FOOTBALL ANALYSIS

Ελίασον, ένας εξτρέμ-δημιουργός που απελευθερώνει Πινέδα - Γκατσίνοβιτς στο Almeyda-ball

Ο Νίκλας Ελίασον
Ο Νίκλας Ελίασον INTIME SPORTS

Ο Νίκλας Ελίασον ήταν από τους πρωταγωνιστές της επιβλητικής νίκης της ΑΕΚ με 4-1 επί του Ιωνικού στο πρώτο παιχνίδι στην OPAP Arena και ο Ηλίας Καλλονάς γράφει για τον Σουηδό εξτρέμ που απελευθερώνει Πινέδα-Γκατσίνοβιτς και λύνει τα χέρια του Αλμέιδα.

Η επιστροφή στην ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια και την OPAP Arena ήταν ακριβώς όπως την είχαν ονειρευτεί οι φίλαθλοι της ομάδας. Πολλά γκολ, πλούσιο θέαμα και μία επιβλητική νίκη/εμφάνιση απέναντι στον Ιωνικό. Οι παίκτες του Ματίας Αλμέιδα, με τη δύναμη και του κόσμου, κατάφεραν από την αρχή του αγώνα να επιβάλλουν το παιχνίδι τους και να πανηγυρίσουν το τρίποντο που τους έφερε στη 2η θέση και στο -6 από τον πρωτοπόρο Παναθηναϊκό.

Η αλήθεια είναι πως, με βάση την εικόνα του αγώνα, δεν υπήρχε ποδοσφαιριστής της Ένωσης που να υστέρησε. Ο καθένας είχε το ρόλο του μέσα στο γήπεδο. H πίεση ψηλά, οι άμεσες ανακτήσεις κατοχής, οι κινήσεις χωρίς την μπάλα και τα πολλά τρεξίματα καθ' όλη τη διάρκεια του ματς αποτελούν ένα μεγάλο κομμάτι της προπονητικής φιλοσοφίας του Αλμέιδα.

Γκατσίνοβιτς και Πινέδα στους ίδιους χώρους, αλλά με διαφορετικούς ρόλους

Ωστόσο, γι' ακόμη μία αναμέτρηση, η μεσαία γραμμή της ΑΕΚ ήταν εκείνη που έκανε σε πολύ μεγάλο βαθμό τη διαφορά, είτε σε θέμα εκτέλεσης, είτε σε θέση δημιουργίας, είτε σε θέμα πίεσης. Ο Μίγιατ Γκατσίνοβιτς, που σημείωσε το ιστορικό πρώτο γκολ στην OPAP Arena, είχε έναν ελεύθερο ρόλο μέσα στον αγωνιστικό χώρο, κινούμενους, όπως φαίνεται και στο παρακάτω γράφημα, στους ίδιους χώρους με τον Ορμπελίν Πινέδα, αλλά με διαφορετικές αρμοδιότητες.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Ο Σέρβος ήταν εκείνος που πήρε πάνω του μεγάλο κομμάτι της ανάπτυξης, ενώ ο Μεξικανός ήταν αυτός που έκανε μέτρα με την μπάλα, αλλά είχε και καταλυτική συμβολή στις άμεσες ανακτήσεις της κατοχής (πρώτος με 8). Παράλληλα, βέβαια, εν αντιθέσει με τα προηγούμενα παιχνίδια, ο Γκατσίνοβιτς είχε και τον ρόλο του εκτελεστή, πατώντας περιοχή και σημειώνοντας δύο απ' τα τέσσερα τέρματα της ομάδας του.

Tο δίκτυο μεταβιβάσεων της ΑΕΚ στον αγώνα με τον Ιωνικό
Tο δίκτυο μεταβιβάσεων της ΑΕΚ στον αγώνα με τον Ιωνικό SPORT24

Γενικότερα, ο Αλμέιδα έριξε μεγάλο βάρος στη δεξιά μεριά, με τους Λάζαρο Ρότα και Νίκλας Ελίασον να αγωνίζονται ψηλά στα γήπεδο, δημιουργώντας διαρκώς ρήγματα στην αριστερή πλευρά του Ιωνικού. Παράλληλα, ο Σέρχιο Αραούχο, απ' την στιγμή που ο Γκατσίνοβιτς ερχόταν πιο κεντρικά, είχε την άνεση και τη δυνατότητα να βγαίνει στα αριστερά και να ανοίγει χώρους για τους συμπαίκτες του, τραβώντας πάνω του τους αντίπαλους αμυντικούς. Και πλέον, με τη χρησιμοποίηση του Λιβάι Γκαρσία στην κορυφή της επίθεσης, η μεγάλη περιοχή δεν μένει ποτέ άδεια.

Ο φορ Γκαρσία έφερε τον δημιουργό Ελίασον

Η απόφαση του Αλμέιδα να μετατρέψει τον 25χρονο επιθετικό από το Τρίνινταντ και Τομπάγκο σε κλασικό φορ φαίνεται πως του βγαίνει και με το παραπάνω, αφού ο Γκαρσία σκοράρει ανελλιπώς, είναι μέσα στις φάσεις και προσφέρει ένα έξτρα επιθετικό "όπλο" στην ομάδα του. Κι οφείλουμε να δώσουμε τα credits στον Σωκράτη Οφρυδόπουλο, ο οποίος ήταν εκείνος που τον χρησιμοποίησε πρώτη φορά στη συγκεκριμένη θέση την περσινή σεζόν.

Αλλά για να λειτουργήσει ο Λιβάι Γκαρσία ως φορ, θα έπρεπε να βρεθεί κι ο ποδοσφαιριστής που θα αναλάβει τον ρόλο του, ως δεξιός εξτρέμ. Κι αυτός βρέθηκε στο πρόσωπο του Νίκλας Ελίασον, ο οποίος αποτελούσε μεταγραφικό στόχο της ΑΕΚ γι' αρκετό καιρό. Ο Σουηδός μεσοεπιθετικός διακρίνεται για την ταχύτητά του, την ικανότητα στο ένας εναντίον ενός και όπως φαίνεται έχει μεγάλες αρετές και στο κομμάτι της δημιουργίας.

Τα στατιστικά του Νίκλας Ελίασον στον αγώνα με τον Ιωνικό
Τα στατιστικά του Νίκλας Ελίασον στον αγώνα με τον Ιωνικό SPORT24

Απέναντι στον Ιωνικό, όπως φαίνεται και στο παραπάνω γράφημα της Opta/Stats Perform, ο Ελίασον ολοκλήρωσε το παιχνίδι με 5 key passes (σ.σ. πάσες που δημιούργησαν τελικές), που αποτελεί την καλύτερη επίδοση μεταξύ των παικτών που αγωνίστηκαν στο χθεσινό (03/10) παιχνίδι. Παράλληλα, ήταν πρώτος σε κερδισμένα φάουλ (3), ενώ προσέφερε και δύο εξαιρετικές ασίστ στους συμπαίκτες του.

Ο ίδιος μπορεί να μην είναι ο εξτρέμ των πολλών γκολ, αλλά πλέον η ΑΕΚ έχει αρκετούς ποδοσφαιριστές απ' τους οποίους μπορεί να βρει λύση στο σκοράρισμα. Το στοίχημα τόσο για τον Ελίασον, όσο και για τον Αλμέιδα, είναι να (του) βρει τον ρόλο του μέσα στην ομάδα, όπως συμβαίνει και με τους υπόλοιπους παίκτες που μετρούν περισσότερα 90λεπτα μαζί.

Τα πρώτα δείγματα, πάντως, του 27χρονου μεσοεπιθετικού είναι κάτι παραπάνω από ενθαρρυντικά. Η ΑΕΚ έχει κάνει τεράστιο upgrade μεσοεπιθετικά, το οποίο μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στην έκβαση της σεζόν. Όπως και να έχει, οι αγώνες-πρόκληση είναι μπροστά για την Ένωση, αρχής γενομένης από τον αγώνα με τον Άρη στο "Κλ. Βικελίδης" την προσεχή Κυριακή (09/10, 21:15, Novasports Prime, LIVE SPORT24).

TAGS FOOTBALL ANALYSIS ΑΕΚ ΑΕΚ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ OPAP ARENA
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ