ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Το ευρωπαϊκό μεγαλείο των Λίβερπουλ και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ

Το ευρωπαϊκό μεγαλείο των Λίβερπουλ και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ

Λίγο πριν τη "μάχη" των ManUtd και Λίβερπουλ στο "Ολντ Τράφορντ" για την πρόκριση στους "8" του Europa League, το Sport24.gr σας θυμίζει με videos το ευρωπαϊκό μεγαλείο των δύο κορυφαίων αγγλικών ομάδων

Το βράδυ της Πέμπτης, μίας εκ των Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Λίβερπουλ θα προκριθεί στα προημιτελικά του Europa League, κάτι που θα προστεθεί στις ευρωπαϊκές επιτυχίες αυτού που θα το καταφέρει, πολύ απλά επειδή θα έχει αποκλείσει τον μεγάλο αντίπαλο.

Πρόκειται για τις σπουδαιότερες αγγλικές ομάδες, τις δύο πιο επιτυχημένες και εντός και εκτός συνόρων.

Για χρόνια οι οπαδοί της Λίβερπουλ είχαν να λένε πως έχουν κατακτήσει τα περισσότερα πρωταθλήματα στο νησί, όμως έχουν "κολλήσει" στις 18 κατακτήσεις (τελευταία το 1990) και η ManUtd έχει φτάσει στις 20. Όταν η πρώτη πήρε το 18ο πρωτάθλημα, η δεύτερη είχε μόλις 7!

Για την Ευρώπη μπορούν ακόμη να υπερηφανεύονται οι "κόκκινοι" πως είναι ο καλύτερος πρεσβευτής της Αγγλίας, καθώς έχουν κατακτήσει 5 φορές το Champions League (Πρωταθλητριών), έναντι 3 των "κόκκινων διαβόλων". Έχουν επίσης 3 φορές κατακτήσει το UEFA Cup (σημερινό Europa League), και η ομάδα του Μάντσεστερ έχει ένα Κύπελλο Κυπελλούχων.

Λίβερπουλ και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ τίθενται αντιμέτωπες σε ευρωπαϊκή διοργάνωση για πρώτη φορά. Στο πρώτο ματς στο "Άνφιλντ" η ομάδα του Γιούργκεν Κλοπ νίκησε 2-0, έτσι έχει σαφές προβάδισμα εν όψει της ρεβάνς στο "Ολντ Τράφορντ".

Θα προσθέσει λοιπόν η Λίβερπουλ μία ακόμη ευρωπαϊκή επιτυχία και ας μην είναι κούπα (προς το παρόν) ή θα μειώσει την... χασούρα η ManUtd με μία μεγάλη ανατροπή που σίγουρα θα πονέσει;

Μέχρι το μάθουμε αυτό το βράδυ της Πέμπτης, ας θυμηθούμε τις μεγάλες ευρωπαϊκές στιγμές των δύο σπουδαιότερων αγγλικών ομάδων...

1968: Το πρώτο αγγλικό τρόπαιο η ManUtd

Η πρώτη φορά που αγγλικός σύλλογος κατέκτησε το Κύπελλο Πρωταθλητριών ήταν στο Γουέμπλεϊ το 1968, με την ManUtd να επικρατεί στην παράταση με 4-1 της Μπενφίκα. Οι μπέμπηδες του Μπάσμι στην κορυφή!

Μπενφίκα - Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ 1-4 (παρ.)

1973: Αρχή με UEFA Cup η Λίβερπουλ

Το πρώτο ευρωπαϊκό τρόπαιο για την Λίβερπουλ ήταν το UEFA Cup το 1973. Νίκη στο "Άνφιλντ" με 3-0 επί της Γκλάντμπαχ και εν συνεχεία ήττα με 0-2 στην Γερμανία (Ο Κλέμενς είχε αποκρούσει πέναλτι στο πρώτο ματς).

Λίβερπουλ - Γκλάντμπαχ 3-0 & Γκλάντμπαχ - Λίβερπουλ 2-0

1976: Ο εφιάλτης έγινε θρίαμβος για Λίβερπουλ

Η Μπριζ στο πρώτο ημίχρονο προηγήθηκε με 2-0 στο "Άνφιλντ", αλλά η Λίβερπουλ νίκησε με 3-2 και με το 1-1 στην ρεβάνς του Βελγίου κατέκτησε ξανά το UEFA Cup μετά από 3 χρόνια.

Λίβερπουλ - Μπριζ 3-2 & Μπριζ - Λίβερπουλ 1-1

1977: "Κόκκινη" η κορυφή της Ευρώπης

Κόντρα στην Γκλάντμπαχ πήρε το πρώτο UEFA Cup, κόντρα στην Γκλάντμπαχ πήρε και το πρώτο Κύπελλο Πρωταθλητριών η Λίβερπουλ. Νίκη με 3-1 στο "Ολίμπικο" της Ρώμης.

Λίβερπουλ - Γκλάντμπαχ 3-1

1978: Δεύτερο σερί τρόπαιο

Το δεύτερο UEFA Cup το είχε κατακτήσει με αντίπαλο την Μπριζ στον τελικό η Λίβερπουλ, έτσι και το δεύτερο Κύπελλο Πρωταθλητριών το κατέκτησε στον τελικό με την ίδια ομάδα. Νίκη με 1-0 στο "Γουέμπλεϊ" επί της Μπριζ με γκολ του Κένι Νταλγκλίς.

Λίβερπουλ - Μπριζ 1-0

1981: Μετά τη Νότιγχαμ Φόρεστ

Το 1981 η Λίβερπουλ κατέκτησε για 3η φορά το Κύπελλο Πρωταθλητριών, νικώντας με 1-0 την Ρεάλ Μαδρίτης στο Παρίσι, χάρη σε γκολ του Άλαν Κένεντι στο 82'. Πέμπτο σερί αγγλικό τρόπαιο, καθώς είχε πάρει η Λίβερπουλ 1977 και 1978, ενώ ακολούθησαν τα δύο της Νότιγχαμ Φόρεστ 1979 και 1980.

Λίβερπουλ - Ρεάλ 1-0

1984: Η Λίβερπουλ το έφερε ξανά στην Αγγλία

Η μεγάλη ομάδα της Λίβερπουλ το 1984 κατέκτησε για 4η φορά το Κύπελλο Πρωταθλητριών, νικώντας με 4-2 στα πέναλτι την Ρόμα και μάλιστα στο "Ολίμπικο". Μετά την κατάκτηση του 1981 που ήταν η 5η σερί αγγλική, το 1982 ήρθε η 6η σερί από την Άστον Βίλα, το 1983 το Αμβούργο έσπασε την αγγλική κυριαρχία και το 1984 η Λίβερπουλ έφερε ξανά το τρόπαιο στην Αγγλία.

Λίβερπουλ - Ρόμα 1-1 [4-2 πέν.]

1991: Κυπελλούχων για την ManUtd

Με τα δύο γκολ του Στιβ Μπρους η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ νίκησε 2-1 την Μπαρτσελόνα στον τελικό του Κυπέλλου Κυπελλούχων στο Ρότερνταμ. Τρόπαιο ευρωπαϊκό μετά από 23 χρόνια, με τον Άλεξ Φέργκιουσον στον πάγκο.

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ - Μπαρτσελόνα 2-1

1999: Το έπος των καθυστερήσεων

Το 1999 η ManUtd ανέβηκε στην κορυφή της Ευρώπης για 2η φορά στην ιστορία της στον θρυλικό τελικό με την Μπάγερν στο "Καμπ Νόου". Ο Μπάισλερ είχε ανοίξει το σκορ στο 6', ο Σέριγχαμ είχε ισοφαρίσει στο 91' και την ανατροπή ολοκλήρωσε ο Σόλκσιερ στο 93'. Ίσως ο πιο ιδιαίτερος τελικός στην ιστορία.

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ - Μπάγερν 2-1

2001: Ο χορός των γκολ με την Αλαβές

Ο "τρελός" τελικός του 2001 στο UEFA Cup. Η Λίβερπουλ κατέκτησε το τρόπαιο για 3η φορά στην ιστορία, επικρατώντας με 5-4 της Αλαβές, με "χρυσό" γκολ στην παράταση, το οποίο ήταν αυτογκόλ!

Λίβερπουλ - Αλαβές 5-4 [παρ.]

2005: Σοκάροντας τη Μίλαν στην Πόλη

Ντίντα, Καφού, Σταμ, Νέστα, Μαλντίνι, Πίρλο, Γκατούζο, Ζέεντορφ, Κακά, Σεβτσένκο, Κρέσπο. Ίσως η καλύτερη 11άδα στην ιστορία σε τελικό Champions League. Τρομερή εμφάνιση στο πρώτο ημίχρονο και προβάδισμα με 3-0, όμως αυτό δεν έφτανε! Η Λίβερπουλ ισοφάρισε σε 3-3, επικράτησε στα πέναλτι με 3-2 και κατέκτησε στην Κωνσταντινούπολη για 5η φορά στην ιστορία της το Champions League. Τρέλα!

Μίλαν - Λίβερπουλ 3-3 [2-3 πέν.]

2008: Νικητής του εμφυλίου η ManUtd

Το 2008 στη Μόσχα για πρώτη φορά δύο αγγλικές ομάδες τέθηκαν αντιμέτωπες στον τελικό του Champions League. Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ κατέκτησε το τρόπαιο για 3η φορά στην ιστορία της, επικρατώντας με 6-5 στα πέναλτι της Τσέλσι.

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ - Τσέλσι 1-1 [6-5 πέν.]

TAGS ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ