ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Το προφίλ του Αντρέα Στραματσόνι

Το προφίλ του Αντρέα Στραματσόνι

Το ένα και μοναδικό ματς στην ποδοσφαιρική του καριέρα, τα δύο πρωταθλήματα με τους Νέους της Ρόμα, η άλωση του "Juventus Stadium" και τα αρνητικά ρεκόρ σε Ίντερ και Ουντινέζε. Το Sport24.gr σας παρουσιάζει το προφίλ του υποψήφιου τεχνικού του Παναθηναϊκού, Αντρέα Στραματσόνι.

Και ξαφνικά ο Βέλιμιρ Παούνοβιτς απέκτησε ισχυρό ανταγωνιστή στη μάχη για τη διαδοχή του Γιάννη Αναστασίου στον πάγκο του Παναθηναϊκού.

Τις προηγούμενες ημέρες όλα έδειχναν πως ο Γιάννης Αλαφούζος θα έκλεινε το deal με τον τεχνικό της εθνικής Σερβίας K20 που κατέκτησε το περασμένο καλοκαίρι το Μουντιάλ όμως την Τετάρτη (4/11) είχαμε ανατροπή σκηνικού, με τον Αντρέα Στραματσόνι να "μπαίνει στο κάδρο" και να έχει αρκετές πιθανότητες και αυτός για να φορέσει την πράσινη φόρμα .

Τα τελευταία ρεπορτάζ αναφέρουν μάλιστα πως ο Λεωνίδας Βόκολος θα πραγματοποιήσει διήμερο ταξίδι στο εξωτερικό προκειμένου να συζητήσει με τους δύο βασικούς υποψηφίους για τον πάγκο , με τον πρώτο προορισμό του να είναι η Ρώμη, όπου την Πέμπτη έχει προγραμματιστεί ραντεβού με τον Αντρέα Στραματσόνι.

Ενόψει του τετ α τετ των δύο ανδρών, το Sport24.gr σας παρουσιάζει το who is who του Αντρέα Στραματσόνι, του 39χρονου τεχνικού που αν τελικά συμφωνήσει θα γίνει ο πρώτος Ιταλός που θα κοουτσάρει τον Παναθηναϊκό μετά τον Αλμπέρτο Μαλεζάνι που αποχώρησε το 2006.

Το προφίλ του Αντρέα Στραματσόνι

Ο Αντρέα Στραματσόνι γεννήθηκε το 1976 (9 Ιανουαρίου) και πέρασε τo μεγαλύτερο μέρος των παιδικών του χρόνων στην περιοχή San Giovanni της Ρώμης, με τη μητέρα του να είναι καθηγήτρια λατινικών και τον πατέρα του αρχιτέκτονας.

Ο ίδιος σπούδασε νομική στο Πανεπιστήμιο Sapienza (το μεγαλύτερο πανεπιστήμιο της Ιταλίας), όμως το μεγάλο του όνειρο που δεν κατάφερε να πραγματοποιήσει ποτέ ήταν να κάνει καριέρα ποδοσφαιριστή.

Ξεκίνησε στα τμήματα υποδομής της Ρομούλεα και το 1990 (σε ηλικία 14 ετών) παραχωρήθηκε στη Μπολόνια, με την οποία όμως έζησε μία από τις μεγαλύτερες απογοητεύσεις της ζωής του. Τη σεζόν 1994-95 έγινε μέλος της πρώτης ομάδας με προπονητή τον Ρέντσο Ουλιβιέρι στην Serie C1 όμως στο τελευταίο λεπτό του Μπολόνια-Έμπολι (2-1) για το Coppa Italia Serie C (26 Οκτωβρίου 1994) υπέστη έναν σοβαρότατο τραυματισμό στο γόνατο.

Το προφίλ του Αντρέα Στραματσόνι

Ρήξη μηνίσκων και συνδέσμων ήταν το εφιαλτικό αποτέλεσμα, με τη συνέχεια να τον βρίσκει να προχωρεί σε αρκετές επεμβάσεις αλλά το πρόβλημα να μην αποκαθίσταται. 'Ετσι δεν είχε άλλη επιλογή από το να δώσει πρόωρο τέλος στην ποδοσφαιρική του καριέρα μετά από το ένα και μοναδικό ματς στο οποίο πρόλαβε να αγωνιστεί!

"Ήταν σκληρό για μένα επειδή ήμουν πολύ άσχημα. Είχα φύγει από το σπίτι μου από τα 14 και στα 18, μετά τον τραυματισμό, μου είπαν ότι δεν θα μπορούσα πια να παίξω ποδόσφαιρο. Βίωσα την κρίση της απόρριψης.

Η μητέρα μου τηλεφώνησε στον μάνατζέρ μου Ντάριο Κανόβι και του είπε: "Ο γιος μου δεν θέλει να ξέρει τίποτα πια για το ποδόσφαιρο, δεν κοιτάζει καν τα ματς στην τηλεόραση, έχει σταματήσει και να μελετάει".

Το προφίλ του Αντρέα Στραματσόνι

Ήταν πολύ ανήσυχη και τότε ο Κανόβι της έδωσε τη σωστή συμβουλή: "Πες του να δοκιμάσει να γίνει προπονητής", έχει δηλώσει ο Στραματσόνι για το σοκ του τραυματισμού του και την πρώτη του σκέψη να γίνει προπονητής, μέσω συνέντευξης που παραχώρησε στην Corriere della Sera τον Οκτώβριο του 2012.

Μετά λοιπόν από την πρόωρη αποχώρησή του από τα γήπεδα ο "Στράμα" ανέλαβε προπονητής σε αρκετές ερασιτεχνικές ομάδες Νέων, στα 25 του χρόνια κατέκτησε τον πρώτο του τίτλο με την Az Sport, ενώ κατόπιν ανέλαβε πόστο στη Ρομούλεα, ομάδα στην οποία είχε κάνει τα πρώτα του βήματα ως παίκτης.

Το πρώτο του προπονητικό άλμα έγινε το 2005 όταν εντάχτηκε (στα 29 του χρόνια) στο προπονητικό επιτελείο των παιδικοεφηβικών ομάδων της Ρόμα κερδίζοντας δύο εθνικούς τίτλους: τη σεζόν 2006-07 και τη σεζόν 2009-2010. Κατέκτησε μάλιστα τον δεύτερο τίτλο χωρίς να χάσει η Ρόμα ούτε ένα ματς ενώ από αυτή την ομάδα ανέδειξε έξι παίκτες για την εθνική Ιταλίας Κ18.

Το προφίλ του Αντρέα Στραματσόνι
© PA

Στις 30 Ιουνίου 2011 έμεινε ελεύθερος από τη Ρόμα και λίγες ημέρες αργότερα υπέγραψε τριετές συμβόλαιο με την Ίντερ για να αναλάβει την Primavera (ομάδα Νέων) των "νερατζούρι" κατόπιν εισήγησης του Ερνέστο Παολίλο παίρνοντας τη θέση του Φούλβιο Πέα.

Το φινάλε της σεζόν τον βρήκε να θριαμβεύει καθώς στις 25 Μαρτίου 2012 κατέκτησε το NextGen Series με τους Μιλανέζους νικώντας στα πέναλτι με 6-4 τον Άγιαξ και μία ημέρα αργότερα μεταπήδησε στη θέση του πρώτου προπονητή της Ίντερ, αναλαμβάνοντας ως υπηρεσιακός μετά την απόλυση του Κλάουντιο Ρανιέρι και έχοντας ως βοηθό τον Τζουζέπε Μπαρέζι.

Το ντεμπούτο του 36χρονου Στραματσόνι στην πρώτη ομάδα της Ίντερ έλαβε χώρα την 1η Απριλίου και δεν ήταν ψέμα... Αντίπαλος ήταν η Τζένοα, με το ματς να είναι άκρως θεαματικό και το τέλος του να βρίσκει τους Μιλανέζους να επικρατούν με 5-4.

Το προφίλ του Αντρέα Στραματσόνι

Στις 6 Μαΐου πανηγύρισε την πρώτη του νίκη σε "Derby della Madonnina", 4-2 επί της Μίλαν, ενώ το φινάλε της σεζόν τον βρήκε να έχει απολογισμό 5 νίκες-2 ισοπαλίες-2 ήττες και να τερματίζει στην 6η θέση της βαθμολογίας με την Ίντερ, θέση που της έδωσε το εισιτήριο για τα προκριματικά του Europa League.

Στα τέλη Μαΐου του 2012 επέκτεινε για άλλα τρία χρόνια τη συνεργασία του με τους "νερατζούρι" έχοντας κερδίσει την εμπιστοσύνη του Μάσιμο Μοράτι ενώ λίγους μήνες αργότερα πανηγύρισε νέα νίκη επί της Μίλαν, αυτή τη φορά με 1-0 με καρφωτή κεφαλιά του Βάλτερ Σαμουέλ μετά από εκτέλεση φάουλ του Εστέμπαν Καμπιάσο !

Εκείνη μάλιστα η περίοδος ήταν η καλύτερη στην καριέρα του Στραματσόνι καθώς η Ίντερ έπαιρνε τη μία νίκη μετά την άλλη στο πρωτάθλημα και στο Κύπελλο, με το αποκορύφωμα να είναι το 3-1 επί της Γιουβέντους στις 3 Νοεμβρίου στο Τορίνο με το οποίο έδωσε τέλος στο εκπληκτικό αήττητο 49 αγώνων στο πρωτάθλημα που μετρούσε μέχρι πρότινος η "βέκια σινιόρα" .

Το προφίλ του Αντρέα Στραματσόνι

Στις 8 Νοεμβρίου πανηγύρισε με τους "νερατζούρι" την πρόκριση στους "32" του Europa League με το 3-1 επί της Παρτίζαν που σηματοδότησε την 10η σερί εκτός έδρας επιτυχία της Ίντερ (!), όμως κάπου εκεί η ξέφρενη πορεία των Μιλανέζων έμελε να τερματιστεί.

Η Αταλάντα τη νίκησε με 3-2 στο Μπέργκαμο (11 Νοεμβρίου) και την υποχρέωσε στην πρώτη ήττα της μετά από 10 συνεχόμενες νίκες σε όλες τις διοργανώσεις και 10 σερί νίκες εκτός έδρας πρωταθλήματος ενώ λίγες ημέρες αργότερα ήρθε και η πρώτη αποβολή στην καριέρα του -για διαμαρτυρίες στο διαιτητή- στο 2-2 με την Κάλιαρι!

Λίγους μήνες αργότερα τα πράγματα δεν εξελίχτηκαν για τον Στραματσόνι όπως τα επιθυμούσε καθώς δεν κατάφερε να πετύχει σε κάποιο από τα πολλά μέτωπα που είχε ανοίξει: στην Ευρώπη αποκλείστηκε στους "16" του Europa League από την Τότεναμ, στο Coppa Italia αποκλείστηκε στα ημιτελικά από τη Ρόμα ενώ στη Serie A τερμάτισε με την Ίντερ στην 9η θέση της Serie A με 54 πόντους και αρνητικό ρεκόρ 16 ηττών σε 38 αγωνιστικές!

Το προφίλ του Αντρέα Στραματσόνι

Αναπόφευκτα η συνεργασία του με την ομάδα του Μιλάνου τερματίστηκε το καλοκαίρι του 2013 (πήρε τη θέση του ο Βάλτερ Ματσάρι) και χρειάστηκε να μείνει για έναν χρόνο στο ταμείο ανεργίας μέχρι να βρει νέα ομάδα.

Αυτή ήταν η Ουντινέζε που υπέγραψε μονοετές συμβόλαιο μαζί του στις 4 Ιουνίου 2014, με τον Στραματσόνι, που στα 38 του χρόνια ήταν ο πιο νεαρός τεχνικός της Serie A την περασμένη σεζόν, να έχει ως βοηθό στους "φριουλάνι" τον Ντέγιαν Στάνκοβιτς.

Στο "Φρίουλι" βρήκε και τον Ορέστη Καρνέζη που τον πίστεψε και τον καθιέρωσε ως βασικό, με τη σεζόν να ξεκινάει αρκετά καλά για την Ουντινέζε, αλλά να ακολουθεί κατακόρυφη πτώση.

Τελικά το φινάλε της σεζόν την βρήκε στην 16η θέση (10 νίκες, 11 ισοπαλίες, 17 ήττες) και με αρνητικό ρεκόρ όσον αφορά στη συγκομιδή πόντων από την εποχή που η Serie A είχε 20 ομάδες, με την διοίκηση να μην ανανεώνει τη συνεργασία της με τον Στραματσόνι και να παίρνει στη θέση του τον Κολαντουόνο.

Το προφίλ του Αντρέα Στραματσόνι

"Ξέραμε ότι θα υπήρχαν δυσκολιες αυτή τη σεζόν: δεν κινδυνέψαμε ποτέ αλλά δεν έγινε το βήμα προς τα εμπρός. Διατηρώ εξαιρετικές σχέσεις με τους ανθρώπους της Ουντινέζε αλλά είναι σωστό η διοίκηση να προχωρήσει με κάποιον που αποδέχεται 100% τις ιδέες της", δήλωσε λίγες ημέρες πριν το οριστικό διαζύγιό του με την ομάδα του Ούντινεζε ο νεαρός Ιταλός τεχνικός.

Εδώ και μερικούς μήνες έχει ενταχθεί στο δυναμικό του τηλεοπτικού σταθμού Fox Sports και σχολιάζει αγώνες για το αγγλικό, το ισπανικό και το γερμανικό πρωτάθλημα, με το συμβόλαιο που έχει υπογράψει να μην τον δεσμεύει πάντως σε περίπτωση που έχει πρόταση από ομάδα για να κάτσει στον πάγκο της.

Το περασμένο καλοκαίρι μάλιστα το όνομά του ακούστηκε έντονα στην Ιταλία ως υποψηφίου για την τεχνική ηγεσία του Ολυμπιακού, λίγες ημέρες πριν επέλθει η οριστικη συμφωνία των Πειραιωτών με τον Μάρκο Σίλβα.

Όσον αφορά στην οικογενειακή του κατάσταση είναι παντρεμένος από τον Ιούλιο του 2011 με την Νταλίλα, ενώ τον Οκτώβριο του 2014 έγινε πατέρας του μικρού Τζούλιο.

TAGS ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ