ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Τζόσεφ Σουράλ: Τα 5 πράγματα που πρέπει να ξέρεις για τον αδικοχαμένο Τσέχο

FILE - In this file photo dated Friday, May 27, 2016, Josef Sural of Czech Republic during a friendly soccer match against Malta in Kufstein, Austria.  28-year old Sural died, and six other Alanyaspor players were injured, Monday April 29, 2019, after their van was involved in an auto accident at the town of Alanya, on Turkey's Mediterranean coast, on their way home from a game in Turkey's top-tier soccer league. (AP Photo/Matthias Schrader, FILE)
FILE - In this file photo dated Friday, May 27, 2016, Josef Sural of Czech Republic during a friendly soccer match against Malta in Kufstein, Austria. 28-year old Sural died, and six other Alanyaspor players were injured, Monday April 29, 2019, after their van was involved in an auto accident at the town of Alanya, on Turkey's Mediterranean coast, on their way home from a game in Turkey's top-tier soccer league. (AP Photo/Matthias Schrader, FILE) AP

Ο Τζόσεφ Σουράλ άφησε την τελευταία του πνοή στο νοσοκομείο, έπειτα από αυτοκινητιστικό δυστύχημα και το Sport24.gr σας παρουσιάζει τα πέντε πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για τον Τσέχο διεθνή και παίκτη της Αλάνιασπορ.

Ο Τζόσεφ Σουράλ έφυγε από την ζωή σε ηλικία μόλις 28 χρονών. Τα ξημερώματα της Δευτέρας του Πάσχα (29/4) ένα από τα βαν της αποστολής της Αλάνιασπορ ανετράπη από την πορεία του.

Τραυματίστηκαν επτά επιβαίνοντες, αλλά πιο σοβαρά απ' όλους ο Τσέχος διεθνής, ο οποίος δεν κατάφερε να κρατηθεί στη ζωή. Το Sport24.gr ως ελάχιστο φόρο τιμής σας παρουσιάζει τα πιο σημαντικά στοιχεία της καριέρας του Τζόσεφ Σουράλ.

1. Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΣΤΑ ΓΗΠΕΔΑ

Ο Τζόσεφ Σουράλ γεννήθηκε το 1990 στο Χουστοπέτσε μία μικρή πόλη στην Νότια Μοραβία της Τσεχίας. Τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα άρχισε να τα κάνει λίγα χιλιόμετρα παραπέρα στο Μπρνό. Εκεί αγωνιζόταν μέχρι και το 2011 φορώντας μάλιστα την φανέλα και των δύο ομάδων της πόλης που έπαιζαν στην δεύτερη κατηγορία του τσεχικού πρωταθλήματος.

Έπειτα, ήρθε η μεγάλη μεταγραφή σε μία μεγάλη ομάδα της χώρας, την Σλόβαν Λίμπερετς. Στην ομάδα αυτή έζησε τα καλύτερα του χρόνια, έχοντας σημειώσει 163 συμμετοχές και 43 γκολ σε διάστημα 5 χρόνων. Με την μπλε και άσπρη εμφάνιση έχτισε το όνομά του, καθώς σημείωνε παρουσίες σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις, συγκεκριμένα στου ομίλους του Europa League, αλλά και στα προκριματικά του Champions League τη σεζόν 2012/2013.

Το 2011/2012 κατάφερε με τη Λίμπερετς να κατακτήσει και τον πρώτο του τίτλο κερδίζοντας το πρωτάθλημα Τσεχίας, ενώ το 14/15 σήκωσε και την κούπα του Κυπέλλου.

Η παρουσία του στη Σλόβαν του έδωσε το 2016 την μεταγραφή σε μία από τις μεγαλύτερες ομάδες της χώρας στην Σπάρτα Πράγας, όπου αγωνίστηκε για τρία ολόκληρα χρόνια. Έπαιξε σε 80 παιχνίδια σημειώνοντας 25 γκολ. Δεν κατάφερε να κατακτήσει κάποιον τίτλο, όμως συνέχισε τις ευρωπαϊκές συμμετοχές. Επίσης διατέλεσε και αρχηγός της ομάδας σε αρκετά παιχνίδια. Το Ιανουάριο του 2019 βγήκε για πρώτη φορά εκτός Τσεχίας, αφού πήρε μεταγραφή στην τουρκική Αλάνιασπορ.

2. ΣΥΜΠΑΙΚΤΕΣ ΜΕ ΑΡΩΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ

Πριν ο Σουράλ φύγει από τη ζωή πρόλαβε να αγωνιστεί σε 9 παιχνίδια της τουρκικής Super Lig. Στην Αλάνιασπορ είχε και συμπαίκτες με άρωμα Ελλάδας. 'Επαιξε μαζί με τον Γιώργο Τζαβέλα, ο οποίος το μοιραίο βράδυ δεν βρισκόταν στο βαν, αφού βρισκόταν εκτός αποστολής εξαιτίας τραυματισμού.

Ακόμη ένας γνωστός μας συμπαίκτης στην Τουρκία ήταν ο Λούκας Βιγιαφάνιες. Ο Αργεντινός που αγωνιζόταν από τον χειμώνα του 2016 μέχρι και τον 2018 στην ομάδα του Παναθηναϊκού. Ευτυχώς ούτε και εκείνος ήταν στο βαν, εν αντιθέσει με τον πρώην παίκτη του ΠΑΟΚ, Τζάλμα Κάμπος. Ο δεξιός εξτρέμ της Αλάνια ήταν ανάμεσα στους τραυματίας, αλλά είχε περισσότερη τύχη απ' τον Σουράλ και τα τραύματα του ήταν ελαφρά. Ο Κάμπος έφυγε το καλοκαίρι του 2018 από την Θεσσαλονίκη, για να μετακομίσει στην Τουρκία.

3. ΤΟ ΓΚΟΛ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟΝ ΦΑΝ ΝΤΑΪΚ

Ο Τζόσεφ Σουράλ πέτυχε 69 γκολ σε συλλογικό επίπεδο. Το πιο σημαντικό γκολ της καριέρας του, μάλιστα και το μοναδικό, το έβαλε με την φανέλα της εθνικής Τσεχίας σε ένα πάρα πολύ δύσκολο παιχνίδι για τα προκριματικά του Euro 2016.

Η Τσεχία αντιμετώπιζε την Ολλανδία σε ένα καθοριστικό παιχνίδι για τη συνέχεια των προκριματικών. Τα "λιοντάρια" πήραν την νίκη με 3-2, έχοντας προβάδισμα 2 γκολ μέχρι το ημίχρονο. Το 2-0 για τους Τσέχους το είχε πετύχει ο Σουράλ κερδίζοντας μάλιστα με ντρίμπλα τον Βίρτζιλ Φαν Ντάικ, ο οποίος σημείωνε την δεύτερη του συμμετοχή με τους Οράνιε.

4. Η ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΣΤΟ EURO 2016

Αποτελεί όνειρο για έναν ποδοσφαιριστή να σημειώνει συμμετοχές με την φανέλα της χώρας του σε κορυφαία διεθνή διοργάνωση. Ο Σουράλ εκπλήρωσε αυτό το όνειρο παίζοντας με την ομάδα της Τσεχίας έστω και λίγα λεπτά στο Euro της Γαλλίας το 2016.

Czech Republic's Josef Sural is booked by referee William Collum, left, during the Euro 2016 Group D soccer match between the Czech Republic and Turkey at the Bollaert stadium in Lens, France, Tuesday, June 21, 2016. (AP Photo/Frank Augstein)
Czech Republic's Josef Sural is booked by referee William Collum, left, during the Euro 2016 Group D soccer match between the Czech Republic and Turkey at the Bollaert stadium in Lens, France, Tuesday, June 21, 2016. (AP Photo/Frank Augstein) AP

Έπαιξε για μόλις τέσσερα λεπτά στην ήττα της χώρας του απέναντι στην Ισπανία, ενώ πήρε 23 λεπτά συμμετοχής στην ισοπαλία 2-2 με την Κροατία. Στο τελευταίο παιχνίδι της Τσεχίας απέναντι στην Τουρκία, ο Σουράλ πέρασε ξανά ως αλλαγή στο 71ο λεπτό αντικρίζοντας μάλιστα και την κίτρινη κάρτα λίγα λεπτά πριν τη λήξη του αγώνα.

5. Η ΜΟΙΡΑΙΑ ΝΥΧΤΑ

Το νήμα της ζωής του Σουράλ κόπηκε τα ξημερώματα της Δευτέρας (29/4). Η αποστολή της Αλάνιασπορ επέστρεφε έπειτα από την εκτός έδρας αναμέτρηση με την Καϊσερίσπορ. Επτά παίκτες είχαν νοικιάσει ένα βαν και εκείνο ανετράπη από την πορεία του με αποτέλεσμα να τραυματιστούν όλοι. Σε πιο σοβαρή κατάσταση ήταν ο Τσέχος διεθνής, ο οποίος εισήχθη αμέσως στο χειρουργείο. Εκεί διαπιστώθηκε ότι είχε σπάσει τον αυχένα του, αλλά παρά τις προσπάθειες των γιατρών δεν κατέστη δυνατό να κρατηθεί στη ζωή.

A view of the damaged vehicle involved in an accident near Alanya in Antalya province, Turkey, Monday, April 29, 2019.Czech Republic international Josef Sural was killed and six other Alanyaspor players were injured Monday when their van was involved in an accident on the way home from a Turkish league soccer match. (IHA agency via AP)
A view of the damaged vehicle involved in an accident near Alanya in Antalya province, Turkey, Monday, April 29, 2019.Czech Republic international Josef Sural was killed and six other Alanyaspor players were injured Monday when their van was involved in an accident on the way home from a Turkish league soccer match. (IHA agency via AP) AP

Οι Αρχές διεξάγουν έρευνα για τα αίτια του δυστυχήματος, αφού όπως φαίνεται κοιμήθηκαν και οι δύο οδηγοί του βαν.Για την ακρίβεια ο αναπληρωματικός οδηγός είχε πέσει για ύπνο ώστε να ξεκουραστεί, ενώ εκείνος που οδηγούσε κοιμήθηκε στο τιμόνι.

TAGS ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ