ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΛΛΑΔΑΣ

Ο ΠΑΟΚ πήρε το Κύπελλο, 2-1 την ΑΕΚ

ÊÕÐÅËËÏ ÅËËÁÄÁÓ / ÔÅËÉÊÏÓ / ÐÁÏÊ - ÁÅÊ (LATO KLODIAN / Eurokinissi Sports)
ÊÕÐÅËËÏ ÅËËÁÄÁÓ / ÔÅËÉÊÏÓ / ÐÁÏÊ - ÁÅÊ (LATO KLODIAN / Eurokinissi Sports) EUROKINISSI SPORTS

Ο Πέδρο Ενρίκε ήρθε απ'τον πάγκο και σκόραρε από θέση οφσάιντ για να δώσει τη νίκη στον ΠΑΟΚ και το 5ο Κύπελλο Ελλάδος της ιστορίας του Δικεφάλου του Βορρά. Ο Μπίσεσβαρ άνοιξε το σκορ, ισοφάρισε ο Χριστοδουλόπουλος μετά από γκέλα του Γλύκου.

Μετά τα τραγικά επεισόδια εντός και εκτός γηπέδου που καθυστέρησαν μία ώρα την έναρξη του τελικού, ο ΠΑΟΚ νίκησε με 2-1 την ΑΕΚ και κατέκτησε το Κύπελλο Ελλάδας.

Ο Βλάνταν Ίβιτς έπρεπε να διαλέξει ανάμεσα στη συμμετοχή του Μπίσεσβαρ σε ρόλο δεκαριού και στην παρουσία της τριάδας Κάνιας, Τσίμιροτ, Σάχοφ. Ο τεχνικός του ΠΑΟΚ τελικά κράτησε την τριάδα του στο κέντρο, έδωσε φανέλα βασικού στον Μπίσεσβαρ και αυτός που την "πλήρωσε" ήταν ο Πέλκας, που έμεινε στον πάγκο.

Ο ΠΑΟΚ πήρε το Κύπελλο, 2-1 την ΑΕΚ

Οι αρχικές επιλογές της ΑΕΚ δεν είχαν εκπλήξεις. Ο Μανόλο Χιμένεθ παράταξε την Ένωση με την ίδια ενδεκάδα που ξεκίνησε και στα δύο παιχνίδια των ημιτελικών κόντρα στον Ολυμπιακό και πήρε την πρόκριση για τον τελικό.

Ο ΠΑΟΚ πήρε το Κύπελλο, 2-1 την ΑΕΚ

Γήπεδο: Πανθεσσαλικό Στάδιο Βόλου

Διαιτητής: Γ. Κομίνης (Θεσπρωτίας)

Βοηθοί: Χρ. Μπαλτάς (Αχαϊας), Γ. Καλφόγλου (Θεσπρωτίας)

Επιπρόσθετοι βοηθοί: τ. Σιδηρόπουλος (Δωδεκανήσου), Δ. Θάνος (Γρεβενών)

4ος: Χ. Καλογερόπουλος (Αθήνας)

ΠΑΟΚ (Βλάνταν Ίβιτς): Γλύκος, Μάτος, Κρέσπο, Βαρέλα, Λέοβατς, Κάνιας, Τσίμιροτ (86' Μαλεζάς), Σάχοβ, Μπίσεσβαρ (90' Κίτσιου), Κάμπος (73' Ενρίκε), Πρίγιοβιτς.

ΑΕΚ (Μανόλο Χιμένεθ): Ανέστης, Γκάλο, Βράνιες, Τσιγκρίνσκι, Ντίντακ, Σίμοες (83' Αλμέιδα), Γιόχανσον, Χριστοδουλόπουλος (86' Βάργκας) , Μάνταλος, Ροντριγκες (68' Γαλανόπουλος), Αραούχο.

Γκολ: 24' Μπίσεσβαρ, 81' Ενρίκε / 26' Χριστοδουλόπουλος

Κίτρινες: 14' Κρέσπο, 70' Μάτος, 88' Ενρίκε / 16' Ροντρίγκες, 79' Σιμόες

Κόκκινες:

Θυμηθείτε εδώ το LIVE του αγώνα

Όπως ο καθένας θα μπορούσε να φανταστεί, ο τελικός ξεκίνησε με ένταση και δυσκολία των ομάδων να παράξουν ευκαιρίες.

ΕΙΚΟΣΙ ΛΕΠΤΑ ΜΕ ΕΝΑ ΣΟΥΤ ΚΑΙ ΜΙΑ ΚΕΦΑΛΙΑ

Τα πρώτα είκοσι λεπτά πέρασαν χωρίς καμία τους να μπορέσει να απειλήσει με αξιώσεις ή να καταφέρει έστω να ελέγξει την κατοχή, να ανέβει ψηλά και κρατήσει τον αντίπαλο χαμηλά στην περιοχή του. Το μοναδικό σουτ της ΑΕΚ ήταν ένα μια προσπάθεια του Γκάλο πολύ έξω απ'την περιοχή μετά από εκτέλεση κόρνερ του Μάνταλου στο 2', ενώ για τον ΠΑΟΚ ήταν η ψηλοκρεμαστή κεφαλιά του Σάχοφ που έβγαλε σε κόρνερ ο Ανέστης στο 13'.

Ήταν σαφές πως και οι δύο προπονητές ήθελαν προσήλωση στα αμυντικά τους καθήκοντα ανεξαρτήτως θέσης. Κι αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να βλέπουμε διαρκώς τους μεσοεπιθετικούς (Μπίσεσβαρ, Κάμπος, Μάνταλος, Χριστοδουλόπουλος, Ροντρίγκες) να βρίσκονται χαμηλά στο δικό τους μισό του γηπέδου και να βοηθούν στην ανασταλτική λειτουργία.

ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ ΣΕ ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ Ο ΠΑΟΚ

Με αυτήν την εικόνα, ήταν λογικό μια αντεπίθεση να αλλάξει τα δεδομένα. Στο 24' η άμυνα του ΠΑΟΚ έδιωξε μακριά την μπάλα, ο Πρίγιοβιτς πήρε την κεφαλιά και έδωσε την ευκαιρία στον Κάμπος να φύγει δεξιά στο ένας μ'έναν με τον Ντιντάκ. Ο παίκτης του ΠΑΟΚ πέρασε τον αντίπαλό του, πάτησε περιοχή, αλλά ο Τσιγκρίνσκι έκοψε το πρώτο του γύρισμα.

Ο Κάμπος έγινε ξανά κάτοχος της μπάλας, απέφυγε τον Ουκρανό με ωραία κίνηση εντός περιοχής και βρήκε τον Μπίσεσβαρ που ανενόχλητος άνοιξε το σκορ με πλασέ που κόντραρε στον Γκάλο.

ΙΣΟΦΑΡΙΣΗ ΜΕ ΓΚΕΛΑ ΓΛΥΚΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΕΚ

Ο ΠΑΟΚ δεν πρόλαβε να χαρεί το προβάδισμά του. Δύο λεπτά μετά το 1-0, ο Χριστοδουλόπουλος δοκίμασε την τύχη του από πολύ μακριά, εκτός περιοχής και πλάγια δεξιά. Η μπάλα κόντραρε στον Γκάλο, αλλά συνέχισε να κατευθύνεται πάνω στον Γλύκο και έσκασε μπροστά του.

Ο τερματοφύλακας του ΠΑΟΚ προσπάθησε να την μπλοκάρει, αλλά απέτυχε παταγωδώς και την είδε να καταλήγει στο βάθος της εστίας του, σε ένα γκολ για το οποίο φέρει αποκλειστική ευθύνη.

ΙΣΟΠΑΛΙΑ ΣΤΟ ΗΜΙΧΡΟΝΟ

Οι δύο πρωταγωνιστές της ανατροπής-πρόκρισης του ΠΑΟΚ επί του Παναθηναϊκού έγραψαν την ιστορία του 1-1, με τον Μπίσεσβαρ να πετυχαίνει το πρώτο γκολ του τελικού και τον Γλύκο να "χαρίζει" στην ΑΕΚ την ισοφάριση. Ακολούθησαν δύο σουτ εκτός περιοχής, ένα απ'τον Μάτος στο 31' (μπλόκαρε ο Ανέστης) και άλλο ένα απ'τον δραστήριο Χριστοδουλόπουλο στο 32', που έφυγε άουτ.

Στο 39' ο Μπίσεσβαρ κράτησε ωραία, πάσαρε στον Τσίμιροτ που του επέστρεψε την μπαλά υπό πίεση με έξοχο τρόπο, αλλά το πλασέ του Ολλανδού από αριστερά εντός περιοχής έφυγε έξω.

Ο ΠΑΟΚ πήρε το Κύπελλο, 2-1 την ΑΕΚ

Το ημίχρονο ολοκληρώθηκε με το σκορ στο 1-1 και τα μοναδικά σουτ εντός περιοχής να είναι τα δύο του Μπίσεσβαρ. Ούτε ο ΠΑΟΚ ούτε η ΑΕΚ μπόρεσαν να φτιάξουν πράγματα απέναντι σε οργανωμένη άμυνα, αμφότεροι πόνταραν στις αντεπιθέσεις, ενώ Πρίγιοβιτς και Αραούχο ήταν απελπιστικά μόνοι. Η ισοπαλία στο ημίχρονο ήταν μάλλον "άδικη" για τον ΠΑΟΚ, που είχε προηγηθεί χάρις σε πραγματική και καθαρή ευκαιρία, ενώ το γκολ της Ένωσης ήταν χάρις σε ένα σουτ-προσευχή από μακριά, που έγινε γκολ χάρις στο λάθος του Γλύκου.

ΠΡΩΤΟ ΣΟΥΤ ΕΝΤΟΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΕΚ

Το δεύτερο ημίχρονο ξεκίνησε με την ΑΕΚ να σουτάρει για πρώτη φορά εντός περιοχής. Ο Μάνταλος, που γενικά είχε πολλά κέφια, κράτησε στα αριστερά, πάσαρε στον Ντίντακ που πάτησε περιοχή και γύρισε παράλληλα, εκεί που ο Ροντρίγκες έκανε την προβολή και είδε την μπάλα να φεύγει άουτ.

Ο Χριστοδουλόπουλος συνέχισε να είναι "πονοκέφαλος" για τον ΠΑΟΚ και δημιουργούσε πολλά προβλήματα τόσο στον Λέοβατς, όσο και στον Τσίμιροτ που πήγαινε σε βοήθεια, αφού ο Μπίσεσβαρ έμενε ψηλότερα. Στο 54' ο Λάζαρος πάλι έπαιξε με τον Γκάλο, ο Βραζιλιάνος έφερε στο αριστερό του πόδι και σούταρε άουτ εκτός περιοχής.

ΣΗΜΕΙΟ ΑΝΑΦΟΡΑΣ Ο ΠΡΙΓΙΟΒΙΤΣ

Για τον ΠΑΟΚ ο Πρίγιοβιτς συνέχισε να αποτελεί σημείο αναφοράς. Ο Ελβετός βρισκόταν διαρκώς εκτός περιοχής και οι συμπαίκτες του τον σημάδευαν με μακρινές και όχι πάντα ωραίες μπαλιές. Ο Πρίγιοβιτς κατάφερνε σχεδόν πάντα να κερδίσει τη μονομαχία, να κρατήσει την κατοχή για την ομάδα του και να τροφοδοτήσει συμπαίκτη του.

Ο Ελβετός κέρδισε τρεις συνεχόμενες κεφαλιές από ισάριθμες στημένες φάσεις του ΠΑΟΚ (57', 59', 67'), αλλά είδε όλες τις φορές την μπάλα να φεύγει αρκετά έξω απ'την εστία, ενώ την ίδια κατάληξη είχε ένα μακρινό σουτ του Τσίμιροτ στο 62', πάλι από κράτημα μπάλας του Πρίγιοβιτς.

Ο ΠΑΟΚ πήρε το Κύπελλο, 2-1 την ΑΕΚ

Στο 68' ο Μανόλο Χιμένεθ έκανε την πρώτη κίνηση απ'τον πάγκο και ήταν η ίδια που είχαμε δει και στους δύο ημιτελικούς με τον Ολυμπιακό. Μάλλον αναμενόμενα μπήκε ο Γαλανόπουλος, μάλλον αναμενόμενα αποχώρησε ο Ροντρίγκες και η Ένωση "μάτσαρε" το 4-3-3 του ΠΑΟΚ και έστειλε τον Μάνταλο στα αριστερά. Ο Ίβιτς "απάντησε" με αλλαγή σε πρόσωπο, αφού έβλεπε την ομάδα του να μην απειλεί όσο και όπως ο ίδιος θα ήθελε.

ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ ΚΑΙ ΤΡΟΠΑΙΟ ΜΕ ΤΟΝ ΕΝΡΙΚΕ

Ο τεχνικός του ΠΑΟΚ έβαλε τον Ενρίκε στη θέση του Κάμπος και πιθανότατα ήθελε απ'τον Βραζιλιάνο καλύτερη λειτουργία σε μικρούς χώρους, αφού η ΑΕΚ μάλλον θα "έπεφτε" πιο χαμηλά στο τελευταίο κομμάτι του αγώνα. Ο Ενρίκε έγινε σχεδόν αμέσως πρωταγωνιστής του τελικού.

Στο 79' έφυγε στο χώρο, πέρασε τον Σιμόες και κέρδισε φάουλ και κίτρινη. Στην εκτέλεση του φάουλ η μπάλα απομακρύνθηκε εκτός περιοχής και ο Λέοβατς γέμισε με τη μία προς το δεύτερο δοκάρι. Ο Ενρίκε ήταν ανενόχλητος και με το κεφάλι έδωσε το προβάδισμα στον ΠΑΟΚ. Τα ριπλέϊ έδειξαν πως ο Βραζιλιάνος επέστρεφε προς τα πίσω, αλλά δεν είχε προλάβει να καλυφθεί και βρισκόταν σε θέση οφσάιντ, που δεν υποδείχθηκε απ'τον επόπτη.

Ο Χιμένεθ δεν είχε άλλη επιλογή απ'το να ρίξει στο ματς τον Αλμέιδα για να ψάξει την ισοφάριση, ενώ ο Ίβιτς φάνηκε πως ήταν προετοιμασμένος για αυτό το ενδεχόμενο και έκανε τρεις τους στόπερ του με την είσοδο του Μαλεζά. Η Ένωση δεν κατάφερε να βρει μια ευκαιρία, ο ΠΑΟΚ κράτησε το προβάδισμα και μαζί με αυτό και τη νίκη, για να κατακτήσει το 5ο Κύπελλο της ιστορίας του.

Το φινάλε βρήκε τον ΠΑΟΚ να πανηγυρίζει, την ΑΕΚ να διαμαρτύρεται δικαιολογημένα για τη φάση του νικητήριου γκολ, αλλά την εικόνα του αγώνα να λέει πως σε ένα κακό ματς ο ΠΑΟΚ προσπάθησε και σκόραρε με καθαρή ευκαιρία, ενώ η Ένωση είχε μόλις ένα σουτ εντός περιοχής.

Η ΦΑΣΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ

Αυτή στο 26'. Το λάθος του Γλύκου ήταν πολύ άσχημη στιγμή για τον τερματοφύλακα που ήταν καθοριστικός στους ημιτελικούς και την προσπάθεια του ΠΑΟΚ να περάσει στον τελικό. Το 1-1 "έκοψε" τη φόρα του ΠΑΟΚ και μετέφερε πολύ άγχος στους παίκτες του Ίβιτς, ενώ έδωσε το δικαίωμα στην ΑΕΚ να συνεχίσει να προσπαθεί με αντεπιθέσεις.

Ο ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ

Ο Κομίνης έλεγξε τον αγώνα και τους ποδοσφαιριστές, αλλά ο ίδιος ελέγχεται για τον πειθαρχικό έλεγχο στην αγκωνιά του Μάτος στο πρόσωπο του Ροντρίγκες στο 7ο λεπτό, που δεν τιμωρήθηκε ούτε με κόκκινη, ούτε με κίτρινη.

Ο ΠΟΛΥΤΙΜΟΤΕΡΟΣ

Ο Μπίσεσβαρ κέρδισε και την ψήφο των δημοσιογράφων που βρέθηκαν στο γήπεδο. Δεν άλλαξε καθοριστικά την εικόνα του αγώνα όπως έκανε στον ημιτελικό με τον Παναθηναϊκό, αλλά άνοιξε το σκορ και έφτιαξε τα περισσότερα καλά πράγματα για την ομάδα του.

ΜΑΣ ΑΡΕΣΕ

Ο Πρίγιοβιτς. Ο αγώνας δεν ήταν εύκολος για τους σέντερ φορ, αφού οι ομάδες τους δεν έφτιαξαν πράγματα γι'αυτούς και αγωνίζονταν πολύ απομονωμένοι. Ο Ελβετός προσέφερε πολλά στην ομάδα του εκτός περιοχής, παρότι είναι βαρύ κορμί και έδειξε πως έχει ρόλο ακόμα και όταν δεν εκτελεί και η ομάδα δεν τον τροφοδοτεί σωστά εντός περιοχής.

ΔΕΝ ΜΑΣ ΑΡΕΣΕ

Ο Σέρχιο Αραούχο. Ουδέτεροι και μη έβλεπαν τον Αργεντινό ως τον παίκτη κλειδί για την ΑΕΚ, τον πιο ποιοτικό ποδοσφαιριστή της Ένωσης. Ο Αραούχο σε κανένα σημείο του αγώνα δεν δικαίωσε τις προσδοκίες. Δεν απείλησε ούτε μία φορά, αλλά ούτε και κατάφερε να αποτελέσει σημείο αναφοράς, να κρατήσει την μπάλα, να βγει μακριά απ'τους στόπερ για να παίξει με τους συμπαίκτς του.

Photo credits: EUROKINISSI

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ίβιτς: "Είμαι συγκινημένος, σημαίνει πολλά αυτός ο τίτλος"
Χιμένεθ: "Δεν είχαμε τύχη με τη διαιτησία"
Ενρίκε: "Το είχα ονειρευτεί αυτό το γκολ"
Έξαλλος με τον επόπτη ο Χιμένεθ
H απονομή του Κυπέλλου και οι πανηγυρισμοί των παικτών του ΠΑΟΚ
TAGS ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ