ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Θετική σε ευρωπαϊκή κλειστή Λίγκα η Μπαρτσελόνα

Θετική σε ευρωπαϊκή κλειστή Λίγκα η Μπαρτσελόνα

Σύμφωνα με την καταλανική εφημερίδα "La Vanguardia", η Μπαρτσελόνα είναι θετική στην δημιουργία μιας κλειστής ευρωπαϊκής Λίγκας που θα έπαιρνε την θέση του Champions League. Διαβάστε αναλυτικά τα δεδομένα.

Αν υλοποιηθεί, θα πρόκειται για βόμβα μεγατόνων στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο. Όχι βέβαια ότι είναι εύκολο να συμβεί (το αντίθετο θα λέγαμε), εντούτοις υπάρχουν έντονες ζυμώσεις, σκέψεις και συζητήσεις. Πάνω απ' όλα όμως, υπάρχουν ομάδες έτοιμες για το μεγάλο βήμα. Από τη θεωρία πάντως μέχρι την πράξη υπάρχει απόσταση, γι' αυτό και όλοι πρέπει να κρατάνε μικρό καλάθι.

Σύμφωνα με την καταλανική εφημερίδα "La Vanguardia", η Μπαρτσελόνα δεν είναι αρνητική στο ενδεχόμενο αποχώρησης από το Champions League και στην δημιουργία μιας ευρωπαϊκής κλειστής Λίγκας, που θα αύξανε τον ανταγωνισμό και θα είχε μεγαλύτερα οικονομικά οφέλη για τις ομάδες.

Πρωτοστάτης του σχεδίου αυτού είναι ο πρόεδρος της Ένωσης των Ευρωπαϊκών Συλλόγων, Καρλ Χάιντς Ρουμενίγκε, ο οποίος κάνει λόγο για δημιουργίας μιας Λίγκας που θα αντικαταστούσε το Champions League με τη σημερινή μορφή του, που θα είχε μια σταθερή βάση ομάδων που θα έπαιρναν μέρος και φυσικά θα προέρχονταν από την "ελίτ" του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου.

Οι Καταλανοί είναι πρόθυμοι να μετάσχουν σε αυτή την συζήτηση με βάση το εν λόγω ρεπορτάζ και έτοιμοι να ακούσουν την πρόταση γι' αυτό το εγχείρημα, μιας και οι σχέσεις με την UEFA δεν είναι οι καλύτερες δυνατές. Κάτι η απαγόρευση μετεγγραφών παλαιότερα, κάτι οι αρκετές τιμωρίες με αφορμή τις σημαίες και τα λάβαρα της Καταλονίας που υψώνουν οι οπαδοί της στο "Καμπ Νου", έχουν δημιουργήσει κόντρες με την ευρωπαϊκή ομοσπονδία. Η διοίκηση της Μπαρτσελόνα έχει διαμαρτυρηθεί εντόνως και πολλάκις για την στάση της UEFA πάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα.

"Θα πρέπει να φτιάξουμε μια διοργάνωση, που θα ελέγχεται περισσότερο από τους συλλόγους", ανέφερε χαρακτηριστικά σε συνέντευξή της στην "La Vanguardia" η αντιπρόεδρος της Μπαρτσελόνα. Σουζάνα Μόνχε. Η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία στηρίζουν επίσης αυτό το εγχείρημα και ο στόχος είναι να μεγαλώσει η ανταγωνιστικότητα και το ενδιαφέρον του κόσμου για το προϊόν.

Αυτή την χρονιά, η UEFA θα μοιράσει 1.257.000.000 ευρώ στις ομάδες που θα συμμετάσχουν στην διοργάνωση και ο αντιπρόεδρος της Γιουβέντους, Αντρέα Ανιέλι, μεγάλου υποστηρικτή του εγχειρήματος, είπε σχετικά ότι "το Champions League αξίζει 1.5000.000 ευρώ για τα τηλεοπτικά δικαιώματα, όταν το NFL κοστίζει 7.000.000.000 ευρώ", θέλοντας να δείξει την δυσαρέσκειά του για τα χρήματα που λαμβάνουν οι ομάδες και πως αυτά θα έπρεπε να είναι πολύ περισσότερα απ' ό,τι μέχρι σήμερα. Αυτό συμβαίνει γιατί παίρνουν μέρος και ομάδες χαμηλότερης δυναμικότητας από χώρες που δεν είναι ιδιαίτερα προηγμένες ποδοσφαιρικά.

Η Ένωση των Ευρωπαϊκών Συλλόγων δεν θέλει να έρθει σε κόντρα με την UEFA όπως είχε συμβεί με την περίπτωση του μπάσκετ πριν 16χρόνια όταν δημιουργήθηκε η Ευρωλίγκα και υπήρξε διαμάχη με την FIBA, όμως το ζήτημα είναι υπαρκτό και υπάρχουν πολλά κλαμπ που είναι έτοιμα να συζητήσουν το ενδεχόμενο αποχώρησης από την κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση, έστω και αν δεν είναι καθόλου εύκολο να καταργηθεί το Champions League. Η Μπαρτσελόνα πάντως δείχνει να είναι θετική. Εν αναμονή λοιπόν...

TAGS ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ