκαλέτι και η ΑΕΚ ισοφάρισε με τον Σκόκο για να κριθεί τελικά ο τελικός στη "ρωσική ρουλέτα" μετά από 34 χτυπήματα! Με το σκορ στο 14-14 ο Νικοπολίδης απέκρουσε την εκτέλεση πέναλτι του Πελετιέρι και κατόπιν νίκησε ο ίδιος τον Σάχα, για να χαρίσει στους Πειραιώτες το 24ο Κύπελλο και 14ο νταμπλ στην ιστορία τους.

Γκολ: 4', 8' Μπλάνκο, 89', 107' Σκόκο / 47', 90'+ Ντάρμπισιρ, 70' Ντουντού, 102' Γκαλέτι

Κόκκινες: Αβ. Παπαδόπουλος, Γκαλέτι / Κυργιάκος

ΑΕΚ (Ντούσαν Μπάγεβιτς): Σάχα, Γεωργέας, Ζεράλδο, Κυργιάκος (62' Αλεξόπουλος), Μαϊστόροβιτς, Ενσαλίβα, Καφές, Μαντούκα (68' Πελετιέρι), Σκόκο, Τζιμπούρ (77' Εντίνιο), Μπλάνκο

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Ερνέστο Βαλβέρδε): Νικοπολίδης, Τοροσίδης, Ντομί, Αντζας, Αβ. Παπαδόπουλος, Ντουντού, Πατσατζόγλου (46' Ντάρμπισιρ, 97' Όσκαρ), Γκαλέτι, Λέτο (62' Τζόρτζεβιτς), Μπελούτσι, Ντιόγκο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

Τελικός Κυπέλλου: 12 συντάκτες του Sport24.gr προβλέπουν
Ολυμπιακός: ο άρχοντας των Κυπέλλων!
Οι κατακτήσεις Κυπέλλου της ΑΕΚ
Πόσο καλά θυμάσαι τους τελικούς Κυπέλλου;
TAGS ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ