ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Το ποδόσφαιρο επέστρεψε από σήμερα στη Συρία

Το ποδόσφαιρο επέστρεψε από σήμερα στη Συρία

Στην πόλη Ράκα της Συρίας διεξήχθη η πρώτη ποδοσφαιρική αναμέτρηση μετά από χρόνια, καθώς το γήπεδο ποδοσφαίρου χρησιμοποιείτο ως φυλακή και χώρος εκτελέσεων από τους τζιχαντιστές.

Η πρώην "πρωτεύουσα" του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία, Ράκα, προσπαθεί να ανοικοδομηθεί μετά την απελευθέρωσή της τον περασμένο Οκτώβριο όταν έπειτα από μήνες σφοδρών μαχών έπεσε στα χέρια των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων.

Η ζωή προσπαθεί να επανέλθει στην κανονικότητά της, όσο δύσκολο κι αν είναι αυτό. Το ποδόσφαιρο αποτελεί "μικρογραφία" της κοινωνίας και δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση.

Το δημοτικό γήπεδο της Ράκα χρησιμοποιείτο τα τελευταία χρόνια ως φυλακή και χώρος εκτελέσεων από τους τζιχαντιστές. Την Τρίτη (3/4) είχε τη χρήση, για την οποία προορίζεται.

Διοργανώθηκε το πρώτο τουρνουά ποδοσφαίρου μετά από πολλά χρόνια. Συμμετείχαν τέσσερις ομάδες. Οι Μανμπίτζ, Τακμπά, Ντεΐρ Ελ-Ζορ και Ράκα.

Την είδηση μετέδωσε ο ανταποκριτής του Radio France στο Λίβανο, Ομάρ Ουαχμάν: "Μερικοί εκατοντάδες φίλαθλοι, φίλοι και σύντροφοι είναι παρόντες για να παρακολουθήσουν αυτήν την αναμέτρηση για το πρώτο τουρνουά ποδοσφαίρου μετά την πτώση του Ισλαμικού Κράτους. Αυτό το γήπεδο ήταν ο χώρος που οι τζιχαντιστές φυλάκιζαν κι εκτελούσαν".

"Ήταν η πρώτη φορά που επέστρεψα, έκλαψα. Αλλά, ήταν δάκρυα χαράς. Οι τζιχαντιστές δεν μας άφησαν ποτέ να παίξουμε. Μας σκότωναν", υποστήριξε ο επιθετικός της Ταμπκά, Χικχάμ.

Τα σημάδια στις εξέδρες θυμίζουν την καταστροφή. Ο επιθετικός της Μανμπίτζ, Αχμέντ, έπαιξε ποδόσφαιρο στο χώρο που πριν λίγο καιρό ήταν φυλακισμένος:

"Όταν μπήκα στο γήπεδο, τρομοκρατήθηκα. Έτρεμα, όλα επέστρεψαν στο μυαλό μου. Φθάσαμε εδώ με τα μάτια καλυμμένα. Έμεινα πέντε ημέρες, πριν με μεταφέρουν στη φυλακή του Τακμπά. Εκεί έμεινα άλλους τέσσερις μήνες. Διεπράχθησαν εγκλήματα σε αυτό το γήπεδο".

Τη δική του προσωπική ιστορία κατέθεσε κι ο διαιτητής, Ισμαέλ Γιουσέφ: "Τα δύο παιδιά μου πέρασαν εβδομάδες εδώ. Δεν έχει σημεία το αποτέλεσμα. Ο στόχος ήταν να συμμετέχω".

TAGS ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ