ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΛΛΑΔΑΣ

Ατρόμητος-Ολυμπιακός 1-2

Ατρόμητος-Ολυμπιακός 1-2

Με γκολ του Φουστέρ στο τελευταίο λεπτό της παράτασης ο Ολυμπιακός νίκησε με 2-1 τον Ατρόμητο και κατέκτησε το Κύπελλο Ελλάδος. Τζεμπούρ και Ιγκλέσιας τα άλλα γκολ. Χαμένο πέναλτι από τον Χολέμπας

Με γκολ του Φουστέρ στο τελευταίο λεπτό της παράτασης, ο Ολυμπιακός κατάφερε και νίκησε τον Ατρόμητο με 2-1 στον τελικό του Κυπέλλου και να κατακτήσει το 25ο Κύπελλο της ιστορίας του.

Ο Ολυμπιακός ήταν καλύτερος στην μεγαλύτερη διάρκεια του κανονικού αγώνα και της παράτασης και προηγήθηκε με τον Τζεμπούρ. Από την άλλη ο Ατρόμητος που έπαιξε με αντεπιθέσεις ισοφάρισε με τον Ιγκλέσιας, είχε ήρωα τον Ιτάνζ, αλλά σε μια στιγμή αδράνειας δέχθηκε το δεύτερο τέρμα. Διαβάστε αναλυτικά την κριτική των παικτών του Ολυμπιακού και την κριτική των παικτών του Ατρομήτου.

Στο πρώτο ημίχρονο ο Ολυμπιακός μπήκε όπως συνηθίζει σε όλα του τα τελευταία παιχνίδια. Ανέλαβε την πρωτοβουλία των κινήσεων είχε την υπεροχή και τις ευκαιρίες και όταν "τρομοκρατήθηκε" με το χαμένο πέναλτι του Χολέμπας, ο Τζεμπούρ "έβγαλε τα κάστανα από την φωτιά" με το γκολ που σημείωσε.

Από την άλλη ο Ατρόμητος μπήκε με αμυντικούς προσανατολισμούς, κοιτούσε κυρίως να μην δεχθεί γκολ και να "χτυπήσει" στις αντεπιθέσεις με τον Μήτρογλου, ο οποίος όμως σε αρκετές περιπτώσεις ήταν πολύ μόνος και δεν δημιούργησε πολλές επικίνδυνες καταστάσεις.

Στο δεύτερο ημίχρονο ο Ατρόμητος ήταν αυτός που ανέβασε την απόδοσή του, καθώς δεν είχε πλέον τίποτα να χάσει και εκμεταλλεύτηκε με τον καλύτερο τρόπο την καθίζηση του Ολυμπιακού ισοφαρίζοντας με τον Ιγκλέσιας.

Ο Ολυμπιακός από την πλευρά του μπήκε αργά στο παιχνίδι στον δεύτερος μέρος με αποτέλεσμα να μην βρει διαδρόμους ανοιχτούς για το δεύτερο γκολ και έτσι ο τελικός να ολοκληρωθεί με 1-1 και να οδηγηθεί στην παράταση.

Και στην παράταση τα πράγματα ήταν ίδια. Ο Ολυμπιακός είχε την κατοχή της μπάλας και ο Ατρόμητος ήταν "κίνδυνος θάνατος" στις αντεπιθέσεις. Τελικά την λύση για τον Ολυμπιακό έδωσε για ακόμη μια φορά ο Φουστέρ και έτσι οι "ερυθρόλευκοι" έφτασαν στην κατάκτηση του ντάμπλ.

Γήπεδο: ΟΑΚΑ

Διαιτητής/Βοηθοί: Σπάθας (Πειραιά)/ Σαραϊδάρης (Μακεδονίας), Βασιλειάδης (Μακεδονίας)

4ος Διαιτητής/Παρατηρητής: Γιάχος (Χίου)/ Καλαθενός (Δωδεκανήσου)

Καιρός: Ασθενής βροχή

Ατρόμητος (Δώνης): Ιτάνζ, Σκόνδρας, Τόμας, Φυτανίδης, Οικονόμου, Ιγκλέσιας (98' Ζουέλα), Δημούτσος, Μπρίτο (77' Σφακιανάκης), Επστάιν, Τάτος (63' λ.τρ. Καραμάνος), Μήτρογλου.

Ολυμπιακός (Βαλβέρδε): Κάρολ, Τοροσίδης, Μέλμπεργκ, Α. Παπαδόπουλος, Χολέμπας, Ορμπάιθ, Μανιάτης (102' Μοδέστο), Μακούν (83' Φουστέρ), Αμπντούν (72' Φετφατζίδης), Μιραλάς, Τζεμπούρ.

Κίτρινες κάρτες: Οικονόμου (15', Ατρόμητος), Φυτανίδης (35', Ατρόμητος), Δημούτσος (60' Ατρόμητος), Ιγκλέσιας (63', Ατρόμητος), Σκόνδρας (102', Ατρόμητος)-Ορμπάιθ (68', Ολυμπιακός)

Σκόρερ: Ιγκλέσιας (76', Ατρόμητος) -Τζεμπούρ (29', Ολυμπιακός), Φουστέρ (119', Ολυμπιακός)

Τα πλάνα των δύο προπονητών

Σε ότι αφορά την στρατηγική των δύο προπονητών λίγο πολύ ήταν γνωστά. Ο Γιώργος Δώνης για τον τυπικά γηπεδούχο Ατρόμητο παρέταξε ενισχυμένο κέντρο σε σύστημα 4-4-1-1.

Κάτω από τα δοκάρια ήταν ο Ιτάνζ, στην άμυνα η τετράδα από δεξιά προς αριστερά ήταν οι Σκόνδρας, Φυτανίδης, Τόμας και Οικονόμου.

Στην μεσαία γραμμή ο τεχνικός του Ατρομήτου επέλεξε δύο αμυντικά χαφ τους Ιγκλέσιας και Δημούτσο με τον Μπρίτο δεξιά και τον Επστάιν αριστερά. Μπροστά τους σε ελεύθερο ρόλο ήταν ο Τάτος και στην κορυφή της επίθεσης ο Μήτρογλου.

Από την άλλη ο Ερνέστο Βαλβέρδε παρέταξε την γνωστή ενδεκάδα με μοναδική αλλαγή τον Μακούν στην θέση του Φουστέρ.

Στο 4-3-3, ο Κάρολ ήταν κάτω από τα δοκάρια, οι Τοροσίδης, Αβραάμ Παπαδόπουλος, Μέλμπεργκ και Χολέμπας στην άμυνα.

Στην μεσαία γραμμή οι Ορμπάιθ, Μανιάτης και Μακούν και στην επίθεση οι Αμπντούν (αριστερά), Μιραλάς (δεξιά) και Τζεμπούρ στην κορυφή.

Τον "τρομοκράτησε" το χαμένο πέναλτι

Στο πρώτο μέρος ο Ολυμπιακός, μπήκε δυνατά όπως συνηθίζει, αναλαμβάνοντας την πρωτοβουλία των κινήσεων, σε αντίθεση με τον Ατρόμητο που ήθελε να διαφυλάξει τα νότα του και έπαιζε με αντεπιθέσεις.

Πρώτο σουτ για τον Ολυμπιακό ήταν από τον Μιραλάς στο 3', αλλά ήταν αδύναμο και ο Ιτάνζ δεν είχε πρόβλημα να μπλοκάρει την μπάλα.

Στο 7 λεπτό ο Ολυμπιακός έφτασε πολύ κοντά στο γκολ, όταν ο Ορμπάιθ σήκωσε την μπάλα για τον Τζεμπούρ ο οποίος βγήκε τετ α τετ με τον Ιτάνζ έκανε το σουτ με τον γκολκίπερ του Ατρομήτου να απομακρύνει την μπάλα.

Ο Ολυμπιακός συνέχισε να πιέζει και στο 18', μετά από σέντρα του Τοροσίδη από δεξιά, ο Φυτανίδης έδιωξε άτσαλα με αποτέλεσμα η μπάλα να φτάσει στον Μακούν ο οποίος έκανε το σου, με την μπάλα να καταλήγει πάνω από τα δοκάρια του Ιτάνζ.

Η απάντηση του Ατρομήτου ήρθε στο 21', όταν μετά από αντεπίθεση, ο Μήτρογλου "χόρεψε" τους αμυντικούς τους Ολυμπιακού έκανε το σουτ μέσα από την περιοχή με την μπάλα να φεύγει λίγο άουτ.

Στο 25 λεπτό ο Ολυμπιακό έχασε την μεγαλύτερή του ευκαιρία να ανοίξει το σκορ. Ο Μακούν έκανε την μπαλιά στην περιοχή του Ατρομήτου ο Σκόνδρας ανέτρεψε τον Μανιάτη που έγινε κάτοχος της μπάλας και ο διαιτητής έδειξε το σημείο του πέναλτι.

Την εσχάτη των ποινών ανέλαβε να εκτελέσει ο Χολέμπας, ο οποίος έστειλε την μπάλα άουτ και έτσι παρέμεινε το 0-0. Ότι δεν κατάφερε όμως ο Χολέμπας στο 25', το κατάφερε ο Ράφικ Τζεμπούρ τέσσερα λεπτά αργότερα (29').

Ο Μανιάτης έκανε την κούρσα από δεξιά, δοκίμασε και την παράλληλη μπαλιά οι αμυντικοί του Ατρομήτου έδιωξαν η μπάλα έφτασε στον Αμπντούν ο οποίος την γύρισε στο ύψος της μεγάλης περιοχής και ο Τζεμπούρ με απευθείας σουτ την έστειλε στην αριστερή γωνία του Ιτάνζ για να κάνει το 0-1 για τους Πειραιώτες.

Στο 37' ο Μιραλάς έκανε την σέντρα από αριστερά ο Τοροσίδης μέσα από την περιοχή δεν βρήκε καλά την μπάλα με το κεφάλι και την έστειλε άουτ.

Η απάντηση του Ατρομήτου ήταν στο επόμενο λεπτό (38'), όταν ο Επστάιν ήταν αυτός που δοκίμασε την σέντρα από αριστερά με τον Μπρίτο να πιάνει την κεφαλιά και η μπάλα να φεύγει πάνω από τα δοκάρια του Κάρολ.

Στα επόμενα λεπτά μέχρι το τέλος του πρώτου ημιχρόνου, ο Ολυμπιακός είχε την κατοχή της μπάλας με τον Ατρόμητο να μην μπορεί να απειλήσει.

Ανέβηκε ο Ατρόμητος

Στο δεύτερο ημίχρονο το πρώτο σουτ ήταν από την πλευρά του Ατρομήτου, όταν στο 49’ ο Μήτρογλου έστρωσε την μπάλα στον Σκόνδρα αυτός από μακριά δοκίμασε το πόδι του στέλνοντας την μπάλα άουτ.

Ο Ολυμπιακός έριξε τον ρυθμό του με αποτέλεσμα ο Ατρόμητος να ανέβει, καθώς δεν είχε τίποτα να χάσει και στο 58' από το σουτ του Επστάιν η μπάλα έφυγε λίγο έξω από το δεξί κάθετο δοκάρι του Κάρολ.

Ο Ολυμπιακός προσπάθησε να απειλήσει στο 67', όταν από το κόρνερ του Μιραλάς, ο Τοροσίδης έπιασε την κεφαλιά με τον Ιτάνζ να είναι σε καλή θέση και να μπλοκάρει την μπάλα.

Ο Ατρόμητος αφού έβλεπε πως ο Ολυμπιακός ροκάνιζε τον χρόνο, ανέβηκε και άλλο με αποτέλεσμα να πετύχει αυτό που θέλει.

Στο 76', ο Μπρίτο βγήκε από δεξιά έκανε την σέντρα στην περιοχή του Ολυμπιακού και ο Ιγκλέσιας με σουτ ξεγέλασε τον Κάρολ (χτύπησε η μπάλα στον αγκώνα του Χολέμπας) στέλνοντας την μπάλα στο βάθος της εστίας για να κάνει το 1-1 για την ομάδα του Περιστερίου.

Από εκείνο το σημείο και μετά ο Ολυμπιακός μπήκε και πάλι στο παιχνίδι ανεβάζοντας την απόδοσή του για να πετύχει το δεύτερο γκολ, με τον Ατρόμητο να είναι πολύ επικίνδυνος στις αντεπιθέσεις.

Στα τελευταία λεπτά του αγώνα, ο Ολυμπιακός πίεσε για το δεύτερο γκολ και έχασε πολύ μεγάλη ευκαιρία για να πάρει τη νίκη στο 93', όταν μετά από εκτέλεση κόρνερ του Μιραλάς ο Τζεμπούρ έκανε την κεφαλιά με τον Ιτάνζ να διώχνει εντυπωσιακά με το ένα χέρι πριν η μπάλα περάσει την γραμμή.

Στο ένα λεπτό των καθυστερήσεων που απέμεινε δεν άλλαξε κάτι με το 1-1 να παραμένει και έτσι ο τελικός οδηγήθηκε στην παράταση.

Ξύπνησε στην παράταση

Με το ξεκίνημα της παράτασης ο Ολυμπιακός αφυπνίστηκε και μπήκε δυνατά. Αρχικά οι "ερυθρόλευκοι" ζήτησαν πέναλτι σε χέρι του Τόμας, με τον διαιτητή να δείχνει να συνεχιστεί το παιχνίδι.

Στο 3ο λεπτό της παράτασης, ο Φετφατζίδης έβγαλε μια ωραία μπαλιά στον Μιραλάς, ο οποίος βγήκε τετ α τετ, αλλά από το πλασέ του η μπάλα έφυγε λίγο άουτ.

Τρία λεπτά αργότερα (96') από την απευθείας εκτέλεση φάουλ του Ορμπάιθ η μπάλα έφυγε πάνω από το οριζόντιο δοκάρι του Ιτάνζ, ενώ στο 99' ένα μακρινό σουτ του Φετφατζίδη δεν ανησύχησε τον γκολκίπερ του Ατρομήτου.

Στο 110', μετά από λάθος του Οικονόμου στην μεσαία γραμμή, ο Φετφατζίδης πήρε την μπάλα έκανε την μπαλιά στον Μιραλάς ο οποίος προσπάθησε να κάνει το σουτ με τον Τόμας να τον κόβει την τελευταία στιγμή.

Και ενώ όλα έδειχναν πως το παιχνίδι θα πήγαινε στην διαδικασία των πέναλτι, ο Νταβίδ Φουστέρ που μπήκε ως αλλαγή στο ματς ήταν αυτός που είπε την τελευταία λέξη.

Στο τελευταίο λεπτό της παράτασης (119'), ο Τοροσίδης έκανε την σέντρα και ο Ισπανός μέσος με κεφαλιά έστειλε την μπάλα στα δίχτυα του Ιτάνζ κάνοντας το 1-2 και δίνοντας το τρόπαιο στον Ολυμπιακό.

Στο τελευταίο λεπτό ο Ατρόμητος ζήτησε πέναλτι με τον Δημούτσο με τον διαιτητή να δείχνει να συνεχιστεί το παιχνίδι. Έτσι δεν άλλαξε κάτι και ο Ολυμπιακός πήρε τη νίκη με 2-1 και παράλληλα το 25ο Κύπελλο της ιστορίας του με τον Ατρόμητο για δεύτερη συνεχόμενη σεζόν να φτάνει στην πηγή, αλλά να μην πίνει νερό.

MVP του τελικού

Στον τελικό του Κυπέλλου MVP αναδείχθηκε ο Ράφικ Τζεμπούρ, ωστόσο εμείς θα επιλέξουμε τον Νταβίδ Φουστέρ, ο οποίος μπήκε αλλαγή στο 82' και έδωσε το τρόπαιο στον Ολυμπιακό με το γκολ που σημείωσε ένα λεπτό πριν το τέλος της παράτασης.

Αδύναμος κρίκος

Αδύναμος κρίκος του ματς, ήταν ο Σωκράτης Φυτανίδης. Ο κεντρικός αμυντικός του Ατρομήτου ήταν μέσα δύο λάθη που έγιναν στο πρώτο ημίχρονο, τόσο στο πέναλτι, όσο και στο γκολ του Τζεμπούρ.

TAGS ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ