ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Το Nations League αλλάζει το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο

Το Nations League αλλάζει το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο

Το Nations League είναι η νέα διοργάνωση της UEFA που θα αντικαταστήσει τα φιλικά ματς και θα δίνει εισιτήρια στα τελικά του Euro και του Μουντιάλ. Δείτε πώς θα διεξαχθεί και πού θα βρίσκεται η εθνική Ελλάδας.

Από το Μάρτιο του 2014 είναι δεδομένη η δημιουργία του Nations League, της νέας διοργάνωσης της UEFA για εθνικές ομάδες που θα ξεκινήσει τον Σεπτέμβρη του 2018 και θα διεξάγεται κάθε δύο χρόνια (πριν από κάθε Euro και Μουντιάλ δηλαδή).

Στην 13η Γενική Συνέλευση της UEFA που διεξήχθη στη Νιόν της Ελβετίας την Τετάρτη (20/9), οι άνθρωποι της ευρωπαϊκής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας έκαναν τις τυπικές ανακοινώσεις και δημοσιοποίησαν το σήμα της διοργάνωσης (logo).

Στόχος της δημιουργίας της διοργάνωσης είναι η μείωση (ελαχιστοποίηση) των φιλικών αγώνων, μέσω της αντικατάστασής τους με επίσημα ματς κόντρα σε ομάδες ανάλογης δυναμικότητας, ενώ δίνεται και δυνατότητα πρόκρισης στα τελικά του Euro (λιγότερο στο Μουντιάλ) και στις χώρες του χαμηλότερου επιπέδου.

Ας δούμε παρακάτω τα κυριότερα σημεία όσον αφορά στον τρόπο που θα διεξάγεται το UEFA Nations League:

  • Παίρνουν μέρος και οι 55 ευρωπαϊκές ομοσπονδίες.
  • Οι ομάδες θα χωριστούν σε 4 κατηγορίες, A-B-C-D, σύμφωνα με την κατάταξη της UEFA μετά την ολοκλήρωση των προκριματικών του Μουντιάλ 2018 (στις 11 Οκτωβρίου 2017 δηλαδή, δεν θα υπολογιστούν τα play-offs που θα γίνουν το Νοέμβριο και ίσως συμμετέχει σε αυτά και η Ελλάδα).
  • Η League A θα έχει τις 12 πρώτες ομάδες της κατάταξης. Οι επόμενες 12 θα είναι στην League Β, οι επόμενες 15 στην League C και οι 16 τελευταίες στην League D.
  • Η League A και η League Β θα έχουν από 4 ομίλους των 3 ομάδων.
  • Η League C θα έχει έναν όμιλο με 3 ομάδες και 3 ομίλους με 4 ομάδες, ενώ η League D θα έχει 4 ομίλους των 4 ομάδων.
  • Ο τρόπος της κλήρωσης θα ανακοινωθεί αργότερα. Τα ματς θα είναι μέσα - έξω (εντός - εκτός) και θα διεξαχθούν τον Σεπτέμβρη, τον Οκτώβρη και το Νοέμβρη του 2018 (η κάθε ομάδα θα παίξει δηλαδή 4 ή 6 ματς, ανάλογα με το μέγεθος του ομίλου της)
  • Οι τέσσερις νικητές των ομίλων της League A θα παίξουν σε κάτι σαν Final-4 ( UEFA Nations League Finals), με δύο ημιτελικούς, μικρό τελικό και μεγάλο τελικό. Η UEFA θα αποφασίσει τον Δεκέμβρη του 2018 σε ποια από τις 4 χώρες θα διεξαχθεί αυτό το... Final-4 τον Ιούνιο του 2019 (θα υπάρχουν σημαντικά χρηματικά έπαθλα)
  • Οι χώρες που θα τερματίσουν στην κορυφή κάθε ομίλου στις League B, C και D, κερδίζουν άνοδο, ενώ αυτές που θα τερματίζουν στις τελευταίες θέσεις στις League Α, B και C θα υποβιβαστούν! Θα αλλάζει δηλαδή με αυτόν το τρόπο η "σύσταση" του επόμενου UEFA Nations League (όχι μέσω της κατάταξης της UEFA)

Τέσσερα εισιτήρια για το Euro 2020

Το Euro 2020 θα διεξαχθεί όπως και το Euro 2016, δηλαδή με 24 ομάδες στα τελικά, μόνο που οι 20 ομάδες θα προκριθούν από τα προκριματικά (10 όμιλοι με πρόκριση για τους 2 πρώτους κάθε ομίλου) και οι υπόλοιπες 4 από το UEFA Nations League!

Όπως αναφέραμε παραπάνω, οι 4 νικητές των ομίλων της League A θα παίξουν στο UEFA Nations League Finals, κάτι σαν Final-4 δηλαδή, τον Ιούνιο του 2019.

Όμως, το τι θα γίνει στο UEFA Nations League Finals δεν έχει καμία σχέση με την πρόκριση στα τελικά του Euro 2020!

Τα 4 εισιτήρια που θα δώσει το UEFA Nations League για τα τελικά του Euro 2020 θα προκύψουν από τα Play-offs που θα διεξαχθούν το Μάρτιο του 2020.

Κάτι σαν Final-4 θα γίνει και στις 4 κατηγορίες, League A, B, C και D, μόνο που προφανώς δεν θα υπάρχει μικρός τελικός, απλά ημιτελικοί και ο τελικός, ο οποίος θα κρίνει ποιος θα πάρει το εισιτήριο στα τελικά του Euro 2020.

Θα δοθεί λοιπόν ένα εισιτήριο για τα τελικά του Euro 2020 σε κάθε κατηγορία. Δηλαδή, θα πάει στα τελικά σίγουρα μία από τις 16 χειρότερες ομάδες της Ευρώπης (σύμφωνα με την κατάταξη της UEFA)!

Έχεις ελπίδες ακόμη και αν δεν κερδίσεις τον όμιλο

Όπως είναι λογικό, το πιθανότερο σενάριο είναι οι 4 νικητές των ομίλων της League A να εξασφαλίσουν αργότερα πρόκριση στα τελικά του Euro 2018 από τα προκριματικά. Δεν αποκλείεται φυσικά και οι 12 ομάδες ομάδες τις League A να προκριθούν μέσω προκριματικών.

Οποιαδήποτε ομάδα, από οποιοδήποτε κατηγορία (League A, B, C και D), κερδίσει πρόκριση από τα προκριματικά, τότε στα Play-offs αντικατασταθεί από την αμέσως επόμενη (βάσει επίδοσης στο UEFA Nations League φυσικά).

Η... συμπλήρωση των κενών θα ξεκινήσει από τα χαμηλά, από την League D δηλαδή. Για παράδειγμα αν η League A έχει μείνει με μόνο 3 ομάδες που δεν έχουν προκριθεί στα τελικά, τότε για να συμπληρωθεί η 4άδα θα πάρει μία ομάδα από την League B. Αυτή η ομάδα θα είναι η καλύτερη της κατάταξης αφού έχουν συμπληρωθεί τα όποια κενά στην 4άδα της League B.

Οι 4 κατηγορίες

Ας ρίξουμε τώρα μία ματιά στο πως θα είναι οι 4 κατηγορίες βάσει της τωρινής κατάταξης της UEFA. Κάποιες μικρές αλλαγές ίσως να υπάρξουν μετά τις 2 τελευταίες αγωνιστικές των προκριματικών του Μουντιάλ 2018 (αρχές Οκτωβρίου τα ματς)...

  • League A: Γερμανία, Πορτογαλία, Βέλγιο, Ισπανία, Ελβετία, Γαλλία, Αγγλία, Ιταλία, Πολωνία, Κροατία, Ισλανδία, Ουαλία
  • League B: Ρωσία, Β.Ιρλανδία, Σλοβακία, Σουηδία, Ολλανδία, Ουκρανία, Βοσνία, Αυστρία, Τουρκία, Ιρλανδία, Δανία, Ουγγαρία
  • League C: Σλοβενία, Αλβανία, Μαυροβούνιο, Σερβία, Σκωτία, Τσεχία, Ρουμανία, Ελλάδα, Βουλγαρία, Ισραήλ, Νορβηγία, Κύπρος, Φινλανδία, Εσθονία, Αζερμπαϊτζάν
  • League D: Λιθουανία, Λευκορωσία, Γεωργία, Αρμενία, Σκόπια, Νήσοι Φερόε, Λουξεμβούργο, Λετονία, Μολδαβία, Καζακστάν, Λίχτενσταϊν, Ανδόρα, Μάλτα, Κόσοβο, Σαν Μαρίνο, Γιβραλτάρ

Η Ελλάδα θα είναι στην 3η κατηγορία (League C), ενώ είναι χαρακτηριστικό, για το τι μπορεί να προσφέρει αυτό το νέο σύστημα, το γεγονός πως από τις 16 χώρες που βλέπετε παραπάνω στην 4η κατηγορία (League D) μόνο μία έχει παίξει σε τελικά. Είναι η Λετονία στο Euro 2004.

Άλλο πράγμα το Μουντιάλ!

Τα πράγματα στο Μουντιάλ δεν θα είναι ακριβώς τα ίδια. Το UEFA Nations League θα διεξάγεται με τον ίδιο τρόπο μόνο που στα play-offs δεν θα παίρνουν μέρος ομάδες απ'την 3η και την 4η κατηγορία (League C και League D).

Ακόμη βέβαια δεν υπάρχουν ανακοινώσεις για το ακριβές πλάνο, αλλά η Ευρώπη παίρνει 13 εισιτήρια για τα τελικά, τα 9 θα δίνονται από τα προκριματικά και τα 4 απ'το UEFA Nations League.

Αυτά τα 4 εισιτήρια θα μοιράζονται σε League A και League B, δηλαδή δύο ομάδες από την 1η κατηγορία και δύο από την 2η κατηγορία.

Να επαναλάβουμε πως επίσημη ανακοίνωση για το Μουντιάλ δεν υπάρχει.

Τα προκριματικά του Euro 2020

Το πρώτο UEFA Nations League θα ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο του 2018 και οι όμιλοι θα ολοκληρωθούν το Νοέμβριο (δύο ματς Σεπτέμβρη, δύο ματς Οκτώβρη και δύο ματς Νοέμβρη), ενώ το Final-4 θα διεξαχθεί τον Ιούνιο του 2019.

Τα προκριματικά του Euro 2020 θα ξεκινήσουν το Μάρτιο με 2 αγωνιστικές, άλλες δύο θα γίνουν τον Ιούνιο, η 5η και η 6η τον Σεπτέμβρη, η 7η και 8η τον Οκτώβριο και οι 2 τελευταίες το Νοέμβρη του 2019.

Θα είναι 10 όμιλοι και την πρόκριση στα τελικά θα πάρουν οι 2 πρώτοι κάθε ομίλου.

Το Nations League αλλάζει το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο
Το Nations League αλλάζει το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο

Παρακάτω μπορείτε να δείτε ένα video για τον τρόπο διεξαγωγής του UEFA Nations League και τα προκριματικά του Euro 2020...

Τα τελικά του Euro 2020

Δεν υπάρχει ομάδα να παίρνει απευθείας πρόκριση στα τελικά του Euro 2020, καθώς αυτό θα διεξαχθεί σε 13 διαφορετικές πόλεις, 13ων διαφορετικών χωρών, ενώ τα ημιτελικά και ο τελικός θα γίνουν στο "Wembley" του Λονδίνου.

Τελικός και ημιτελικά

Λονδίνο, Αγγλία: "Wembley Stadium"

Τρία ματς ομίλων, ένας προημιτελικός

Μπακού, Αζερμπαϊτζάν: "Olimpiya Stadionu"

Μόναχο, Γερμανία: "Fußball Arena München'

Ρώμη, Ιταλία: "Stadio Olimpico"

Αγία Πετρούπολη, Ρωσία: "Saint Petersburg Stadion"

Τρία ματς ομίλων και ένα ματς των "16"

Άμστερνταμ, Ολλανδία: "Amsterdam ArenA"

Μπιλμπάο, Ισπανία: "Estadio de San Mamés"

Βρυξέλλες, Βέλγιο: "Eurostadium"

Βουκουρέστι, Ρουμανία: "Arena Națională"

Βουδαπέστη, Ουγγαρία: "Puskás Ferenc Stadion"

Κοπεγχάγη, Δανία: "Parken"

Δουβλίνο, Ιρλανδία: "Dublin Arena"

Γλασκώβη, Σκωτία: "Hampden Park"

*είναι το 16ο Euro, θα διεξαχθεί Ιούνιο και Ιούλιο 2020, αλλά δεν έχουν ανακοινωθεί οι ημερομηνίες

Banners for each host country are unveiled during the launch event of UEFA Euro 2020 and the unveiling of the tournament brand and the London host city logo at City Hall, in London, Wednesday Sept. 21, 2016. (AP Photo/Tim Ireland)
Banners for each host country are unveiled during the launch event of UEFA Euro 2020 and the unveiling of the tournament brand and the London host city logo at City Hall, in London, Wednesday Sept. 21, 2016. (AP Photo/Tim Ireland) AP
The logo is seen during the launch event of UEFA Euro 2020 and the unveiling of the tournament brand and the London host city logo at City Hall, in London, Wednesday Sept. 21, 2016. (AP Photo/Tim Ireland)
The logo is seen during the launch event of UEFA Euro 2020 and the unveiling of the tournament brand and the London host city logo at City Hall, in London, Wednesday Sept. 21, 2016. (AP Photo/Tim Ireland) AP

AP Photo/Tim Ireland

TAGS ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ