ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Βόρεια Κορέα - Νότια Κορέα: Ιστορικό ραντεβού μετά από σχεδόν 30 χρόνια

South Korea's forward Son Heung-Min runs during the AFC Asian Cup quarterfinal soccer match between Korea Republic and Qatar at the Zayed Sport City Stadium in Abu Dhabi, United Arab Emirates, Friday, Jan. 25, 2019. (AP Photo/Kamran Jebreili)
South Korea's forward Son Heung-Min runs during the AFC Asian Cup quarterfinal soccer match between Korea Republic and Qatar at the Zayed Sport City Stadium in Abu Dhabi, United Arab Emirates, Friday, Jan. 25, 2019. (AP Photo/Kamran Jebreili) AP PHOTO/KAMRAN JEBREILI

Η σχέση της Βόρειας με τη Νότια Κορέα έχει περάσει από χίλια κύματα, όμως το ποδόσφαιρο έρχεται να τις "ενώσει" μέσα από την κόντρα τους την ερχόμενη Τρίτη για τα προκριματικά του Μουντιάλ!

Η κοινή γνώμη που παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τις πολιτικές εξελίξεις θα έχει σίγουρα ακούσει το τελευταίο διάσημα να γίνεται συχνή αναφορά στην πόλη Πιονγκγιάνγκ.

Αιτία οι εκτοξεύσεις πυραύλων μικρού βεληνεκούς από τις ένοπλες δυνάμεις της Βόρειας Κορέας προς την κατεύθυνση της θάλασσας, με τους Βορειοκορεάτες να χρησιμοποιούν ως ορμητήριο την Πιονγκγιάνγκ και τους Κιμ και Τραμπ να συναντούνται πρόσφατα στο πλαίσιο διαπραγματεύσεων μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Βόρειας Κορέας για το πυρηνικό πρόγραμμα της δεύτερης.

Το σίγουρο πάντως είναι πως το μεσημέρι της Τρίτης (15/10, 11:30), η πόλη Πιονγκγιάνγκ θα βρεθεί και πάλι στο επίκεντρο αλλά αυτή τη φορά για καθαρά αθλητικό λόγο ελέω ενός ιστορικού ραντεβού.

Η Βόρεια Κορέα θα φιλοξενήσει στο "Kim Il Sung Stadium" την Νότια Κορέα σε αγώνα της ασιατικής ζώνης για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου του Κατάρ, με την οικοδέσποινα να ανοίγει για πρώτη φορά τα σύνορά της μετά από σχεδόν 30 χρόνια για να δώσει αγώνα κόντρα στους γείτονές της.

Υπήρχαν και στο παρελθόν συναντήσεις των δύο εθνικών ομάδων (οι τελευταίες στα προκριματικά του Μουντιάλ του 2010), όμως πάντοτε σε ουδέτερο έδαφος, με την Βόρεια και την Νότια Κορέα να έχουν μάλιστα και έξτρα κίνητρο, αυτό της πρωτιάς στον όμιλό τους.

Μετά τις δύο πρώτες αγωνιστικές, η Βόρεια Κορέα μετράει "2 στα 2" έχοντας επικρατήσει μέχρι τώρα με 2-0 επί του Λίβανου εντός έδρας και 1-0 της Σρι Λάνκα εκτός έδρας, με την Νότια Κορέα από την πλευρά της να έχει μαζέψει και εκείνη έξι πόντους χάρη στο εκτός έδρας 2-0 επί του Τουρκμενιστάν και το εντός έδρας 8-0 επί της Σρι Λάνκα.

South Korea's head coach Paulo Bento, second left, is greeted after the AFC Asian Cup group C soccer match between South Korea and Philippines at Al Maktoum Stadium in Dubai, United Arab Emirates, Monday, Jan. 7, 2019. (AP Photo/Kamran Jebreili)
South Korea's head coach Paulo Bento, second left, is greeted after the AFC Asian Cup group C soccer match between South Korea and Philippines at Al Maktoum Stadium in Dubai, United Arab Emirates, Monday, Jan. 7, 2019. (AP Photo/Kamran Jebreili) AP PHOTO/KAMRAN JEBREILI

Όσον αφορά φυσικά στην ομάδα που φέρει τον τίτλο του φαβορί, αυτή είναι η Νότια Κορέα του -άλλοτε τεχνικού του Ολυμπιακού- Πάουλο Μπέντο, η οποία μάλιστα ψάχνει την 10η σερί παρουσία της σε τελικά Παγκοσμίου Κυπέλλου και 11η συνολικά στην ιστορία της.

Μεγάλο αστέρι της Νότιας Κορέας δεν είναι άλλος από τον Σον της Τότεναμ, ενώ στον αντίποδα ο γηπεδούχοι εναποθέτουν πολλές από τις ελπίδες τους για θετικό αποτέλεσμα στο δικό τους διαμάντι στην επίθεση, τον Χαν, που αγωνίζεται φέτος στην Κ23 της Γιουβέντους, ως δανεικός από την Κάλιαρι.

Όσοι νομίζουν ωστόσο πως αρκεί ένα ματς για να εξαφανίσει διαφορές δεκαετιών, καλό θα είναι να προσγειωθούν άμεσα στην πραγματικότητα, με τις αρχές της Πιονγκγιάνγκ να απαγορεύουν τόσο σε φιλάθλους όσο και σε δημοσιογράφους από την Νότια Κορέα να ταξιδέψουν και την Σεούλ να μην έχει καν τη δυνατότητα να δείξει live το ματς!

Όπως έγινε γνωστό, για το ταξίδι τους στη Βόρεια Κορέα, οι Νοτιοκορεάτες σχημάτισαν μία αποστολή μόλις 55 ατόμων, που αποτελείτο αποκλειστικά απο παίκτες, προπονητές και μέλη της εθνικής ομάδας της χώρας.

TAGS ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ