ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Ζέκα: "Σχεδόν αδύνατο να πάρει ομάδα πρωτάθλημα από τον Ολυμπιακό"

ÐÁÃÊÏÓÌÉÏ ÊÕÐÅËËÏ / ÐÑÏÊÑÉÌÁÔÉÊÁ / ÅËËÁÄÁ - ÂÅËÃÉÏ  / WORLD CUP / PRELIMINARY / GREECE - BELGIUM (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI)
Ζέκα EUROKINISSI SPORTS

Ο Ζέκα έδωσε συνέντευξη στην A' Bola και υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι στην Ελλάδα δεν αφήνουν τις άλλες ομάδες να πάρουν το πρωτάθλημα πέρα από τον Ολυμπιακό. Η νέα του ζωή στην Κοπεγχάγη, η ελληνική υπηκοότητα και το 0-3 με τον Παναθηναϊκό στο Φάληρο.

Άφησε τον Παναθηναϊκό για την Κοπεγχάγη. Ύστερα από έξι χρόνια στην Ελλάδα ο Ζέκα, αγωνίζεται στη Δανία και σε συνέντευξη που έδωσε στην A' Bola αναφέρθηκε στη νέα του ζωή. Μίλησε για τις διαφορές που έχει παρατηρήσει στις δύο χώρες, για τους "Έλληνες που θέλουν να είναι στους δρόμους και στις παραλίες", αλλά και για τους Δανούς για τους οποίους αναρωτιέται "πώς θα ήταν εάν είχαν τον ήλιο και τη ζέστη της Ελλάδας, γιατί μου φαίνεται πολύ ευτυχισμένος λαός".

Τοποθετήθηκε για τον Παναθηναϊκό που ήθελε να τον πουλήσει για να κερδίσει χρήματα, για το ελληνικό πρωτάθλημα και τις ομάδες που "δεν τις αφήνουν να πάρουν πρωτάθλημα, πλην του Ολυμπιακού", για την κριτική που δέχτηκε πριν αποκτήσει την ελληνική υπηκοότητα και τα "δεν είσαι Έλληνας" που άκουσε".

Θυμήθηκε το 0-3 με το "τριφύλλι" κόντρα στον Ολυμπιακό, όταν οι οπαδοί των "μας φιλούσαν, μας σήκωναν στον αέρα, μας έπιαναν στα χέρια". Αναλυτικά η συνέντευξη του Ζέκα στην πορτογαλική εφημερίδα...

"ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟΙ ΟΙ ΔΑΝΟΙ, ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΤΟΝ ΗΛΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ"

"Μόλις έφαγα με έναν συμπαίκτη μου και πήγα να ψωνίσω ρούχα, γιατί τα περισσότερα είναι στην Αθήνα" ανέφερε στην αρχική του τοποθέτηση ο πρώην αρχηγός του Παναθηναϊκού, ο οποίος ρωτήθηκε για τις διαφορές Αθήνας - Κοπεγχάγης: " Έχω λίγο καιρό στην Κοπεγχάγη, αλλά οι διαφορές είναι πολλές κι εύκολο να τις προσέξεις. Οι Έλληνες θέλουν να είναι στους δρόμους και στις παραλίες. Εδώ, λόγω του κρύου, θέλουν να περνούν περισσότερο χρόνο στο σπίτι.

Είναι τέλη Σεπτέμβρη, κάνει κρύο και βρέχει συνέχεια. Αλλά πέρα από αυτό, οι άνθρωποι είναι συμπαθητικοί και πάντα διαθέσιμοι να σε βοηθήσουν. Είναι πάντα με το χαμόγελο στο χείλη. Δεν ξέρω πώς το καταφέρνουν με τόσο κακό καιρό συνεχόμενα. Μερικές φορές αναρωτιέμαι πώς θα ήταν οι Δανοί εάν είχαν τον ήλιο και τη ζέστη της Ελλάδας, γιατί μου φαίνεται πολύ ευτυχισμένος λαός!".

"ΕΔΩ ΜΕ ΤΟ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ ΣΤΑΜΑΤΟΥΝ, ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΕΠΙΤΑΧΥΝΟΥΝ"

Ο 29χρονος χαφ αναφέρθηκε στον τρόπο οδήγησης στη χώρα μας και στη Δανία, κάνοντας λόγο για εντελώς διαφορετική κουλτούρα: " Εδώ όταν φανάρι γίνεται από πράσινο πορτοκαλί, οι οδηγοί σταματούν αμέσως. Στην Ελλάδα όταν συμβαίνει αυτό, επιταχύνουν περισσότερο. Στη Δανία πολλοί κυκλοφορούν με ποδήλατα είτε κάνει ζέστη, είτε βρέχει, είτε χιονίζει. Οπότε οι οδηγοί πρέπει να είναι προσεκτικοί σε κάθε τύπου καταστάσεις. Ακόμη και η συμπεριφορά των πεζών είναι διαφορετικοί. Περιμένουν το πράσινο για να περάσουν, ακόμη και να είναι κόκκινο και να μην περνά κανένα αμάξι δεν θα περάσουν. Είναι πιο ήρεμοι κι έχουν εντελώς διαφορετική κουλτούρα από τους Έλληνες".

"Ο ΠΑΟ ΗΘΕΛΕ ΝΑ ΜΕ ΠΟΥΛΗΣΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΒΓΑΛΕΙ ΧΡΗΜΑΤΑ"

Ο διεθνής με την Εθνική Ελλάδα μέσος ρωτήθηκε για το πώς αντέδρασε όταν ενημερώθηκε για την πρόταση της Κοπεγχάγης. Υποστήριξε ότι ήθελε να ανανεώσει, αλλά ότι διαπίστωσε ένα δισταγμό εκ μέρους του Παναθηναϊκού, αναφέροντας παράλληλα ότι οι άνθρωποι της ΠΑΕ ήθελαν να τον πουλήσουν γιατί είχαν ανάγκη. Συγκεκριμένα, ανέφερε: "Όταν έμαθα για το ενδιαφέρον της Κοπεγχάγης, ήθελα να μάθω το στάτους μου στον Παναθηναϊκό. Το συμβόλαιο μου εξέπνεε το 2019 και συγκλίναμε προς την ανανέωση, αλλά διαπίστωσα ένα δισταγμό και κατάλαβα ότι η ομάδα ήθελε να κερδίσει χρήματα από την πώλησή μου.

Δεν είναι νέο ότι ο Παναθηναϊκός περνά μερικές οικονομικές δυσκολίες. Οπότε ξεκίνησα να σκέφτομαι το μέλλον μου γιατί μου πρόσφεραν τετραετές συμβόλαιο. Και ξέρεις πώς είναι το ποδόσφαιρο. Μέχρι το 2019 κάτι θα μπορούσε να πάει στραβά ή να έχω τραυματισμό και τα τέσσερα χρόνια του συμβολαίου με την Κοπεγχάγη θα ήταν εγγυημένα. Εκτός από αυτό κατάλαβα ότι η Κοπεγχάγη με ήθελε. Ο προπονητής και ο διευθυντής ποδοσφαίρου ταξίδεψαν στην Ελλάδα για να μου μιλήσουν κι ένιωθα να ταυτίζονται οι στόχοι μου με αυτούς της ομάδας.

Ζέκα: "Σχεδόν αδύνατο να πάρει ομάδα πρωτάθλημα από τον Ολυμπιακό"
Ζέκα

Δηλαδή, συνηθίζουν να κατακτούν το πρωτάθλημα και να είναι παρόντες στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Η πιθανότητα να παίξω στο Champions League ήταν ένα κίνητρο, γιατί μέχρι σήμερα δεν είχα την ευκαιρία. Το πρότζεκτ και η διοίκηση της Κοπεγχάγης μου έδωσαν τη θέληση να δοκιμάσω μια καινούρια εμπειρία". Ο Ζέκα πρόσθεσε: "χρειαζόμουν κάτι νέο στη ζωή μου. Το πιο δύσκολο κομμάτι ήταν να αποχωριστώ τους συμπαίκτες μου και τους ανθρώπους με τους οποίους δούλεψα όλον αυτόν τον καιρό. Δεν θα ξεχάσω πόσο με βοήθησαν και με έκαναν να νιώσω σαν στο σπίτι μου όλα αυτά τα χρόνια. Ήθελα ένα άλλο πρότζεκτ για να κάνω περισσότερα και καλύτερα και να κατακτήσω τίτλους".

"ΣΧΕΔΟΝ ΑΔΥΝΑΤΟ ΝΑ ΠΑΡΕΙΣ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ"

Η δημοσιογράφος της A' Bola απηύθυνε ερώτηση στον Ζέκα για το ελληνικό πρωτάθλημα: " Η κατάκτηση του ελληνικού πρωταθλήματος μοιάζει αδύνατη. Φτάνει στο τέλος της αυτή η επταετή βασιλεία του Ολυμπιακού;". Για να απαντήσει ο Ζέκα: " Οι παίκτες προσπαθούν από την αρχή να κάνουν το καλύτερο δυνατό, γιατί μπορεί να υπάρχει μια χρονιά, που τα πράγματα να μην πάνε καλά στον Ολυμπιακό. Είναι όπως το είπες, είναι σχεδόν αδύνατο να κατακτήσει κάποια άλλη ομάδα εκεί το πρωτάθλημα (εννοεί εκτός από τον Ολυμπιακό). Αυτή η ανωτερότητα δεν έχει να κάνει με ό,τι κάνουν οι ομάδες, αλλά με τι τις αφήνουν να κάνουν. Είναι δύσκολο να τους ανταγωνιστείς. Χωρίς να θέλω να μπω σε λεπτομέρειες, είναι κρίμα που το ελληνικό ποδόσφαιρο είναι έτσι".

"ΠΡΙΝ ΔΕΝ ΕΠΙΝΑ ΚΑΦΕ, ΤΩΡΑ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΦΡΑΠΕ ΚΑΙ ΦΡΕΝΤΟ"

Όταν κλήθηκε να αναφερθεί στην απόκτηση της ελληνικής υπηκοότητας, υποστήριξε ότι "το ελληνικό αίμα κυλά διαφορετικά και είμαι περισσότερο ταυτισμένος με αυτό", θέλοντας να καταδείξει ότι νιώθει περισσότερο Έλληνας από ό,τι Πορτογάλος: "Πριν πάω στην Ελλάδα δεν έπινα καφέ και τώρα πίνω φραπέ και φρέντο συνέχεια. Οι Έλληνες πίνουν κρύο καφέ όλη την ώρα. Έχω "ψυχή" (την προφέρει ελληνικά τη λέξη), αυτό που λέμε στην Πορτογαλία ψυχή.

Ο ελληνικός λαός είναι μαχητής και το απέδειξε την εποχή της κρίσης. Όταν ήρθε η ώρα να διαμαρτυρηθούν και να περιφρουρήσουν τα δικαιώματά τους κατέβηκαν ενωμένοι στους δρόμους. Στην Πορτογαλία είμαστε πιο μαζεμένοι. Το ελληνικό αίμα κυλά διαφορετικά και είμαι περισσότερο ταυτισμένος με αυτό. Το δείχνω μέσα στο γήπεδο. Ποτέ δεν παραιτούμαι από κάτι θεωρώντας το χαμένο, παλεύω μέχρι τέλους. Σκέφτομαι να μείνω στην Αθήνα όταν σταματήσω το ποδόσφαιρο. Η χώρα είναι όμορφη, οι άνθρωποι δεκτικοί και η λήψη της υπηκοότητας με χαροποίησε για όλα όσα έκανε ο Παναθηναϊκός για εμένα. Χωρίς αυτούς (στον Παναθηναϊκό) αυτή η διαδικασία θα είχε αργήσει πολύ. Στην τελική έπαιξα μόλις μία σεζόν στην πρώτη πορτογαλική κατηγορία με τη Σετούμπαλ. Το έχω πει πολλές φορές. Ο,τι έχω μέχρι σήμερα, είναι χάρη στον Παναθηναϊκό και δεν θα το ξεχάσω ποτέ.".

"ΤΟ ΠΙΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΓΚΟΛ, ΓΙΑΤΙ ΕΛΕΓΑΝ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΕΛΛΗΝΑΣ"

Το γκολ που σημείωσε κόντρα στο Βέλγιο, το χαρακτήρισε ως το πιο σημαντικό στην καριέρα του. Δήλωσε ότι στην Εθνική Ελλάδας ακόμη κι αν αποκτήσει κανείς την υπηκοότητα, δύσκολα παίζει. Ξεκαθάρισε ότι με αυτό το τέρμα απέκτησε το ειδικό βάρος να φορά τη "γαλανόλευκη". Είπε: "Το γκολ απέναντι στο Βέλγιο ήταν το σημαντικότερο της καριέρας μου. Ξέρεις ότι δεν είναι εύκολο κάποιος που παίρνει την υπηκοότητα να παίξει σε αυτήν την εθνική. Υπάρχει πάντα κάποιος που δεν το υποδέχεται καλά. Αυτό το γκολ μου έδωσε βαρύτητα, ο κόσμος κατάλαβε ότι είμαι εκεί μαζί με τους άλλους για τον ίδιο σκοπό, παλεύω για την ίδια φανέλα και την ίδια σημαία. Το γκολ βοήθησε να ευχαριστήσω όλους αυτούς μου που με στήριξαν στην εθνική όλον αυτόν τον καιρό και να αποδείξω ότι αποτελώ μία λύση για την ομάδα".

Ακολούθως ο Ζέκα αποκάλυψε την πίεση που ένιωσε την περίοδο που μερίδα Ελλήνων φώναζε ότι δεν είναι Έλληνας και ότι δεν θα πρέπει να παίρνει τη θέση άλλου Έλληνα στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα: "Στην αρχή ένιωθα βάρος και σταμάτησα να διαβάζω εφημερίδες, σάιτς ακόμη και σχόλια στα social media γι΄αυτόν τον λόγο. Γιατί ήξερα ότι θα διάβαζα κάτι που δεν θα ήταν ευχάριστο. Υπήρχε κόσμος που έλεγε ότι δεν είμαι Έλληνας και δεν πρέπει να είμαι εκεί και να παίρνω τη θέση από άλλον Έλληνα παίκτη. Αλλά, από την άλλη πήρα πολλή υποστήριξη ακόμη κι από κόσμο αντιπάλων ομάδων που μου είπαν ότι ήταν χαρούμενοι που φορούσα το εθνόσημο. Ήξερα ότι αυτό θα συνέβαινε, γιατί συμβαίνει παντού. Και είναι αυτό που λέγαμε. Το γκολ και η καλή εμφάνιση απέναντι στο Βέλγιο έδωσαν δίκιο σε αυτούς που με στήριξαν τόσο καιρό".

"ΕΣΥ ΞΕΡΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΘΝΙΚΟ ΥΜΝΟ..."

Ο Ζέκα αποκάλυψε ένα ωραίο παρασκήνιο πριν από τον αγώνα της Εθνικής με το Βέλγιο: "Στην τελική φάση της διαδικασίας απόκτησης υπηκοότητας έδωσα συνέντευξη με άλλους τέσσερις για να διαπιστώσουν ότι μιλάω τη γλώσσα και ξέρω την ιστορία. Η ομάδα προσέλαβε μια δασκάλα για να μου κάνει μαθήματα και ήμουν προετοιμασμένος στον ύμνο. Στο ματς με το Βέλγιο ήμουν στον πάγκο και πριν την έναρξη τραγουδήσαμε τον εθνικό ύμνο. Ο συμπαίκτης μου δίπλα μου είπε, εσύ ξέρεις και τον εθνικό ύμνο".

Μίλησε και για τον χαφ της Μπενφίκα, Ανδρέα Σάμαρη, αλλά και για τον πρώην φορ των "αετών", Κώστα Μήτρολου: "Μιλάω με τον Σάμαρη για το πορτογαλικό ποδόσφαιρο και πώς είναι τα πράγματα. Μου είπε ότι λατρεύει τη Λισαβόνα κι ότι είναι ωραίο μέρος για να κάνει καλά πράγματα εκεί. Μιλά σχεδόν άπταιστα πορτογαλικά, είναι φανταστικό. O Μήτρογλου είναι διαφορετικός, πιο ήρεμος. Όταν τον ρωτάω κάτι, λέει ό,τι ξέρει στα πορτογαλικά, γελάει και δεν λέει σχεδόν τίποτα (σωστά)".

SUPERLEAGUE / ÐÁÍÉÙÍÉÏÓ - ÐÁÏ (LATO KLODIAN / Eurokinissi Sports)
Ζέκα EUROKINISSI SPORTS

"ΤΡΕΛΑ ΤΟ 0-3 ΜΕ ΤΟΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ"

Θυμήθηκε τον θρίαμβο στο "Γ. Καραϊσκάκης" απέναντι στον Ολυμπιακό και το 0-3. "Δεν μπορώ να συγκρίνω Έλληνες και Πορτογάλους οπαδούς γιατί δεν έπαιξα σε μεγάλη ομάδα στην Πορτογαλία. Με τους οπαδούς του Παναθηναϊκού είχα μερικές πολύ καλές κι άλλες λιγότερο καλές στιγμές. Θυμάμαι όταν νικήσαμε 3-0 εκτός έδρας τον Ολυμπιακό, ήταν τρέλα. Το προπονητικό κέντρο ήταν φωτισμένο στις 11 το βράδυ, το λεωφορείο δεν μπορούσε να περάσει και κάναμε 800 μέτρα πεζοί ανάμεσα στο πλήθος. Μας φιλούσαν, μας σήκωναν στον αέρα, μας έπιαναν στα χέρια. Εκεί καταλαβαίνεις το πάθος με το οποίο ζουν το ποδόσφαιρο".

Σημείωσε ότι είχε συναντήσει τυχαία στο δρόμο τους Μαρτίνς και Φιγκέιρας του Ολυμπιακού, λέγοντας ότι ένας λόγος που δεν επιδίωξε να κανονίσει συνάντηση μαζί τους έστω για καφέ, είναι διότι φοβόταν τυχόν πρόβλημα που θα προκαλούσε λόγω της αντιπαλότητας Παναθηναϊκού - Ολυμπιακού: "Έχω συναντήσει τυχαία τον Αντρέ Μαρτίνς και τον Φιγκέιρας σε καφέ, αλλά δεν έχουμε κανονίσει κάτι. Πρωτίστως γιατί δεν είχα στενή φιλία μαζί τους και δευτευόντως σκεπτόμενος ότι θα μπορούσε να δημιουργήσει πρόβλημα. Σε κάθε περίπτωση όταν συναντιόμασταν, μιλούσαμε καλά και είχαμε καλή σχέση".

Η συνέντευξη ολοκληρώθηκε για το "διαζύγιο" με τη σύζυγό του: "Το διαζύγιο ήταν μια δύσκολη περίοδος γιατί πάντα είχα την οικογένειά μου στην Ελλάδα και συνήθιζα να έχω κάποιον σπίτι επιστρέφοντας από τις προπονήσεις και τα ματς. Αρχικά, πέρασα άσχημα και άλλαξα τον τρόπο σκέψης. Δεν μπόρεσα να συμβιβαστώ ότι έβλεπα τα παιδιά μου από μια οθόνη υπολογιστή, χωρίς να μπορώ να τους δείξω την αγάπη μου. Μπορώ να πω ότι ακόμη κι αν συνειδητοποιώ ότι έτσι θα είναι από εδώ και πέρα, δεν το έχω ξεπεράσει 100%. Είναι σκληρό να ξέρω ότι θα βρίσκομαι μαζί τους στις διακοπές μόνο".

TAGS ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ